#MeToo slaat door: hogeschool haalt gedicht over vrouwen op straat van gebouw, want ‘seksistisch’

Want je zou toch maar suggereren dat het als man oké is om op straat naar vrouwen te kijken, hè?

Ik was er al bang voor. Hoewel het #MeToo-fenomeen met meer dan goede bedoelingen startte, en ook zeker een hele hoop viespeuken heeft ontmaskerd, leiden dit soort sociale trends eigenlijk altijd tot nare bijeffecten, meestal in de vorm van sterk overtrokken heksenjachten. Want: als dit of dit seksisme is, dan kan eigenlijk alles als seksisme aangemerkt worden… toch?

Nou, ja dus. Neem bijvoorbeeld (de vertaling van) dit gedicht van Eugen Gomringer, ‘Avenidas’:

Boulevards
Boulevards en bloemen

Bloemen
Bloemen en vrouwen

Boulevards
Boulevards en vrouwen

Boulevards en bloemen en vrouwen en een bewonderaar

Een aardig minimalistisch stuk dus, waarbij je niet zou verwachten veel controversieels uit te kunnen halen. Maar dan vergis je je dus. Dit gedicht gaat namelijk over een bewonderaar die het kennelijk niet al te vervelend vindt om op straat vrouwelijk schoon voorbij zien te komen, en dan formuleer ik het nog op een veel explicietere, controversiëlere manier dan de dichter deed. Maar kennelijk is ook dit al seksuele intimidatie enzo: alles wat ook maar enigszins ingaat op de natuurlijke, traditionele band tussen man en vrouw – dat mannen vrouwen interessant vinden, en andersom – is patriarchisch, vrouwonvriendelijk en weet ik veel wat allemaal.

Enfin: dat is tenminste wat een hogeschool in Berlijn heeft besloten. Die had het in gedicht in 2011 laten aanbrengen op één van haar muren, maar na zeven jaar lijkt het tijd voor een nieuwe tekst. Want, zo verklaart de school:

Es reproduziere „nicht nur eine klassische patriarchale Kunsttradition, in der Frauen* ausschließlich die schönen Musen sind, die männliche Künstler zu kreativen Taten inspirieren, es erinnert zudem unangenehm an sexuelle Belästigung, der Frauen* alltäglich ausgesetzt sind“.

Oftewel: vrouwen puur afbeelden als mooi, lustobject, en dat soort ongein is not done. Zelfs niet als het kunst is, en de dichter met zijn ode aan vrouwen ongetwijfeld positieve bedoelingen had: is het nu echt een schande om toe te geven dat schoonheid een positieve eigenschap is van vrouwen? Of is het tegenwoordig een belediging om een dame ‘mooi’ te noemen? Het lijkt er in ieder geval wel op.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

28 reacties

 1. hans-e-pans

  Laten we er maar vanuit gaan dat dit nog maar het begin is.

  De rol van vrouwen in de geschiedenis is vrijwel altijd onderbelicht geweest.

  https://www.youtube.com/watch?v=_l3K872WSGI

  Tijdens deze YouTube film wordt het eens fijn uit de doeken gedaan.

  1. Abri079

   Goedemorgen Hans,

   De Mona Lisa, het meisje met de melkkan zijn ook twee objecten die het vuur op kunnen. Want vrouwen!

   Dit soort mongoloïde gedrag zal mijn tijd wel duren.
   Toch blijf ik de deur voor vrouwen openhouden.

  2. Bloem

   Vrees dat dit idd nog maar het begin is. Vermoelijk wil men ons laten wennen aan een islamitische maatschappij waarin we slechts nog vrouwen zien van top tot teen verhult in een prachtig zwarte boerka

 2. swetsnek

  Als je er maar lang genoeg naar kijkt , worden ze vanzelf lelijk geen aandacht meer aan schenken, laten ze hun eigen boontjes maar doppen .

 3. Siemien

  Boulevards
  Boulevards en bloemen
  Bloemen
  Bloemen en vrouwen
  Boulevards
  Boulevards en vrouwen
  Boulevards en bloemen en vrouwen en een bewonderaar.

  Het moet niet gekker worden, sterker nog het is krankzinnig, het is gestoord, en stel gefeministiseerde malloten.
  Ik stel dat het een zeer progressieve ziekte is die zich verspreidt

 4. A3aan

  Het kan niet anders, want dit is zó doorgeschoten in onzin, dat er iemand op een knop drukt en hier en daar, in dit geval een Duitse Hogeschool, men een knuppel in het hoenderhok kwakt om de boel flink op te schudde t.b.v. het “hogere”doel. Een knuppel resultaat gegarandeerd http://www.dagelijksestandaard.nl/2018/01/gezellig-denk-groenlinks-en-pvda-gaan-met-extreemlinkse-afa-tegen-fvd-vrouw-nanninga-demonstreren/ . Een super staat geleid door, vul maar in, onder toezicht van de Rothschilds Soros om maar eens te noemen.

  Alleen het importeren van Afrikanen in Europa is iets waarvan je je afvraagt welk nut dit dient anders dan de EU om zeep te helpen, althans de EU in huidige vorm. ’t Kan ook zijn dat Junckers en co een EU regeren en hoe dat er uit ziet, ach, als de “democraties” aangestelde leiders het maar naar hun zin hebben. Hoe lang dat duurt want, met die Afrikanen lees laaggeschoold laag arbeidsethos én islam, oei dat houdt je niet érg lang vol.

