Het ondenkbare gebeurt: hervormd en gereformeerd Harlingen vormen één kerkgemeente

Alle Menschen werden Brüder!

Het was in de jaren 50, 60 en 70 van de vorige eeuw nog ondenkbaar, maar hervormden en gereformeerden kunnen tegenwoordig prima met elkaar door één deur. In het Friese Harlingen doen ze dat nu letterlijk: de twee lokale geloofsgemeenschappen zijn namelijk gefuseerd.

Eigenlijk was er al sprake van toenadering tussen hervormden en gereformeerden toen hij er in 1986 hervormd predikant werd, vertelt ds. Nijendijk. „Het is een lang en moeizaam proces geweest, waarin soms voortgang geboekt werd en dat soms even stil lag. De verschillen waren nog te groot om vaart te maken. Maar er waren contacten, er was uitwisseling en als hervormd en gereformeerd deden we aan kanselruil. In de loop der tijd kwam er toch een Samen op Wegcommissie, wat resulteerde in gezamenlijk jeugdwerk en kringwerk en meer gezamenlijke kerkdiensten. Vervolgens was de stemming niet zó dat er volgende stappen voorwaarts gezet konden worden. We hebben de samenwerking die er was op dezelfde wijze voortgezet, totdat we een paar jaar geleden constateerden dat de tijd gekomen was de draad weer op te pakken. Toen is het proces op gang gekomen dat we zondag zullen bekronen.”

Eén van de grootste veranderingen door de fusie is dat er nu maar één kerkenraad ontstaat… en dan ook nog eens eentje met maar twintig ambtsdragers plus twee predikanten. De hervormde kerkenraad alleen al bestaat uit veertig personen. Daar moet dus flink in gesneden worden.

In totaal hebben de twee Harlingse kerken 2.000 leden; 1500 voor de hervormde kerk en 500 voor de gereformeerden. Dit betekent dat er anderhalve predikantsplaats is, waar twee predikanten voor zijn aangetrokken. Ds. Nijendijk werkt part-time, ds. Teunard van der Linden zal die rol voltijd op zich nemen.

Aan de ene kant is dit natuurlijk een goed teken — de christelijke gemeenschap wordt hechter — maar aan de andere kant is het toch ook erg problematisch. De reden is immers dat deze gemeenschappen fuseren omdat er weinig groei in zit. Beter gezegd: ze krimpen. Het gaat om 2.000 leden op een bevolking van 15.796 (in februari vorig jaar). Dat is bepaald niet indrukwekkend.  Sterker nog, aangezien Harlingen ooit een behoorlijk religieuze stad was is dat gewoon dieptriest.

En nee, ik ben niet bang om hardop te zeggen dat dit inderdaad triest is. Zelfs steeds meer mensen die niet-gelovig zijn beseffen tegenwoordig dat de ontkerkelijking gepaard gaat met een verlies van identiteit én van normen en waarden. Dit klopt zonder meer. Religie heeft altijd een belangrijke rol gespeeld in Nederland — en dan zeker in kleine steden en dorpen. Als religie verdwijnt — en dat is langzaam wel degelijk het geval — ontbreekt de sociale cohesie. Dan vorm je geen samenleving meer met elkaar, maar een chaotische bende van eigenheimers.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

11 reacties

 1. DolleDries

  Dat is mooi ,nu het hele beetje doorschuiven naar de Efteling en één geheel vormen.

  1. van Urk

   Opmerkelijk dat het bezoekersaantal van de eigenheimers bij de Efteling hoger ligt dan in de kerk. 😉

 2. Code134

  Wel eens van de PKN gehoord?

  1. Pjotter

   Inderdaat, de PKN bestaat al een flink tijdje en waarin Gereformeerden en Hervormden samen gaan, zelfs in de moeilijkste gemeente van NL., Borssele.

 3. Heinz

  Juist door die samenleving wordt gespleten door de verschillende kerken. Normen en waarden, een lachertje. Er is genoeg over bekend geworden (broeders en zusters van de liefde) en voor betaald als schadevergoeding.

 4. Ni28

  Het is heel erg dat door het verdwijnen van religie de sociale cohesie onder druk komt. Het is triest dat alleen religie voor sociale contacten kan zorgen. De huidige samenleving bestaat inderdaad op een kant uit eigenheimers en op de andere kant de religieuzen die hun eigen leuke clubje vormen en van de rest zich distantiëren. Je hebt pech als je niet gelovig bent. Je komt er niet doorheen want je bent niet een van de onzen. De vraag is: Moet je gelovig worden om sociale contacten te krijgen? Daar lijkt het op. Als je een paar van die mensen al überhaupt over de vloer krijgt hebben zij het de hele avond over de kerk. Gezellig! Eigenheimers hoeven geen chaotische bende te vormen als zij over voldoende sociaal gevoel beschikken. Maar dat is juist het probleem, het gebrek daarvan. Geloof is niet nodig maar sociaal gevoel voor een ander.

 5. Parestado4

  `k Zag twee kerken samenwerken,o dat was een wonder,dat die kerken sammenwerkten>Op de wijs van :Ik zag twee beren broodjes smeren.Heb jij wel een een beer broodjes zien smeren?Nou,ik niet>onzin dus!!

 6. Parestado4

  Ni 28:gaan we maar eens over naar Dorées of Bintjes?Als we het toch over aardappelen hebben.Zo lust ik er nog wel een paar!

  1. Ni28

   Ik liever aardappels dan religie, dat wel.

 7. Babaji538

  Een witte uil waakt bij het graf van Michael Ende.
  Het was zijn laatste wens.

  Petra Hermans

 8. Pedrito

  Ik heb een klemmende vraag: “Hoelang houdt blundermuts Simons haar partij voor psychisch gestoorden nog bijeen ?”

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.