Roderick Veelo veegt de vloer aan met autoritaire, persvrijheid-hatende minister Ollongren en EU-bureaucraten

Een “overheid die jaagt op nepnieuws is een gevaar voor de persvrijheid.”

In zijn nieuwste column voor RTLZ veegt Roderick Veelo geheel terecht de vloer aan met de autoritaire EU-bureaucraten én onze eigen minister Kajsa Ollongren die sinds kort bezig zijn met een ware oorlog tegen onwelgevallig nepnieuws.

Veelo schrijft dat hij niet aan de indruk kan ontkomen dat “de invloed van nepnieuws op onze samenleving uitermate gering is. De dagelijkse stortvloed aan nieuwsberichten is zo groot,” legt hij uit, “dat een hoax niet veel langer dan de levensduur van een fruitvlieg heeft.”

Daar komt bij, schrijft hij, dat er genoeg journalisten en burgers zijn om nepnieuws in weinig tot geen tijd te ontmaskeren. Daar is geen door de Europese Commissie ingestelde groepering voor nodig — en ook geen persvrijheid-hatende minister.

Helaas, schrijft Veelo, weerhoudt “het onbenul over de impact van nepnieuws […] Europese politici er echter niet van het belang van nepnieuws naar een hoger plan te tillen.” Zie het onzalige plan van de Europese Commissie én uitspraken van minister Ollongren bij WNL Op Zondag, alwaar ze suggereerde dat ze mogelijk met een systeem van vergunningen voor sociale media zou komen. “Vergunningen voor websites en kranten is de volgende stap,” schrijft Veelo. “Ja, op die trein zitten we.”

Doodeng, natuurlijk. Dit soort idiote beleidsmaatregelen komen rechtstreeks uit de koker van de meest totalitaire, dictatoriale regimes. Voor je het weet betekent “nepnieuws” “nieuws waar het establishment niet blij mee is” en “opinies die indruisen tegen die meningen van de gevestigde macht.”

Daar komt bij dat het de taak is van de media om de regering en politici te controleren. Niet andersom. Media moeten op hun buurt gecontroleerd worden door burgers zelf — de consument, zeg maar. Op het moment dat de overheid ook maar iets van macht heeft over de pers verandert de pers in een vazal van de overheid; de officieuze woordvoerder van het establishment.

Dat moet ten koste van alles voorkomen worden, wat het juist zo schandalig maakt dat de rest van de media én onze volksvertegenwoordigers zich helemaal niet lijken te verzetten tegen de plannen van Ollongren en haar Europese vrienden.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

29 reacties

 1. Ben Zine

  Als Karin Ollongren haar zin krijgt, vrees ik dat websites als Geenstijl en DDS als eerste het loodje gaan leggen. Als hoofdredacteur zou ik daar toch wel een beetje zenuwachtig van worden. Het gaat immers om je bestaansrecht, het uitoefenen van je vak, dat wordt bedreigd door zo’n D66 doos, met haar bloedirritante air van arrogantie en dédain voor het “domme populistische tokkievolk”. Wat we nu zien, dat de overheid de media gaat reguleren en aan banden leggen, zijn puur socialistische / communistische methoden om haar macht dwingend op te leggen, richting totalitaire dictatuur.

  1. Zout

   @Benzine: Scherp, als altijd!

   1. Ben Zine

    @Zout
    Dank je.

  2. Marija

   En door wie is dit loeder binnen gesleept????
   Juist, door Rutte.
   Ook weer zo een met een kop ,als je die ziet:
   heb je gegeten en gedronken.

  3. Abri079

   Commercieel gezien is het wellicht nu al verstandig om het domein http://www.pravda.nl vast te leggen; banden aanhalen met de RVD en te bezien of de hamer en sikkel wettelijk beschermd zijn.

 2. P.Sisterons

  Het “establishment” zou zelf ook eens kunnen stoppen met het brengen van leugens en nepnieuws. Ze brengen niets anders dan dagelijkse shit in de wereld.
  Alles wordt 180 graden gedraaid gepresenteerd.

 3. trampoline

  Karin Orwellgren wil alle onwelgevallig nieuws aanmerken als nepnieuws. Dan lezen we dus geen media meer kijken geen nieuws meer en doen we niets meer wat de overheid wil. We vertrouwen berichten van de overheid niet meer. En we gaan in natura handelen zonder belasting. Zoals dat in dictaturen gewoonlijk gaat.

  1. denk eens na

   Dus de blauwe envelope mag ook bij het grof vuil?

   1. trampoline

    Die krijgen we toch niet meer?

 4. Weethetbeter

  Dat zijn dus 4 ‘borrelpraat’ reacties…

  1. sjun

   Dictatoriale regeringen stellen geen belang in de waarheid, hun grootste zorg is het bestrijden van meningen die voor de staat gevaarlijk worden geacht. Maar ook democratische regeringen zijn niet vrij van vrees voor de waarheid. In elke gemeenschap, ook een democratische, kunnen vermoedens opduiken waarvan niemand wil dat zij zekerheden worden.
   -WFH-

  2. Abri079

   Toch komen daar heel aardige ideeën vandaan.

 5. rafi

  Dat is dan van van het humanistische, seculiere D ’66, ontstaan in de jaren zestig. Uit verzet tegen de zgn. beknellende spruitjesluchtcultuur der jaren vijftig, met zijn zgn. bekrompen christelijke moraal. Er komt een dictatoriale, onvrije tijd komen dat men met weemoed terug zal denken aan die tijd. De echte totalitaire dictators en massa-moordenaars zijn altijd anti-christelijk en humanistisch (geweest). Nexit.

 6. Spaanse kok

  Ik zie het probleem niet.
  Niemand heeft wat te vrezen, behalve sites die nepnieuws verspreiden.
  Dan is de oplossing toch simpel.
  L*Lverhalen achterwegen laten, stoppen met eigen mening als nieuws te brengen enz.

  1. bifbof

   HEEL gevaarlijk , een eigen mening

  2. Bloem

   Misschien moet u overwegen om uw alias te veranderen in Spaanse griep, die is namelijk net zo gevaarlijk als uw mening. Censuur is het definitieve einde van vrijheid van meningsuiting en de democratie. Op dit forum hebben wij ook niets met uw mening, toch is het u toegestaan deze hier te uiten. Wanneer er een “vergunning”verleend zou moeten worden, zou die van u als eerste ter discussie staan.

  3. eRik2017

   Nou @Spaanse coccus, en wie gaat uw mening als acceptabel verklaren en dat u bevoegd bent om met een boodschap te reageren op een door een ander uitgebrachte boodschap?

   1. Bloem

    Het virus durft inmiddels niet meer ter reageren

 7. Weethetbeter

  Dan moet mischien deze site wel sluiten, vind ik wel jammer want ik amuseer me altijd kostelijk aan de reacties.

  1. Marija

   ja ik moet om u ook vaak lachen 🙂

 8. h_keur

  Rutte vertelde vorige week, dat het mede de schuld van de provinciale overheid was, dat er nog geen gasprotocol voor Groningen ligt. Een dag later lag de schuld bij de kabinetsformatie. Afgelopen zaterdag in buitenhof verklaart Rutte dat het protocol er binnen twee weken ligt.
  Gisteravond nog voor het debat verklaren CDA en D66 dat het nog ontbreken van het gasprotocol de schuld van het vorige kabinet is en tijdens het debat verklaart minister Wiebes, dat het protocol er zeker niet binnen twee weken ligt…
  Mijn beste minister Ollegron, zou het handig zijn om het nepnieuws allereerst binnen de club van volksvertegenwoordigers aan te pakken? Anders moeten we die club maar een andere naam gaan geven: volsverlakkers.
  Ik begrijp niet dat er niemand de aanwezigheid van de MP gisteren heeft vereist, om zijn uitspraken te verklaren.
  Arme Groningers, u wordt opnieuw in de maling genomen. Bah

 9. Nasrani

  Vreselijk mens. Lid van een vreselijke partij. In een vreselijke coalitie.

