'Kansloze werklozen' krijgen vanaf volgend jaar een 'vergoeding' van 2.500 euro om zich 'om te laten scholen'

Geen categoriedec 19 2017, 9:00
Het doel is om 45-plussers aan het werk te helpen.
Het is hartstikke leuk en belangrijk dat er mensen zijn die zogenaamde 'kansloze werklozen' willen helpen. De economie is razendsnel aan het veranderen. Dat is al lastig genoeg voor jongeren, maar voor ouderen is het pas écht moeilijk. Hun banen verdwijnen razendsnel. De Nederlandse economie wordt een kenniseconomie. Als je alleen 'met je handen kunt werken' of jarenlang bij de kassa hebt gestaan in een winkel heb je een probleem.
Daarom is het verstandig dat 45-plussers cursussen volgen en zich, als ze geen baan meer hebben, laten omscholen.

Kansloze werklozen kunnen vanaf volgend jaar een vergoeding van maximaal 2.500 euro krijgen om zich te laten omscholen voor een beroep waaraan een schreeuwend tekort is. Vooral 45-plussers moeten op die manier aan het werk worden geholpen. De regeringspartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie willen in totaal 30 miljoen euro uittrekken om deze ‘omschoolbeurzen’ voor drie jaar mogelijk te maken. Dat zullen zij vandaag voorstellen tijdens het debat over de begroting van het ministerie van Sociale Zaken.

Even voor de goede orde, de regeringspartijen komen niet zelf op de proppen met dat geld, dat doen wij: belastingbetalers. Wij doen ons best om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen, maar worden vervolgens gedwongen om mensen die dat niet gedaan hebben te subsidiëren. Knotsgek.
Als je al wilt dat de overheid hier een rol in speelt ligt een andere oplossing veel meer voor de hand: verander de vergoeding in een lening. Studenten moeten lenen, waarom zou dat niet gelden voor oudere werklozen? Laat ze omscholen, schiet de omscholing voor, maar als ze nadien een baan vinden moeten ze die schuld aflossen. Dat is volkomen normaal én rechtvaardig.
En je lost er nog een serieus probleem mee op ook.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten