Shell niet meer aansprakelijk voor schade in Groningen? Daar denkt de multinational toch echt anders over

Heisa, hysterie, en vooral: woede. Vandaag werd bekendgemaakt door de krant Trouw dat Shell niet meer aansprakelijk kan worden gesteld voor de schade in Groningen. 

Begin juni 2017 heeft Shell zijn zogeheten 403-aansprakelijkheidsverklaring voor de Nam ingetrokken, zo blijkt uit een kort zinnetje in het jaarverslag van Shell Nederland. “Daarmee is Shell niet langer aansprakelijk voor schulden van de Nam die het gevolg zijn van rechtshandelingen na die intrekking”, zegt Hans Beckman, emeritus hoogleraar jaarrekeningenrecht aan de Erasmus Universiteit.

Hey hallo, dat is niet de bedoeling natuurlijk. De hele constructie rondom de gaswinning in Groningen, de schadeclaims, en de afhandeling daarvan is al een regelrechte doolhof (kijk maar naar de video onderaan de pagina) en weinig mensen, ook niet het Kabinet, weet nu precies wat de bedoeling is. Mark Rutte stelde dat het allemaal zo lang duurt door de formatie. Een aantal formatiepartijen zegt dat dat onzin is en minister Wiebes stelt dat het helemaal niet zo lang meer gaat duren. Nu komt dit er ook nog bij.

De NAM heeft zelf weinig kapitaal en sowieso weinig bewegingsruimte aangezien het Kabinet heeft aangegeven dat de gaswinning teruggeschroefd wordt en in de toekomst zelfs wordt stopgezet. Hoe kan de NAM dit dan betalen als ze het geld helemaal niet heeft? ExxonMobil en Shell zijn de medeaandeelhouders van de NAM en met de terugtrekking van de 403-aansprakelijkheidsverklaring is de vraag of er geld beschikbaar komt. Shell daarentegen claimt dat het helemaal niet zo negatief is gesteld voor de NAM:

,,Natuurlijk zijn er scenario’s denkbaar waarin extra maatregelen nodig zijn. Shell Nederland zal zich inzetten om NAM ook op termijn financieel gezond te houden”, zegt een woordvoerder.

De verklaring was een soort garantie voor leveranciers aangaande de financiële situatie van de NAM en had geen betrekking op de schadeafhandeling van de NAM. Nu de dochteronderneming voor het eerst een eigen jaarrekening heeft gepubliceerd, is die 403-verklaring niet meer nodig, aldus de woordvoerder van Shell.

Minister Wiebes heeft een gesprek met de aandeelhouders over de toekomst, maar het feit blijft dat het een wanconstructie is geworden waarbij de aansprakelijkheid en de verantwoordelijkheid voor de consequenties van beleid niet duidelijk meer is. De kans dat Wiebes er dus iets positiefs uit haalt, blijft dus gering. Zeker als je kijkt naar de daadkracht en slagkracht van Wiebes bij de Belastingdienst. Dat is ook niet om over naar huis te schrijven.

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

10 reacties

 1. Duke

  Ik betwijfel af of dit zomaar in stand kan blijven. Er bestaat zoiets als redelijkheid en billijkheid, waarmee rechters constructies om niet hoeven te betalen van tafel kunnen vegen.

 2. Feit

  “Mark Rutte stelde dat het allemaal zo lang duurt door de formatie. Een aantal formatiepartijen zegt dat dat onzin is en minister Wiebes stelt dat het helemaal niet zo lang meer gaat duren. Nu komt dit er ook nog bij.”

  En maar liegen en liegen en liegen…

 3. Zout

  Bilderberg:

  – Willem Alexander…
  – Rutte
  – Shell
  – Penthouse Pechtold
  – etc…

  1. Hetzalwelweer

   Hoe zout wil je het hebben…..Bilderberg…..de 1% van alle shit…. zij die betalen bepalen…wij….de loonslaafjes hebben niets te zeggen….nul komma nul….democratie….je hebt een keuze…democratie tegenwoordig…. wij bepalen uw keuze en u hebt niets te kiezen.

   1. swetsnek

    Is … jou… toetsenbord… stuk … haahahhahahahhaha

 4. Ernst Quispel

  Dit zijn de wetmatigheden van het rechtse neo-liberalisme. Het is ook de reden waarom dit systeem wel moet vastlopen.

  1. Hetzalwelweer

   niets loopt vast omdat. Koning Willem is de koning van de shell…dat zal zo blijven….het koningshuis zal ook altijd de baas blijven over de NAM…er gaat niets betaald worden….Vandaag de dag moeten we het niet hebben over de slaven van vroeger maar de loonslaven van vandaag. Vandaag de slavernij 2.0

   Niet zwart of wit, maar wie pist er tegen de poten van ons koningshuis? Rutte wil graag een baan in Brussel…..en dat gaat ie krijgen, ten koste van Timmerfrans…want Rutte is meer homo dan frans en dat wil Juncker graag.

 5. Babaji538

  Het is lang geleden, dat het antwoord ons
  werd onthouden.

  Petra Hermans

 6. swetsnek

  heel simpel dan ook niet meer tanken bij de Shell

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.