Bulgarije wil in de Schengenzone: ”Mark Rutte mag zelf onze buitengrenzen bekijken.”

Mark Rutte heeft luw gereageerd op de wens van de Bulgaren om lid te zijn van de Schengenzone. In deze tijden van migratieproblemen vindt de premier het belangrijk dat de buitengrenzen van de Europese Unie solide zijn en hij lijkt niet overtuigd van de Bulgaarse buitengrenzen. 

Premier Mark Rutte mag volgende maand in Bulgarije zelf komen vaststellen dat de buitengrenzen van dit land ‘de best bewaakte van Europa’ zijn. ,,Ik zal hem vergezellen”, aldus de Bulgaarse premier Boyko Borissov. ,,Ik hoop wel dat er niet te veel sneeuw ligt.”

Bulgarije is komend half jaar Raadsvoorzitter en heeft de komende tijd alle Europese Commissieleden op bezoek. Jean-Claude Juncker is zelf wel een voorstander van een snelle toetreding van Bulgarije tot de Schengenzone. Dit is nogal opmerkelijk, aangezien de Bulgaarse premier deze week heeft gezegd dat komend half jaar er geen sprake zal zijn van sancties tegen Polen, waarvan Juncker vindt dat het de rechtsstaat ondermijnt. Men zou verwachten dat er politieke gevolgen zijn als er nu al zo botsing is van belangen.

Bulgarije ligt aan de meest oostelijke grens van Europa aan de Zwarte Zee. Het vormt daarbij dus een obstakel voor de oostelijke migratieroutes, de Balkanroute, waar veel migranten doorheen getrokken zijn. Voor de Europese Unie is er dus sprake van meer controle op die buitengrenzen als de Bulgaren de Schengenzone betreden. Aan de andere kant is de welvaart in Bulgarije veel lager dan de (noord)westelijke Europese landen en is er de angst dat door de open binnengrenzen, veel Bulgaren gebruik gaan maken van de mogelijkheid om vrij in andere landen te werken en het geld door te sluizen naar Bulgarije. Ook is er angst voor meer mogelijkheden voor Bulgaarse bendes om ongestoord door Europa te reizen.

Daarnaast is nog maar de vraag wat Rusland gaat vinden in deze tijden waarbij de Europese Unie steeds meer naar het oosten van Europa trekt. De toch al koele banden zullen daarbij alleen maar verslechteren en de vraag is of zo een confrontatie wel een goed idee is. Ik moet Rutte in dit geval gelijk geven, we kunnen beter rustig aan doen en voorzichtig zijn met wie we allemaal toevoegen aan de Schengenzone. Deze tijden vragen niet om snelle uitbreiding van welke institutie dan ook.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

8 reacties

 1. George van de linden

  Even over Trump z’n (terechte) uitspraak:

  De opmerkingen van president Trump over ‘shithole countries’ (achterlijke landen) hebben tot een woedende reactie geleid van de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN. Een woordvoerder noemde de kwalificatie van Trump voor Afrika en Haïti ‘racistisch’.
  “Er is geen ander woord voor dan racistisch”, zei de woordvoerder van de VN-mensenrechtencommissaris. “Je kunt niet hele landen en continenten afdoen als ‘shitholes’, waarvan de totale bevolking niet blank is en daarom niet welkom.”
  “Als het waar is, zijn dit schokkende en beschamende uitspraken van een Amerikaanse president. Dit is niet zo maar vulgaire taal, het zet de deur open naar de donkerste kant van de mensheid, het rechtvaardigt en bevordert racisme en xenofobie.”
  Trump maakte de opmerkingen volgens verscheidene media tijdens een overleg in het Witte Huis.

  Het is natuurlijk wel zo dat de mensen die overlast geven / aanslagen plegen / hun religie opdringen / vrouwen onderdrukken /verkrachten plus de hoogopgeleide die achteraf analfabeten blijken te zijn ,allemaal uit deze “schithole countries ” afkomstig zijn !

  1. hans-e-pans

   Als het geen ‘shithole countries’ zouden zijn dan wilde men niet zo graag naar Amerika.

 2. corfo

  Lijkt mij een goed plan : Rubberen Rutje als douanier in Bulgarije.
  Geef die man een vast dienstverband, dan zijn wij van deze dwaze figuur af.

 3. DolleDries

  Brussel zal Polen voorlopig geen sancties opleggen. Dat laat de Bulgaarse premier Bojko Borisov doorschemeren. Bulgarije is het komende half jaar voorzitter van de Europese Unie, en mag beslissen of er over sancties wordt gestemd. Borisov vindt dat het straffen van Polen ‘een gevaarlijk precedent’ schept. Een gevoelige nederlaag voor Eurocommissaris Frans Timmermans.

 4. Ni28

  De laatste jaren hebben bewezen dat de Schengenzone met open grenzen te hoog gegrepen is in tijden van massale migratie. Aangezien de buitengrenzen zo lek zijn als een mandje kunnen wij de open grenzen een poosje beter vergeten.

 5. Zout

  Mark zit allang met z’n vrijgezelle gedachte in Brussel, zijn kostje is gekookt en het eten wordt al bijna opgediend. Bacchus Juncker heeft de wijn al klaarstaan.

 6. P.Sisterons

  Nexit zou het beste zijn. Keer op keer blijkt die hele multiculturele flauwekul een heel groot fiasco te zijn. Samenwerken is prima, onderwerping aan de grillen van de
  “grootmachten” is een misdaad tegen de bevolking. Helaas is de NL regering de schaamte allang voorbij en blijven bankiersoorlogen overal ter wereld vol overtuiging steunen.
  Frankrijk is niet meer van de Fransen, is gekocht door de Qatari. Duitsland gaat gebukt onder een eeuwigdurend schuldgevoel. Moet NL daarvoor blijven betalen?

 7. Duckday

  De EU is uit op een derde wereld oorlog

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.