Energiedrankjes zouden verboden moeten zijn voor kinderen onder de 18 jaar

Geen categoriejan 19 2018, 16:00
Een nationaal probleem? Misschien nog niet, maar dat maakt in dit geval niet uit. Er is veel gesteggel over energiedrankjes en dat is ook logisch. Deze drankjes zorgen voor serieuze lichamelijke problemen bij kinderen, die het al vanaf jongs af aan kunnen kopen in de winkel. In Groot-Brittannië hebben ze in elk geval het goede voorbeeld genomen en daar is de Aldi gestopt met het verkopen van deze krengen aan kinderen.

Verschillende Britse supermarktketens met een groot marktaandeel hebben intussen een verbod op energiedrankjes ingevoerd. Naast Aldi (nummer 5), doen Asda (nummer 3), Waitrose (nummer 8) en sommige winkels van Morrisons (nummer 4) mee. De twee grootste Britse supermarktketens, Tesco en Sainsbury's, volgen vooralsnog niet.

In Nederland durven we er nog niet aan, maar bij onze westerburen over de Noordzee hebben ze al een onderzoek aangekondigd naar een landelijk verbod onder een bepaalde leeftijd. In Nederland zouden we hier ook serieus over moeten nadenken. Van de week is er ook door kinderartsen gevraagd om een verbod voor kinderen op het kopen van deze drankjes.

"Dit is geen onschuldige frisdrank. We zien steeds meer kinderen met klachten die uiteindelijk veroorzaakt worden door energiedrankjes", zegt kinderarts Brita de Jong-Van Kempen in het NOS Radio 1 Journaal. "Ook op scholen wordt het steeds vaker gesignaleerd. Met als gevolg dat op veel scholen de energiedrankjes al uit de automaten zijn gehaald, omdat de kinderen zich niet kunnen concentreren."

Deze drankjes veroorzaken hartritmestoornissen, angststoornissen, rusteloosheid, en vermoeidheid. Allemaal fenomenen die we niet bij onze kleine kinderen willen aantreffen. Drie of vier van deze blikjes per dag is geen uitzondering en dat is een zorgwekkende ontwikkeling.
Moet de overheid hier per se aan te pas komen? Liever niet, want dit soort paternalistisch beleid heeft vaak geen zin en zorgt voor een aanzuigende werking. Dat supermarkten hier zelf iets aan gaan doen is een veel betere keuze en zorgt ook voor verantwoordelijkheid bij de verkopers van dit soort producten. Het moet niet normaal zijn voor kinderen om deze drankjes te nuttigen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten