Amerikaanse overheid zit nu in een shutdown: veel onderdelen zijn gesloten

Elk jaar is het weer een spelletje in de Verenigde Staten. Men dreigt in de politiek met een zogeheten ‘shutdown’ van de overheid. De begroting moet besproken en goedgekeurd worden in het parlement van het land en als dat niet lukt, dan worden onderdelen van de overheid op stil gezet en dat is nu gebeurd.

Een jaar nadat Donald Trump officieel president is geworden en het wordt gevierd met een shutdown van de overheid. Mooi cadeautje? Nou nee, want het kan het land in chaos laten verzinken. Dat krijg je met een overheid die steeds meer in eigen handen neemt en steeds meer duwt. Alles wat de overheid je geeft, kan het ook weer afpakken.

Republieken en Democraten slaagden er vannacht niet in om vóór de deadline (middernacht in Washington D.C., 6.00 uur Nederlandse tijd) overeenstemmingte bereiken over een nieuwe begroting voor de federale overheid. En zonder dat geld valt de overheid stil, een ‘shutdown’. Het directe gevolg: honderdduizenden ambtenaren worden niet langer betaald.

Het rare is dat de Republikeinen als partij geen excuus hebben voor deze shutdown. Immers, ze hebben de senaat, het conges, en de presidentschap in handen. Het zou helemaal niet zo moeilijk moeten zijn om een begroting vast te stellen zou je denken.

Dat ligt wat moeilijker, want elk politicus vertegenwoordigt een staat in het land dus heeft andere belangen. Daarnaast zijn er heel veel verschillende Republikeinen en Democraten. Eentje net iets rechtser of linkser dan de ander. Dat maakt het nog moeilijker om goed te kunnen afstemmen als partij. Hoe langer deze shutdown duurt, hoe slechter het is voor de overheid en de diensten die het levert. Donald Trump moet dus snel met een oplossing komen.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

58 reacties

 1. cmsuijkerbuijk

  Beste Lars, informeer je eerst eens even voordat je iets schrijft. De Democraten hebben weliswaar de meerderheid in beide huizen, waarbij de stemming in het Huis van Afgevaardigden geen probleem was, maar voor de Senaat waren minimaal 60 stemmen nodig en zij hebben “slechts” 51 stemmen. Dat is je eerste fout.
  Ten tweede is dit volledig toe te rekenen aan de Democraten omdat die onnodig tegenstemden om DACA, wat geen financiële verplichting betreft en wat echter tot maart bovendien geen probleem is. Zij houden nu wel financiering van Child-medicare, grensbewaking, defensie en vele andere, wél financiële verplichtingen tegen, enkel omdat zij hun zin v.w.b. DACA niet krijgen!

  1. cmsuijkerbuijk

   Mezelf: “De Democraten hebben weliswaar de meerderheid in beide huizen”
   Dit moet uiteraard “De republikeinen hebben etc.”

   1. Zout

    @cmsuijkerbuijk: Suijkerbuijk is een groot licht en hij weet ons steeds weer met zijn wijsheid te imponeren. Wim beweerd het tegenovergestelde, dat doen trollen altijd, daarmee proberen zij de discussie te besnuffelen en te bezeiken.

    Opvallend maar kansloos, en iedereen op DDS weet het!

  2. Code134

   Onze Suikerbuik meent dat de Democraten moeten instemmen met een begroting waarin immigranten die al decennia in de V.S. leven worden uitgezet en miljarden worden besteed aan het bouwen van een absurde muur tussen Mexico en de V.S.

   Suikerbuik is niet een groot licht maar hij weet ons steeds weer met zijn domheid te imponeren.

   1. Feit

    Stop eens met ademen, zuurstofdief!

    🙂

    1. denk eens na

     Is het bedrijfsleven niet nog meer een spinnenweb dan de politiek, denk je echt dat trump dom is?

    2. swetsnek

     Dan zul je hem toch echt het strotje dicht moeten knijpen Feit ,of arsenicum dat helpt ook wel goed

   2. Holland

    Onbenul Trol134 weet weer eens niet waarover hij praat. Hij liegt bovendien. Zijn zin had moeten luiden: “…met een begroting waarin ILLEGALE immigranten die al decennia…enz.” De smeerpijp laat het essentiele element bewust weg.

    En de ‘miljarden besteed aan het bouwen van een absurde muur’ is ook een halve waarheid ofwel hele leugen, want zijn afgodje de man van kleur, de bruine negernigger Obama was al lang begonnen met die muur. Trump maakt het werk slechts af.

    1. Code134

     ‘negernigger Obama’

     Holland is een vieze racist en verdient geen inhoudelijke reactie.

     1. Feit

      En jij verdient geen leven, KCode.

      🙂

     2. Holland

      Haha…..hap! Onbenul134 trapt er met boter en suiker in. Je hoeft maar op de bekende knopjes te drukken en de reactie kun je uittekenen. Door de direct opkomende rode, racistische waas voor zijn ogen reageert hij geheel stereotiep als een ouwe robopaat en kan niet meer op de andere vermelde zaken ingaan.

      Hey, roomblanke boze oude man: heb je nog een poster van die bruine neger boven je bed hangen?

     3. Bloem

      Code is de pot die de ketel verwijt. Hij laat zich met regelmaat antisemitisch uit. Over racisme gesproken. Kennelijk geldt zijn eigen standaard niet voor zichzelf.

    2. Zout

     @Holland: Doet mij denken aan de trotse fiere neger van Hiddema, een vertegenwoordiger van mij politieke partij.

     http://www.at5.nl/artikelen/175797/theo-hiddema-zegt-neger-in-tweede-kamer

   3. cmsuijkerbuijk

    Code134
    Uit alles blijkt, dat je niet de minste notie hebt war het hier over gaat!
    “Democraten moeten instemmen met een begroting waarin immigranten die al decennia in de V.S. leven worden uitgezet en miljarden worden besteed aan het bouwen van een absurde muur tussen Mexico en de V.S.”
    Het betreft hier een wet, DACA (Deferred Action for Childhood Arrivals) die door Obama, ondanks geen meerderheid, “gewoon” is doorgedrukt en dus ongrondwettelijk is. Trump heeft bij zijn aantreden aangegeven, hiervan af te willen en een grondwettelijk juiste wet te willen, waarbij hij de termijn waarop DACA zou vervallen in maart van dit jaar stelde. Dit was een grote wens van de Democraten. Trump wilde in ruil de VOORTZETTING van de bouw van de “muur”, die al was gestart onder Clinton en Obama! Die overigens ook het e.e.a. te melden hadden over illegale vluchtelingen (https://www.youtube.com/watch?v=O6B9l-c2cGY) die jou de haren te bergen zullen doen reizen, áls je dit aandurft om te zien natuurlijk.
    Trump zet dus gewoon het beleid van de Democratische presidenten Clinton en Obama voort. Da’s één!
    Twéé: Het betreft hier het goedkeuren van het budget voor het komende jaar en hierover waren álle partijen het gewoon eens, maar omdat Trump DACA niet in de huidige vorm wil goedkeuren, hebben de Democraten tegengestemd. En dát is volslagen belachelijk, omdat DACA geen budget heeft en dus niéts te maken heeft met de begroting voor volgend jaar. Wél zetten jouw fraaie en oh zo menslievende Democraten op deze manier de financiering stop voor medische hulp voor miljoenen kinderen uit arme gezinnen.
    Zelfs de belangrijke MSM-nieuwsbladen hebben de schuld gelegd bij de democraten en noemen het de “Schumer-Shutdown”.
    Ik mag dan in jouw ogen geen “groot licht” zijn maar in jouw geval is er sprake van een “zwart gat”, waar elk sprankje licht uit is verdwenen!

    1. Code134

     Trump heeft bij een eerder (openbaar) overleg tussen Republikeinen en Democraten aangegeven tot een structurele oplossing over DACA te willen komen. Om onbegrijpelijke redenen (maar wellicht door ophef in alt right kringen) heeft hij die opening ineens weer teruggenomen en tegelijkertijd aangegeven dat de miljardeninvestering over die absurde muur onbespreekbaar is.
     In die chaotische situatie, die door Trump persoonlijk is gecreëerd, willen de Democraten geen carte blanche geven voor een onverantwoordelijke begroting.

     Suikerbuik heeft haastig wat zitten googelen maar weet nergens van.

     1. cmsuijkerbuijk

      Je hebt de melk horen klotsen, maar je weet niet waar de tepel hangt! M.a.w. je weet niet waar je het over hebt en lult maar wat!
      Uit alles blijkt, dat je de moeite niet eens neemt, om een U-Tube film te bekijken!
      Bovendien heeft Trump niets ingetrokken. De Democraten kwamen met een volslagen belachelijk voorstel. Bovendien is de vervaldatum voor DACA slechts op 5 maart. Tijd genoeg om tot een oplossing te komen dus!
      Je ben en blijft een zwart gat! Geen sprankje licht!!!

   4. sjun

    Kennelijk meent Code134 serieus dat illegale migranten voor Democrats belangrijker zijn dan Amerikaanse staatsburgers. Hooguit scoort dit fatsoenspopulistische wat onnozele stemmen maar of die Dreamers worden uitgebuit of dat de leefomgeving waarin er te weinig itegreren er onveiliger op wordt nog los van wat dit voor werkgelegenheid van Amerikaanse staatsburgers betekent interesseert deze politici geen zak. Dit lijkt gewoon weer op hetzelfde pesterijtje van slechte verliezers om de gekozen president dwars te zitten. Amerikaanse burgers krijgen steeds meer zicht op deze poppenkast. Hetzelfde geldt voor steeds meer burgers uit Europese lidstaten die zich voorbij de propaganda gepubliceerd in de MSM oriënteren.

  3. sjun

   Voor wie de informatie uit eerste hand wil: https://www.youtube.com/watch?v=UZ2PL0nPbK4

   1. cmsuijkerbuijk

    Het hele plan is om, door deze rotstreek te leveren en de schuld bij Trump te leggen, in november bij de Mid-term verkiezingen veel zetels (terug) te kunnen winnen, om zó Trump het regeren onmogelijk te maken. De democraten hebben zichzelf echter in de voet geschoten, omdat de réden waarom zij tegengestemd hebben, door iedereen wordt afgewezen. Zelfs hun vrienden, de grote dagbladen, leggen de schuld bij de democraten!
    En er komt nog meer onheil voor de democraten aan, maar dan over die zogenaamde samenwerking van Trump met de Russen. De hele Democraten- FBI- en Justitie-top is momenteel verdacht van machtsmisbruik, samenwerking met de Russen (Hilarisch) valse beschuldigingen etc. (https://www.youtube.com/watch?v=CSN5QmsGbho)

    1. ayreonaut

     Ben benieuwd of de republikeinen het voor elkaar krijgen om de betreffende memo openbaar te maken. Als ik zo het e.e.a. beluister dan gaan een aantal mensen echt de bajes in.
     Daarnaast heb ik begrepen dat er maar één democraat is geweest die de betreffende memo heeft ingezien. De rest is tegen openbaring van de memo (terwijl ze deze niet hebben ingezien). Vraag me af waarom je dan tegen openbaarheid bent, terwijl Dirty Diana Feinstein op eigen houtje ff een Fusion GPS verklaring laat lekken.

 2. Code134

  De oorzaak van deze problemen is Trump. De man is een bestuurlijke onbenul en doet werkelijk alles om te voorkomen dat dit probleem wordt opgelost.

  1. Duke

   Trump is het probleem en doet alles om te voorkomen dat het probleem Trump wordt opgelost. Dat past in het rijtje met Code1234 is een trol en doet alles om het probleem trollen te voorkomen.

   1. Code134

    Probeer het eens inhoudelijk, Duke. Dit maakt een nogal domme indruk.

    1. Feit

     Val Dood, KCode!

     🙂

    2. Duke

     Bij welke brug sta je tol te vragen?

    3. Holland

     Niemand neemt jou nog serieus Trol134; je hebt jezelf te vaak belachelijk en ongeloofwaardig gemaakt. Ga toch lekker koken, jongen.

     1. denk eens na

      bij mij is het vrij duidelijk .

  2. denk eens na

   volgens mij heeft iedere president te maken gehad met dit verschijnsel.

   1. Code134

    Obama had dit probleem ook, maar had te maken met een Republikeinse meerderheid in beide huizen.

    1. denk eens na

     en nu niet?

     1. denk eens na

      Iedere president van de laatste 15 jaar heeft daar problemen mee gehad, het is meer ook een spelletje net als onze politiek.; Veel beloven weinig geven doet een burger in vreugde leven.

     2. Code134

      Nee.

   2. tomygun

    Yep , den .

  3. Feit

   KCode moet gewoon eens doodgaan…

   Lijkt mij het best.

   🙂

   1. Code134

    Domme jongen.

    1. Feit

     Gewoon doodgaan, KCode…

     🙂

     1. Guus Geluk

      Feit zit te trollen. Negeren.

     2. Feit

      Hey, fascist KGuus, ook hier?

      Was jij niet stervende?

    2. swetsnek

     sterf eindelijk lamlul

  4. sjun

   Meer en meer blijkt de man een geniaal strateeg die wie hem tegenwerkt zichzelf voor schut laat zetten.

   1. Code134

    De geniale strateeg dan wel stable genius kreeg het voor elkaar op op het jaarfeest van zijn ambstermijn op eigen kracht een shutdown voor elkaar te krijgen.

 3. DolleDries

  Obama heeft een enorme financiële puinhoop achter gelaten.

  1. Holland

   Obama was dan ook by far de slechtste na-oorlogse Amnerikaanse president, op Jimmy Carter na.

   1. Zout

    @Holland: En een islampleitbezorger die zich als taak stelde de negatieve beeldvorming van diezelfde islam te bestrijden. Vreemd genoeg is dat helemaal geen taak van een US-president.

    Citaat: ‘Ik heb de islam op drie continenten leren kennen voordat het naar de regio kwam waar het voor het eerst werd geopenbaard. Die ervaring bracht mij tot de overtuiging dat de relatie tussen Amerika en de islam gebaseerd moet zijn op wat islam is en niet op wat het niet is. En ik beschouw het als een onderdeel van mijn verantwoordelijkheid, als president van de Verenigde Staten, te vechten tegen de negatieve beeldvorming van de islam, waar zich dat ook maar voordoet.’

    https://blogs.wsj.com/washwire/2009/06/04/obamas-speech-in-cairo/

    Mevrouw Lopez heeft de oath of office (inauguratie) erop nagelezen en kon nergens terugvinden dat de president van Amerika de islam moet verdedigen tegen negatieve beeldvorming.

 4. Florissa

  Mocht hier ooit een politieke verandering komen,zitten we nog steeds met dezelfde ambtenaren ,die rekken en trekken ,en van meewerken nooit gehoord hebben,die moet je ook vervangen ,en dat duurt even .

  1. Holland

   Daar heb je helemaal (en helaas) gelijk in Florissa.

 5. Fortiori

  Trouw doet vandaag helder uit de doeken wat de Shutdown precies inhoudt. Ik verbaas mij over de reaguurders (niet de reageerders) die aan dit onderwerp een zelf gefantaseerde inhoud geven.
  Het getuigt van geen enkele slimheid.

  1. swetsnek

   hahahahahahahahahahahahahahahahaha en nu weer rap naar je mandje hahahahaha

 6. Ritter

  Het rare is dat de Republikeinen als partij geen excuus hebben voor deze shutdown.”

  Ten eerste wijs ik naar het informatieve comment van “cmsuijkerbuijk”. ( is het eerste comment van deze draad) Hij legt goed uit hoe het zit met het aantal stemmen.

  Ten tweede wil ik nog overstaande toevoegen:

  De Democraten hebben (geheel overbodig) DACA verbonden met de spending Bill.

  Het overleg van DACA staat op zich zelf men moet ook zelfstandig worden opgelost. Daar is is nog genoeg tijd voor. Het staat dus los van de spending Bill.

  Wat de Democraten dus hebben gedaan is DACA ( dus het legaliseren van bijna een miljoen illegalen) verbonden met de spending Bill.

  Daar kon Trump natuurlijk niet mee instemmen want Trump wil juist een stop op de instroom van illegalen.

  Dus de Democraten wisten natuurlijk dat Trump hiermee niet kon instemmen en hebben dus bewust op een “shutdown’ aangestuurd om Trump te ondermijnen.

