Radicale socialisten PvdA, SP en GroenLinks willen flexcontracten onbetaalbaar maken

Geen categoriedec 19 2017, 10:00
De knettergekke oppositiepartijen willen werkgevers dwingen om werknemers vaste contracten te geven.
Er zijn verschillende redenen waarom vaste contracten tegenwoordig maar heel zelden gebruikt worden om werknemers aan hun bedrijf te binden. De eerste is dat de economie razendsnel verandert. Je weet gewoon niet wat er volgend jaar gebeurt in dat opzicht. Voor je het weet moet je bezuinigen. Dan moet je mensen gemakkelijk kunnen laten gaan.
Daarnaast verandert de technologie razendsnel. Dat is gerelateerd aan het eerste punt, maar het is niet hetzelfde. Technologie biedt immers ook kansen. In ieder geval zorgt het ervoor dat je als bedrijf steeds moet veranderen en zo flexibel mogelijk moet zijn.
Tenslotte is het bijzonder lastig om mensen met een vast contract te ontslaan. Hoe meer mensen je in dienst hebt met een vast contact, hoe problematischer. Want ja, hele bedrijven zitten vol met werknemers die het absolute minimale doen om hun baan te behouden. Voor een flexwerker betekent dit dat ze een stapje meer moeten doen. Veel mensen met een vast contract doen juist een stapje minder. Ze weten dat ze onaantastbaar zijn en gedragen zich ernaar.
Dat zijn allemaal redenen waarom linkse partijen flexcontracten de oorlog willen verklaren:

De WW-premie die werkgevers voor flexkrachten betalen moet vier keer zo hoog worden als de premie voor werknemers met een vaste baan. Met dat gezamenlijke voorstel hopen SP, GroenLinks en PvdA het aanbieden van vaste contracten aantrekkelijker te maken.

Als die partijen genoeg steun krijgen van andere oppositiepartijen en van één of twee regeringspartijen hebben we een groot probleem. En nee, dat is niet ondenkbaar. Alexander Pechtold van D66 sprak zich eerder ook al uit tégen flexcontracten. Als die denkt dat hij ermee weg kan komen gaat hij dit initiatief ongetwijfeld steunen.
En ja, dat wordt bijzonder problematisch. Door flexcontracten hebben bedrijven niet alleen een betere kans om winst te maken, maar ze zorgen er ook voor dat meer mensen een baan hebben. Als dit soort contracten onbetaalbaar worden en werkgevers gedwongen worden om iedereen maar vast in dienst te nemen zul je zien dat de werkgelegenheid erop achteruit gaat. En flink ook. Hartstikke leuk voor de mensen die wél een vast contract krijgen, hoor, maar wel erg jammer voor de mensen die door dit initiatief opeens van een uitkering moeten leven.
Deze socialisten mogen hun zin écht niet krijgen wat dit onderwerp betreft. Als ze die wél krijgen krijgt de economie de komende jaren een ongelooflijk zware klap te verwerken -- en dat juist op het moment dat Nederland uit de economische malaise lijkt te klimmen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten