Kabinet wil het Nederlanderschap afpakken van de ‘terreurbroers’

Twee mensen die veroordeeld zijn voor een terroristisch misdrijf, ook nog eens broers, worden misschien de Nederlandse identiteit van afgepakt. Tenminste, dat wil minister Grapperhaus erg graag.

De CDA-bewindsman heeft deze week getekend voor het afnemen van de Nederlandse nationaliteit bij het gevaarlijke duo. Dit moet nog wel bij de rechter goedgekeurd worden. „Bij mensen die een gevaar zijn voor de nationale veiligheid, moeten we gewoon intrekken”, stelt Grapperhaus die niet te veel op de zaak zegt te kunnen ingaan.

Gaat hier om twee mensen die nog in Nederland zijn en niet in het buitenland of uit het buitenland terugkeren. Ze verblijven dit moment in Rotterdam en lopen op vrije voeten rond. Dit maakt het extra gevaarlijk, want wat heb je te verliezen als je dadelijk uit het land gezet wordt? Ze hebben dan wel nog een maand om in hoger beroep te gaan, maar je geeft ze wel een extra maand de vrijheid om allemaal dingen te ondernemen.

Voor dit specifieke geval is het nog maar één keer eerder gebeurd dat het Nederlanderschap is ingetrokken, want het wordt bijna nooit gedaan. De komende tijd wordt het misschien nodig om dit middel vaker uit de kast te halen, aangezien er jihadgangers terugkomen uit het buitenland en het gevaar voor terrorisme nog steeds erg hoog is.

Dat het kabinet dit doet is alleen maar aan te prijzen, maar laat het dan ook echt lukken. Dat deze twee broers vrij rondlopen in Rotterdam is een potentieel gevaar die we niet kunnen negeren. Ze worden vast in de gaten gehouden, maar tegenwoordig hoor je het vaak bij pogingen tot aanslagen en aanslagen dat ‘de autoriteiten ze in de gaten hield’.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

23 reacties

 1. Zout

  Dat wil minister Grapperhaus erg graag, maar dat gaat echt niet gebeuren. Let maar op!

  1. Nasrani

   Mee eens. Eerst zien!

  2. wheelboy

   JIj zegt het zout en ik dagt het . Let maar eens op rechter zegt nee gaan we niet doen . Zeker niet als die rechter lid is van een linkse partij gaat dit niet gebeuren .Thee drinken en over slechte jeugd praten kom je een eind bij die gasten . En dan weer op naar de volgende rechter en zo zitten we er nog jaren mee opgescheept .En dan op hoog zieligheids nivo gaan klagen zodat er weer een dorp of gemeenschap medelij krijgt . Mijn idee paspoort afpakken eruit en nooit meer erin en alle sociale verworvenheden komen meteen te vervallen (AOW die zon gast evt nog krijgt in de toekomst)

  3. trampoline

   Dat mag vast niet van de rechter; dat weet Grapperhaus ook wel maar dan kan ie zich daar achter verschuilen.
   Het enige dat helpt is onze wetten veranderen maar daar zal links wel een stokje voor steken.

 2. DolleDries

  De gemeente Amsterdam onderzoekt vermoedens van illegale verhuur aan te grote groepen door Prins Bernhard jr. en zijn zakenpartners.
  Bij het Meldpunt Ongewenst Verhuurgedrag zijn klachten binnen gekomen over panden van de prins en zijn zakenpartners: verhuur aan te grote groepen en achterstallig onderhoud. Het steunpunt neemt de klachten serieus. ,,Ik zie dit als een manier om bewust regels te overtreden,” zegt Gert Jan Bakker van het meldpunt.

  1. Meester Kong

   DD, Wim72, Peter Selie, poldi, swetsnek enz zet er ff off topic boven, nu lijkt het net of je lijdt aan een vorm van lichte dementie.

   1. swetsnek

    pardon ???

    1. corfo

     @ swetsnek,
     Begrijp jij wat die gek bedoelt ?
     Eigenlijk denk ik dat de pilletjes die hij heeft mee gekregen van zijn instelling voor verblijf, in Den Dolder, en bestemd waren om er dagelijks 4 van in te nemen, in één keer heeft doorgeslikt waardoor deze patiënt niet meer te begrijpen is.
     Maak je niet druk @ swetsnek, na ’t weekend is ’t misschien wel uitgewerkt en de patiënt overleden.

 3. henk vintage

  Eerst zien en dan geloven. Het wereldvreemde justitieel apparaat krijgt van mij niet het voordeel van de twijfel.

 4. corfo

  Ik lees : “Ze worden vast in de gaten gehouden” enz. enz.
  En die honderden andere potentiële terroristen en teruggekeerde jihad-criminelen dan, worden die ook geobserveerd ?
  Laat u niks wijsmaken mensen, al die gasten “inde gaten houden” is in dit landje niet mogelijk.
  Een in-trieste constatering, maar het is wél de juiste !

  1. trampoline

   Als u of uw naasten iets gebeurd, huilt de overheid krokodillentranen en wordt er vergoelijkend over de daders geoordeeld.
   Ik zal het volkomen kunnen begrijpen als mensen het recht in eigen hand zouden nemen. Jezelf beschermen lijkt me volstrekt gerechtvaardigd aangezien de overheid het voortdurend laat afweten.

   1. corfo

    @ Arnonimuss (???)
    Ik heb het over het “in de gaten houden” van dat rapaille, en ik zeg daar over : Dat is niet mogelijk.
    Wát in dit landje regelmatig als een “ongelukje” wordt weggezet is in feite een aanslag; óók als er geen slachtoffers vallen, het blijft een terroristische aanslag.
    Wáárom het als “ongeluk” wordt weggezet is mij geheel duidelijk. In dit landje zijn inmiddels méér dan 20 burgers vermoord (mogelijk nog meer !) door terroristisch geweld/aanslagen, en om dán toch te kunnen blijven zeggen : “we hebben het hier allemaal onder controle”, dat is een ernstige overschatting van de kennis en kunde van de NL-overheid.

    1. corfo

     @ trampoline.
     Ik houd het voorbeeld van Alphen a/d Rijn voor ogen (schietpartij met vele doden): Op een bijeenkomst van alle nabestaande beloofde Pinokkio de aanwezigen dat “zij altijd bij hem konden aankloppen als ze hulp en/of andere ondersteuning nodig zouden hebben”.
     Toen een nabestaande hem enige tijd later benaderde, kreeg dit slachtoffer nog niet eens een antwoord op z’n brief en géén telf.reactie.
     Als er camera’s in de buurt zijn is de gehele “regering” zeer meelevend en invoelend; zodra de camera is verdwenen zijn ’t zeer laffe wezens die denken : “Ach stomme burger, rot jij ff op, wij hebben héél belangrijke dingen te doen !” Beloftes nakomen ?? Nóóit van gehoord.

 5. Arnoniemuss

  @ corfo, in de gaten houden of niet, er zijn hier al jarenlang uitzonderlijk weinig aanslagen. En dat terwijl het linkse kartel al die tijd justitie en veiligheid heeft beheerd.Pluim op de hoed, als je eerlijk bent.

  1. PMG

   Heb ik iets gemist? De VVD is een rechtse club van oorsprong.

 6. Adriaan

  @Michael, je mag je personeel wel wijzen op het feit dat ze goed Nederlands kunnen schrijven. Ik citeer: “Ze verblijven dit moment in Rotterdam en lopen op vrije voeten rond. Dit maakt het extra gevaarlijk, want wat heb je te verliezen als je dadelijk uit het land gezet wordt?” Hierna een verbeterde zin: Ze verblijven op dit moment in Rotterdam en lopen op vrije voeten. Dit maakt het extra gevaarlijk, want wat heb je te verliezen als je dadelijk het land uitgezet wordt?

  1. Mart

   De krentenweger let weer goed op.

   1. corfo

    @ Mart.
    Ik vind het wel heel erg fijn dat de broer van Bassie t.w. @ Adriaan, ons op de schrijffouten wijst.
    Ik begrijp nu tenminste waarover het artikel gaat ! (cynisch)
    Dit forum is een “eldorado” voor mierenneukers en totaal verknipte ex-onderwijzers.

 7. Wim Vreeswijk

  Minister Grappenmaker doet er m.i. veel wijzer aan om een muur om Nederland voor te stellen, want anders blijft het dweilen met e kraan wagenwijd open !

 8. meanstreak2099

  goed, als het nederlandschap word afgenomen is er dan iemand die checkt dat ze daadwerkelijk het land verlaten?

  1. PMG

   Ze hoeven het land niet uit! Kom op zeg! Boekske inleveren en dat was het dan!

 9. Rosasolis

  Dit is allang bekend bij de CDA. Wij vinden dat de recht op Nederlandse nationaliteit moet afgenomen worden van terroristen. En ook hebben wij in de CDA besloten dat ex – IS mannen en vrouwen mogen niet terugkeren naar Nederland. Omdat ze zijn hersenspoeld en niet meer kunnen deelnemen in onze Westerse samenleving. Ik durf te zegge dat de CDA dit probleem (van terugkeer van ex – terroristen) wil echt gaan
  aanpakken. Ik heb begrijpen dat die 2 terroristen broers inmiddels uit ons land zijn gezet. Geef minister Grapperhaus een kans. Hij heeft als openbaar aanklager veel ervaring gehad. Hij ziet er misschien niet zo vrolijk uit momenteel. Hij heeft zijn
  geliefde vrouw verloren vorige jaar aan kanker verloren. Hij is een verdrietige man,
  daarom zie je die strenge blik. Hij wil als, voormalige openbaar aanklager nu opkomen voor gerechtigheid in zijn geliefde Nederland. Fijne man, en een briljant leider voor ons
  justitie.

 10. Babaji538

  Er zijn zo van die grappenmakers
  die het leven niet meer zien zitten … .

  Petra Hermans

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.