CDA: ’28 leden EU-Commissie is echt te veel van het goede’

Het lijkt me eigenlijk te veel van van het kwade, maar dat terzijde.

Het CDA in Europa vindt het niet meer van deze tijd dat de Europese Commissie maar liefst 28 leden telt. Dat aantal moet teruggebracht worden naar 18, aldus de christendemocraten. Dan zijn er nog altijd meer dan genoeg Eurocommissarissen.

De nieuwe Europese Commissie zal aantreden in 2019. Het CDA vindt dat er dan 18 in plaats van 28 Eurocommissarissen moeten aantreden. Het gevolg daarvan is dat negen lidstaten het vijf jaar lang zonder Commissaris moeten doen, want de Britten hebben dan natuurlijk al geen Eurocommissaris meer.

Een prima idee natuurlijk, zeker omdat de EC eigenlijk al kleiner had moeten zijn. Dat was eerder al afgesproken. In 2013, dus een jaar voordat de huidige Commissie aantrad, besloten de lidstaten om dat besluit toch maar naast zich neer te leggen. Zoals CDA-Europarlementariër Jeroen Lenaers terecht stelt in schriftelijke vragen aan de staats- en regeringsleiders:

“28 is echt te veel van het goede. Als we portefeuilles voor ze moeten verzinnen, dan weet je dat het tijd is voor verandering.”

Jammer genoeg is het maar zeer de vraag of de lidstaten de krimp dit keer wél doorzetten. In 2013 wilde geen van de landen zijn eigen Commissaris namelijk opgeven. Het is prima dat België geen Eurocommissaris meer heeft, maar als Nederland zijnde willen we zelf natuurlijk wél een Eurocommissaris hebben. Zo wordt er nu eenmaal gedacht, en niet alleen in Nederland maar in elke andere lidstaat.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

37 reacties

 1. Bloem

  “Als we portefeuilles voor ze moeten verzinnen, dan weet je dat het tijd is voor verandering”. Dan is het tijd voor Nexit

  1. loes530

   mee eens

   1. corfo

    @ Bloem.
    Een Nexit zou de beste oplossing zijn; eindelijk verlost van de dictatuur.
    Het kost éénmalig wat geld, maar dát geld wordt nu door NL in een bodemloze put gestort. Maar daarna ben je van die bodemloze put af. Doe zoals Engeland : baas in eigen huis.
    De EU heeft de mensen, die het betalen (de bevolking dus (!!!) geen enkel voordeel gebracht. Oei, dat is stom van mij : tóch een voordeel : geen geld meer wisselen voor een reisje naar andere EU-lidstaten.
    Nexit z.s.m.

    1. Zout

     @Corfo: De EU is mislukt en zal mislukken. De euro is mislukt, Bacchus Juncker is mislukt, zijn vazal Timmerfrans is mislukt. Samenwerken is prima maar wel baas in eigen water, zie maar wat er is gebeurt met onze pulsvissers.

     Nexit NU!

 2. Ruud562

  Gezien het, zachtjes uitgedrukt, weinig democratisch gehalte van dat totale EU-bolwerk is het toch goed om als lidstaat middels een commissaris een vinger in (de duur betaalde) pap te hebben. Of anders nexit!

  1. Fortiori

   Albanië opteert al lang voor een EU lidmaatschap. En wij er nu uit? Nederland heeft van oudsher met EGKS en EEG in een samenwerkings verband deelgenomen. Met een exit daar ga je flink voor bloeden. Dat ontvlechten kost een vermogen en levert geen enkel voordeel op.

   1. Rosasolis

    @Fortiori. Ik ben helemaal met je eens. Het is algemeen bekend dat het Albanese maffia nu het allerergste in Europa is. Met hoofdzakelijk het mensenhandel. En dan is er Turkije die ook wil toetreden tot de EU. Deze 2 zeer corrupte landen mogen nooit toegelaten worden tot de EU. Beide zijn zeer kwaadaardig tegen onze Westerse samenleving. Ons Europese Unie is belangrijker nu dan ooit van tevoren!
    Laten wij de problemen gaan oplossen. En zuinig zijn op wat wij hebben opgebouwd na de jaren na WW 2…Ik geniet van dagelijks een glas goede Duitse Spatlesse wijn s’morgens na m’n koffee, en later Franse of Italiaanse Rode wijn
    terwijl ik bezig ben om een goede diner te koken. Heerlijk als je last van lage bloeddruk heb. En tussendoor hou ik van die overheerlijke Spaanse mandarijnen.
    En ik weet van mijn Poolse buren, dat Nederland exporteert behalve mooie planten en bloemen, ook veel prachtige tomaten en paprikas naar vele landen in ons EU. Wat zou Europa zijn zonder ons prachtige NL zuivel producten, en uitgebreide keuze van zorgvuldig geteelde granen vanuit Noord-Holland? Kortom
    laten wij hopen dat er meer steun wordt gegeven aan al ons EU bedrijven, om een
    echte Europese signaal te blijven geven aan de hele wereld. Ieder EU land heeft hun eigen economie die vooruit kan, maar in het gevolg van een noodsituatie, moet de EU een lid land steunen. Als ons Europese Unie zou gaan vallen, en nooit meer bestaan, dan gaat de Time Machine terug naar het primitief leven van eeuwen geleden.

