Veertig procent meer zonne-energie: stop alstublieft met windenergie en windmolens

Duurzame energie? Je hoeft er niet an sich tegen te zijn. Er is geen verschil tussen onnadenkend voor duurzame energie te zijn en onnadenkend tegen duurzame energie. Zonne-energie is een goed voorbeeld voor een reëel duurzaam beleid. In 2017 is het opwekken van zonne-energie met veertig procent toegenomen.

Dat blijkt uit jaarcijfers van energieopwek.nl, een initiatief van het Energieakkoord in samenwerking met EnTranCe, Tennet, Gasunie en Netbeheer Nederland.

Via windmolens werd een derde meer energie opgewekt dan een jaar eerder. Windpark Gemini ten noorden van de Waddeneilanden droeg voor een groot deel bij aan deze toename.

Van alle stroom die in Nederland is opgewekt, is momenteel 10 procent duurzaam.

Rechtse mensen hebben de neiging om sowieso tegen duurzame energie te zijn, omdat het ‘een typisch links onderwerp is’. Dat is natuurlijk pertinente onzin, al wil ik niet net als de VVD duurzame energie zien als de mogelijkheid ‘om geld te verdienen’. Ik zit daar zelf tussenin. Het opwekken van energie door burgers zelf, zij het op bijna elk mogelijke manier, is een weg naar meet zelfredzaamheid en vrijheid.

Zonne-panelen hebben veel potentie tot innovatiemogelijkheden en ontwikkelingen in efficiëntie en effectiviteit. Zonne-panelen zelf kunnen dus nog veel beter worden dan ze nu zijn. Windmolens daarentegen hebben veel onderhoud nodig en kunnen energie niet opslaan. Er moet een constante stabiele stroom zijn van elektriciteit en daarvoor is andere energie nodig (vaak grijs) om die stroom stabiel te houden.

In het duurzaamheidsdebat moeten we dus vooral focussen op mogelijkheden voor gezinnen en particulieren om zelfredzaam te zijn en meer gebruik te maken van het zelf opwekken van energie. Nu bouwen we vooral windmolens die na niet al te lange tijd (deels) vervangen moeten worden en continu onderhouden dienen te worden. Dat die windmolens ook nog afzichtelijk zijn is een heel ander verhaal.

Dus hup hup voor zonne-energie.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

30 reacties

 1. Ali Yas

  “Zonne-panelen hebben veel potentie tot innovatiemogelijkheden en ontwikkelingen in efficiëntie en effectiviteit. Zonne-panelen zelf kunnen dus nog veel beter worden dan ze nu zijn. Windmolens daarentegen hebben veel onderhoud nodig en kunnen energie niet opslaan.”

  Verdiep je nou eens in de feiten, Lars! In zonnepanelen zit nauwelijks potentie, zeker in Nederland niet. Meer dan wat er aan zonlicht opvalt kunnen ze in elk geval niet opwekken, dus de totale opbrengst is door dat simpele gegeven al beperkt. Daarnaast kunnen ook zonnepanelen geen energie opslaan, en dat is een probleem omdat opslag schreeuwend duur is. Met je hoofdconclusie, “stop met windmolens!”, ben ik het roerend eens. Maar dat geld even goed voor zonnepanelen.

  1. buitenbeentje

   Zonnepanelen of liever PV (photo voltaic) panelen produceren elektriciteit uit licht. In de tijd van het jaar dat wij in NL het meeste elektriciteit gebruiken (winter) is het ongeveer 8 uur licht, in de zomer als we minder nodig hebben 17 uur. Vanuit dat gezichtspunt blijkt al dat je nooit rendabel aan de behoefte zal kunnen voldoen met PV panelen. efficiëntie en effectiviteit willen bereiken door te rekenen met zoiets wisselends als de omgevingsvariabelen grenst aan krankzinnigheid.

   Schoner, effectiever en duurzamer is natuurlijk kernenergie. Maar dat is politiek veel minder lucratief. Liever vernielen we hele ecosystemen door wind en lichtenergie te promoten, levert veel meer geld op.

   1. Zout

    En hoe zit het ook alweer met windturbines, want zo heten ze, die na verloop van tijd zijn afgeschreven? En hoe zit het met het vervangen van de zonnecellen uit de panelen? Dat is zeker gratis en milieu neutraal?

 2. denk eens na

  Van de waddezee gebruikmaken .

 3. Henk-Jansen

  Klimaatverandering is echt en het wordt in meer of mindere mate veroorzaakt door menselijke oorzaak. Dit wordt door een grote meerderheid van de wetenschappelijke gemeenschap.Al helemaal in Nederland, waar we voor een groot deel onder zee wonen, zouden we doordrongen moeten zijn met de ernst van de situatie!

  1. Sjorsensjimmie

   Daar helpen die windmolens en zonnepanelen hier ook niets aan, in China starten ze zowat iedere week een nieuwe kolencentrale op….

   1. buitenbeentje

    In China maken ze hele provincies kapot om zeldzame aarden te delven, zodat wij in Priussen kunnen rijden en windmolens kunnen bouwen.

    https://www.nrc.nl/nieuws/2014/06/28/kanker-en-gif-de-prijs-van-zeldzame-metalen-in-ch-1394188-a1037935
    met opzet deze link, misschien gelooft å hem dan ook. Of zou hij NRC nu onbetrouwbaar vinden.

    https://www.businessinsider.nl/china-mag-export-zeldzame-aardmetalen-niet-beperken-aldus-wto-447587/

   1. Henk-Jansen

    Blijf dat maar mooi geloven en dan kunnen je (achter)kleinkinderen straks uit Nederland vluchten omdat de dijken doorbreken.

    1. Sjorsensjimmie

     Kom dan eens met een serieuze reactie. We kloten hier wat met zonnepanelen en whatever,……….maar wereldweid schiet dat echt geen reedt op. U wilt niet zien dat hier wat maatregelen nemen terwijl in India en China het energie verbruik op fossiele brandstof nog steeds fors toeneemt niet oplevert. Succes in de groen links bubble

     1. Henk-Jansen

      Ook in China zijn ze veel met duurzame energie. Elk half uur wordt er bijvoorbeeld een windmolen gebouwd. Bovendien gaan ze de komende vier jaar 340 miljard euro in duurzame energie investeren. China’s economie groeit echter zo snel dat er de komende jaren nog kolencentrales bijgebouwd moeten worden om de lichten aan te kunnen houden.

     2. buitenbeentje

      In China worden voor onze priussen, windturbines en zonnepanelen hele ecosystemen vernield, maar van de WTO mogen ze niet minder zeldzame aarden produceren. Vervuiling van milieu elders tast ons milieu niet aan (denken ze). Wat er na ontmanteling van de installaties overblijft is ook niet interessant.

  2. buitenbeentje

   Dit wordt door een grote meerderheid van de wetenschappelijke gemeenschap. Ik ben blij dat je de zin niet hebt afgemaakt. Natuurlijk is er klimaatverandering, dat is al sinds eonen zo. Misschien dat de mens een minimale invloed op dit geheel heeft, zeker is dat dat niet al eonen zo is. De klimaathysterie wordt onderschreven door politici voor een wit voetje bij grote bedrijven die rijk worden aan de gekte van hysterische Henkies die alles geloven wat gesubsidieerde wetenschappers in dienst van het ICCP concluderen. Er zijn echter genoeg wetenschappers die de zaak reëler bekijken en de factor mens minimaliseren. Natuurlijk zijn die klimatofoob, klimatocist en tropenhemd.

   Één ding is zeker de mens gaat de wereld zeker niet redden, wat ze rechts repareren maken ze daarvoor links kapot. Maar er worden er wel hééél veel rijk van.

   1. Henk-Jansen

    Nee, inderdaad, door de fossiele industrie gesubsidieerde ‘wetenschappers’ hebben het wel bij het rechte eind…

    1. buitenbeentje

     Zoals ik al zei: Natuurlijk zijn die klimatofoob, klimatocist en tropenhemd. Ik zal daar nu aan toevoegen “door de fossiele industrie gesubsidieerd” en “wetenschappers” tussen aanhalingstekens. Zo framen de Henkies wat ze niet willen horen. Wat niet mag bestaan, bestaat niet.

     1. Henk-Jansen

      Nee, jullie doen niet aan framen zeker? Met je klimaatgekkies, linkse hobbies en klimaatminaretten…

 4. Sjorsensjimmie

  Trekt op helemaal niks dit bericht,……….

  Beleid in NL gaat langzaam de richting op van het Duitse beleid wat langzaam rampzalige gevolgen begint te krijgen. De gewone man mag het betalen en het levert niets op, sterke Duitsland bouwt weer kolencentrales omdat ze wel de kernenergie hebben uitgezet, maar het alternatief (wind en zon) de vraag vak niet kan leveren.

  Er is mar 1 alternatief waar vooral China en de USA al vollop onderzoek naar doen en dat is Thorium

  1. WWW

   Met het delven van thorium kun je ook zeldzame aarden delven, dus twee vliegen in een klap.

 5. Zout

  Ik heb ontdekt dat de klimaatreligie behoorlijk hardnekkig is. Het evangelie van de anderhalve graad (opwarming) zit er stevig in.

  Bewijzen? Dat niet, vooral de tegenbewijzen negeren, want: klimaatevangelie.

  O ja… met het klimaatevangelie kun je flinke milieubelastingen heffen.

 6. Ruud562

  “Nu bouwen we vooral windmolens die na niet al te lange tijd (deels) vervangen moeten worden en continu onderhouden dienen te worden. Dat die windmolens ook nog afzichtelijk zijn is een heel ander verhaal.”

  Tja, toenmalig VVD-minister Kamp heeft een pact gesloten met o.a. de Shell voor het neerzetten van windmolens, vooral op zee. Wederom weer een staaltje uitermate (VVD-)kortzichtigheid, gezien de vele, vele onkosten dat dit pact met zich meebrengt! Terwijl goede en goedkopere alternatieven voorhanden zijn, zoals dus zonne-energie.

  1. Ali Yas

   Zonne-energie is goed noch goedkoop. Zonder opslag wordt het niks. Dus reken ons eens voor: hoe gaan we ons energieverbruik met zonnepanelen dekken? Wat kost dat ongeveer, in euro’s per huishouden? Of kun je dat nergens vinden?

   1. sjun

    Evenals de zwaar gesubsidieerde windenergie levert zonne-energie geen constante stroom op. Slimmer is het daarom te opteren voor kernenergie zoals dat al in Frankrijk gebeurt. Je behoudt ermee hoogwaardige werkgelegenheid en soevereiniteit, bewerkt kostenbesparing in plaats van de kostenverhoging die de Duitse consumenten dankzij hun Groenen krijgen doorberekend en voorkomt tevens dat je investeert in islamiserende terreur door gebruik van olie terug te dringen.

 7. P.Sisterons

  Hier een video waarvan mensen blij kunnen worden:
  My Way Or The High-Way: Eco Cannabis Car
  http://zuiveringszout.blogspot.nl/p/hier-een-video-waarvan-mensen-blij.html

 8. tomygun

  Yep Lars ,
  Voor een dubbeltje eerste rij willen zitten he ? .
  Stroom in het net persen jij goedkoop uit en de buuren de rekening .
  Probeer er eens zelf op te leven op je eigen stroom dan ben je een man ! .
  Rechtse mensen hebben de neighing om tegen tezijn zo zo mond vol
  linkse mensen hebben de neiging om alles voor waar aan tenement klopt beter
  wat de kerk predict moet waar zijn he ? dat poepje van een vulkaan o dat
  stoppen zij wel even zo,n klein brandje in de USA duurd enkeld zo lang
  door de werk tijden tja38 uur werken in de week per 5 dagen dat schiet niet op ! .
  Zo als blijkt links zijn dreamers maar geen uitvinders hun ultime natte droom
  de E auto we moeten er allemaal aan leuk zeg zitten slapen op school ? .
  Huidige verbruik per gezin 10 Kwh per dag E wagen verbruik 30 Kwh per dag
  Het totale vermogen moet dus 4 X zoveel worden van wat we nu hebben
  hier door moet de totale infrastructure voor het stroom net vervangen worden
  dat kost niets en die stroom productie ga jij dus met je zonne paneelte oplossen ? .
  Ik luister wel na een links muziekje , dreamer nothing but a dreamer .

 9. PMG

  Nou nou, jullie hebben er wel erg weinig kaas van gegeten allemaal, overal altijd verstand van behalve blijkbaar als het om iets tastbaars gaat.

  Met stip op 1 – kernenergie (schoon)
  Op 2 en misschien binnen niet al te lange tijd op 1 – zonne-energie (perovskite)
  Next – aardgas (methanol e.a.)
  Over niet al te lange tijd meer CO2, H2O en aardwarmte (CRI IJsland)
  Ooit kernfusie? (Lockheed Martin)
  En olie blijven we ook altijd en eeuwig nodig hebben, hehehe!

  Windmolens en electrische auto’s zijn en blijven flop

 10. Wim Vreeswijk

  Hoezo klimaatverandering en opwarming? Zolang zelfs de haaien in de VS ondanks hun natuurlijke speklaag, letterlijk doovriezen bij -40 is er wereldwijd helemaal geen sprake van opwarming, doch alleen maar een rot smoes om de belastingbetalers vele honderden miljarden uit hun zak te jatten en het westen eens flink te armoediseren.

  1. Zout

   Aankomend jaar, 150 euro extra milieubelasting, dankzij Rutte III. Alles om de anderhalve graad omlaag te krijgen. O ja, we hebben inmiddels ruim 18 miljard euro tegoed van Griekenland… Wordt vervolgd.

 11. Zout

  In 2030 betaalt u tussen de 600 EN 720 EURO PER JAAR aan klimaatmaatregelen! EXTRA! Boven op de nu al enorme energierekening! En dat voor een verwaarloosbare, sowieso niet meetbare mindere temperatuurstijging van zo’n 0,00027 graden… BIZAR!

  https://nos.nl/artikel/2208973-het-klimaat-wat-kost-dat-jou-in-2030.html

 12. Babaji538

  Een raadsel opgeven, kan een groot Lot
  zijn toebedeeld.
  De oplossing ligt hierin, zo realistisch mogelijk,
  alles cryptisch te beschrijven
  om tot een deler van het geheel te komen.
  Petra Hermans

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.