Voormalig Telegraaf-journaliste: ‘Pieter Omtzigt moet NRC voor de Raad voor Journalistiek slepen én aangifte doen van smaad en laster’

Jolande van der Graaf neemt het niet alleen op voor Pieter Omtzigt, ze veegt ook nog eens op heerlijke en overtuigende wijze de vloer aan met het NRC Handelsblad.

Het zijn zware weken voor NRC Handelsblad. De voormalige “kwaliteitskrant” is met name zwaar onder vuur gekomen nadat een stel nepjournalisten een wanstaltig artikel schreven over Pieter Omtzigt. In dat stuk beschuldigen ze het CDA-Kamerlid ervan dat hij Russisch nepnieuws verspreidt. Het enige probleem? Daar klopt helemaal niets van.

Dat was op zich al erg genoeg, maar vervolgens gingen de hoofdredactie van de krant en individuele columnisten ook nog eens los op de CDA’er. Hij moest opstappen, hij had zijn reputatie te ernstig beschadigd, hij had de boel bewust voor de gek gehouden. Enzovoort.

Uiteindelijk bleek er niets te kloppen van de berichtgeving van de NRC. Omtzigt had helemaal niets verkeerd gedaan en verdient juist een pluim voor zijn goede werk met betrekking tot het neerhalen van vlucht MH17.

Hoewel ze collega-journalisten normaal gesproken niet de maat neemt moet voormalig Telegraaf-journaliste Jolande van der Graaf het kwijt wat ze van de berichtgeving van de NRC vindt. In een mooi stuk op haar Facebook-pagina veegt ze werkelijk op schitterende wijze de vloer aan met de nepnieuwskrant:

Terug naar het publiekscollege waar de asielzoeker/getuige spreekrecht opeiste. Een half uur zelfs. Pieter Omtzigt en de organisatie van de bijeenkomst voelden daar niets voor. De man kon twee minuten krijgen, daar moest hij het mee doen.

Alleen om de asielzoeker/getuige behulpzaam te zijn, om te voorkomen dat de man een tirade van een half uur ging afsteken – en gewoon omdat Pieter Omtzigt een aardige vent is – schreef de CDA’er aan Van Rijsbergen in een sms wat volgens hem de belangrijkste punten waren van zijn betoog. Geen haan die toen naar die sms kraaide. En waarom ook, er is niets bijzonders mee aan de hand.

Totdat NRC-journalisten Wilmer Heck en Andreas Kouwenhoven maanden later geluidsopname en sms door Van Rijsbergen toegespeeld kregen. Niet omdat Van Rijsbergen CDA’er Pieter Omtzigt wilde naaien, maar omdat hij de verhalen van de asielzoeker/getuige gelooft.

Heck en Kouwenhoven zagen echter een mooie bijvangst die een hoofdvangst werd. Van die ene sms sponnen zij een web aan leugens en verdachtmakingen waarin Pieter Omtzigt ervan wordt beticht bewust Russisch nepnieuws te verspreiden, bewust een nep-getuige twijfel te laten zaaien en willens en wetens het MH17-onderzoek te frustreren. Kans op een fatsoenlijk weerwoord kreeg de CDA’er niet.

Gifslang Peter Vandermeersch deed er in een hoofdredactioneel commentaar nog een schepje bovenop en eiste het vertrek van het Kamerlid. Over de column van die malloot Joshua Lievestro wil ik het niet eens hebben. Teveel eer.

Aangezien de berichtgeving van de NRC zo ongelooflijk leugenachtig was, schrijft Van der Graaf, moet Omtzigt wat haar betreft publiekelijk terugvechten:

Als ik in de schoenen van de CDA’er stond, deed ik niet alleen uitgebreid mijn verhaal in een andere krant of bij Pauw. Ik diende tevens een klacht in bij NRC, bij de Raad voor Journalistiek en ik stapte naar justitie voor een aangifte wegens smaad en laster. Grote kans dat dit tot een strafrechtelijk onderzoek onderzoek leidt. Er zijn namelijk grenzen.

De reden dat het CDA en Omtzigt dat niet doen is dat ze willen dat dit onderwerp overwaait. Niet omdat Omtzigt iets verkeerd heeft gedaan, maar omdat ze bang zijn dat zelfs als een rechter bepaalt dat hij gelijk heeft en dat de NRC hem besmeerd heeft, de reputatieschade blijft. Veel mensen zullen immers niet oppikken dat de NRC gedwongen werd om te rectificeren. Ze horen alleen weer de beschuldigingen en verbinden die aan hun mening over Omtzigt — die dan ongetwijfeld negatiever zal zijn.

Daar komt natuurlijk nog eens bij dat we in Nederland de persvrijheid hebben. Daar moet je niet zomaar even aan tornen.

Maar de woede over de berichtgeving van de NRC is natuurlijk wél terecht. De krant heeft er op los gelogen. Dat is bijzonder kwalijk; niet alleen omdat Omtzigt nou juist één van de weinige Kamerleden is die zijn taken zowaar serieus neemt, maar ook omdat de NRC de héle media een slechte reputatie bezorgt.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

31 reacties

 1. Ben Zine

  Ik hoop dat Omtzigt de NRC-leugenaars alsnog voor de rechter zal slepen, en begrijp eigenlijk niet dat hij dat al niet direct heeft gedaan. Je zou zeggen, als je reputatie ten onrechte publiekelijk zo wordt beschadigd, dan reageer je daar toch op ? Dat lijkt me tenminste wel een logische en natuurlijke reactie.

  1. DirkSteen

   Ik hoop, met U, dat Omtzigt ze voor de rechter sleept.
   En nu maar hopen dat er “normale” rechters zitten en geen linkse figuren!

 2. Bloem

  Kunnen we Vandenmeersch niet uitzetten als ongewenst vreemdeling. Het trieste aan deze hele zaak is dat deze fopbelg met zijn leugens het hele MH17 onderzoek op een gigantische achterstand heeft gezet. Wellicht had de waarheid met Omtzigt aan het roer ooit nog eens boven water kunnen komen. Ik ben niet zo van de complottheorieën, toch gaat het door mijn hoofd dat hier sprake is van een moedwillige actie van het NRC om te voorkomen dat de werkelijke waarheid aan het licht komt. Vermoedelijk is die waarheid zeer schadelijk voor vele politieke kopstukken.

 3. Code134

  Ik voorspel dat Omtzigt dat niet gaat doen: het zou doorwrijven in de vlek betekenen en hem alleen verder in de problemen brengen.
  Als je geschoren wordt kun je beter stil blijven zitten.

  1. Top

   Blablabla Blaaskaak en uitvreter/parasiet!

   1. Top

    Oh wacht even, je bent natuurlijk “hard aan het werk en aan het vrijwillige”. Dat doen de meeste leugenaars net als ‘Spaanse kraag’.

  2. Vit

   Dat laatste heb je ook niet van jezelf.

  3. Dubbele Komma

   het is allang bewezen dat omtzicht een loer is gedraaid door de nrc.

   hoelang zitten je gordijnen al dicht en ben je niet buiten geweest?

   lullig voor je,dhimmie dopper. voor jou is de nrc net zo heilig als de koran,hahahah

   wat maak je je weer belachelijk,hahahaha

  4. Dubbele Komma

   moet jij niet eens gaan werken code nutteloos? als jij niet gaan werken zitten al de stemmen in je hoofd ook stil en word je alleen maar gekker.

   of ben je hier NOG meer accounts aan het aanmaken om je volledige krankzinnigheid een podium te geven?

   ik zie dat je alweer een zooitje nep-accounts uit de kast trekt om de nrc “het leugenaartje” in te dekken.

   jammer joh,wat is de oplage eigenlijk van dat mislukte schijtpapier?

 4. Spaanse kok

  Quote>Omtzigt had helemaal niets verkeerd gedaan en verdient juist een pluim voor zijn goede werk met betrekking tot het neerhalen van vlucht MH17.
  .
  Een politicus die zijn verontschuldigingen maakt en het dossier overdraagt denk daar dus zelf heel anders over.
  Zijn mening respecteren lijkt mij de enige juiste stelling.

  Quote :Ik diende tevens een klacht in bij NRC, bij de Raad voor Journalistiek en ik stapte naar justitie voor een aangifte wegens smaad en laster. Grote kans dat dit tot een strafrechtelijk onderzoek onderzoek leidt. Er zijn namelijk grenzen.
  .
  Er zijn namelijk grenzen. Dat zegt een ex journaliste van de krant, welke de meeste rectificaties van heel Nederland heeft moeten plaatsten.

  1. Top

   Blablabla Blaaskaak en uitvreter/parasiet!

 5. Duckday

  Niet alleen de NRC aanklagen maar ook uit het CDA kabinet stappen want wat zijn dat een stel huigenlaars voor al BUMA met zijn uitgestreken gezicht En wat te denken van die VVD onderste steen boven alles in het geheim daar zit gewoon een stink lucht aan

 6. Two Ravens Black Kettle

  Gewoon consequent waar je een NCB-Handelsvod ziet liggen in debat gaan met de mensen. In mijn Muiderkring heb ik in de loop der jaren twee vriendinnen overgehaald om dit propagandistisch vod de deur uit te doen en ‘we’ zijn nu officieel NSB-Handelsvodloos.
  Dus zie je zo’n Fake News griezelblad op de wc of op tafel liggen ga de discussie aan.
  (in beiden gevallen zaten ze overigens al over dit Belgisch PC-manifestje te twijfelen, er was louter een laatste zetje nodig)
  Raak deze Fake News figuren waren je ze het hardste kunt raken; in de geldbuidel.

  En ik zou Pieter aan willen raden dit vod naar de rechtbank te slepen. Elke miezerige cent die bij deze Policor Gedanken-Polizei wordt weggesnoept is meegenomen.

 7. trampoline

  Ooit was de NRC een gerespecteerde kwaliteitskrant, maar dat is voorbij sinds die Belg daar de dienst uitmaakt.
  NRC, de manipulatieve leugenkrant!

  1. Code134

   NRC is onverminderd een zeer goede kwaliteitskrant en legde in haar eigen kolommen uitvoerig verantwoording af over deze zaak. Daarin bleef weinig over van de kritiek en blijft in elk geval de essentie overeind.
   Dat verklaart ook waarom Omtzigt muisstil blijft.

 8. Viertel

  Omtzigt gaat er geen zaak van maken. Zijn fractieleider Buma (een ongelooflijke rat) heeft de affaire met de NRC aangegrepen om Omtzigt onder curatele te stellen. Pieter heeft zijn knopen geteld en besloten bij het CDA te blijven. Sindsdien is dit eens zo strijdlustige Kamerlid verandert in een mak lammetje, dat braaf doet wat de leiding hem opdraagt. Zoals tegen zijn eigen motie stemmen !

 9. poldi

  OFF TOPIC
  ————-

  Het SCP oftewel Sociaal Cultureel Propagandabureau beweerde vanochtend dat de Nederlander in de afgelopen 25 jaar gelukkiger is geworden.
  En dat de Nederlanders positiever denken over buitenlanders !

  Welke buitenlanders ?
  Denen, Duitsers, Zwitsers
  -of-
  Marokkanen, Syriërs, Turken, Somaliërs, Ethiopiers en nog maar van die gelukzoekers uit Afrika.

  Hahahahaha…wat een politiek gestuurde publicatie en dat vooraf aan de gemeenteraad verkiezingen in maart.
  Denk maar aan het WODC-onderzoek. de “wetenschappelijke” bevindingen van het CPB “Centraal Propaganda Bureau”, en vooral de gemanipuleerde peilingen van vooral Maurice de Hond.

  1. Spaanse kok

   Precies Poldi
   Maurice liegt
   Rutte liegt
   Buma liegt
   Pechtold liegt
   CPB liegt
   SCP liegt.
   NRC liegt
   Volkskrant liegt
   .
   Er is er maar een die niet liegt en dat is Hij.

   1. Viertel

    Woutertje Koolmees ontdekt ook de waarheid: “Bijna alle Eritreeërs en Somaliërs zitten in de bijstand”. De PVV roept dit trouwens al jaren. Maar Pechtold van D66 (inderdaad de partij van ons meesje) heeft dat altijd honend afgedaan als onderbuik.
    Blijkt die dekselse Wilders toch NIET te hebben gelogen.
    https://imgur.com/a/ivhHL

   2. swetsnek

    En niet te vergeten spaanse sok he die kan er ook wat van hahahahaa

   3. Dubbele Komma

    je vergeet iemand in je lijst dhimmie dopper,jij liegt ook alles aan elkaar en je doet dat nog eens met meerder nep-accounts hier.

    ik denk niet dat jij degene bent die een oordeel mag vellen over wie nou precies een leugenaar is,dat doen wij wel voor je.

    wij moeten per slot van rekening ook jouw uitkering betalen.

 10. Ni28

  Peter Vandermeersch heeft de NRC naar de afgrond gebracht. Deze eens echte kwaliteitskrant is een instrument van de zittende establishment geworden en voert desnoods kwalijke praktijken om die in de zadel te houden. P. Omtzigt heeft nu twee vijanden, de NRC en de CDA die in de regering zit en alles liever stil wilt houden om Rutte te beschermen. P. Omtzigt is met voorkeurstemmen in de Kamer gekomen dus hij zou zich niets van moeten aantrekken en de NRC in de beklaagdenbankje moeten slepen. Wie weet wat er nog meer uit zou komen.

 11. Ni28

  P. Omtzigt is een nette persoon die zich vooral schuldig voelt door de ontstane commotie en dat tegenover alle slachtoffers van het incident. Hij trapte wel in een verklaring waarover hij beter langer had moeten nadenken. Maar daarmee houdt het op. Mensen die hem hier meer willen aanwrijven zijn van hetzelfde soort als de “journalisten” van de leugenmedia die iedereen kapot willen maken die voor de echte waarheid uitkomt. Vieze, vuile, linkse tuig.

  1. Spaanse kok

   dds Quote>Omtzigt had helemaal niets verkeerd gedaan en verdient juist een pluim voor zijn goede werk met betrekking tot het neerhalen van vlucht MH17.
   .
   ni28 quote>Hij trapte wel in een verklaring waarover hij beter langer had moeten nadenken. Maar daarmee houdt het op.
   .
   Glashard ontkennen of recht l*llen wat krom is.
   Wat zou de beste tactiek zijn?

 12. George Knight

  Het is niet de taak van media om politiek te bedrijven. Daar is de oppositie voor. Dat geldt in gelijke mate voor NRC, Jolande van der Graaf of DDS. Ze moeten het voeren van oppositie overlaten aan de oppositie. Wat media zeker niet moeten doen is politiek stelling nemen en denken dat ze een soort politieke partij zijn en daar vervolgens naar moeten handelen. Dat ondermijnt de geloofwaardigheid van de media. Media moeten het nieuws verslaan.

  Het is de vraag of beide journalisten van NRC in de kwestie Omtzigt-MH17 hun boekje te buiten zijn gegaan. En het is ook de vraag of in hun reactie Jolande van der Graaf of DDS hun boekje te buiten zijn gegaan.

  Feit is dat Pieter Omtzigt in een FB-bericht van 13 november naar aanleiding van de berichten in NRC schreef: ‘Na de berichtgeving heb ik zaterdag aangegeven dat ik op deze bijeenkomst onzorgvuldig heb gehandeld, en dat ik dat betreur.’ Omtzigt gaf ook aan zijn woordvoerderschap over de MH17 ‘de komende tijd’ neer te leggen. Fractieleider Buma voegde hieraan toe dat Omtzigt fouten heeft gemaakt en ‘onzorgvuldig’ heeft gehandeld.

  Kortom, Omtzigt heeft aangegeven onzorgvuldig in deze kwestie te hebben gehandeld. Dat staat haaks op wat Jolande van der Graaf of DDS er een maand later van maken. Waarschijnlijk uit politieke bedoelingen. Zoals gezegd is dat geen functie van de journalistiek.

  Van der Graaf schuift de NRC-journalisten van alles in de schoenen dat niet in lijn is met de gang van zaken. Zo spreekt ze erover dat ze Omtzigt ervan hebben beticht ‘bewust Russisch nepnieuws te verspreiden’. Dat zuigt ze uit haar duim.

  Het verwijt dat Omtzigt treft is dat hij naïef en onzorgvuldig is geweest -wat hij zelf toegeeft- en door mee te werken aan speculaties de nabestaanden onnodig in verwarring heeft gebracht. Het was de ‘getuige’ Alexandr die helemaal geen getuige bleek te zijn die zich liet kennen als een verspreider van nepnieuws. Omtzigt had afstand tot deze nepgetuige moeten houden en zich niet met hem in moeten laten. Achteraf betreurt Omtzigt dat.

  NRC heeft verslag gedaan en onthult dat Omtzigt onzorgvuldig heeft gehandeld op genoemde bijeenkomt waar Alexandr sprak. Dat is normale journalistiek waar niks mis mee is. Als Omtzigt zich inzake deze kwestie benadeeld voelt door de verslaggeving van NRC, dan kan hij uiteraard een klacht indienen bij de Raad voor de Journalistiek. Dan worden de zaak in detail bekeken. Het is aan Omtzigt om daarover te beslissen. Hij heeft er weinig aan dat hij door politieke activisten die zich journalist noemen tegen zijn wil in gebruikt wordt in hun kruistocht tegen de gevestigde media.

 13. Rosasolis

  De CDA en P. Omtzigt hebben gelijk. Besteed geen aandacht aan dat waardeloze NRC krant. Want zij willen alleen publiciteit en sensatie, en zij misbruiken de media. Laat ze maar “gaar koken in hun eigen soep”. (Oud Engelse uitdrukking). Maak je niet druk over dit onbelangrijke rot dagblad. Als je een echt verantwoordelijk en informatief krant
  wil lezen, dan is Trouw het beste, en echt waardevol voor je geld. Trouw zou zich nooit verlagen naar het niveau van de NRC.

  1. Viertel

   O nee Rosa? En het #metoo verhaal van Jelle Brandts Corstius dan van vorige maand ? Pontificaal op de voorpagina van Trouw. Inhoud: “Jelle was als jonge man verkracht”. Maar al snel bleek dat zijn ‘verkrachter’ net zo oud was als Jelle, dat er totaal geen dwang was uitgeoefend en dat er geen penetratie had plaatsgevonden. Trouw ging af als een gieter.

   1. Rosasolis

    @Viertel. Ik heb gereageerd op het boven geschreven artikel die ging over de slechte berichten van NRC ten opzicht van P. Omtzigt. Wat u schrijft heeft totaal
    niets met dit artikel te maken. En bovendien heb ik nergens gelezen dat:
    “Trouw ging af als een gieter”! Wat ik heel fijn en eerlijk van Trouw vind is dat als er een fout in een van hun rapporten of artikelen komt, dat zij 1 of 2 dagen later dit fout vermeld onder: Correctie. Soms kan er sprake zijn van onduidelijke, of foute informatie vlak voordat de redactie het totale krant moet brengen naar de drukkerij afdeling. Het drukken van een krant is nachtwerk.
    Maar nogmaals, omdat Trouw een dagblad is dat afgeleverd wordt omstreeks 7:00
    smorgens, kunnen er af en toe wat fouten komen. Maar nooit opzettelijk in Trouw!
    Daarom zetten altijd hun correcties door. (Ik heb vroeger veel redactie werk gedaan, zodat ik weet hoe het gaat, met de samenwerking van een eerlijke redactie team, met de drukkerij afdeling).

    1. Dubbele Komma

     je zit er weer eens faliekant naast.

     waarom informeer je jezelf niet eerst voordat je met de grote mensen wilt meepraten?

     de nrc heeft de strontvlek zolang mogelijk ontkend heur,slimmert.

     https://www.geenstijl.nl/5139495/nee-we-laten-dit-niet-los/

 14. sjun

  De man is natuurlijk al recht gedaan doordat iedereen het NRC nu met fakenieuws associeert. Het blad kan beter verder gaan als reclameblaadje voor meubelboulevards en globalistische gezelschappen.

  1. Code134

   Komma en sjun zien Geen Stijl als hun kwaliteitskrant.

   I rest my case.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.