Oud-PvdA’er Jacques Monasch onthult: PvdA wilde aanpak salafisme blokkeren

Als het aan de PvdA had gelegen, zou een Kamerbrede aanpak van de radicaal-islamitische stroming salafisme zijn geblokkeerd. Dat blijkt uit een artikel dat oud-Kamerlid Jacques Monasch schreef voor het Liberaal Journaal, een uitgave van het wetenschappelijke bureau van de VVD.

Het scheelde maar een haar, of de PvdA had afgelopen najaar een motie geprobeerd weg te stemmen waarin de Tweede Kamer het kabinet opriep eindelijk eens werk te maken van het bestrijden van het salafisme. Het salafisme is een gevaarlijke stroming binnen de islam die aanzet tot haat en geweld: niet alleen jegens andersgelovigen, maar ook tegen de moderniteit zelf. Volgens het salafisme is het enige goede leven, het leven zoals men dat in de zevende eeuw in Saudi-Arabië deed. Al het andere is schadelijk kufar-gedrag.

Maar ondanks wat er de afgelopen jaren allemaal gebeurd is, wilde de PvdA wilde deze stroming blijven ondersteunen. Dat blijkt uit een artikel dat oud-Kamerlid Jacques Monasch schreef voor Liberaal Journaal, het tijdschrift van het WI van de VVD:

“Op een donderdagavond in de herfst van 2016 stond een motie ter bestrijding van het salafisme op de stemmingslijst. De fractie kwam die avond bijeen om de stemmingslijst te bespreken. De fractie koos ervoor om, ondanks het advies van de woordvoerder – hij adviseerde om voor de motie te stemmen – tegen de motie te stemmen. Het gebeurt niet vaak dat het advies van de woordvoerder terzijde wordt geschoven. Het was niet de eerste keer dat door een combinatie van politieke correctheid, doorgeschoten rechtstatelijkheid en politiek opportunisme de PvdA-fractie af zag om op te treden of om een stem te geven tegen de meest gevaarlijke en verfoeilijke uitingen van de islam.

Al door discussiërend vanaf de fractiekamer kwamen we in de grote zaal aan. Er werd even navraag gedaan bij bevriende partijen wat zij zouden gaan stemmen. Uit een korte rondgang bleek dat de PvdA-fractie als enige met de groep Kuzu/Öztürk zou tegenstemmen. Dat was nu ook niet de bedoeling. De hele fractie stemde vervolgens collectief voor. De dinsdag erna werd er tijdens de reguliere fractievergadering niet meer over gesproken.”

Monasch had gezegd zelf wél voor de motie te gaan stemmen, en later volgde de rest van de fractie omdat ze niet met de afvallige sociaal-democraten Kuzu en Öztürk in de bedenkelijke hoek gedrukt wilden worden. De voormalige parlementariër gebruikt het voorval om een punt te maken over de slappe knieën van de PvdA, en vertelt vervolgens dat hij enorme tabak had gekregen van – zoals hij dat noemt – het ‘onvermogen een eigen positie in te nemen’.

Maar wat mij betreft is dit een groter probleem: het gaat over het onvermogen van de PvdA om iets te doen aan elementen in de Nederlandse samenleving die diezelfde Nederlandse samenleving zo spoedig mogelijk willen vernietigen of in ieder geval te kneden tot een soort Raqqa aan de Maas. En de PvdA – een jaar geleden nog een regeringspartij – was bereid dat gewoon te accepteren vanwege lafheid, politieke correctheid en treurniswekkend opportunisme.

Triest hoor.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

28 reacties

 1. Ni28

  Ik zou graag in de geest van de linkse mens willen kijken om te zien wat daar echt gebeurd. Komt dit uit eigen wil of is deze mens geprogrammeerd. Uit mijn eerdere ervaringen zeg ik dat deze mensen een hersenspoeling hebben doorstaan maar dat was in een onvrije land. Waarom zetten deze mensen hier dan hun vrijheid op het spel? Het was ook zo dat terwijl mensen in het Westen leefden in hun vrijheid, “vochten” mensen in het Oosten altijd zogenaamd voor vrijheid die zij in wezen niet hadden. Een grotere tegenstelling kunt je niet bedenken. Links is dictatoriaal ingesteld en kent maar een waarheid, de eigen.

  1. Dubbele Komma

   https://www.telegraaf.nl/financieel/1334828/miljardair-soros-aan-tafel-met-juncker

   de baas van dopper met al zijn nep accounts gaat even een avondje aan de zuip met soros!

