Honderden apps luisteren je af zonder dat je het weet

Hoe complexer en beter de technologie wordt, hoe meer onbedoelde mogelijkheden het met zich meeneemt. Zo is dat ook met honderden apps die geluiden opnemen, ook als de applicaties uit staan. Smartphone in je zak? Ze luisteren mee.

De gegevens, die ook worden verzameld als de applicaties uitstaan, worden gebruikt voor advertenties. De microfoon wordt zelfs gebruikt als de smartphone in de broekzak zit, zodat adverteerders bijvoorbeeld te weten komen hoe consumenten televisie kijken. Het gaat vooral om gameapps, zoals Beer Pong, Honey Quest en andere spelletjesapps, vaak gericht op kinderen.

Het bedrijf Alphonso registreert de geluiden, maar zeggen in een verklaring dat de opgenomen geluiden niet uit de telefoon gaan. Met deze opmerking gaan ze natuurlijk niet in op waar het uiteindelijk over gaat, de privacy van de consumenten.

Het opnemen van geluiden heeft een doel. Welke muziek je luistert, of welke programma’s je bekijkt, dat soort dingen zeggen veel over wie je bent en wat je leuk vindt. Dat al die persoonlijke aspecten opgenomen worden is een bizarre ontwikkeling waar we zo snel mogelijk aan de bel voor moeten trekken.

Dat honderden apps meeluisteren noemt de jurist (Vincent Böhre) ‘griezelig’. ,,Het laat eigenlijk zien dat een dystopische serie als Black Mirror heel dichtbij de echte wereld komt. Wat je op televisie kijkt, zegt veel over wie je bent. En als bedrijven meeluisteren, dan horen ze ook de gesprekken die je voert.”

Daar heeft de jurist helemaal gelijk in. Al die dystopische series en films worden steeds geloofwaardiger en het raakt veel aspecten van de werkelijkheid. Dit zou ons allemaal moeten waarschuwen en laten zien wat voor ons belangrijk is en waar we op moeten letten bij de ontwikkeling van de technologie.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

6 reacties

 1. Ni28

  Bij het downloaden van een app moet je niet alle gevraagde opties met ja beantwoorden. Maar zekerheid heb je nooit. Eventuele camera op je smart televisie of computer schijnt ook misbruikt te worden. Het is een beetje een politiestaat aan het worden, iedereen gaat achter je identiteit aan. En de klant werkt volledig mee en nog vrijwillig ook.

 2. observer

  het wordt hoog tijd dat ze George Orwell 1984 opnieuw gaan verfilmen met de huidige technieken en inzichten.
  Of zou dat dan ook onder de EU censuur vallen

 3. Heinz

  Soms, als je een goede browser hebt, wil die nog wel eens aanslaan wanneer je een onveilige website aanklikt of wil inloggen. Maar dan toch gaat men door met de oogkleppen voor.

 4. sjun

  Ook de applicatie van de NPO doet stevig haar best gegevens van argeloze gebruikers op te slaan en door te sturen. Kennelijk wil men uit alle macht publiek van zich vervreemden en naar alternatieven laten uitzien.

 5. Babaji538

  Hoe sneller, hoe beter.
  Al doende, leert men.

  Een denkvermogen bestaat
  van emotie en rationeel invoelen.

  Zoals de ouden zongen, maar de jongen
  piepen niet, meer.
  Ach.
  Verduisteren kan tijdelijk verlossing bieden.

  Petra Hermans

  1. Zout

   Sodémètre

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.