Amsterdam: ondanks advies van experts, toch weer folders in het Arabisch en Turks

In het progressieve linkse Amsterdam (dit begin wordt wel een herhaling op deze manier als ik het over Amsterdam heb) is er weer een politiek relletje ontstaan. Er zijn namelijk toch folders in het Arabisch en Turks gemaakt om de minima te kunnen bereiken.

Tien jaar nadat de gemeente de meertalige communicatie had afgeschaft, liggen er vanaf januari bij de Amsterdamse sociale dienst weer brochures over de armoederegeling ‘Pak Je Kans’ in verschillende vreemde talen, zoals Frans, Turks en Arabisch. Het doel is om meer arme Amsterdammers in contact te brengen met de inkomensondersteuning van de gemeente.

 

Hoe de sociale dienst van Amsterdam denkt op deze manier de integratie te bevorderen weet niemand, maar misschien ligt het antwoord ergens in Narnia, gewoon weer de kast in en blijven zoeken (zo slecht grapje, ik weet het). Enfin, even serieus: wie bedenkt dit in vredesnaam. Ondanks het advies van experts, wordt dit toch gedaan:

Ook Wessel Visser van BureauTaal, die veel overheden adviseert op het gebied van communicatie met de inwoners, begrijpt weinig van de beslissing. “Ik twijfel niet aan de goede bedoelingen, maar dit is echt het paard achter de wagen spannen. Met het vertalen van de communicatie zegt de overheid eigenlijk dat ze de inburgering van de groepen mensen die het betreft heeft opgegeven.”

Een landelijke politiek om integratie strenger te maken en de beheersing van de Nederlandse taal als kernpunt te nemen, maar Amsterdam gaat er, als de progressieve republiek in Nederland die ze is, er lekker tegen in om meertalige folders te maken. Ironisch ook nog eens ‘Pak Je Kans’ genoemd. Pak je kans? Leer de Nederlandse taal, dan zijn er kansen genoeg.

Je vraagt je soms toch af of de meeste politici of dom, of incompetent, of wereldvreemd zijn als je dit soort dingen leest. Ik vind alle drie de opties niet echt bevredigend.

 

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

16 reacties

 1. Ni28

  In en bezette land voer je normaliter de taal van de bezetter(s).

 2. swetsnek

  Hek er om heen

 3. Supernoodle

  Amsterdam afsteken en naar het midden Oosten verslepen.

  1. denk eens na

   Super ,je hebt wel een beetje gelijk maar wacht even tot ik verhuist ben.

 4. cmsuijkerbuijk

  @Beste Lars,
  Je schrijft: “Je vraagt je soms toch af of de meeste politici of dom, of incompetent, of wereldvreemd zijn”.
  Je mist toch wel drie héle belangrijke eigenschappen: Eigenwijsheid, koppigheid en een enorme ijdelheid! Voeg deze eigenschappen bij elkaar en je hebt een politicus uit het kartel! Voeg je er nóg een eigenschap aan toe, namelijk machtsbelustheid, dan heb je meteen het kabinet te pakken met de daarbij behorende partijen!

 5. eRik2017

  Het ergste van alles is dat dit ook juridische gevolgen kan hebben.

  Als je iemand informeert over rechten a.d.h.v. informatie in iemands eigen taal (die de Nederlandse taal niet machtig is) dan zal je die persoon ook over zijn plichten in eigen taal moeten gaan informeren, en alles wat ermee samenhangt.

  Daarnaast kan iemand zich ook erop gaan beroepen dat hij over het een wel in eigen taal werd geïnformeerd, maar over het andere niet.
  Je hebt in elk geval iets weer in handen om mee naar de rechtswinkel te stappen, waar de Gemeente Amsterdam goed druk bezet zal worden gehouden met beantwoordingen.

  Je mag van harte hopen dat de opstellers van teksten en brochures teksten goed laten vertalen en dat er moet grote letters staat dat de Nederlandse taal altijd prevaleert.

 6. Duckday

  Die zijn volledig de weg kwijt Schande we leven in Nederland en die hufters blijven maar kneuvelen Wanneer grijp dit slappe kabinet nu eens in Amsterdam pist steeds buiten de boot Zet die wethouders uit de gemeente raad die horen hier niet thuis Nu is er ook een Burgemeester die aan het knuffelen is VVF leugens bedrog hoogmoed waanzin En die geiten wollen sokken moeten verdwijnen zijn en gevaar voor de samenleving

  1. eRik2017

   @Duckday
   Ze zijn gewoon gekozen door het volk hoor!
   Ik denk dat het niet voor niets is dat er een VVD Burgemeester is neergezet.
   Wees blij dat Amsterdam GEEN gekozen Burgemeester heeft.
   Al wil Baudet dat graag, realiseer je wel, dat als je een grote achterban hebt van Links, D66 en nu ook DENK, dat een gekozen Burgemeester uit hetzelfde vat komt.

 7. Gerlos

  Ik vraag mij af of er nog wel de echte Amsterdammers wonen in deze stad, als ik daar door het centrum loop zie ik alleen hoofddoekjes lange gewaaden en spreekt bijna niemand Nederlands, of te wel AMSTERDAM IS ALLANG AMSTERDAM NIET MEER, EN DOOR DAT LINKSE BESTUUR WORDT HET ALLEEN MAAR ERGER. Zie nu weer die folders, lang leven de intergratie. TOTAAL DUS MISLUKT.

  1. denk eens na

   Ik geboren in de damstraat , dicht erbij kan je niet komen ,

 8. sjun

  Kennelijk kan de stad flink gekort worden als er centen zijn voor over-de-balk-initiatieven op kosten van’t Algemeen.

  1. Zout

   Taaleis? Lijkt mij niet hoor, gewoon in buitenlandse talen blijven aanbieden, want: islam.

 9. Roughwood

  Deugen zullen we, deugen, deugen en nog eens deugen!!!

  1. denk eens na

   En als we dat niet doen dan doen we het niet nog eens niet ;niet

 10. meanstreak2099

  ze deden een poep en een plas en in amsterdam blijft alles helaas zoals het was

 11. Parestado4

  Van Amsterdam kan gezegd worden:Kapernahum die tot de hemel is verhoogd geweest,tot de hel zal worden neer gestoten.
  2.Amsterdam zal in de zee verdwijnen!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.