Wilders doet een Baudetje: gaat in januari “on tour” tegen “Rutte 3, islamisering en discriminatie van Nederlanders”

Een populist gaat populisme belijden. 

Ach kijk wat leuk: Geert Wilders gaat “on tour” om de demonstreren tegen Rutte 3, de “islamisering” van Nederland, en de “discriminatie van Nederlanders.”

Wilders heeft overduidelijk naar Thierry Baudet gekeken die ontzettend veel succes oogst met zijn ‘populistische’ strategie: de man gaat van evenement naar evenement om mensen voor zijn partij te winnen. Daardoor is hij in weinig tot geen tijd gestegen van 2 zetels in de Kamer naar 12 zetels in de meest recente peiling. Dat zijn indrukwekkende groeicijfers waar iedereen jaloers op is, Wilders ongetwijfeld incluis.

Maar daarbij loopt hij wel tegen een probleem aan: waar Baudet elke avond prima op stap kan geldt dat niet voor Wilders. De PVV-leider wordt veel te serieus bedreigd. Als hij een weeklang elke avond naar spreekzaaltjes gaat moet hij letterlijk voor zijn leven vrezen. Zo ernstig zijn de bedreigingen die hij ontvangt. Het is dus veel moeilijker voor Wilders om een populistische verkiezingsstrategie te implementeren. Daarom moet hij het laten bij één of twee “demonstraties.” En dan moet hij maar hopen dat er genoeg mensen komen opdagen om het interessant te maken voor de media om over te berichten.

Inhoudelijk is het natuurlijk weer een echt PVV-evenement: tegen de regering, de “islamisering” (wat dat ook moge betekenen) van Nederland bekritiseren, en daar aan toevoegen dat blanke Nederlanders systematisch gediscrimineerd worden. Nou ben ik ook niet te spreken over die houding van D66’ers, die het volstrekt normaal vinden om mensen af te serveren omdat ze blank (en hetero) zijn, maar net doen alsof die arme autochtonen massaal gediscrimineerd worden in Nederland is een tikje overdreven. Nou ja, eigenlijk wel meer dan ‘een tikje.’

Uiteindelijk is dat misschien wel het zwakste aspect van Wilders’ strategie. De man overdrijft te veel en te vaak. Hij kon nog veel zetels halen toen er geen enkele partij was die bepaalde problemen ook benoemde, maar door de opkomst van FVD heeft hij die luxe niet meer. Nu moet hij serieus overkomen, en niet meer alleen roepen dat het zo niet kan en dat het allemaal vreselijk en gevaarlijk is.

Kan Wilders omschakelen of blijft hij gevangen zitten in zijn methode? Als je zijn tweets zo bekijkt krijg je de indruk dat het laatste het geval zal zijn — waardoor de PVV niet alleen niet meer de grootste oppositiepartij van Nederland zal worden, maar mogelijk zelfs volstrekt irrelevant.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

40 reacties

  1. Bram Zanddijk

   In de link van GeenStijl wordt beweerd dat 4 van 6 specifieke beweringen van Wilders niet gelogen zijn en hij dus voor zeer betrouwbaar kan doorgaan.

   Opmerkelijk.

 1. DolleDries

  https://www.geenstijl.nl/5139616/nu-nl-geert-wilders-heeft-gelijk/

  Wilders doet een Baudetje

  Het is toch andersom lijkt me.

  1. Zweedse kok

   Zo idolaat als u van Wilders bent, zo idolaat is DDS, met vd Galien in het bijzonder, van Baudet.
   U kunt elkaar een hand geven

   1. sonar

    Zweet Sok het is moeilijk om te bekennen dat Wilders in deze het gelijk weer aan zijn kant is.
    Je bent gewoon een arrogant misbaksel en wilt altijd je gelijk halen,ik zou zeggen Rot gewoon op.

  2. rosmalen53

   Het is zeker andersom
   Baudetje doet een Wilders je een grote naaper die alles op een hooghartig toontje nalult.
   Duidelijke taal en zeggen waar je voor staat heb je meer aan
   Wilders heeft niet voor niets beveiliging en Kroket je niet
   Is dus niet streng genoeg tegen de islam

 2. loes530

  gelijk heb je dolledries

 3. sonar

  Het probleem van Michael v/dGalien is dat hij niet objectief over Wilders kan schrijven ,in zijn Reactie probeert hij al te beïnvloeden en geeft hierbij aan dat hij links is.
  Hij moet maar eens gaan lezen wat Dolledries aangeeft,en dan een objectieve reactie daarop geven.
  We wachten in spanning af naar zijn reactie.

 4. Blue monday

  Het gaat er natuurlijk niet om wat ik van de PVV vind op dit moment, dit artikel van DDS is veelzeggend over de huidige status van de PVV en daarbij ook dodelijk voor de verdere beeldvorming omtrent Wilders.

  De partij is niet meer geliefd, mensen zijn uitgekeken op de PVV en het totale gebrek aan aansprekende personen.
  Dat is natuurlijk de schuld van Wilders, maar ook zijn aantrekkingskracht is nu aan sleet onderhevig.

  We zien het terug in zijn uitspraken, nog wel origineel, zoals altijd, maar wel gekker en idioter dan ooit.

  Het einde lijkt in zicht, de ideeën zijn op, zijn laatste kunstje is het kopiëren van FvD (daar waar mensen wél graag gezien worden ipv een PVV-congres) en GL (waar mensen ook trots zijn om gezien te worden)

  Het ligt ook niet aan de media, die hebben hem veel groter gemaakt dan nodig was, het ligt aan de aanpak van Wilders zelf. geen bruikbare ideeën, iedereen afstoten, niets bereikt en geen nieuwe goede leiders weten aan te trekken.

  Het is jammer, de PVV heeft hard kunnen lachen, vooral om de ineenstorting van de PvdA…

  Maar ook hier lijkt de laatste het hardst te lachen.

  1. DolleDries

   Wat een onzin.

   1. Blue monday

    Uit jouw mond geen groter compliment denkbaar.

    Stiekem weet je het ook wel, de Pvda zit de PVV al virtueel in de nek te hijgen.

    1. Supernoodle

     Heb ik wat gemist?
     Staan de 2e kamer verkiezingen alweer voor de deur?

    2. DolleDries

     Ja ik had net één vogel in de hand. Bij jou vliegen ze nog rond.

  2. Dubbele Komma

   Het gaat er ook niet om wat jij zegt dhimmie dopper met je nep-account.

   Ga werken.

   Wilders heeft weer eens gelijk en jij weer eens niet leeghoofd

 5. Guus Geluk

  Ik acht deheer Wilders, hoewel ik absoluut niet achter zijn standpunten sta, sowieso van een hoger politiek kaliber dan Baudet. In het RD een treffende analyse over het clowneske gedrag van de persoon die zo goedkoop probeert te scoren.

  https://www.rd.nl/vandaag/politiek/subscription-required-7.133?aId=1.1435684

  Eigenlijk is politiek best simpel. Je koopt of regelt een gammele soldatenuitrusting. Je loopt in deze uitdossing naar het spreekgestoelte van de Tweede Kamer. Daar laat je demonstratief twee paar soldatenlaarzen zien. Eerst die „waardeloze dingen” die Defensie aan haar personeel uitreikt en die „zich binnen de kortste tijd volzuigen met water.” Daarna het kwalitatief veel betere schoeisel dat soldaten, ten einde raad, „dan maar van hun eigen geld” aanschaffen. Je spreekt hier schande van en roept een paar keer „partijkartel!” Met als eenvoudige conclusie dat Hennis moet aftreden. En je sloft terug naar je blauwe zetel.

  Efficiënter dan Baudet het deze week deed in het Kamerdebat over het mortierongeval in Mali, kan het niet. Je hoeft het OVV-rapport er, strikt genomen, niet eens voor gelezen te hebben. Als je maar slim gebruik maakt van wat De Telegraaf twee jaar geleden al schreef over de schamele uitrusting van onze militairen.

  Na jouw vijf minuten durende optreden is de buit binnen. Tijdens de rest van het debat hoef je niet meer te interrumperen, maar kun je op je tablet een spelletje schaak spelen. Waarschijnlijk kom je die avond op het journaal. Hoe dan ook maak je van het voorval je eigen filmpje, dat je via sociale media verspreidt. En de nieuwe leden stromen binnen.

  Een andere vraag is of deze werkwijze respect verdient. Nee, wacht even, het feit dat hier een act wordt opgevoerd, is het probleem niet. Er lopen in de Tweede Kamer wel vaker politici naar voren met een stekkerdoos in de hand. Of een Rembrandtbijbel. Dat hoort erbij. Politiek is, althans gedeeltelijk, theater.

  De kwestie is ook niet of de FVD-leider gelijk heeft. Met zijn litanie over de uitrusting van militairen heeft hij een punt.

  Toch is hier iets geks aan de hand. Merkwaardig is immers dat de man die zich „de belangrijkste intellectueel van Nederland” noemt en die er alles aan doet zijn partij te profileren als de slimmere, meer beschaafde en bezonken variant van de PVV, zo vaak zijn toevlucht neemt tot grenzeloze versimpelingen van de werkelijkheid. Dat de politicus die als geen ander zou moeten weten dat er in de wereld meer tinten zijn dan zwart en wit, zich er zo vaak net iets te makkelijk vanaf maakt.

  Dat was niet alleen deze week, in het Kamerdebat met de inmiddels afgetreden minister Hennis, het geval. Simplificaties lijken structureel ingebakken in de strategie en het programma van FVD. Want hoe financier je eigenlijk de in het verkiezingsprogramma opgenomen belastingvrije voet van 20.000 euro? Hoe timmer je –ander programmapunt– een kabinet in elkaar van enkel zakelijk gerichte, niet-politieke bewindslieden? Het antwoord op zulke vragen blijft voor een belangrijk deel in nevelen gehuld. En valt het regelmatig willen houden van referenda, waarin ingewikkelde vraagstukken haast per definitie gereduceerd worden tot een simpel ja of nee, niet in dezelfde categorie?

  Een tweede vraag die gesteld mag worden, is hoeveel dergelijke optredens met legerhesjes en kisten nu precies bijdragen aan de oplossing van maatschappelijke problemen, in dit geval die van de Nederlandse krijgsmacht. En in verband daarmee: hoeveel schriftelijke vragen heeft het FVD het achterliggende half jaar over deze thematiek gesteld? Hoeveel Kameroverleggen die daarover gingen, bijgewoond?

  „Nou, daar beginnen wij niet aan, hoor. Al dat geploeter in het achterhaalde politieke systeem van het partijkartel. Dat schiet toch niet op, man?” Nee, inderdaad, dat schiet niet op. Maar als er aan het Binnenhof iets bereikt wordt, dan vaak wel daar, in die achterafzaaltjes. In boren in hard hout, zoals politiek weleens genoemd wordt, hebben partijen als FVD echter weinig zin.

  Zeker, een politicus kán zich beperken tot de show en het snelle werk. En daar een zeker succes mee boeken. Maar alleen bij gratie van het bestaan van partijen die níét zo te werk gaan.

  1. Dubbele Komma

   Wat jij van Wilders vind kan iedereen aan zijn reet roesten dhimmie dopper.