  In essentie houden de Democraten het land “gegijzeld” met het DACA overleg. Kennelijk vinden ze illegalen belangrijker dan het belang van Amerika en de Amerikaanse bevolking.
  ——–
  Trump accuses Democrats of ‘holding our Military hostage’ over shutdown impasse
  http://www.foxnews.com/politics/2018/01/20/trump-blames-dems-for-shutdown-calls-it-nice-present-marking-his-one-year-in-office.html

  1. Code134

   “De Democraten hebben (geheel overbodig) DACA verbonden met de spending Bill.”

   Ritter mag dit overbodig vinden maar Trump vond dat in het overleg dat hij zelf voorzat in eerste instantie helemaal niet. Het was van stond aan duidelijk dat de begrotingsdeal een packagedeal zou zijn zijn waarin ook de muur en ook DACA zou worden betrokken. Toen Trump op beide aspecten tot verbijstering van iedereen ineens niet meer thuis gaf trokken de Democraten de goedkeuring in.

   1. cmsuijkerbuijk

    De Democraten kwamen met een totaal onaanvaardbaar voorstel. Je moet eens een keer échte informatie tot je nemen!

    1. sjun

     Dat zit er bij Wim niet in. Die wordt vooral door NOS/VARA/VPRO, NRC en Trouw bemiddeld. Heel misschien ziet hij nog eens een Groene Amsterdammer in. Maar dan alleen als hij hem krijgt aangereikt en dan is het nog maar de vraag of hij snapt wat hij leest. Dat kun je zo’n jongen niet kwalijk nemen. Van huis uit kreeg hij slechts het blad Voorwaarts mee dat intussen al jaren ter ziele is wegens bedroevende kwaliteit. Voor de vorm ligt er dan nog wel eens Socialisme & Democratie op het werkblad maar dat vraagt al teveel van ’s mans abstractievermogen. Bovendien scoor je daar de laatste paar jaar ook al geen nieuwe opdrachten mee. Voor zijn persoonlijke gevoel van welbevinden moet hij dus hier wel een beetje minder geletterden die wat minder maatschappelijke kansen kregen dan hij komen trollen.

 7. Ritter

  Hoewel in het algemeen de gevestigde media zeer anti-Trump zijn en verbonden zijn met de Democratische partij moesten zelfs een deel van deze media toegegeven dat de verantwoordelijkheid van deze “shutdown” ligt bij de Democraten.

  Immers het zijn de Democraten die niet instemmen met de spending Bill omdat ze (geheel onnodig) DACA onderhandelingen met deze spending Bill hebben verbonden.

  Dit is wel onverwachts omdat deze media voor zowat alles wat fout gaat normaal gesproken Trump de schuld geven. Nu hebben ze dan toch een mate van objectiviteit kunnen opbrengen.

  NYT, AP, Bloomberg, And Legacy Media Blame Dems For Gov’t shutdown
  http://dailycaller.com/2018/01/20/media-blames-dems-for-shutdown/

 8. denk eens na

  Wie krijgt de schuld van het niet betalen van de ambtenaren , dat is politieke zelf moord.

 9. Ni28

  Het is al zo vaak geweest maar deze keer verdient het meer aandacht omdat het Trump kan raken. Kom op, Trump haters, laat je horen in al je zieligheid!

 10. Ni28

  Code wilt iemand een inhoudelijke reactie ontzeggen. Hij bedoelt reactie. Want inhoud kan hij niet geven.

 11. Rosasolis

  Het is duidelijk dat in Amerika een grote regeringscrisis nu plaats vindt. Volgens de nieuws berichten van ochtend, zijn gisteren honderdduizenden demonstranten over heel Amerika die hun ontevredenheid met Trump duidelijk lieten weten. In Los Angeles waren er meer dan 500,000 demonstranten aanwezig, die unaniem verklaarden:
  “We hebben een leider nodig, geen creepy twitteraar”. Vele demonstraten droegen een
  poesjes kap. Om ook de grote vrouwenmars van vorige jaar te herdenken. Voor degenen die meer willen weten, zowel Trouw als de Volkskrant schreven uitgebreid gisteren over dit ernstige crisis in America. Google schrijft vandaag een rapport over de marsen van gisteren.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.