Column Jan Roos: ‘Brussel wijst steeds naar de Russen, maar wij leven zo langzamerhand in de EUSSR!’

Jan Roos maakt de balans op sinds 6 april 2016, toen Nederland massaal ‘NEE’ stemde in het referendum over het EU-associatieverdrag met Oekraïne: “We zijn een paar jaar verder, alle referenda zijn onmogelijk gemaakt en de vrijheid van internet wordt afgeknepen. En dan maar steeds naar de Russen wijzen, terwijl wij zo langzamerhand in de EUSSR leven.”

De ontmaskering van een twittertrol‘ was de kop bij de NOS. Groot nieuws, want Nieuwsuur was er achtergekomen dat iemand onzin verkocht op Twitter en niet was wie hij zei dat hij was. Waar slaat dit in hemelsnaam op, dacht ik toen ik het las. Op Twitter stikt het namelijk van dat soort volk: ik word door duizenden trollen gevolgd, meestal met het Engelstalige verzoek of ik zin heb om een potje te copuleren. Profielafbeelding gevuld door een rondborstige meisje. Zou het een item waard zijn voor de NOS als blijkt dat dit verzoek helemaal niet van dat meisje afkomstig is en dat zij helemaal niet een potje wil copuleren? Liever gezegd, dat dat arme kind helemaal niets te maken heeft met dat account? Waarschijnlijk niet, want dat is helemaal geen nieuws. Het is een vervelend onderdeel van Twitter, maar meer ook niet. Dus dat het wel nieuws is dat iemand lulkoek verkoopt met een trollaccount ontging mij volledig.

Totdat niet heel veel later vanuit de EU de oproep werd gedaan om anoniem internetten onmogelijk te maken. Want heel gevaarlijk, of zoiets. De items van het NOS Journaal en Nieuwsuur waren dus niets anders dan een poging om onze geestjes reeds rijp te maken voor het aanstaande verzoek om anonimiteit op te heffen. Schokkend dat met belastinggeld gefinancierde nieuwsorganisaties zich laten lenen voor propagandistische doeleinden vanuit de Europese Unie, me dunkt. Blijkbaar komen de dictaten uit Brussel eerst terecht op de burelen in Hilversum om het nodige kneedwerk te verrichten voordat het totalitaire denken als oplossing wordt verspreid. En allemaal in de zogenaamde strijd tegen nepnieuws uit Rusland.

Die strijd is een rookgordijn om de grip op burgers te vergroten. Niet nepnieuws uit Rusland is het startsein geweest voor deze schending van vrije rechten, maar het Oekraïnereferendum. Ook toen werden wij door de gevestigde orde opeens aan de Russen gelinkt: we zouden steun krijgen van het Kremlin en handlangers van Poetin zijn. Want juist toen zag de bestuurlijke elite het gevaar van internet in. Want zo is dat hele referendum er natuurlijk gekomen.

We zijn een paar jaar verder, alle referenda zijn onmogelijk gemaakt en de vrijheid van internet wordt afgeknepen. En dan maar steeds naar de Russen wijzen, terwijl wij zo langzamerhand in de EUSSR leven.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

24 reacties

 1. Penser

  Dit was helaas te verwachten. Het referendum zou of een overwinning worden waarbij de overheid naar het volk zou luisteren, of verdere maatregelen zou gaan nemen om het volk onmondig te maken. Triest genoeg heeft de afwikkeling van het referendum het volk de ogen niet geopend en heeft men massaal weer op de zittende partijen gestemd.

 2. Meester Kong

  –Nederland massaal ‘NEE’ stemde in het referendum–

  Moet niet gekker worden, Nederlander ging niet MASSAAL NAAR DE STEMBUS.
  32 % stemde en dat was maar nipt genoeg voor geldigheid referendum.

  Als SP’r stemde ik – nee.
  ff de wind uit de zeilen voor die zeikerds alhier…

  1. Guus Geluk

   Je zou kunnen zeggen dat het volk massaal niet stemde ;-).

   1. Ni28

    Wel volgens de regels voor een referendum of wil je dat ook ontkennen? Leg je neer bij de uitkomst dat doe je met verkiezingen toch ook? Behalve de Amerikaanse natuurlijk want daar deugt ineens het systeem niet omdat de uitkomst tegen jouw verwachting was.

    1. Guus Geluk

     Meester Kong betwist terecht de boude stelling dat er sprake was van ’s volks “massale” tegenstem bij het referendum met betrekking tot het verdrag van Oekraïne. Sterker nog: het leeuwendeel van het volk heeft niet gestemd.

     Wat wilt u nu precies?

     1. denk eens na

      Wie niet stemt is te dom om te schijten dus die NIET stemmers tellen niet, die kijken elke dag rtl4 en de npo

     2. Guus Geluk

      Nee, niet-stemmers tellen niet, maar dat staat ook niet ter discussie.

 3. Spaanse kok

  Beste Jan zonder alles.
  Indien u inderdaad in de eussr zou leven, had u uw gal hier niet kunnen spuien en was u reeds verbannen naar de een of andere staatsinrichting.
  Eigenlijk best wel een goed idee, maar dat ter zijde.

 4. meanstreak2099

  mooie collum en het gaat hier inderdaad de verkeerde kant op

 5. swetsnek

  code en aanhang willen alleen dat maar lezen wat hun bevalt ik zeg de hel meute een k…

  1. swetsnek

   hel =hele

  2. Fortiori

   Ik ben een tijdje terug begonnen aan het boek voor de Jeugd. Een verzameling van leerzame verhalen. Gekocht bij een antquariaat. Het bevalt wel. Het is een dikke pil in een linnen uitvoering.

 6. Pretpark

  Beste Jan,goede column,maar te laat,We zitten sinds de eenwoording,al in het derde reich,lees NAZISTAAT,Europa gesjoemeld!!
  De grootste misdaad tegen de burgers van Europa sinds de tweede wereldoorlog!!!

  1. denk eens na

   Begin in maart anders te stemmen , dat is een goed begin

 7. Ni28

  Van de trollen weten wij hier op DDS alles. Het niveau evenaart die van het Russische nieuws, allemaal troep. Maar het blijft komen. Zolang wij geen Ministerie van Waarheid hebben is het goed want dan zouden alleen de trollen blijven.

 8. Seneca

  ik denk dat de trollen op dit forum datgene doen waar men de Russen van beschuldigd.

  1. Code134

   Sjun weet eigenlijk wel dat dit een onzinbericht is maar hij wil het dolgraag geloven.

   🙂

   1. Vit

    Hé hallo het is wel de NOS ja en die komen toch altijd met betrouwbare berichten? Btw, zo vreemd is het niet want de overheid wilde dat ook toch? Wim?

    1. Vit

     wilde=deed

    2. Vit

     Oei wat heb ik nu weer opgerakeld.

     1. Vit

      Doodse stilte.

 9. Ruud562

  Geheel juiste vaststelling Jan, maar helaas is het kalf al verdronken en helpt het dempen van de put niet meer! We zullen in de toekomst nog meer worden ‘gemasseerd’ door onze ‘fijne onafhankelijke’ media. Of er zou een politieke aardverschuiving moeten ontstaan. Helaas acht ik het grote overdeel van het volk hier daar te dom voor, die zullen de politieke partijen die ze al tientallen jaren aanhangen nimmer laten schieten! Ook al zijn ze (en wij) door die regeringspartijen (CDA, D66, PvdA, VVD) compleet bedrogen en besodemieterd! Tja, het spreekwoord luidt dan ook: “Een volk krijgt wat het verdient!”

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.