Viktor Orbán vindt immigratie een fundamenteel probleem voor de democratie

Viktor Orbán vindt immigratie een fundamenteel probleem voor de democratie

Dat Hongarije een streng immigratiebeleid heeft, dat wisten we al. We wisten ook al dat het land geen positieve reacties krijgt uit een groot deel van Europa. Nu doet de premier, Viktor Orbán, er nog een schepje bovenop door te stellen dat immigratie een probleem is voor de democratie.

Orbán was te gast bij de Duitse CSU, de zusterpartij van Angela Merkels CDU. Opmerkelijk, omdat juist Angela Merkel meer dan een miljoen immigranten welkom heette in Duitsland, in 2015. Volgens Orbán had ze dat beter niet kunnen doen. ‘Europeanen hebben hier een duidelijke mening over,’ zegt Orbán op een persconferentie, naast CSU-leider Horst Seehofer. ‘Ze willen niet dat er een voortdurende dreiging van terrorisme is. Ze willen juist veiligheid. Daarom willen ze dat de grenzen worden bewaakt.’

De landen die een soepel migratiebeleid hebben gaan dus tegen de democratische waarden in waar ze juist op zijn gebouwd. Het migratieprobleem is uit de politieke hoek gehaald en er is een praktisch probleem van gemaakt. Niet ideeën vormen het beleid van de migratieproblematiek, maar puur pragmatisme.

Europese politici en bestuurders hebben het over 'een herverdeling', 'quota', 'een soepele doorstroom'. Zonder de burgers te vragen wat ze er eigenlijk van vinden. Je kan veel zeggen over Hongarije, maar het heeft wel een referendum gehad over het onderwerp 'migratie'.

Veel mensen zijn buiten het besluitvormingsproces gezet door hun mening niet mee te nemen in het te vormen beleid. De mening van andere landen en Europese 'solidariteit' zijn de belangrijkste factoren tegenwoordig. Het beste jongetje van de klas zijn is belangrijker geworden dan politieke visies, ideeën, en waarden. Europese solidariteit is geldig tot het moment dat je niet meer doet wat Duitsland en Frankrijk willen.

Volgens de Hongaarse premier zal het komende jaar bewezen worden dat hij gelijk heeft. ‘Ik geloof dat 2018 het jaar van de restauratie van de wil van het volk wordt.’

We zullen het zien.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties