Energiedrankjes zouden verboden moeten zijn voor kinderen onder de 18 jaar

Een nationaal probleem? Misschien nog niet, maar dat maakt in dit geval niet uit. Er is veel gesteggel over energiedrankjes en dat is ook logisch. Deze drankjes zorgen voor serieuze lichamelijke problemen bij kinderen, die het al vanaf jongs af aan kunnen kopen in de winkel. In Groot-Brittannië hebben ze in elk geval het goede voorbeeld genomen en daar is de Aldi gestopt met het verkopen van deze krengen aan kinderen.

Verschillende Britse supermarktketens met een groot marktaandeel hebben intussen een verbod op energiedrankjes ingevoerd. Naast Aldi (nummer 5), doen Asda (nummer 3), Waitrose (nummer 8) en sommige winkels van Morrisons (nummer 4) mee. De twee grootste Britse supermarktketens, Tesco en Sainsbury’s, volgen vooralsnog niet.

In Nederland durven we er nog niet aan, maar bij onze westerburen over de Noordzee hebben ze al een onderzoek aangekondigd naar een landelijk verbod onder een bepaalde leeftijd. In Nederland zouden we hier ook serieus over moeten nadenken. Van de week is er ook door kinderartsen gevraagd om een verbod voor kinderen op het kopen van deze drankjes.

“Dit is geen onschuldige frisdrank. We zien steeds meer kinderen met klachten die uiteindelijk veroorzaakt worden door energiedrankjes”, zegt kinderarts Brita de Jong-Van Kempen in het NOS Radio 1 Journaal. “Ook op scholen wordt het steeds vaker gesignaleerd. Met als gevolg dat op veel scholen de energiedrankjes al uit de automaten zijn gehaald, omdat de kinderen zich niet kunnen concentreren.”

Deze drankjes veroorzaken hartritmestoornissen, angststoornissen, rusteloosheid, en vermoeidheid. Allemaal fenomenen die we niet bij onze kleine kinderen willen aantreffen. Drie of vier van deze blikjes per dag is geen uitzondering en dat is een zorgwekkende ontwikkeling.

Moet de overheid hier per se aan te pas komen? Liever niet, want dit soort paternalistisch beleid heeft vaak geen zin en zorgt voor een aanzuigende werking. Dat supermarkten hier zelf iets aan gaan doen is een veel betere keuze en zorgt ook voor verantwoordelijkheid bij de verkopers van dit soort producten. Het moet niet normaal zijn voor kinderen om deze drankjes te nuttigen.

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

25 reacties

 1. penis aqua di rosa

  Suiker is beurs gerelateerd, dus wordt moeilijk hier een stok tussen de deur te krijgen.
  Heb er nog nooit één geproefd, maar ook totaal geen behoefte aan. PUNT

  1. loes530

   snap niet dat ze dat verkopen dat is echt troep

   1. Peter Selie

    Weet je wat echte troep is, die 700 asielparasieten die elke week met alle egards binnen gehaald worden en waar dik 80% een bijstandsuitkering krijgt. Het kostenplaatje loopt al op naar 3 miljard per jaar. Nederland is al eeuwen het land van de dominee-zakenman.

 2. Henk-Jansen

  De overheid moet de verkoop van die rotzooi gewoon verbieden voor personen onder de 18.

 3. Peter Selie

  Veroorzaken deze drankjes óók islamofobie, zo niet lekker in de verkoop laten blijven, al dat betuttel daar wordt een mens niet goed van.

 4. denk eens na

  Stop met het pamperen van de Nederlandse bevolking , niet iedereen wil soja, kampiti , en rijst wafeltjes eten . Nog even en je moet je gewicht doorgeven aan de verzekerings maatschappijen .

 5. Ni28

  Er wordt zoveel gepraat over wat gezond is en wat niet maar wat je ook koopt stikt nog altijd van suiker of zout. Maatregelen worden niet echt genomen zelfs op scholen kunt je nog steeds van die troep kopen. Dat schiet niet op. Er moet harder opgetreden worden want zo kweek je ongezonde mensen al vanaf hun kindertijd. Maar de suiker en zout maffia is nog altijd succesvol aan het lobbyen in Den Haag zo te zien.

  1. Peter Selie

   De ouders van deze minderjarige jongeren die deze energie drankjes willen nuttigen zijn verantwoordelijk voor het doen en laten van hun kinderen, boven de 18 jaar zijn de jongeren zelf verantwoordelijk. Maakt niet uit of het schadelijk is of niet, het is goed voor de handel, we willen toch geen derde wereld land worden door alles te verbieden door de overheid ayatollah’s.

 6. Code134

  DDS is niet vies van idiote betutteling door de staat.

  Razend inconsequent.

  1. denk eens na

   Eindelijk eens met code eens, maar de betutteling moet ook stopen met zielige asielzoekers naar binnen te halen in Nederland.

  2. Zout

   @Wim: Ik weet zeker dat er helemaal niemand is die jou tegen houdt om hier de definitieve pleiterik te maken, leip zuurdeeg.

   1. Heinz

    Ut Groen Geile boekie, kick-uh…

 7. Weethetbeter

  Zelfs in een discussie over energiedrankjes komen de asielzoekers weer ter sprake. Triest.

  1. Code134

   PVV-tokkies zijn geobsedeerd door vluchtelingen en moslims. Het zijn vaak zielige mensen.

   1. denk eens na

    klopt ,weet het beter, er kan niet genoeg op gewezen worden dat Nederland in rap tempo islamiseert. Niemand met een beetje verstand wil zijn kinderen of klein kinderen met een hoofddoek op zien.

    1. Weethetbeter

     Geen problemen mee hoor, ga elk jaar 3 maanden op vakantie naar Marokko. De vriendelijkheid en gastvrijheid van die mensen daar kunnen jullie hier nog wat van leren. En je vooral niet zo druk maken om hoofddoekjes… heb je alleen jezelf maar mee. Dan wordt je zo,n oude zuurpruim die op iedereen zit te schelden en anderen de schuld geeft van je eigen falen.

     1. Zout

      @WHB: ‘De vriendelijkheid en gastvrijheid van die mensen daar…

      Dat zeg je heel goed WHB, vooral daar… Dat geldt echter niet voor hier. Al betreft het een minderheid van de 350.000 Marokkanen in Nederland, in onze gevangenissen maken zij een evenredig groot deel uit van de gevangenispopulatie in het algemeen, en als verdachten van misdrijven in het bijzonder.

      https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/binnenland/hoeveel-criminaliteit-er-onder-marokkanen

    2. Code134

     Nee hoor, bange man, Nederland islamiseert helemaal niet. Dat is een sprookje dat malle Geert jullie heeft wijsgemaakt.

     1. eRik2017

      Hoe was de gehaktbal Wim?

  2. Duke

   Red Bull geeft je vleugels. Vliegen scheelt een aardig eindje dobberen.

 8. Betoverd Konijn

  De wijdverbreide afkeer van energy drink is w.m.b. irrationeel. Het is bijna hetzelfde als cola, wat wel door iedereen geaccepteerd wordt. Dus tenzij we dat ook willen verbieden, en misschien gewoon alle frisdrank en koffie, … Betutteling.

 9. Heinz

  Dit drankje zal morgen massaal uitgedeeld worden in centrum Rotterdam.

 10. Gerlos

  Doe dan maar een klein pilletje met ongeveer de zelfde uitwerking als een energiedrankje.

 11. denk eens na

  code wel eens in amsterdam , osdorp of heel nieuw west of 50% van noord geweest ? Dan praat je wel anders ,het is als islamibat . Ik hoef niet meer naar de efteling (fatamorgana) kom tot zien nu in amsterdam nieuw west.

 12. Babaji538

  Een verbod is niet mogelijk.

  Het is een kwestie van onvolkomenheid,
  om een kinderwagen met het mobieltje uit te laten,
  gelijk de hond.
  Je zou maar iets gemist hebben.

  Petra Hermans

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.