   1. Zout

    De belangen zijn, wederzijds, ongetwijfeld immens. Ze konden niet wachten op Bilderberg.

 2. EllyD18

  De PvdA-ers die salafisme willen toestaan zouden ontoerekeningsvatbaar moeten worden verklaard.

  1. tomygun

   Elly , Dat gaat op zeker niet gebeuren .
   Wc eend adviceert wc eend

 3. Ruud562

  Goed dat die Asscher geen minister meer is! Hij had dit onderwerp toch in portefeuille??? (Waarschijnlijk heeft hij ook als minister de samenleving veel nog onzichtbare schade toegebracht met zijn integratie(moslim)beleid.)

  Ben ook benieuwd hoe dit artikel zich verhoudt met die wolf in schaapskleren in Rotterdam, die burgervader aldaar.

 4. DolleDries

  Hadden de betalende leden van de PVDA daar ook een stem in. Stond dat in hun verkiezingsprogramma.

 5. Florissa

  9 zetels,en een staat er op springen, dat is al wat er nog over is van deze pulppartij, en zo heffen ze zichzelf lekker op .

 6. Zout

  Wat wil je anders? Een groot gedeelte van de PvdA bestaat uit islamisten en het grootste gedeelte van de achterban is Mohammedaan.

 7. denk eens na

  Dat is de pvda het islamiseren of om volken van nederland en de eu.

 8. Ben Zine

  Links denken is een ideologie, net als de islam en het communisme. Daarom noemde Pim het ook zeer terecht de linkse kerk. Linksdenkenden trekken zich niets aan van de realiteit, maar gaan uit van de door hun gewenste en in hun ogen maakbare wereld. Ze zijn niet voor rede vatbaar en hebben geen enkele boodschap aan feiten, cijfers, grafieken of statistieken. Als die niet in hun ideologische straatje te pas komen lappen ze die simpelweg aan hun laars. Niet de werkelijk zoals die is telt, maar de werkelijkheid zoals die in hun fantasie zou moeten zijn. In wezen leven linksdenkenden in een door hun zelf gecreëerde schijnwereld, en kunnen zij in zekere zin worden beschouwd als wereldvreemd.

  1. Dubbele Komma

   Niks aan toe te voegen Ben Zine.

   Jij snapt het.

   1. Code134

    Foutloos, Komma.

    Het gaat de goede kant op.

    1. Zout

     Taalneuqertje

 9. eRik2017

  Ik heb het al vaker gezegd. De PvdA is niet meer van deze tijd. Het was een partij van de Arbeider en de vakbonden.
  Vroeger hadden wij nog een “maakindustrie”. DAF, Fokker, Philips, en daar stonden mensen voor in de fabriek. Bedrijven als KLM concurreerden op gelijke voet met maatschappijen op, en buitren het continent. CAO’s waren in die tijd nieuw en verdedigbaar binnen een branche.
  PvdA weet niet meer welke kant men op moet. Hun grote groep allochtone kiezers zijn naar DENK.
  PvdA zal de volgende landelijke verkiezingen mogelijk niet eens meer halen.

 10. Duckday

  De PVDA is een gevaar voor Nederland eigen ik hoogmoed waanzin waait met alle winden mee kijk wat ze de afgelopen periode kapot hebben gemaakt zelf leven ze in weelde

  1. sonar

   @Duckday niet alleen de PVDA is een gevaar voor Nederland , wat denk je van de VVD,D’66,CDA,CU,EU die willen een Dictatuur invoeren en wij laten de macht van de massa gewoon lopen.

   1. Dubbele Komma

    juist sonar!

    en vooral de vvd die zich al jaren “rechts” noemen hebben de pvda allang links ingehaald.

    pvv mag niet meeregeren,heeft niks met geert te maken maar alles met de anti europese instelling,vandaar dat mark trutje ijskoud met groen links ging formeren,er mogen uitsluitend en alleen eurofiele partijen in de regering,want de socialistische heilstaat europa MOET en ZAL een dictatuur zijn,tegengeluid is fake nieuws. er mag totaal geen een greintje kritiek zijn op de onderdukkers. hun wil is wet, jij moet gewoon betalen en je bek houden,je auto in de fik laten steken,je dochters laten verkrachten,je huis laten leegroven en je omgeving laten uitmoorden!

    maar je mag er absoluut niks over zeggen!!!!!!! dat is zoiezo nepnieuws!

