Openbaar ministerie: vuurwerk naar mensen gooien is poging tot doodslag

Het openbaar ministerie heeft belhamels gewaarschuwd die het lef hebben om met vuurwerk te gaan gooien naar mensen. Het is niet zomaar een ‘ludieke grap’, als je überhaupt kan spreken over een grap, maar het is ook ontzettend gevaarlijk. Zeker omdat elk jaar het vuurwerk steeds heftiger wordt. 

De politie maakt zich steeds meer zorgen over de kracht van illegaal vuurwerk dat in omloop is, ook omdat agenten en hulpverleners geregeld met vuurwerk worden bestookt. Hoofdcommissaris Oscar Dros van de politieregio Oost-Nederland zegt in de krant: “In Arnhem hebben we onlangs een illegale partij vuurwerk aangetroffen met daarin Cobra 80’s. Dat noem ik geen rotje, maar een aanvalsgranaat.”

Elk jaar is het weer zover, dan wordt er gesproken over een algemeen vuurwerkverbod, waarbij alles behalve niet-ontploffend vuurwerk verboden wordt voor particulieren om te gebruiken. Het is een aanslag op de vrijheid van burgers om vuurwerk af te steken en het oude jaar te eindigen en een begin te luiden van het nieuwe jaar.

Toch moeten we realistisch blijven en ook inzien dat er een steeds grotere groep mensen het vuurwerk misbruikt, waardoor zij het voor de grote groep mensen verpest. Rechtvaardig? Nee, maar daar red je geen mensenlevens mee. Ik vind het zelf erg moeilijk, wel of niet vuurwerk verbieden voor particuliere gebruikers? Ik woon zelf naast de Erasmusbrug en ik zie elk jaar een geweldige vuurwerkshow, georganiseerd door de lokale overheid.

Daarnaast heb ik helemaal niets met vuurwerk en vind ik het vooral geldverspilling. Waarom tweehonderd euro uitgeven voor een aantal seconden van extreem hard geluid en gekleurd licht? Beetje cynisch, ik weet het, maar alsnog vind ik het moeilijk te begrijpen.

We moeten de vrijheid van de burgers niet nodeloos inperken, omdat een kleine groep het verpest voor de rest. Echter, we hebben het niet over drugs, of alcohol, of bloemetjes, maar vuurwerk die je vingers eraf kunnen blazen. Per gemeente moet er naar mijn mening besproken worden of particulier vuurwerkgebruik toegestaan is of niet. Dan houdt men het lokaal en wordt niet heel Nederland ermee opgescheept, want laten we eerlijk zijn, het is vooral een probleem voor de Randstad.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

10 reacties

 1. DolleDries

  p de drempel van kerstmis heeft de Amerikaanse generaal Robert Neller, commandant van de mariniers, tegen zijn manschappen in Noorwegen gezegd dat ze zich moeten voorbereiden op een oorlog.

  ‘Ik hoop dat ik het mis heb, maar er komt een oorlog aan,’ zei Neller volgens Military.com. ‘Door jullie aanwezigheid zijn jullie hier al in gevecht, in een informatiestrijd, een politieke strijd.’
  De commandant voorspelt een ‘big-ass fight’, en wees in dit verband op Rusland en het Pacifische gebied (Noord Korea, China) als de terreinen waar de volgende grote (wereld)conflicten zich zullen gaan afspelen.
  ‘Bedenk waarom jullie hier zijn… Zoals jullie op hen letten, letten zij op jullie. We hebben hier 300 mariniers, dat kunnen er de volgende avond 3000 zijn. Wij kunnen de drempel verhogen.’
  In een vraag-en-antwoord met zijn troepen zei Neller dat de focus van Amerika, na vele jaren vooral in het Midden Oosten te hebben gevochten, naar Oost Europa kan worden verlegd, met name vanwege de ‘conflicten’ die Rusland met Oekraïne en Georgië zou hebben (conflicten, die door het Westen en/of Westerse marionetten zijn opgezet en aangestoken).
  Rusland bedreigd door Westerse militaire opbouw
  De Noorse regering besloot onlangs om tot eind 2018 een nieuwe eenheid Amerikaanse mariniers toe te laten. Ook Nederlandse mariniers oefenen regelmatig in Noorwegen op gevechten in zeer koude weersomstandigheden.
  Het Kremlin heeft Noorwegen en andere Europese staten gewaarschuwd dat het stationeren van steeds meer (Amerikaanse en NAVO) troepen, tanks en vliegtuigen de betrekkingen met Rusland kunnen schaden. Desondanks gaat de agressieve Westerse militaire opbouw langs de Russische grenzen onverminderd voort.
  Afgelopen maandag presenteerde de regering Trump een nieuwe Nationale Veiligheid Strategie, waarin Rusland en China als ‘rivalen’ worden neergezet, die ‘een bedreiging’ vormen voor de Amerikaanse belangen. (1)
  Paul Craig Roberts waarschuwt al tijden voor WO-3

  Het afgelopen jaar hebben we enkele malen Paul Craig Roberts aangehaald, voormalig lid van de regering Reagan en het team dat de Koude Oorlog hielp te beëindigen, en tegenwoordig hoofd van het Institute for Political Economy. Roberts waarschuwt keer op keer in niet mis te verstande bewoordingen dat de VS uit zijn op het veroorzaken van de Derde Wereldoorlog, en dat de gevestigde orde in politiek en media er daarom alles aan doet om president Trump te dwarsbomen met de ‘Russische inmenging en hacks’ hoax-hysterie.
  Op 16 december schreven we in ‘Putin overtuigd van NAVO aanval, zet industrie in oorlogsproductie’ dat het Kremlin er inmiddels vanuit gaat dat het Westerse bondgenootschap op zeker moment een (vermoedelijk false flag) incident zal veroorzaken, wat zal worden aangegrepen voor een grootschalig militair conflict. Volgens Roberts zullen daar ook kernwapens bij worden ingezet.

 2. van Urk

  DolleDries@ Dit artikel gaat over de spanningen tijdens oud en nieuw dat beslecht wordt met Chinese wapengekletter. 😉

  1. DolleDries

   Maar zo oorlog is ook vuurwerk Urk.
   Ik was het vergeten er boven te zetten ,nog meer vuurwerk op komst

  2. Meester Kong

   Als DD geen luier om heeft dan schijt hij elke topic er onder, hoge nood, u kent dat wel.,..

   1. DolleDries

    Wat ordinair Sarko,je schijft als een verrot tomaatje..

 3. henk vintage

  Een kleine groep die het verpest.??
  Vanaf 28 december vier dagen lang in de herrie zitten van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat.
  Mag alleen tussen 18.00 uur en 2.00 op 31 december worden afgestoken, maar het begint al op 28 december en er is geen handhaving van het verbod.
  Als er een algeheel verbod komt hebben de zogenaamde liefhebbers het aan zichzelf te wijten.

 4. Ruud562

  “Het is een aanslag op de vrijheid van burgers om vuurwerk af te steken en het oude jaar te eindigen en een begin te luiden van het nieuwe jaar.”

  Aanslag op de vrijheid? Denk dat het inperken van meningsuitingen op Facebook e.d., het verbieden van referenda, het bijvoorbeeld het wél toelaten van duizenden toekomstige (islamitische) uitkeringstrekkers met hun familie een véél grotere aanslag is op onze vrijheid, een aanslag met verstrekkende gevolgen, zoals we nu al kunnen ervaren!

  Nee, helaas zijn er dwazen die niet met vuurwerk om kunnen gaan, laat staan met hulpverleners. En tja, als is dat dan een kleine groep, zij zijn wel verantwoordelijk voor veel leed en vele, vele (gemeenschappelijke) onkosten! (Reken ik nog geen eens de vele vuurwerkgewonden mee die levenslang afhankelijk worden van zorginstanties en overheden!)
  En bedenk ook wat moslimterroristen met dat steeds zwaardere vuurwerk kunnen aanrichten!

  Ja daarom mag er van mij een totaalverbod komen op particulier vuurwerk, d a t stukje ‘vuurwerkvrijheid’ wil ik wel inleveren.

 5. Kodi

  Handen af van onze hulpverleners? Stoere taal hoor! Helaas van geen ene waarde als er hooguit een taakstrafje tegenover staat.

  1. Zout

   Precies Kodi!

   Ben je echt stoer dan ga je vervolgen en straffen als misdrijf. Maar helaas, politie en justitie hebben jarenlang bezuinigd waardoor en geen capaciteit meer is om te vervolgen. Vijftig procent wordt sowieso in de vuilnisbak gegooid. Daarna blijft er van aangiften nog maar weinig over en het OM is bovendien niet verplicht tot vervolging, hetgeen ze dus ook dikwijls niet doet.

 6. Babaji538

  “Safety and security are all mine.”

  Petra Hermans

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.