Rechtse populist tegen pro-EU kandidaat voor Tsjechische presidentsverkiezingen

Er komt een tweede ronde voor de presidentsverkiezingen in Tsjechië. De rechts-populistische Milos Zeman heeft veertig procent gehaald en dat is niet genoeg voor een directe overwinning. In de tweede ronde moet Zeman het opnemen tegen de pro-Westerse en pro-EU kandidaat Jiri Drahos.

Drahos is een onafhankelijke kandidaat zonder partij en wil zich meer bewegen richting het Westen. Zeman wil juist warmere banden met Rusland. Daarnaast wil Zeman referenda voor het EU-lidmaatschap en het NAVO-lidmaatschap. Grote dingen dus die hij belooft en de vraag is of het hem gaat lukken als hij ook echt wint.

In Tsjechië is de polarisatie goed zichtbaar in deze presidentsverkiezingen. Westen tegen Rusland, pro-EU tegen anti-EU, conservatief tegen progressief. Het doet mij denken aan de presidentsverkiezingen in Oostenrijk waarbij de FPÖ kandidaat Norbert Hofer het moest opnemen tegen de linkse Alexander Van der Bellen. Uiteindelijk won Van der Bellen en was het een klap in het gezicht van de rechts-populistische beweging in Europa.

Zeman kan het de EU weer moeilijk maken door deze verkiezingen te winnen, maar waarschijnlijk wordt het weer een nek-aan-nek race, net als toen het in Oostenrijk was. Als Zeman wint, dan komen er nog spannende tijden voor het Europese land en de Europese Unie.

Als Drahos wint, dan is het de zoveelste nederlaag voor de rechts-populisten in Europa en dan wordt er geen referendum gehouden over het NAVO-lidmaatschap en het EU-lidmaatschap. Het land zal zich dan meer keren tegen Rusland, waardoor die supermacht haar grip nog meer verliest op het Europese vasteland. Spannend dus!

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

11 reacties

 1. buitenbeentje

  Het grote verschil met Oostenrijk is dat De FPÖ de enige rechtse partij is en in de tweede ronde alle andere partijen (links en midden) achter Van der Bellen gingen staan. In Tsjechie waren er meerdere rechtse kandidaten de kans dat Zeman weer president wordt is dus aanmerkelijk groter.

 2. DolleDries

  Als is dromen.

 3. DolleDries

  Voor het eerst in 30 jaar wordt nu de folder “Als de oorlog komt” opnieuw verzonden naar alle Zweedse huishoudens. De folder bereidt de Zweden voor op oorlog en terreur, maar ook op de zogeheten “informatie-impact”.
  “Als de oorlog komt” werd ontwikkeld door de Defensiestaf en werd voor het eerst tijdens de Tweede Wereldoorlog in 1943 onder alle Zweedse huishoudens verdeeld.
  Het informatieboekje werd in de jaren tachtig opgeheven.
  Maar nu wordt de folder opnieuw gedistribueerd.
  Tegen het einde van mei van dit jaar zal een nieuwe editie worden verzonden naar 4,7 miljoen Zweedse huishoudens.
  Het zal de Zweden informeren over voorbereidingen voor terroristische aanslagen, natuurrampen en oorlog. Maar ook “nepnieuws”.
  De folder wordt uitgedeeld door de Autoriteit voor Sociale Bescherming en paraatheid, MSB.
  – Voorheen was de focus alleen op oorlog gericht, maar de maatschappij is tegenwoordig totaal anders. Er is nu een veel complexere dreiging van klimaatverandering, terroristische aanvallen, pandemieën en informatie-impact, zegt Christina Andersson, redactiechef van de brochure, tegen Aftonbladet, erop wijzend dat de mensen beter moeten worden met het hanteren van deze problemen.

  1. Stanly2000

   Zijn er dan problemen in Zweden? Ik dacht dat men daar DE perfecte multiculti samenleving had en alles koek en ei was. Zo zie je maar weer hoe een mens zich kan vergissen.

   1. Dubbele Komma

    in zweden in NIETS aan de hand,ik herhaal,NIETS aan de hand….

    dit is allemaal fakenieuws: https://www.youtube.com/results?search_query=immigrants+sweden

    Trump zat er ook naast….

 4. Ni28

  Het is net wat de mensen willen. Zeman heeft jaren geleden in de tweede ronde ook meer stemmen gehaald dan in de eerste. Zijn tegenstander was een zeer populaire aristocraat, zeker bij de jeugd. De huidige kandidaat is zeer onbekend buiten de hoofdstad waar Zeman ook overal won. Hij verloor alleen in Praag. De andere verliezende kandidaten hebben zich voor Drahos uitgesproken maar dat zegt niet dat de burgers hun advies zullen opvolgen. En dan Zeman staat voor de weigering om immigranten toe te laten en is op het Oosten georiënteerd en Drahos is niet afwijzend voor immigranten en is Westers georiënteerd. Dat zal in mijn ogen de doorslag geven.

 5. Gerlos

  En nu maar hopen dat Milos Zeman het gaat redden, want we kunnen wel wat meer tegengas gebruiken tegen de EU, en de intergratie.

 6. sjun

  We zullen zien hoe het de fatsoenspopulistische glabalist en Sorospion Jiri Drahos afgaat en of het hem lukt zijn volk en de Tsjechische cultuur uit te gaan leveren aan Brussel om de grenzen te openen voor islamisering. Mij lijkt het sterk.

  1. sjun

   globalist

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.