 11. Baron von Munchhausen

  ………”En de PvdA – een jaar geleden nog een regeringspartij – was bereid dat gewoon te accepteren vanwege lafheid, politieke correctheid en treurniswekkend opportunisme!”
  Lafheid, politieke correctheid en treurniswekkend opportunisme heeft geen einde: overgenomen door Groen-Links en regeringspartijen CU en D66. Gesteund door linkse wegkijkende driehoek; DenHaag-Amsterdam en Hilversum!

 12. sjun

  Politiekcorrectisme vreet regressief links (wat er is niks progressiefs te bespeuren) door slappe knieën en gebrek aan ruggengraat van binnenuit op. Daarnaast zijn de stoottroepen en de mediabespelers te koop door de speculant George Soros. De rest gokt op een vlucht vooruit Europa in zonder acht te slaan op een driemaal kraaiende rode haan.

  1. Kodi

   Zeer sterk opgemerkt dat links niks meer met progressief van doen heeft, maar niets anders is dan regressief. Niet voor niets dat velen die zich eens vanwege het progressieve tot links aangetrokken hebben gevoeld links inmiddels de rug hebben toegekeerd. Arnold Karskens, Wierd Duck, Joost Niemöller en zo zijn daar de lichtende voorbeelden van.

  1. Kodi

   Ik ken de PvdA al decennia lang als niets anders dan als Pest voor de Arbeiders.

 13. DolleDries

  Bepaalde gedeeltes van Londen zijn vanwege veelvuldige zuuraanvallen en steekpartijen door koeriers als “no-go zones” geclassificeerd en uit angst weigert men daar te werken. De frequentie van zuuraanvallen in de stad – officieel de stad met de meeste zuuraanvallen van de wereld – heeft ertoe geleid dat de chauffeurs liever een loonverlaging accepteren dan zich ’s nachts in deze gevaarlijke gebieden te begeven.

  1. Zout

   @DD: Heeft niets met islam te maken, toch?

   1. DolleDries

    Ik heb begrepen dat het Jehova’s zijn.

 14. Bes Tolen

  Allerlei zienswijzen, die uit de negentiende en twintigste eeuw stammen, beheersen ”desondanks” nog de politiek. Samen te vatten onder politiek correct en cultureel marxisme. Ook ideeën van lieden als Freud hebben veel schade veroorzaakt en doen dat nog. Politiek heeft dat invloed op veel geruchtmakende vrouwen, die daarmee alle mannen en niet een bepaalde kleine groep kunnen diskwalificeren. Zo iets kun je onder het wijde begrip ”cultureel marxisme” brengen. Mannen haten, blanke mannen wel te verstaan. De mannen, die altijd libido hebben en daarmee agressief. Om één onjuiste stelling te noemen.
  Ondertussen zien we het veelvuldig falen van juist vrouwen in de hoogste functies. De keuze van mannen wordt er trouwens ook door beïnvloed. Zeker als het om politiek en overheid en aanverwant gaat. Het gaat daar dus fout met veel vrouwen. Juist links wordt door wat wel de populisten wordt genoemd, het falen van de westerse politiek aangewreven. Geheel terecht. Hier heb je een onderwerp. Onbegrijpelijk is het maar het werpt in ieder geval een licht op menselijke zwakheid. Ondermijnen van het vertrouwen in het functioneren van de maatschappij. Ook het oude rechts maakt zich er net zo goed schuldig aan. Maar waarom vooral links? Omdat die geruchtmakende groep vrouwen bijna allemaal links zijn, extreem links. Vrouwen stemmen in verhouding veel linkser dan mannen. Veel vrouwen vinden dat ze niet extreem zijn. Ze begrijpen er eenvoudig niets van. Er en dat is hoe overtrokken geïndoctrineerd ze al zijn. Juist, voor 2018 zou het goed zijn eens die vele vrouwen, die zo politiek correct zijn, aan te pakken. Nou ja, aanpakken? Dat zal wel niet als uitdrukking geaccepteerd worden. Laten we in 2018 vooral het linkse feminisme bestrijden. Links? Nou ja, vooruit: het cultureel marxistisch feminisme.

 15. Kodi

  En dit is dan zo’n over het paard getild rolmodel. Hij valt toch behoorlijk uit zijn rol, moet ik zegge. In iedere Moslim schuilt dus een Salafist. Denk hierbij na voordat je een Moslim op zijn taqiyya vertrouwt!

