Knettergekke persbureau’s willen Facebook en Google dwingen om te dokken. En snel een beetje

Advertenties.

Negen totaal gestoorde Europese persbureau’s eisen dat grote websites als Google en Facebook gedwongen worden om een deel van hun advertentie-inkomsten af te staan aan… jawel, de persbureau’s in kwestie. Volgens hen maken de twee Internetgiganten namelijk op oneerlijke wijze winst op hún producten.

In een verklaring die de persbureau’s lieten publiceren door de Franse krant Le Monde laten zij weten dat “Facebook het grootste mediaplatform ter wereld is. Maar Facebook en Google hebben geen eigen nieuwsbureau’s. Ze hebben geen journalisten die hun leven riskeren in Syrië, of een bureau in Zimbabwe waar journalisten het afscheid van Mugabe onderzoeken, en ze hebben ook geen redacteurs in dienst die informatie gestuurd door journalisten in de rest van de wereld controleren.”

“Toegang tot gratis informatie is zogenaamd één van de grootste overwinningen van het Internet,” stellen de bureau’s. “Maar dat is een mythe. Als puntje bij paaltje komt kost het erg veel geld om het publiek te informeren.”

Nou is het grappige hieraan dat Google en Facebook allebei linken. Ze zorgen er dus voor dat die bureau’s lezers krijgen en daardoor advertentie-inkomsten. Maar dat zien de persbureau’s zelf heel anders. Volgens hen is elke dollar die Google en Facebook verdienen namelijk diefstal. De twee bedrijven eten maar liefst 60 tot 70 procent van de advertentie-inkomsten op! Ondertussen zijn de inkomsten voor normale media-instanties gedaald met 9 procent.

Natuurlijk is dat de schuld van die persbureau’s zelf. Dat zij geen verdienmodel kunnen verzinnen dat in deze moderne tijden past is hún probleem. Facebook en Google doen helemaal niets verkeerd. Ze linken zelfs naar de persbureau’s in kwestie waardoor die meer pageviews hebben.

Wat dit natuurlijk écht is, is een poging om het hele Internet aan banden te leggen. Ze willen nieuws monopoliseren. Eerst moeten Google en Facebook eraan geloven, en dan alle andere websites die over het nieuws van de dag schrijven — dit terwijl zij de media in kwestie extra bezoekers opleveren door te linken.

Deze gekkigheid moet in de kiem gesmoord worden. Dat oude media moeite hebben om geld te verdienen met hun huidige verdienmodel is hún probleem. Dat dienen ze op te lossen op een manier waardoor het vrije Internet niet aangetast wordt.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

6 reacties

 1. Bloem

  Onmiddellijk stoppen met linken en laat de persbureaus versneld leegbloeden. Zonder lezers geen inkomsten. Zonder inkomsten geen knetter linkse kranten

  1. Zout

   Gewoon Twitter, FB etc…

 2. Seneca

  wat mij betreft dienen zowel de persbureaus als deze social media giganten te verdwijnen.

 3. Florissa

  Ze zouden er wijs aan doen om te stoppen met het verspreiden van nepnieuws .Niks meer Brussel met al zijn vriendjes uit de wind houden . Alleen maar negatief Trump, Putin ,afkraken worden de mensen spuugzat van . Islam ,Moslims benoem de criminaliteit,zolang de zeer linkse persburo’s dat niet in willen zien ,hollen de oplages achteruit ,dus ook de advertentie opbrengsten .

 4. Lex

  De publiek omroep zal er ook wel achter zitten gemiste inkomsten aan reclame inkomsten.

  Het word tijd dat de publieke omroepen commercieel gaan of er mee stoppen.

  Geen belastinggeld meer naar de propaganda kanaal dat NPO heet.

  Wat Google en Facebook betreft als er copyright op dat nieuws staat dan moeten ze er gewoon voor betalen.

 5. Babaji538

  – Giggly Google –

  Petra Hermans

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.