Kabinet gaat universiteiten aanspreken op hun obsessie met buitenlandse studenten

Ook de regering vindt het allemaal een beetje te gek worden. Universiteiten focussen zich steeds meer op buitenlandse studenten, zodat universiteiten langzaamaan ‘verengelsen’. Dat hoort niet de focus te zijn van universiteiten, want het is en moet vooral voor Nederlandse studenten zijn.

De ’Engelse gekte’ moet volgens hen gestopt worden omdat het ver-Engelsen meestal niet nodig is en Nederlandse studenten in het nauw komen door het lokken van buitenlanders. Van Engelshoven erkent enerzijds dat er „ook hele goede redenen” zijn om bepaalde opleidingen in het Engels aan te bieden, bijvoorbeeld omdat dit belangrijk is voor het latere werk van de studenten. „Maar wat je nu wel ziet is dat er kennelijk de drang ontstaat om opleidingen Engelstalig te maken louter en alleen om het aantal studenten op te krikken. En dat vind ik een verkeerde ontwikkeling.”


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

17 reacties

 1. Henk-Jansen

  Misschien dat een maximum aan buitenlandse studenten per universiteit een idee is? Dan stellen we een limiet van maximaal 10% aan buitenlandse studenten.

  1. Abri079

   Goed idee Henk,
   Hebben we het dan over 10% per studie richting of over 10% op de universiteit?

  2. Holland

   Dat mag niet van Brussel. Vrij verkeer en vestiging van personen en goederen, weet je wel.

 2. HW

  Is het daarom, dat het onderwijs altijd maar om meer geld vraagt.
  We hebben toch al teveel leerlingen in de klas. Toch is er plaats voor meer buitenlanders.

  Deugen onze studenten opeens niet meer?

 3. Gerlos

  Buitenlanders mogen hier studeren en de Nederlanders woorden uitgeloot. Wat klopt hier niet ??????

  1. Abri079

   Woorden.

 4. Steve Van der Vekens

  Off topic: Tot tweemaal toe werd mijn comment bij een artikel niet geplaatst.
  Het comment was: “ Wat raar, als het gaat om hooligans te helpen zoeken mogen we de foto’s zien en als het gaat om moslimextremisten te helpen zoeken worden de foto’s gecensureerd.”

  Tot tweemaal toe, wat zijn ze toch partijdig. (maar als je dat zegt komt je comment er ook niet op) -> https://www.hln.be/sport/voetbal/belgisch-voetbal/video-wie-herkent-deze-hooligans-de-politie-roept-uw-hulp-in~ab2357f7/ 😉

  1. Steve Van der Vekens

   Kijk goed, ik zal er een linksgeoriënteerd comment bij zetten. De lafaards. (mijn naam verschijnt erbij)

   1. Abri079

    Misschien is dit wel het begin van het einde van dit forum. Is een keuze van de eigenaar. Daar kunnen wij niet heel veel aan doen anders dan het accepteren.

    Kunnen we in ieder geval zeggen dat we leuke mensen ontmoet hebben met wie we konden lachen.

    1. Steve Van der Vekens

     Dat wel natuurlijk. 🙂 Onderhuids zorgt dit voor wrevel, en ze doen het er voor.
     En als je nu gaat kijken, mijn slijmerige linkse comment staat er wel bij.

 5. Babaji538

  Eindhoven Stéesjun.
  Kindercrèche van Piet Mondriaan vertegenwoordigt
  de huidige bedorven sfeer.

  Petra Hermans

 6. Ni28

  Een buitenlandse student brengt meer geld op dan een Nederlandse. De links is snel gelegd want geld beslist. Op andere kant zijn het vooral studierichtingen zoals bedrijfskunde en die worden in praktijk bij de bedrijven ook vaak in het Engels uitgeoefend. Het is wel weer een doorgeslagen cultuur.

  1. Zout

   @Ni28: De weg-met-ons mentaliteit heeft ook de universiteiten bevuild. Waar je vroeger doctor, meester of ingenieur was, ben je nu bachelor of master. Eigenlijk is het een droefenis hoe wij omgaan met onze eigen taal.

   1. Ernst Quispel

    Bas Heijen herkent in de discussie inderdaad de weg-met-ons-hysterie:

    Afgelopen week tweette Amerika-correspondent Erik Mouthaan een personeelsadvertentie van zijn werkgever RTL: „Daarvoor zoeken we interiorlovers met de juiste makers skills… Content moet inspirerend zijn, informatief en designworthy… next generation interiorista’s… inspirational content…”

    Twitter avatar
    erikmouthaanRTL Erik Mouthaan
    Omschrijving in vacature RTL maakt me een beetje . Onze Nederlandse taal is zo mooi! Zelf probeer ik leenwoorden t… https://t.co/5JYScY1PrW
    3 dagen geleden
    Erik Mouthaan on Twitter

    “Omschrijving in vacature RTL maakt me een beetje . Onze Nederlandse taal is zo mooi! Zelf probeer ik leenwoorden te voorkomen…”
    Volgen
    Allemaal ontzettend hip bedoeld, en juist daarom een beetje provinciaal. Nederlanders tonen zich altijd het meest Nederlander wanneer ze zo min mogelijk Nederlander willen lijken. Voorheen had je docenten die dachten heel wat te zijn wanneer ze het accent van de Engelse upper class in de overtreffende trap nabauwden – wat Engelsen gênant vinden. Tegenwoordig probeer je jezelf uit de Hollandse klei te verheffen door veel angelsaksisch jargon door je zinnen te strooien. Ontwerpers, techneuten, mediamensen, kunstcritici, activisten, vloggers. Beetje aanstellerig, beetje aandoenlijk.

    Maar is het ook erg?

    Deze weken, in de doorgaans windstille periode tussen het Zwarte-Piet-debat en de ophef over de zoekeitjes van de Hema, is het bedreigde Nederlands ineens brandpunt geworden in onze nationale cultuurkamp. Steeds meer vakken op de universiteiten worden in het Engels gegeven, omdat er veel buitenlandse studenten zijn, en ook omdat veel lesstof in het Engels is. Welbeschouwd is het universitair onderwijs verengelst.

    Op het absurde af – het debat brak los toen de dichter Jean-Pierre Rawie gevraagd werd aan de Groningse universiteit in het Engels over zijn werk te spreken. Of hij zijn versregels voor de gelegenheid naar het Engels wilde omzetten. Eerder was er de kwestie van de studente die haar eindwerkstuk over Vondel in het Engels moest schrijven, met alle citaten uit de toneelstukken erbij. Haar hoogleraar Lotte Jensen, die de discussie aanzwengelde: „Vondels taal werd in een Engels keurslijf geperst om maar te voldoen aan het examenreglement.”

    Stop Engelse gekte! kopte De Telegraaf deze vrijdag op de voorpagina. De krant maakte er meteen maar een Stelling van de Dag van. In die heerlijke rubriek draait het steevast om open, onbevangen stellingen in de trant van „Is de boerka een verrijking van de Nederlandse cultuur?” Ook nu staat de uitslag bij voorbaat vast: door de „Engelse gekte” heeft het Nederlands het nakijken aan de universiteiten en hbo-opleidingen, en de Nederlandse student eveneens.

    Doorgaans kan de Nederlandse student de Telegraaf-lezer niet zoveel schelen, maar nu past het helemaal in het sjabloon van de culturele onteigening door een kosmopolitische elite die onze cultuur en culturele waarden achteloos verkwanselt, uit pure haat tegen wat ons landje eens zo mooi maakte.

    Ook elders worden stellingen betrokken. Nadat SP-voorzitter Ron Meyer op twitter een aftrap had gegeven („Nederlands spreken. De discussie gaat vaak over migranten, laten we het eens over universiteiten en gemeenten hebben. Met hun „activating mental space”.) kreeg hij in sociale media de wind van voren. Waar bemoeide de politiek zich mee? Die nadruk op de Nederlandse taal was „nativistisch”, gericht op uitsluiting van wat niet-Nederlands was – daar gingen we weer. Meyer: „Kom eens uit die ivoren kosmopolitische toren.”

    Wat nu cultuurstrijd dreigt te worden, lijkt me allereerst gewoon een dilemma. Globalisering brengt internationalisering van het hoger onderwijs met zich mee – daar hoort Engels bij. Als je je als kleine taal daartegen gaat verzetten, doe je op een gegeven moment niet meer mee. Ik zie het in Frankrijk – heel veel boeken en artikelen reiken daar niet meer over de grenzen heen, omdat het Frans in de rest van de wereld niet langer courant is, en de auteurs nog altijd geen Engels spreken.

    Maar Nederlandse universiteiten en hogescholen maken nog altijd deel uit van de Nederlandse samenleving, waar taal bindmiddel bij uitstek is. Omdat die taal onmiskenbaar onder druk staat, lijkt het mij juist een taak van de universiteit er aandacht aan te geven – om het contact met de samenleving niet te verliezen, om de rijkdom van het Nederlands niet verloren te laten gaan. De afgelopen tijd heb ik colleges in het Engels moeten geven. Voor een publiek van studenten waar het overgrote deel Nederlands als eerste taal heeft, voelde dat onhandig en onnodig.

    De gedachte dat juist het Nederlands aandacht behoeft, lijkt aan de universiteiten niet doorgedrongen. Zet het op de agenda. De academische wereld moet niet meteen defensief doen, de kwestie niet aan neonationalistische oprispingen wijten. Het is een discussie die gevoerd moet worden. Wanneer wel, wanneer niet? Want eerlijk gezegd, op dit moment lijkt het alsof Nederlandse rappers van de straat meer van het Nederlands houden dan onze universiteiten. Neem hen als voorbeeld. Koester het Nederlands.

 7. George van de linden

  Over ‘verengelsen’ gesproken: programma’s op Tv / in winkels / Internet / reclame op Tv / bedieningspanelen in auto’s / Computers / op alle elektronische apparaten / gewoon op straat …eigenlijk overal waar ik mij bevind hoor en zie ik de Engelse taal om mij heen.

 8. Parestado4

  Ook hier hebben we te maken met de totale verAmerikaanste maatschapiijvorm .USA is toch de god van Nederland?

 9. waakhond

  Nee de VS is geen god ik laat me niets wijs maken.
  Wij Nederlanders zijn tot veel in staat. Als we maar willen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.