  1. swetsnek

   Er komt vanzelf na verloop van tijd een zwarte aan de macht hier hahahaha

 5. Guus Geluk

  Dit lijkt me sterk overdreven.

 6. Weethetbeter

  Wel merkwaardig dat de DDS helemaal geen aandacht besteed aan dit bericht,
  https://www.volkskrant.nl/buitenland/brits-liefdadigheidsgala-blijkt-bacchanaal-vol-handtastelijkheden-organisatie-heft-zichzelf-op~a4561731/

  Waren het maar moslims geweest…

  1. Zout

   @Trollemanş: Die zijn het ook vaak, weetjewel?

   1. Weethetbeter

    Daar worden we inderdaad om de haverklap op gewezen door de DDS maar nooit als het om “beschaafde” westerlingen gaat. Begint op te vallen…

    1. Zout

     @Trollemanş: Dan ga jij toch lezen bij de media die jouw favoriete standpunten en nieuwsberichten publiceren? De msm staat toch bol van de berichten over beschaafde westerlingen die aanslagen plegen en de boel massaal terroriseren?

     1. Weethetbeter

      Teer punt geraakt?

     2. Zout

      @Trollemanş: Nee.

      FVD is in één jaar tijd gegroeid van 1863 leden naar 22.884 leden! Ik ben daar hartstikke blij mee want het gaat om de toekomst van mijn Nederland.

 7. Weethetbeter

  Ach, een kinderhand is gauw gevuld.

  1. Zout

   @Trollemanş: Klopt, en nu stoppen met kinderachtig doen.

   1. eRik2017

    @Zout Moet je eens kijken in dat nieuwe (FvD) topic hoe Wimşelşün Çöde van leer trekt. Hij bepleit nu dat Cöde verstand van zaken heeft. Woeeehahaha

    1. Weethetbeter

     Stripliefhebber?

 8. Hurdy

  Ik ben op zich niet tegen de #MeToo-campagne maar dit gaat me veel te ver. Hoe zou het andersom zijn geweest, als dit was geschreven uit vrouwelijk oogpunt over het bewonderen van mooie mannen? Hadden ze het dan ook weggehaald of zou iedereen het dan normaal gevonden hebben?

 9. Ruud562

  Deze waanzin is een opstapje tot de islamisering van de maatschappij. Straks mogen onze vrouwen alleen nog in een burka in het openbaar verschijnen. Wordt er voldaan aan de wensen van een intolerante en dominante minderheid!

 10. Babaji538

  Dhr. Ben Feringa kan onmogelijk ‘iets’ verliezen,
  wat nooit binnen het bereik van het hanteren der begrippen, lag.
  Petra Hermans

  1. Zout

   Altijd leuk om ook een gezicht bij jouw ongevraagde spamartikelen te kunnen zien:

   https://imgur.com/a/RbYtf

 11. Gerlos

  Totaal doorgeslagen deze discussie Me Too.

  1. Zout

   Want?

 12. kapitein

  Dit is de logica van “progressief”, altijd voorop in het rondlopen en schreeuwen. Maakt niet uit waarvoor. Dus loop je eigen voorbij en gaat weer tegen het “Oude” schoppen. En ja iets wat nu oud is was eens nieuw… zo ook de progressieve leefstijl in de jaren hiervoor. Dom volk dat zich steeds inhaalt op de rotonde van de tijd.

 13. Rosasolis

  Ik ben blij dat eindelijk #Me Too bestaat, erkend, en gesteund is door vrouwen en mannen door de hele Westerse wereld. Dit beweging was en is hard nodig. Maar hoe ver moet het gaan? Ik heb al jarenlang geloofd in een gewone man-vrouw maatschappij, met gelijke rechten, plichten en kansen voor mannen en vrouwen. En geen discriminatie en vernedering tegen vrouwen…en nu ook niet voor mannen! Nu moet er een soort gelijke beweging komen voor de fijne, beschaafde, lieve mannen die werkelijk geen kwaad ooit hebben gedaan tegen een vrouw, en houden van hun vrouw, en waarderen en respecteren hun vrouwelijke collega. Niet alle mannen zijn “Big, bad wolves”. Wat fijn is het te lezen in steeds meer boeken over mannen die opkomen voor en waarderen hun vrouwelijke collegas. Een goed voorbeeld is de nu oude film
  G.I. Jane, met Demi Moore als een jonge luitenant, die weigerde een baantje te accepteren als gewone marine secretaresse, terwijl de carrier van haar vriend verder
  kon gaan, alleen omdat hij een man was. Iedereen die geloofd in een man-vrouw maatschappij zou dit film moeten zien. Ons Kl. Nederlandse Marine heeft nu veel vrouwelijke hoofd officieren. En ik weet dat wij nu 4 vrouwelijke Admiralen hebben.
  Ik heb gelezen dat in Frankrijk, dat actrice Catherine Deneuve opkomt voor jullie eerlijke mannen. Dit is wat wij nodig hebben…samenwerking en steun aan elkaar geven.

  1. corfo

   @ Rosasolis.
   “Wat wij nodig hebben is……..samenwerking en steun aan elkaar”.
   Ik kan u het volgende mededelen :
   “Ik steun mijn 29 jarige buuf op álle mogelijke manieren.”

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.