Amerikaanse overheid zit nu in een shutdown: veel onderdelen zijn gesloten

Geen categoriejan 20 2018, 19:00
Elk jaar is het weer een spelletje in de Verenigde Staten. Men dreigt in de politiek met een zogeheten 'shutdown' van de overheid. De begroting moet besproken en goedgekeurd worden in het parlement van het land en als dat niet lukt, dan worden onderdelen van de overheid op stil gezet en dat is nu gebeurd.
Een jaar nadat Donald Trump officieel president is geworden en het wordt gevierd met een shutdown van de overheid. Mooi cadeautje? Nou nee, want het kan het land in chaos laten verzinken. Dat krijg je met een overheid die steeds meer in eigen handen neemt en steeds meer duwt. Alles wat de overheid je geeft, kan het ook weer afpakken.

Republieken en Democraten slaagden er vannacht niet in om vóór de deadline (middernacht in Washington D.C., 6.00 uur Nederlandse tijd) overeenstemmingte bereiken over een nieuwe begroting voor de federale overheid. En zonder dat geld valt de overheid stil, een 'shutdown'. Het directe gevolg: honderdduizenden ambtenaren worden niet langer betaald.

Het rare is dat de Republikeinen als partij geen excuus hebben voor deze shutdown. Immers, ze hebben de senaat, het conges, en de presidentschap in handen. Het zou helemaal niet zo moeilijk moeten zijn om een begroting vast te stellen zou je denken.
Dat ligt wat moeilijker, want elk politicus vertegenwoordigt een staat in het land dus heeft andere belangen. Daarnaast zijn er heel veel verschillende Republikeinen en Democraten. Eentje net iets rechtser of linkser dan de ander. Dat maakt het nog moeilijker om goed te kunnen afstemmen als partij. Hoe langer deze shutdown duurt, hoe slechter het is voor de overheid en de diensten die het levert. Donald Trump moet dus snel met een oplossing komen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten