Staatssecretaris Snel: 197 van de 285 Nederlandse Irak- en Syriëgangers hadden een uitkering

Staatssecretaris Snel: 197 van de 285 Nederlandse Irak- en Syriëgangers hadden een uitkering

Het zijn dus een stel bijstandstrekkers bij elkaar, daar in Irak en Syrië.

In antwoord op vragen van CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt laat staatssecretaris Menno Snel (D66) weten dat 197 Syrië- en Irakgangers een uitkering hadden toen ze zich bij de jihad voegden. Die uitkeringen zijn onderhand stopgezet. Let wel, aangezien er 285 'Syrische en 'Iraakse' jihadisten uit Nederland komen gaat het dus om de overgrote meerderheid.

Deze mensen haten het Westen hoegenaamd, maar vulden hun zakken wel jarenlang met belastinggeld.

"In de voortgangsrapportage Integrale aanpak jihadisme die op 6 april 2017 als bijlage bij de brief over terrorismebestrijding door de beleidsverantwoordelijke minister van Justitie en Veiligheid en de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid aan uw Kamer is verstuurd, is aangegeven dat 197 uitkeringen van erkende uitreizigers naar Syrië en Irak zijn stopgezet," aldus Snel in zijn brief. "Dat is gebeurd op basis van uitschrijvingen uit de Basisregistratie Personen (BRP)," gaat hij verder. "Uitschrijving uit de BRP houdt tevens in dat deze personen niet langer toeslagen ontvangen, aangezien de Belastingdienst zich op de BRP baseert.

Daarnaast zijn er volgens Snel nog eens 21 toeslagen stopgezet op basis van, onder meer, een proces verbaal van de politie.

Een prima begin natuurlijk, maar als de strijd tegen ISIS er uiteindelijk écht opzit is het aan Justitie om ervoor te zorgen dat deze uitreizigers bij terugkomst in Nederland (wat we beter voorkomen) voor de rest van hun leven in de gevangenis verdwijnen. Dit tuig mag niet alleen 'geen uitkering' meer krijgen, maar ook geen dag langer in vrijheid leven dan strikt noodzakelijk. Als de wet daarvoor aangepast moet worden; prima, doe dat dan. Het liefst vandaag nog.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties