Tienduizenden luie docenten staken maar weer

Het moet nu maar eens afgelopen zijn met die flauwekul.

Dat Millennials en Gen. Z het gevoel hebben dat ze op van alles en nog wat recht hebben is al erg genoeg, maar nu juffen en meesters doen daar blijkbaar dapper aan mee. Want ja, deze docenten staken vandaag maar weer een keer. 

Tienduizenden leerkrachten in het basisonderwijs leggen vandaag opnieuw het werk neer. De stakende juffen en meesters protesteren tegen de volgens hen te lage salarissen en te hoge werkdruk.

You can’t have your cake and eat it too, beste juffen en meesters. Óf je wilt een lagere werkdruk, óf je wilt een hoger salaris. De twee gaan nooit — nooit! — samen. Vraag het maar aan vrienden en familieleden die in de private sector werken. Zij kunnen je ongetwijfeld werken dat hoe meer je verdient in hun sector, hoe meer druk je ervaart, zowel qua uren die je kwijt bent aan je werk als in psychologisch opzicht.

Het ergste van dit verhaal? De meeste basisscholen betalen de stakende leerkrachten gewoon door. Ze slapen dus heerlijk uit, doen helemaal niets, maar krijgen hun loon wel overgemaakt op hun bankrekening.

Lekker hoor. Op de één of andere manier vermoed ik dat heel veel andere mensen dat ook wel zouden willen… maar dat zij dat niet doen omdat ze begrijpen dat dergelijk wangedrag volstrekt onacceptabel is. Blijkbaar denken arrogante Nederlandse docenten daar héél anders over.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

41 reacties

 1. buitenbeentje

  Ik kan wel merken dat jij nooit voor de klas hebt gestaan, je hebt duidelijk geen idee waarover je praat.

 2. denk eens na

  De leraren worden net als politieagenten zwaar onderbetaald .

  1. corfo

   @ denk eens na.
   U heeft half gelijk : leraren worden inderdaad onderbetaald; over “onderbetaalde” politieagenten heb ik een andere mening.
   Als iemand aangifte wil doen op een politiebureau, wordt de aangever weggestuurd, “Kom volgende week maar terug, we hebben nu geen tijd” wordt dan medegedeeld.
   Haat-negers die in eerste instantie nabij Joure werden gestopt, mogen korte tijd later, onder een groot politie-escorte tóch naar Dokkum om alsnog te “demonstreren”. Daar heeft men dan kennelijk voldoende tijd én agenten voor ! Zo zijn er vele voorbeelden.
   Ik vind dat politieagenten, voor het wérk dat zij verrichten, voldoende betaald krijgen.

   1. trampoline

    je kunt het ook omdraaien: politieagenten doen zo omdat ze zwaar onderbetaald worden. Onderbetaling demotiveert; hoeveel hart je ook voor je vak hebt, als je inzet niet wordt gewaardeerd…….

  2. swetsnek

   Dusssss mmmmm minder werken en meer verdienen ja dat wil ik ook wel

 3. sonar

  Dat is een eigen mening ,daar heb je recht op ,maar om degenererend te doen slaat nergens op.
  Iedereen in Nederland heeft recht om te staken als hij vind dat hem/haar oneerlijk wordt behandeld.

 4. trampoline

  Ik heb als chemisch specialist ook voor mijn vak en voor mijn bedrijf geleefd. Maar als mijn werkgever dat niet fatsoenlijk had beloond, had ik toch echt een andere baan gezocht.
  Michael, het is makkelijk lullen in de media als je niet weet wat een vak inhoudt. En via de media is stoken zo simpel.

  1. Mart

   Je had altijd nog in de bom makerij kunnen beginnen,……..vraag naar specialisten groot GIJNTJE .

 5. fusilier

  Een leraar in vaste dienst kost 50000 ,en een leraar via een uitzendbureau 100000 per jaar. Dus allemaal naar het uitzendbureau.

 6. napels

  Ik heb nog een troffel over,mogen ze een paar weken mee metselen ook indeze weersomstandigheden,klagen? Dan kun je gelijk vertrekken zonder riante vergoedingen,maar dat is zeker weer anders he???””

  1. Heinz

   Complete onzin, in deze omstandigheden wordt er in de bouw niet gewerkt. Ik kijk er bovenop.
   Doodstil op de bouwplaats.

   1. swetsnek

    Idioot er wordt wel degelijk gewerkt maar je zult wel in het westen wonen tja met al die kansparels daar wordt het inderdaad een stukkie moeilijker ja

 7. napels

  Ps een leraar of genderneutrale leerkracht verdient in twee dagen meer als een bouw g neutraal mens in een week hebben we het niet over vakanties 2 maanden en riante pensioenregelingen,wanneer kan ik beginnen???

