Emmanuel Macron op ramkoers met Erdogan: Turkije wordt geen lid van de EU

Turkije is bezig met een verzoeningsronde door Europa heen. De banden met Duitsland en Frankrijk worden aangehaald. Een poging om de relaties te normaliseren wordt met een kritische blik bekeken. Emmanuel Macron is er in elk geval duidelijk over: Turkije wordt geen lid van de EU.

De Turkse president wil de banden aanhalen met de Europese leiders, maar op Macrons sympathie kan hij niet rekenen. Macron vertelde de Turkse president, tijdens een persconferentie, de waarheid: ‘Het is duidelijk dat de recente ontwikkelingen in Turkije geen enkele aanleiding geven voor voortgang tot de toetreding voor de Europese Unie.’

Daar heeft Erdogan niet van terug en het is een harde toon die Macron uitslaat. Dit is in elk geval geen positief nieuws voor de relatie tussen de Turken en de Fransen. Het laat zien dat Erdogan te ver is gegaan met bepaalde uitspraken. De pogingen om de banden weer aan te halen zullen daarom misschien wel tevergeefs zijn.

Macron stelt dat er in plaats van een EU-lidmaatschap wel mogelijkheden zijn om te praten over een diepgaand partnerschap tussen EU en Turkije. Erdogan was daar niet over te spreken: ‘We staan al 54 jaar aan de poorten van de EU te wachten. Er is geen land dat minder in de EU hoort dan Turkije, en redenen om geen lid te worden, krijgen we niet.’

Het heeft niet alleen te maken met de geografische grenzen, maar de culturele grenzen zijn ook te scherp. De richting van de Turkse regering gaat een radicaal andere richting op dan die van de Europese landen en dat merk je aan de toon van de gesprekken. In Duitsland willen ze eerst dat de Turks-Duitse journaliste Deniz Yucel wordt vrijgelaten voor er gesproken wordt over nauwere banden. Dit zie ik niet snel gebeuren en daarnaast zijn er nog veel meer onderwerpen die aan de orde dienen te worden gesteld voordat er ook maar wordt gedacht aan een sterkere relatie.

 


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

13 reacties

 1. Code134

  Dit lijkt me een open deur.

  1. trampoline

   Nee geen open deur want Rutte en Merkel houden liever open huis.

   1. Code134

    Bron?

    Ik heb nog nooit gehoord dat Merkel en Rutte voorstander zijn van Turkije tot de EU.

    1. Dubbele Komma

     Dat komt omdat je niet verder kijkt dan “het leugenaartje” de NRC.

     Ligt puur aan jouzelf ,bloksnor

     Jij leeft nou eenmaal in de leugen!…

     En het schijnt je goed te bevallen maar je bent ook niet voor niks “intellectueel”
     Hahaha

    2. Anton Adriaan

     Code134,
     Zijn ze ook niet. Of je het met Rutte en/of Merkel eens bent of niet, zij zijn slim genoeg om door het hele Turkije-circus heen te kijken. Ook zij vinden Erdogan zeer onbetrouwbaar.

  2. Dubbele Komma

   Ja natuurlijk is dit een open deur.

   Erdogan is een dictator die journalisten met een verkeerde mening laat opsluiten. Dus hij hoort in Europa!

   En Turkije komt er gewoon bij! Onder gejuig van code Rutte de aartsleugenaar met al zijn nep accounts.

   Die is gek op fascisten. Hij is er namelijk zelf 1!

 2. van Urk

  Het kopen van Russische wapens is een teken dat Turkije al met een andere voet ergens anders staat. http://www.bnr.nl/nieuws/internationale-politiek/10314358/turkije-is-klaar-met-de-eu-en-richt-zich-op-het-oosten

 3. Bloem

  Het enige dat binnen de EU zou kunnen passen is Constantinopel. Deze Griekse stad wordt al te lang bezet door de Turken, om maar niet te spreken over Cyprus. Het simpele feit dat dit niet benoemt wordt door de Europese bestuurders, zegt genoeg over de samenhang en het bestaansrecht van de EU. Over de Krim gillen ze massaal van hun apenrots, terwijl m.b.t. Griekenland slechts over de schulden wordt gesproken. Laat de Turken de Griekse gebieden terug geven en bij wijze van financiele genoegdoening de schulden voor Griekenland afbetalen. Dat is het minste dar ze kunnen doen om het Griekse bloed van hun handen te wassen.

 4. Steve Van der Vekens

  Wat een uil is die Erdogan ook, dacht met beledigingen zichzelf lid van de EU te maken?

 5. CJD

  Bepaalde landen die gewoon achterlijk zijn (turkije en oekraine wel te verstaan) wil je als iemand met verstand zo ver mogelijk van je vandaan houden.

 6. cor wit

  Erdogan kan beter een varken van achter pakken soort zoek soort
  Een islamitische land zoals Turkije hoort niet in de eu .
  Hoewel de leiders van de eu plus onze eigen grote leugenaar
  Ook tot varkens behoren

 7. Babaji538

  Voordat hij begon, had hij direct
  mijn sympathie gewonnen.
  Een haan kraaide meer dan 3 maal.
  Petra Cecilia Maria Hermans

 8. Babaji538

  Enerzijds iemand te paaien en daarna
  pleasen zonder pleasen, is gelijk aan bedisselen.
  Zwakheid getuigt zonder gezicht.
  Make-up biedt uitkomst, tegen een leuke prijs.
  Hoe oud, of jong.

  Het is goed, een graf te graven
  voor iemand, die zichzelf reeds verhangen
  heeft.

  Petra Hermans

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.