  ‘Salafist’ Aboutaleb is een oerconservatieve moslim

  Burgemeester Rotterdam is product van PvdA-dromerijen over multiculturele samenleving

  Tijs van den Brink van de EO heeft – waarschijnlijk onbedoeld – een interessant stukje journalistiek geproduceerd. Een poeslief interview op eerste kerstdag met de burgermeester van Rotterdam, Achmed Aboutaleb, leverde een goudmijn aan informatie op. Zoals de bewering ‘Tegen het salafisme hoeven we geen beleid te ontwikkelen, want dat zou gericht zijn tegen 1,7 miljard moslims in de wereld. Iedere moslim is een beetje een Salafist, in de zin dat ze voorgangers zijn van hun geloof.’ Aboutaleb maakt zich bovendien elke ochtend om 7 uur op voor de spirituele jihad op het Rotterdamse stadhuis. Voor wie het nog niet door had: Aboutaleb is een oerconservatieve moslim.

  De ambitie om Mohammed na te volgen
  Even voor de duidelijkheid: dat voorbeeldmoslim Aboutaleb geen kerstboom in huis heeft boeit totaal niet. Als de goede man op 26 december liever naar de IKEA gaat of zich stiekem klem zuipt (zware baan immers) moet hij dat zelf weten. En een filosofische uitweiding over het begrip salafisme kan in een lang interview ook nog wel interessant zijn. Dat Geert Wilders direct na het interview begon te Twitteren dat Aboutaleb naar Marokko moet verkassen was even voorspelbaar als beside the point. Aboutaleb is als persoon capabel genoeg om de taken van een burgermeester uit te voeren. De prangende vraag is wat de eeuwig als PvdA-lijsttrekker getipte Aboutaleb eigenlijk bij de linkse en seculiere PvdA doet, terwijl zijn denkbeelden bij de islamitische variant van de SGP thuishoren.

  EO-er Van den Brink kent de mores van de multiculturele samenleving en stelde zich het hele interview lang gepast onderdanig op richting de islamitische hoogwaardigheidsbekleder. Misschien is het de Rotterdamse burgervader daarom een beetje in zijn bol geslagen. Zo kwamen we te weten dat Aboutaleb de ambitie heeft Mohammed na te volgen. We gaan er maar niet van uit dat Aboutaleb binnenkort met vier vrouwen, een ervan met de leeftijd van negen jaar, op het Iftar diner van de politie Rotterdam verschijnt. Doelde hij wellicht op zijn eigen variant op de Hidjra, de tactische vlucht van Mohammed uit Mekka naar Medina? Is hij Amsterdam – waar promotie hem is ontglipt – ontvlucht en gebruikt hij nu Rotterdam om aanhang te winnen en glorieus terug te keren om de macht in de PvdA te grijpen? We wachten in spanning af.

  Salafisme is reuze genuanceerd
  Aboutaleb was in een genereuze bui richting de EO, want er kon een positieve referentie over Jezus vanaf. Jezus staat ook in de koran! Zo, da’s aardig van Aboutaleb. Zou hij op de hoogte zijn van het feit dat christenen zelf een boek hebben waarin het nodige over genoemde Jezus staat? ‘Salafisten vindt je ook onder christenen als je het taalkundig benadert’. Christenen willen immers ook op Jezus lijken, meent Aboutaleb. Nu bestaan er christelijke types met uitverkoringswaan, maar die richten over het algemeen minder schade aan dan mensen die Mohammed menen na te moeten doen. Gelukkig heeft de wijze Aboutaleb persoonlijk de AIVD op de hoogte gesteld van het feit dat het reuze genuanceerd zit met dat salafisme.

  Maar is nog iets anders. Waarom gedraagt Aboutaleb zich zo vaak alsof hij al bijna premier van Nederland is? We hebben het toch echt over iemand uit het allochtone subsidiecircuit, die via interne PvdA procedures aan een bestuurlijke baan is gekomen. Even het geheugen opfrissen. In 2002 vond Aboutaleb over de toen zojuist wegens bedreigingen ondergedoken Ayaan Hirsi Ali het volgende:

  ”Het is moeilijk binnen de groep te blijven en de discussie aan te gaan. Het is makkelijk je uit de groep terug te trekken en vervolgens stevig te pissen in die groep en toch te willen meedebatteren.”

  In een interview met Frenk van der Linden gaf Aboutaleb aan dat hij niet wil dat zijn dochters relaties hebben met niet-islamitische mannen en dat Nederlandse welzijnswerkers zich beter niet kunnen bemoeien met islamitische vrouwen die onderdrukt worden.