   1. denk eens na

    mr guus heeft nog al een hoge pet op van een politicus in tegen stelling tot de rest van de bevolking die nog nooit een cijfer hoger dan een 5,8 aan een politicus hebben gegeven.mr guus heeft blijkbaar nog steeds niet door dat het in de politiek is, ik was jou kont en jij de mijne

    1. Guus Geluk

     Je hoeft niet populair te zijn om goed werk te hebben gedaan. Integendeel, soms maakt beleid je niet populair, terwijl het wel nodig is.

     1. denk eens na

      bv 1,4 miljard naar shell en consorten ,was inderdaad nodig,zullen verpleegkundige – politieagenten – leraren, en vele handen aan het bed met je eens zijn .

     2. Guus Geluk

      Wat een links geklets. Voor het niet willen afschaffen van de dividendbelasting, of meer handen aan het bed, moet je bij de PvdA wezen. Rutte III is namelijk een centrumrechts kabinet.

   2. Guus Geluk

    Dubbele komma is een trol.

    1. Feit

     Guus, Wilders gaat politiek dood. Jij wil Wilders prijzen ten koste van Baudet.

     Zo doorzichtig dat je ze wil verdelen.

     Maar eens wordt Baudet toch echt jouw MP.

     Speel met die gedachte want anders is de shock straks te groot voor je.

     1. Guus Geluk

      Ik prijs niemand.

      Er is nog nooit een populist premier geweest en om premier te worden, moet Baudet eerst nog maar eens een meerderheid halen. Allemaal peilingen en peilingen zijn palingen.

     2. Feit

      Wat dacht je van Rutte.

      Haha, geen populist?

     3. Guus Geluk

      Neen, dat is hij niet.

     4. Feit

      Hij is geen populist idd maar een rat. Maar hij doet wel populistisch met Pleur op uitspraak, 1000eu, Oekraine referendum, enz.

     5. Guus Geluk

      Nee, en het is ook geen rat.

      Althans, zo wordt hij enkel genoemd in de Rechts-Populistische Kerk. Zij zien Rutte als de kwade genius die een rel organiseerde om aan de macht te blijven.

      Het slaat natuurlijk helemaal nergens op, maar de rechtspopulistische kerk heeft niet veel op met de werkelijkheid.

 6. sonar

  Het toch wel sneu als je maar een blauwe maandag gaan mag,en daarna opgelost bent.
  Maar wij zullen jouw reacties niet missen ,wat een onzin kan jij verkondigen.

 7. Nederlandse_Patriot

  Vervang Wilders door Bosma en de zetels stromen binnen. Begrijp me niet verkeerd, Wilders is ook een zeer slimme gast, maar ik denk dat de PVV een fris gezicht nodig heeft.

  1. Bram Zanddijk

   Nederlandse_Patriot, een kennelijke aanhanger van de PVV, dringt aan op vertrek van Wildders als lijsttrekker. Dat lijkt me tot Scylla en Charybdis te voeren: als Wilders vertrekt stort de partij in, als hij niet vertrekt zakt de partij langzaam in elkaar.

   Ik hoop dat de PVV Wilders zo lang als mogelijk zal handhaven. Het zal leiden tot een gestage afbrokkeling van de partij en een even gestage opkomst van het FvD. Het resultaat blijft electorale versplintering van populistisch rechts in de marge van de politiek. Met dat scenario is onze rechtsstaat het meest gediend.

 8. Ritter

  “Wilders heeft overduidelijk naar Thierry Baudet gekeken”

  Ik denk dat het eerder andersom is.

  Geert Wilders voert al jaren, met gevaar voor eigen leven, strijd tegen de islamisering en (vaak illegale) massa immigratie. En dat op verschillende manieren.

  Ik begrijp dat DDS het mondstuk is geworden van FVD……..maar is het nu echt nodig om daarbij de PVV en Geert Wilders , die al jaren een programma promoot wat Baudet nu pas promoot, te demoniseren?

  1. DirkSteen

   Een hele duidelijke en hele goede reactie!

 9. Rex Gildo

  ’t Zou best kunnen, dat bepaalde duistere groeperingen als NVU, Voorpost en Identitiair Verzet bij deze bijeenkomst zijn en linkse actievoerders naar aanleiding van ‘Dokkum’ het zullen gaan blokkeren.

 10. Knopper

  Veel mensen zullen niet gaan uit angst voor linkse tegen gasten ,of een aanslag , ja dan is de opkomst laag want ja als PVV aanhanger ga je liever anoniem naar de stembus straks , kan zomaar je baan kosten , dus

  1. marco1

   Het is toch te hopen dat mensen zich over die angst zetten en gaan. Voor dat antifa tuig hoef je met een klein groepje al geen angst meer te hebben die zijn toch stoned.

 11. Christina

  Je kan wel zien van wie DDS fan is, en zeker Galien!
  Ik hoop dat zowel de FvD als de PVV hoge ogen gooien en als ze dan samen gaan werken hebben we kans dat we Nederland weer terug kunnen krijgen, maar als de Nederlander zo doorgaat met stemmen zoals ze afgelopen jaren hebben gedaan dan is het helaas pindakaas en is Nederland gesloopt, door Pinokkio en kornuiten!!

 12. denk eens na

  Wilders heeft de Multi -kul op de kaart gezet Baudet maakt het af.

 13. DolleDries

  Totalitaire islam bedreigt heel Europa’
  Wilders schrijft in het kader van zijn aanstaande bezoek aan Praag dat er een enorm verschil is tussen Oost en West Europa. ‘We zien hoe de heersende elite een verschillende houding heeft tegenover islam, het nieuwe totalitarisme dat Europa vandaag bedreigt. In het Oosten zijn politieke leiders tegen islam, in het Westen geven ze zich eraan over.’
  De in Den Haag zo gehate leider van de vrijheidspartij wijst op de vele wijken die feitelijk al door de islam zijn overgenomen, zoals Molenbeek in Brussel, Rosengard in Malmö, complete voorsteden in Parijs en Birmingham (en Marseille, Stockholm, Berlijn, Lyon… enz.), en in eigen land bijvoorbeeld de beruchte Schilderswijk in Den Haag.
  ‘De totalitaire aard van de islam kan niet worden ontkend. Het bevel om niet-moslims te vermoorden en te terroriseren staat in de Koran. Islams profeet Mohammed was een massa moordenaar en een pedofiel. Degenen die de islam verlaten verdienen klaarblijkelijk de doodstraf. En iedereen die kritiek levert op islam en laat zien wat het feitelijk zegt, komt zoals ik op een islamitische dodenlijst te staan,’ vat Wilders samen.
  Oost Europa staat op tegen Brussel, immigratie en islam
  De EU eist nu dat grote aantallen moslimmigranten over Europa worden verdeeld. De oostelijke lidstaten zijn daar fel op tegen. ‘Zij waarschuwen tegen de verzwakking van hun identiteit, die niet islamitisch, maar Judeo-christelijk en humanistisch is, gebaseerd op de erfenis van Jeruzalem, Athene en Rome, niet Mekka.’
  De Hongaarse premier Viktor Orban wees de pro-immigratie agenda van Brussel af omdat die ‘onze cultuur en de christelijke identiteit van Hongarije uitwist’. Ook de Tsjechische president Milos Zeman is een verklaarde tegenstander van de islamitische massa immigratie. De Slovaakse premier Robert Fico zei dat ‘islam geen plek heeft in Slowakije’, en waarschuwde dat ‘migranten het karakter van ons land veranderen’. Beata Szydlom, de populaire premier van Polen, weigert ‘mee te doen met deze waanzin’ van het herverdelen van moslimmigranten.
  Maar ook in het Westen groeit het verzet. De PVV is de tweede partij van Nederland geworden, in Frankrijk kreeg het Front National meer stemmen dan ooit en haalde Marine Le Pen de tweede ronde van de presidentsverkiezingen, en in Oostenrijk werd de FPÖ de op één na grootste partij. Zelfs in dictatoriaal geregeerd Merkel-Duitsland slaagde de door alle andere politieke partijen verketterde AfD om bijna 13% van de stemmen te krijgen.
  ‘Onze democratieën zijn omver geworpen’
  Bijna al deze partijen stuiten echter op een ondemocratisch cordon-sanitaire, een gezamenlijke blokkade, van de rest van de politiek. ‘In het Westen zijn onze democratieën omver geworpen,’ constateert Wilders dan ook. ‘Hun doel is niet langer te doen wat de mensen willen – integendeel, onze politieke elites doen vaak exact het tegenovergestelde. Onze parlementen promoten open-grenzen beleid dat door de meerderheid van het volk wordt afgewezen. Onze regeringen overhandigen onze soevereiniteit aan de EU, tegen de wil van het volk. Onze heersers verwelkomen steeds meer islam, ondanks het feit dat de meerderheid van de mensen daar tegen is.’
  ‘Onze democratieën zijn nepdemocratieën geworden. Het zijn meerdere-partijen-dictaturen, beheerst door groepen van gevestigde partijen. Ze smeden allerlei plannetjes, en verraden vaak de principes waarvoor ze zijn gekozen. Deze gevestigde partijen controleren alles, niet enkel de politici op hun loonlijst, maar ook de top van de ambtenarij, de mainstream media, en zelfs de rechtbanken. Partijen zoals de mijne worden uitgesloten van coalitiegesprekken. Ze noemen ons ‘populisten’, omdat wij staan voor wat de mensen willen. Ze slepen ons zelfs voor de rechter.’
  Dertig jaar geleden vond er een fluwelen revolutie in Centraal Europa plaats. De mensen gingen massaal de straten op omdat ze het zat waren dat er niet naar hen werd geluisterd. Nu hebben ze leiders die zich deze harde lessen nog goed herinneren, en –in tegenstelling tot ‘onze’ eigen politici- wèl de belangen en wensen van hun kiezers voorop stellen.
  ‘Tijd om ook in het Westen de elite van hun troon te stoten’
  Wilders vindt daarom dat wij in het Westen dezelfde les moeten leren. ‘Het is tijd om ook in West Europa het moeras droog te leggen, en de elite van hun troon te stoten. Vreedzaam en democratisch, maar grondig. We moeten onze zogenaamde democratische systemen weer écht democratisch maken… Dit is een existentiële crisis. Het is tijd dat iedere man en vrouw zijn en haar plicht doet, omdat het overleven van onze naties op het spel staat.’
  ‘Ook wij moeten heel goed duidelijk maken dat wij niet langer deel willen uitmaken van de waanzin van de leiders die hun land uitverkopen aan de EU instituten in Brussel, en de waanzin van de EU elites, die ons continent uitverkopen aan massa immigratie en islam. Daarom gaat de PVV op 20 januari in Rotterdam protesteren. Wij moeten laten zien dat de straten van Europa onze straten zijn, dat wij willen blijven wie wij zijn, en wij niet gekoloniseerd willen worden door islam. Europa is van ons!’

 14. Victor83

  Nou ben ik ook niet te spreken over die houding van D66’ers, die het volstrekt normaal vinden om mensen af te serveren omdat ze blank (en hetero) zijn, maar net doen alsof die arme autochtonen massaal gediscrimineerd worden in Nederland is een tikje overdreven. Nou ja, eigenlijk wel meer dan ‘een tikje.’

  Zolang wij zorg en eigen risico moeten betalen en die ……….. niet, WORDEN WIJ ALLEMAAL GEDISCRIMINEERD, zelfde geldt voor woonruimte. Nee sorry Galien maar u zit er naast

  1. Victor83

   Oja en niet te vergeten de arbeidsmarkt en quota die werkgevers opgelegd krijgen

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.