  1. Spaanse kok

   Denk dat een goede metselaar zowel tijdens de werkweek als in het weekend geen klagen heeft betreffende de financiële vergoeding voor zijn geleverde diensten.
   Denk zelfs dat u reeds geld verdiende terwijl de leraar nog met een zaterdagbaantje genoegen moest nemen tijdens zijn studie.
   Mocht u een slechte werkgever hebben, is het tijd om te verkassen, de vraag naar goede metselaars is groot.

  2. Heinz

   Als je het verstand er voor hebt.

   1. swetsnek

    Hoezo ??? de moeders geven vandaag les dus zo moeilijk zal het niet zijn

 8. Spaanse kok

  ja, wat zal ik er van zeggen zonder de kans te lopen een nieuw paspoort te moeten aan vragen?
  Micheal, ik vind dat je de functie van leerkracht onderschat.
  Het is natuurlijk lang niet zo zwaar als vanuit het zonnige Izmir vanaf een terrasje een berichtje tikken, maar toch.

 9. Guus Geluk

  Aangezien de werkdruk van het onderwijspersoneel kennelijk buitengewoon hoog is, lijkt het me logisch dat de leraren en leraressen staken.

  Dat laatste hoeft wat mij betreft overigens ook niet. Slob is een redelijk mens, met hem valt te praten.

 10. Scaldis

  Nou kijk dan toch, Mikey komt toch nog met een haatartikeltje over de juffen en meesters. Laten we maar hopen dat ze hun zin krijgen, anders ben ik bang dat dit de toekomst wordt van het journalistieke niveau, laat staan andere sectoren.

 11. iDude

  Mijn vrouw gaat om 7:00 de deur uit komt om 17:00 thuis, na het eten tot 21:00 voorbereiden voor de volgende dag en bergen administratie wegwerken (waar op school geen tijd voor is).

  We kunnen ook niets doen en de signalen van deze laararen bagatelliseren ze lui noemen en belachelijk maken.
  Dan moeten we ook accepteren dat er straks geen hond meer voor de klas wil staan.

 12. Babaji538

  Sneeuwwitje is mooier. Alle opzichten.
  Petra Hermans

  1. corfo

   @ Babaji538.
   Oost west, thuis is ’t óók niet alles.
   Koos Kwelgeest.

  2. swetsnek

   beter jou een klap op je smoel geven dan 10 vogels in de hand en zo heb ik nog wel een paar spreuken

   1. Guus Geluk

    Agressief tokkie.
    Guus Geluk.

 13. fusilier

  Wat is het te hoge werkdruk,of te weinig loon. Met meer loon blijft de werkdruk het zelfde.Of minder werkdruk en meer loon. Je kunt wel van alles willen,maar je hebt zelf gekozen voor dit beroep.Of anders laat je omscholen.

 14. cornholio

  Ben het volledig met Michael eens. Minder druk, meer geld? Over een paar jaar zeker de volgende ronde! Ik hoor van de meeste ouders boze reacties richting deze waardeloze actie. Het is ook een slecht voorbeeld voor de kinderen. Laat ze dan staken op de manier zoals ze het in de zorg hebben gedaan. Wel werken, maar geen overbodige administratieve werkzaamheden verrichten.

 15. Tguard

  Als leerkracht word je ingeschaald tussen de €2.317,- en €3.640 Per maand voor een gemiddelde werkweek van 35 uur. Te weinig ik weet het niet. Ik denk eerder dat er een groot onderscheid te maken valt in de beroepsgroep. Neem een leraar op een basisschool te Amsterdam noord of een leraar te Elspeet op de Veluwe. Volgens mij zit er een behoorlijk verschil in werkdruk. Dus waarom dezelfde schaal?

  1. Blue monday

   Onderschat dat tuig in Elspeet niet. Met de bijbel onder de arm zijn die kindjes tot alles in staat.

   1. toetssteen

    @Blue monday
    Vertel.

 16. glazenbol

  Eindelijk een groep uitgebuite werknemers die het lef hebben op te komen voor hun toekomst, dat zouden eigenlijk alle werknemers moeten doen!!

 17. wheelboy

  leraren hebben het zo slecht . Schoonzus is lerares op een vmbo . 28 uur werken wordt gezien als volledige werkweek 8 weken vakantie en dan alle vakanties tussendoor nog eens .En een vet salaris overhouden . Enige negatieve aan die baan is de leerlingen die worden met de dag vervelender . Daarbij komt meesten van hen beginnen pas ergens midden 20 voor ze de pabo af hebben .Dan heeft die metselaar er al bijna 8 jaar gemiddeld opzitten . en die verdient mits hij niet bijbeunt geen 50 to 70 duizend per jaar afhankelijk welke graad je hebt . Dus hebben die leraren niets te klagen .Hele bevolkingsgroepen die het met minder dan de helft moeten doen en er hard voor moeten werken in weer en wind .

 18. Farn

  Van der Galjen, wat een ongelooflijk lul verhaal. Meer valt er niet over te zeggen.

  1. swetsnek

   allebeide werkzaam op school neem ik aan

   1. Farn

    Nee hoor alleen gezond verstand.

 19. Fortiori

  Dit is een echt nepverhaal.

 20. Fortiori

  Michael, ik las zonet een artikel in het AD over werkdruk en agressie in het voortgezet onderwijs voor moeilijk opvoedbare kinderen.
  Met name de inspanningen die de leerkrachten zich getroosten om toch die leerlingen nog enige bagage mee te geven voor hun toekomst verdienen een beter beoordeling dan die u in het artikel geeft. Hiermee heeft u deze mensen echt tekort gedaan.

  1. Zout

   Tijdje werkzaam geweest in het voortgezet onderwijs. Er is een belangrijk verschil tussen primair en voortgezet onderwijs, de salarissen zijn verschillend maar ook de werkdruk is anders. Ik zou, als ik Den Haag was, daar iets aan gaan doen.

   Succes.

 21. Zout

  @@ Babaji538.: Datakabel doorknippen a.u.b. En de deur van de computerkamer op slot laten doen door de PV.

 22. Blue monday

  Toch weer het hardnekkige VVD-DNA dat vd Galien opspeelt.

  Een werknemer mag niet klagen, niet staken en blij zijn dat hij een vergoeding krijgt voor het werk.

  Meneer pastoor zou in de jaren 30 een goede bondgenoot in hem hebben in de mijnstreek.
  “Houd jij ze kort, dan houd ik ze dom”

 23. Bes Tolen

  De salarissen in het basisonderwijs zijn goed en ook hoger dan wordt voorgesteld. De dertiende maand en het vakantiegeld wordt in publicaties (van adviesbureaus bijvoorbeeld, die in de kranten verschijnen) mooi er buiten gelaten. De laagst betaalde groep krijgt een eindsalaris van € 50000 per jaar exclusief de verhoging die er komt aanzetten. Er is € 270 miljoen als salarisverhoging te verdelen. Een vorstelijk bedrag. Bij bijzonder soorten basisonderwijs liggen de salarissen hoger. Leidinggevende functies betalen duidelijk hoger.
  Er zijn problemen in het onderwijs maar die zijn mee niet oplosbaar omdat ze, de leraren zelf in meerderheid verkeerde uitgangspunten hebben.
  Een beetje tot erg wereldvreemd zijn ze wel, die basisschoolleraren waarmee ze veel kinderen heel verkeerde ideeën meegeven. Dat zou zeker anders moeten. Het moet niet zo zijn dat leerlingen er hun halve leven er last van houden. Basisschoolleraren moeten tot de realiteit worden terug gebracht.
  Modernere onderwijsmethodes kunnen grote groepen leerlingen opvangen. Er kan veel efficiënt veranderen.

  Elders moet ook hard gewerkt worden en valt de salariëring/het loon nogal tegen. Er zijn echt vergeten groepen en dat zijn soms nog hoog gekwalificeerden ook. Vaak juist als men in een betrekkelijk kleine groep zit van hoog gekwalificeerden. Vaak ook hoge werkdruk.
  Nogal autoritair haast terroristisch ingestelde of totaal incompetente leiding zorgen er voor dat hele diensten moeizaam functioneren. Dat leidt tot de hoogste werkdruk. De keuze voor lieden in leidinggevende hoge(re) functies is veelal tegengesteld aan wat zou moeten. Daar wordt nooit notie van genomen door directies. Gebrek aan normaal te achten inzichten. Juist in overheidsfuncties waar altijd al gebrek is aan hoger gekwalificeerde mensen [die wil men liever niet!] zie je dat maar dat wordt weggemasseerd met kunstgrepen [waaronder ”versimpeling van de uitvoering”. Zie de Belastingdienst! Hoe kan het bestaan?] en het altijd laten lopen van uiterst belangrijke zaken. Ernstige tekortkomingen waar al dertig jaar nooit wat aan is gedaan. Waarvan er om de zoveel jaar wel eens publiciteit krijgen en waar de Tweede Kamer verontwaardigd op reageert. Er gebeurt dan verder toch niks. Slecht.
  Maar wie pakt nu de basisschoolleraren aan? Minister Slob? Helemaal gek is hij niet.

  1. Scaldis

   Nogmaals, ik hoop dat men aan de de eisen van de leraren tegemoet komt. U geeft hier een mooi voorbeeld waarvoor we moeten vrezen als het basisonderwijs in verval raakt: lieden die praten over dingen die boven hun pet gaan, met woorden die zij zelf niet begrijpen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.