    1. Holland

     Libelle-praat van Rosasolis. Im- en export van wijntjes, bloemen, paprika’s en zuivel vormen voor haar het bestaansrecht van de EU. De politieke overheersing van Duitsland en Frankrijk, miljardenverslindende steun aan maffiastaten, dictatoriale regeldruk uit Brussel, dat bestaat allemaal niet voor haar. Keep on dreaming Rosa!

     1. Rosasolis

      @Holland, jammer voor U . Ik heb eerder vandaag mijn klachten geuit.
      Jammer dat u, voordat uw klachten tegen mij had geschreven, dat u niet had gelezen over waarom ons Europese Unie zeer belangrijk is.

     2. Holland

      Rosa, waar kan ik dat vinden?

     3. Rosasolis

      @Holland. Wat bent u een idioot! Mijn brief was aan iemand anders gericht…maar niet aan u. Maar voor uw informatie, lees ik nooit dames blaadjes. Ik ben abonnee op een van ons beste dagbladen, en lid van de bibliotheek. Ik lees bestsellers over verschillende onderwerpen. En vaak reserveer ik een interessante boek, als het niet aanwezig is in onze bieb.
      Wist u dat u kan gratis informatie krijgen over de EU? Jammer dat u zo dom bent dat u niet weet hoe belangrijk landbouw producten zijn voor
      import en export.

  2. hans-e-pans

   Fransje Timmermans met zijn baas EC-opperhoofd Jean-Claude Juncker, die voor hem de hondenbelasting betaald.

 3. Rosasolis

  De CDA heeft gelijk. Er hoeft niet zoveel Euro Commissarissen te zijn. Jarengeleden was er een EU verkiezing, waarvan de bevolking van ieder deelnemende land konden stemmen. De partijen die de meeste stemmen kregen konden hun vertegenwoordigers benoemen voor het EU parlement. Maar zoveel commissarissen is erg kostbaar, en onnodig. Het 2de EU gebouw in Straatsburg, Frankrijk moet ook verdwijnen. Omdat het niet nodig is. Waarom niet in plaats van Straatsburg, een kantoor ergens in Oost-Europa? Om veel zakken in Oost EU. landen te kunnen regelen.

  1. Guus Geluk

   Ja, maar de Europese Commissie heeft een veel meer sturende rol dan het Europees Parlement. Het is niet verwonderlijk dat vrijwel elke lidstaat een eurocommissaris wil leveren. Iedere staat wil een vinger in de europese pap van de commissie.

   De EC zal veel bevoegdheden moeten gaan afstaan. Het hele instituut is in de huidige vorm onhoudbaar.

 4. Henk-Jansen

  Uitstekend idee, met minder commisarissen kan de EU veel efficiënter bestuurd worden

  1. corfo

   @ Henk-Jansen.

   Nog efficiënter ?
   Ik vind die moloch al zo vreselijk efficiënt !
   Zónder EU zou het allemaal nog veel efficiënter zijn in Nederland en vele andere landen.

   “Waar één wil is, is de democratie weg.”
   (vrij naar Ruud Johan Hermans)

   1. Henk-Jansen

    Laat ik het nog een keer uitleggen. De Nederlandse economie is voor het grootste gedeelte afhankelijk van de EU. Wil je uit de EU vertrekken levert dat allereerst een onzekere periode op wat honderdduizenden banen op het spel zet en vervolgens krijg je een handelsovereenkomst waardoor je niets meer te vertellen hebt binnen de EU maar wel geld over kunt maken en alle relevante wetgeving klakkeloos over moet nemen. Ik blijf dat liever in de EU.

    1. Vit

     En wat kost dat wel niet als grootste netto betaler?

    2. Abri079

     Beste Henk,

     Je zegt precies dat wat Rutte c.s. zeiden over de Brexit.
     Tot op heden gaat het crescendo met het VK. Niets van de rampspoed en ellende die beloofd was is uitgekomen.

     1. Henk-Jansen

      Alleerst is het VK er nog niet officieel uit hè? En ten tweede kan je de Britse en de Nederlandse economie niet goed met elkaar vergelijken. De Britten hebben een interne markt van 65 miljoen miljoen en haar economie is dan ook veel minder gericht op de export dan de onze, de schade zou bij ons dan ook veel groter zijn!

     2. Holland

      Henk-Jansen fungeert als doorgeefluik voor het doemdenken dat de overheid zo graag over ons uitstort.

      Henk, Nederland heeft niet alleen de EU nodig; de EU heeft Nederland ook heel hard nodig. Tijd daarom voor het afdwingen van een aantal vruchtbare concessies. Bijvoorbeeld lagere afdracht EU en (als belangrijke financier van EU-pensioenpotten en noodlijdende staten) beduidend meer invloed in de besluitvorming.

    3. Rosasolis

     @ Henk-Jansen. Beste Henk, ik ben opgegroeid in het graan gebied van Canada. Zodat ik weet dat de granen velden in mijn huidige omgeving in Noord-Holland Zeer Bijzonder zijn, om voor ons mensen, en ook voor andere EU landen te kunnen verzorgen van gezonde voedzame graan producten.
     Waarom moeten wij ons EU verwerpen, als wij binnen de EU bedrijven kunnen helpen om ons EU unie te steunen? Waarom wegens de UK moet ons European Union kapot gaan? Ik hoop dat velen wakker zouden worden in Nederland, dat er geen zo-geheten “Nexit” komt.

     1. PMG

      @Rosa – was lekker in Canada gebleven, valse trol!

    4. PMG

     @H-J Jij bent echte de domste sukkel ooit, je hebt totaal geen idee waar je over schrijft dus wegwezen hier. De EU is net als de CCCP en Tsjechoslawakije en Joegaslavie en de USA, alle unies vallen vroeg of laat uit elkaar en zo ook de EU, het begin is er al en zal door velen gevolgd worden. Ga lekker veder op je weg naar je afgrond!

 5. Ernst Quispel

  Het lastige van dit voorstel is dat een aantal landen jarenlang niet in de Commissie vertegenwoordigd zijn en het bovendien niet handig is de grote lidstaten buiten de Commissie te houden.
  Het voorstel klinkt op het eerste gezicht heel logisch en aantrekkelijk maar ik vrees dat je er meer problemen mee veroorzaakt dan oplost.

  1. Vit

   Doe die blauwe maar aan die stond je gisteren ook goed.

 6. Guus Geluk

  Het idee van Europese samenwerking is briljant, als handelsnatie hebben we er enorm veel aan, maar het project verkeerd opgezet en compleet gemold.

  1. PMG

   O ja GG, je bent opeens wakker geworden????

   1. Guus Geluk

    Neen, ik ben dit heel lang van mening, maar meen tegelijkertijd dat een Nexit buitengewoon onvoordelig voor Nederland gaat uitpakken.

    1. Henk-Jansen

     Precies

 7. PMG

  Helemaal mee eens Henk-Jansen, laat Adolfa Merkel het lekker samen met MILF-lover Macron doen, NEXIT ASAP!

 8. PMG

  Alleen die schijterige blik al in die ogen, je weet gewoon dat dit soort figuren liegen en bedriegen om het leven, ze stralen het uit! Wegwezen voordat ook dat wangedrocht zonder ruggegraat Rutte zich bij hen voegt! NEXIT!

  1. Rosasolis

   @PMG. Wat soort rotzooi bent u aan het slikken, spuiten, of roken?
   TROLL ALERT!

 9. Zout

  Met de aanval op onze natiestaat is de uitverkoop van ons land reeds lang ingezet. De onvoorstelbare bedragen die naar de failliete Zuid Europese landen zijn geëxporteerd, de steeds verder oprukkende EU-wetgeving die ons land handenvol geld kost en nog gaat kosten.

  Aan u en mij is nooit gevraagd of wij de euro wilde, aan u en mij is ook nooit gevraagd of wij deel zouden willen zijn van de Verenigde Staten van Europa, aan u en mij wordt sowieso nooit wat gevraagd.

  Dat is nu voorgoed voorbij. We stevenen af op een Nexit, en zo zal het gaan! Stem daarom FVD.

  1. Ernst Quispel

   “Aan u en mij is nooit gevraagd of wij de euro wilde, aan u en mij is ook nooit gevraagd of wij deel zouden willen zijn van de Verenigde Staten van Europa, aan u en mij wordt sowieso nooit wat gevraagd.”

   Dat lijkt me wel. In elke nationale verkiezing kunt u uw gevoelens terzake uitdrukken door te stemmen op partijen die pro- of juist anti-EU zijn. Daarnaast kunt u uw stem uitbrengen in de verkiezingen van het Europese Parlement.

   De meerderheid van de bevolking doet dat ten gunste van pro-Europese partijen, maar als democraat zult u dat toch wel kunnen aanvaarden?

 10. Babaji538

  De Aartsengel Michaël, mocht u erin willen geloven.
  Rechtmatigheid wordt u niet ingegeven door de wet.
  Petra Hermans

  1. Zout

   @Babaji538:
   Niet goed in de bovenkamer, woorden als poep uit de onderkamer.
   Zout Pittig

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.