  Eer voor meerderheid de minderheid iets te gunnen
  Hoofddoeken bij de politie en landelijke islamitische feestdagen zijn logische wensen, zo hoorden we van Aboutaleb. In elk geval wordt de pretentie van seculariteit niet meer opgehouden. Dat is wel zo helder. We horen graag of de landelijke PvdA er ook zo over denkt. Waarom de neutraliteit van de politie zou moeten worden opgeheven, daar horen we Aboutaleb nergens over. Ook de logica achter het idee speciale privileges te geven aan moslims wordt niet verhelderd. Hoe zou het toch komen dat niet-islamitische minderheden (Surinamers, Antillianen, Hindoestanen, Chinezen) in Rotterdam zelden nog PvdA maar wel steeds vaker Leefbaar Rotterdam stemmen?

  Voor de meerderheid moet het een eer zijn de minderheid iets te gunnen, zegt kersttijd-filosoof Aboutaleb. Wat een Ghandiaanse wijsheden. Wat zou het mooi zijn als moslims die zelf eens zouden toepassen, maar op dat kerstgeschenk wachten minderheden in islamitische landen tevergeefs. Vrijheid van onderwijs en vrijheid van godsdienst zijn er voor moslims in Nederland al, net als voor iedereen. Laat de goede man eens in een spiegel gaan kijken. Aboutaleb vraagt om privileges voor moslims die andere minderheidsgeloven niet hebben. We wachten dan ook op het moment dat Aboutaleb gaat pleiten voor joodse en boeddhistische nationale feestdagen en joodse en boeddhistische gebedsruimten bij de overheid en op universiteiten.

  ‘the meek shall inherit the earth’
  Maar gelukkig is Nordin el Ouali van lokale Rotterdamse partij NIDA volgens Aboutaleb goed bezig, omdat de voorganger van deze islamitische partij een weerwoord heeft tegen ‘politici die religie misbruiken’. Welke politici dat zijn blijft onvermeld, maar het zou zomaar kunnen dat Aboutaleb op Wilders en Baudet doelt. Zou het kunnen dat Aboutaleb dichter bij NIDA staat dan bij Lodewijk Asscher? Aboutaleb heeft het tijdens het interview vaak over het belang van de islam en noemt de noodzaak tot een hooggeschoold islamitisch kader. Immers: ‘Het is een ongelijke strijd. De moslims moeten opboksen tegen de elite en tegen politici’. Daar hebben we dan toch vrij weinig van gemerkt de laatste vijftien jaar, van zo’n eensgezinde elite.

  Hoe zou het in Rotterdam gaan met die fameuze interreligieuze dialoog met de islam, waarbij christenen van het type Tijs van den Brink zich naar de ramadan en het suikerfeest spoeden om te baden in geloofsrelativisme. Om vervolgens van moskeeën een opgeheven middelvinger terug te krijgen op christelijke feestdagen. Maar ach, de god van de christenen heeft beloofd dat ‘the meek shall inherit the earth’, dus er is hoop voor de EO.

  PvdA electoraal bij het grof vuil gezet
  Aboutalebs geloof verbiedt hem na te denken over zijn politieke toekomst, zei hij tegen Van den Brink. Tuurlijk. Nu hebben we in Nederland een lange traditie van huichelachtige christelijke politici die hun ambitie verbergen achter vroom geprevel – Eelco Brinkman, Ruud Lubbers en Hans van den Broek, om er maar een paar te noemen. Maar Aboutaleb steekt ze qua zelfoverschatting naar de kroon. En zelfoverschatting gaat meestal gepaard met brandende ambitie.

  Concluderend: Aboutaleb is het product van PvdA-dromerijen over de multiculturele samenleving, waarin de PvdA voor eeuwig aan de macht ging blijven via de stemmen van moslims. Zelf lijkt Aboutaleb nog niet helemaal door te hebben dat hij een instrument was in de handen van opportunistische baantjesjagers van de PvdA. De kiezers – slimmer en veel meer street wise dan de bestuurskundigen die het Binnenhof bevolken – hadden het wel door en hebben de PvdA electoraal bij het grof vuil gezet. En Aboutaleb? Die kan altijd nog lijsttrekker van NIDA worden.

  Coen de Jong

  Coen de Jong is politicoloog en historicus. Woont naar volle tevredenheid in 020-deugreservaat. Houdt niet van conformisme, wel van discussie.

  Bron: https://t.co/GKxAlGZAsq

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.