Jacques Monasch: Ik had moeten strijden voor de PvdA en niet moeten weggaan

We kennen allemaal Diederik Samsom en Lodewijk Asscher wel, maar gaat er een belletje rinkelen bij de naam Jacques Monasch? De PvdA’er die niet stemde voor het negeren van de uitslag van het Oekraïne-referendum en de sociaal-democraat die vindt dat de PvdA, zeker op immigratie en integratie, een stuk harder moet zijn.

Hij had de redder van de sociaal-democratie kunnen zijn, omdat hij zag wat er mis was met de PvdA. Een verdorven structuur, waarbij macht en invloed een perverse invloed had op het functioneren van de partij en de politieke lijn van deze arbeidersclub. Naja, arbeidersclub, de afgelopen jaren is dat natuurlijk nogal veranderd.

Bij de PvdA zochten ze een held, waarbij Job Cohen langs kwam, Diederik Samsom, en nu Lodewijk Asscher. Monasch had het ook kunnen worden, maar hij ging weg voordat de verkiezing van de potentiële lijsttrekkers plaatsvond. Monasch richtte een eigen partij op, Nieuwe Wegen, maar behaalde geen zetels in de Tweede Kamer.

Daar heeft hij nu heel erg veel spijt van. Hij vindt dat hij had moeten volhouden en de debatten met Asscher en Samsom aan had moeten gaan:

Hij verwijst naar het lijsttrekkersdebat tussen toenmalig PvdA-minister Lodewijk Asscher en toenmalig fractieleider Diederik Samsom, dat voor de partij niet goed uitpakte. Monasch zou daar ook aan meedoen, maar zag ervan af. „Het werd een poppenkast, omdat twee mensen die 24 uur met elkaar optrekken opeens moesten gaan doen alsof ze met elkaar van mening verschilden. Aan het debat had ik een dimensie kunnen toevoegen”, zegt hij terugblikkend.

A little too late, makker. Een oprechte man met oprechte idealen, maar het heeft niet zo moeten zijn. De PvdA gaat door met dezelfde lijn en voorlopig zien we nog helemaal geen structurele veranderingen onder de rode kroonprins, Lodewijk Asscher.

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

9 reacties

 1. DolleDries

  Als afvaller kun je altijd nog bij de FVD terecht.

 2. Duckday

  De PVDA moet gewoon verdwijnen Lodewijk Asscher heeft de afgelopen periode alles kapot gemaakt Snap nog steeds niet dat er mensen zijn die vertrouwen in deze partij hebben Het is geen arbeiders partij ze halen mensen naar binnen die later zelf een partij beginnen kijk maar naar de troep Denk En Asscher is een el boog werker die alleen voor zich zelf bezig is

 3. Guus Geluk

  Nu is de vraag waarom Monasch eerst instemt met het regeerakkoord, meestemt met de regeringscoalitie; zich vervolgens voorstelt als de redder van de sociaaldemocratie, en, alvorens hij het kan opnemen tegen Samon, de benen neemt.

  Wie het snapt, mag het zeggen.

  1. sjun

   Sjaak M. blijft een typische PvdA-er. Ontijdig reageren en achteraf jammeren zit die mensen ingebakken. Doorgaans vertrekt het moraalclaimende slag van zulke lieden naar D66 om er zelf beter van te worden en de bevoogdingskaart te kunnen blijven trekken. Het siert Monasch dat hij dat niet gedaan heeft en zèlf zijn nek uitstak door iets nieuws te beginnen in plaats van commentaar via de media vanaf de zijlijn te ventileren…

 4. Zout

  Enkeltje FVD.

 5. meijer61200

  De ratten verlaten het zinkende schip! Monasch kan beter zijn heil zoeken bij een vodden partij als de VVD gezien zijn karakter.

 6. Wim Vreeswijk

  Dat had hij toch moeten weten als campagnestrateeg van de PvdA ?!

 7. Babaji538

  Ik ga samen met Jan Smit zingen!
  Petra Hermans

 8. Babaji538

  Dank ik, alle connecties bij LinkedIn.
  Ik vernachel geen Jood.

  Klaar!

  Petra Hermans

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.