 10. poison

  Het volk word volledig buitenspel gezet en daarmee ook onze democratie. Geen referenda, de sleepwet en het afschaffen van de vrije journalistiek onder het mom van nepnieuws. Nog eventjes wachten en men ziet de lange zwarte leren jassen van de geheime staats polizei.

 11. Ni28

  De Ministerie van Waarheid in wording. Fantasie wordt werkelijkheid.

 12. Ni28

  Spaanse kok voor censuur, geen probleem toch? Je kakelt alleen de goedgekeurde bronnen na, dat doe je zelf hier al jaren.

 13. Gerlos

  Ja D66 en hun bewindspersonen met roerganger Pechtold moeten wij helaas dulden. Maar ik vindt de reactie van Ben Zine ( loodvrij) goed geformuleerd.

 14. Ali Yas

  “Niemand heeft wat te vrezen, behalve sites die nepnieuws verspreiden.”

  Ik weet niet zeker dat ‘Spaanse kok’ dit serieus meent, maar uit deze zin springt als het ware de vraag naar voren: wat is nepnieuws? Ik stel voor dit nepwoord (dat door de spellingcorrectie terecht rood wordt onderstreept) niet meer te gebruiken en, afhankelijk van wie het zegt, te vervangen door iets preciezers. ‘Spaanse kok’ zegt dan: “Niemand heeft wat te vrezen, behalve sites die informatie geven die niet strookt met die van de overheid”. Andere geschikte vervangers zijn: propaganda, leugens, halve waarheden, laster enzovoorts. Kortom, schrijf wat je bedoelt!

 15. Babaji538

  Journalistiek was vroeger een studie.

  Alleen zij die van werkelijke goedheid getuigt,
  weet rechtvaardig te handelen vanuit innerlijke wijsheid.

  https://www.goodreads.com/PetraHermans

  Petra Hermans

 16. Kodi

  Heej. EU haalt nepnieuwsclaim offline

  Afbeelding

  Zo. De eerste slag is ons.

  Na de keiharde aankondiging dat wij de Europese Unie helemaal de moeder gaan SUEN heeft de nepnieuwsende nepnieuwsbrigade van EUvsDisinfo hun infame, abjecte en pertinent onjuiste beschuldiging aan het adres van GeenStijl aangaande nepnieuws offline gehaald (mirror). Puntje voor GeenStijl. Maar dat was natuurlijk nog niet alles. Want een overheidsorgaan dat ons zomaar van nepnieuws beschuldigt, die beschuldiging meer dan een week laat staan en vervolgens zonder aan wie dan ook verantwoording af te leggen stiekem verwijdert, hoort ook netjes sorry te zeggen. Wij wachten dan ook geduldig (we hebben ze tot woensdag de tijd gegeven) tot de door ons geëiste rectificatie prominent op de homepage van EUvsDisinfo verschijnt. Wordt vervolgd.
  UPDATE: “De taakgroep achter de website heeft het GeenStijl-artikel vandaag verwijderd. Een woordvoerder van de taakgroep zegt tegen de NOS dat het er nooit op had moeten staan. De fout zou te wijten zijn aan een vertaalfout.” Een vertaalfout, pardon??? Vorige week zeiden jullie nog tegen Villamedia dat er ‘mensen met Nederlandse taalvaardigheden’ in het team zaten. En sowieso, een censuurteam dat vertaalfouten maakt. Lijkt ons een klip en klaar argument TEGEN de Europese aanpak van nepnieuws.

  GeenStijl

  https://www.geenstijl.nl/5140496/heej-eu-haalt-nepnieuwsclaim-offline/

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.