Migratieprobleem is niet minder maar verschuift: Spanje heeft recordaantal illegale immigranten

Geen categoriejan 05 2018, 21:00
Immigranten zoeken de wegen waarin ze de grootste zekerheid krijgen om de plaats van bestemming te bereiken. In deze winter is de migratiegolf minder geworden, maar het is natuurlijk een kwestie van tijd tot het weer warmer wordt en mensen weer de oversteek durven te wagen. Ze nemen hiervoor vooral de reis via Spanje.

In de hele EU kwamen vorig jaar 204.300 illegalen binnen, 60 procent minder dan het jaar daarvoor. Het is het hoogste aantal geregistreerde illegalen in Spanje in de afgelopen acht jaar.

Van de migranten die in Spanje arriveerden, was circa 40 procent Marokkaan of Algerijn. De rest is overwegend afkomstig uit West-Afrika. Frontex wijt de stijging aan de onrust in het Rifgebied in het noorden van Marokko. Daardoor was er afgelopen halfjaar minder toezicht op bootjes met illegalen die te water de oversteek naar Spanje maakten.

Politici doen alsof het allemaal meevalt en we de ergste periode hebben gehad, maar het probleem verschuift zich alleen maar. De problematiek in het Midden-Oosten en Afrika is nog lang niet opgelost en Afrikaanse mannen willen naar Europa toe om hun geluk te proeven.
Het migratieprobleem uit Afrika lijkt minder te zijn, omdat politici en de media er minder aandacht aan geven, maar uiteindelijk is het probleem helemaal niet zo veel minder geworden, maar is de verplaatsing van het probleem een realiteit. Via Gibraltar proberen mensen Europa te bereiken en dat is logisch, want de afstand is zeer klein. Kom je met genoeg mensen naar de grenzen en dan is de kans groot dat een klein aantal er doorheen komt. Dat is al vaker gebeurd en het zal de komende maanden weer vaker voorkomen.
Laten we dan ook niet doen alsof alles opgelost is, want dat is verre van het geval. Sterke grenzen, buiten en binnen de Europese Unie, dat is nodig.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten