Honderden apps luisteren je af zonder dat je het weet

Geen categoriejan 06 2018, 15:00
Hoe complexer en beter de technologie wordt, hoe meer onbedoelde mogelijkheden het met zich meeneemt. Zo is dat ook met honderden apps die geluiden opnemen, ook als de applicaties uit staan. Smartphone in je zak? Ze luisteren mee.

De gegevens, die ook worden verzameld als de applicaties uitstaan, worden gebruikt voor advertenties. De microfoon wordt zelfs gebruikt als de smartphone in de broekzak zit, zodat adverteerders bijvoorbeeld te weten komen hoe consumenten televisie kijken. Het gaat vooral om gameapps, zoals Beer Pong, Honey Quest en andere spelletjesapps, vaak gericht op kinderen.

Het bedrijf Alphonso registreert de geluiden, maar zeggen in een verklaring dat de opgenomen geluiden niet uit de telefoon gaan. Met deze opmerking gaan ze natuurlijk niet in op waar het uiteindelijk over gaat, de privacy van de consumenten.
Het opnemen van geluiden heeft een doel. Welke muziek je luistert, of welke programma's je bekijkt, dat soort dingen zeggen veel over wie je bent en wat je leuk vindt. Dat al die persoonlijke aspecten opgenomen worden is een bizarre ontwikkeling waar we zo snel mogelijk aan de bel voor moeten trekken.

Dat honderden apps meeluisteren noemt de jurist (Vincent Böhre) 'griezelig'. ,,Het laat eigenlijk zien dat een dystopische serie als Black Mirror heel dichtbij de echte wereld komt. Wat je op televisie kijkt, zegt veel over wie je bent. En als bedrijven meeluisteren, dan horen ze ook de gesprekken die je voert."

Daar heeft de jurist helemaal gelijk in. Al die dystopische series en films worden steeds geloofwaardiger en het raakt veel aspecten van de werkelijkheid. Dit zou ons allemaal moeten waarschuwen en laten zien wat voor ons belangrijk is en waar we op moeten letten bij de ontwikkeling van de technologie.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten