Socioloog Merijn Oudenampsen: ‘Rechts-conservatisme heeft zijn tijd gehad, nu komt links weer’

In een interview vertelt socioloog Merijn Oudenampsen over de opmars van wat hij noemt ‘nieuw rechts’. Deze beweging, gestart door mensen als Frits Bolkestein en HJ Schoo, heeft het nieuwe conservatisme vorm gegeven met progressieve waarden. Twintig jaar later heeft deze beweging zijn tijd wel weer gehad.

Oudenampsen heeft het boek The Conservative Embrace of Progressive Values: On the Intellectual Origins of the Swing to the Right in Dutch Politics  geschreven. Daarin beschrijft hij de rechts-conservatieve beweging die opdoemt in de jaren ’90 waarin de progressieve waarden van de jaren ’60 opgenomen worden. Seksuele gelijkwaardigheid, homorechten, en andere progressieve waarden die mensen als Pim Fortuyn of Frits Bolkestein gebruiken in de cultuurstrijd tegen de islam.

Oudenampsen beschrijft in het interview dat die conservatieve stroming niet uit de bevolking zelf kwam, maar vanuit de elite naar beneden werd geprojecteerd. Een intellectueel en politiek project. In zekere zin heeft hij natuurlijk ook gelijk, maar de vraag is of de publieke figuren het gevoel projecteerden op de massa, of dat ze het gevoel kanaliseerden. Het blijft een kip-of-het-ei-verhaal. Het is te simplistisch om de hele rechtse ontwikkeling tot en met Thierry Baudet en Forum voor Democratie te verklaren.

In deze polariserende tijden heeft links over heel de wereld een steviger geluid gekregen in de vorm van Bernie Sanders in de Verenigde Staten of Jeremy Corbyn in het Verenigd Koninkrijk. In ons eigen land krijgt Jesse Klaver van GroenLinks steeds meer tractie. Het is een antwoord op de hernieuwing van het conservatisme in de wereld en de opmars die de beweging gehad heeft. Toch zegt Oudenampsen dat die opmars nu wel geëindigd is.

Nieuw rechts is inmiddels twintig jaar oud en blijft maar steeds op hetzelfde aambeeld hameren. Het conservatieve tij verloopt. Internationaal zie ik een nieuwe linkse gold opdoemen. Alleen in Nederland nog niet; daar slagen de linkse partijen er nog niet in een deuk in een pakje boter te slaan.

Nogal een stevige waarheidsclaim die niet echt onderbouwd wordt. Als je kijkt naar wat er in de wereld gebeurt, is het ook een slechte voorspelling. Alternative für Deutschland is voor het eerst in het Duits parlement gekomen. In Oostenrijk is een conservatieve regering ingesteld. Donald Trump is vorig jaar president geworden in de Verenigde Staten. Conservatieve denkers als Jordan Peterson worden steeds bekender en krijgen meer volgers.

Het is een tijd waarin cultuur en identiteit steeds belangrijker worden. Het linkse gedachtegoed gaat in op de klassieke tegenstelling arm-rijk. Dat wordt steeds minder relevant in een wereld waarbij kosmopolitisme, identiteit, lokaliteit, en identiteit steeds belangrijker worden.

Het is dus zeer naïef om te stellen dan de ‘nieuw rechtse’ beweging nu al op zijn hoogtepunt is gekomen. Dat is niet waar en de trends wijzen dat ook niet uit. Mooi geschreven boek, maar de toekomst voorspellen is misschien nog niet iets te hoog gegrepen.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

65 reacties

 1. Ben Zine

  Oudenampsen slaat hier de plank dus volledig mis. Beetje pijnlijk.

  1. loes530

   vind ik ook Ben Zine

 2. Nederlandse_Patriot

  Och gossie, want communisme en socialisme (kuch, Groenlinks, SP en PvdA) zijn toch zulke frisse ideeën. Vooral dat idee dat de oorspronkelijke bevolking van een land vervangen moet worden door mensen uit het Midden Oosten is een fris en origineel plan. Allemaal goede plannen.

 3. Ernst Quispel

  “Het linkse gedachtegoed gaat in op de klassieke tegenstelling arm-rijk. Dat wordt steeds minder relevant in een wereld waarbij kosmopolitisme, identiteit, lokaliteit, en identiteit steeds belangrijker worden:

  Hier ligt een ernstige denkfout. Het is juist de scherpere tegenstelling tussen arm en rijk, zowel in vermogen als inkomen, die de mensen op Corbyn en Sanders deed stemmen. Als het de sociaal-democraten lukt die klassieke tegenstelling weer op de agenda te krijgen zullen ze electoraal aan kracht gaan winnen.

  De electoraal relevante tegentelling is overigens niet conservatief-progressief maar rechts neoliberaal versus linkse staatsregulering. De verarmde kiezer wil dat de overheid voor hem opkomt in plaats van de dividendbelasting af te schaffen en belastingparadijzen voor grote ondernemingen te faciliteren.

  1. corfo

   @ Kwispel.
   Nog niet goed begrepen waarover het gaat, hè Kwispeltje ?!
   Slik nou eerst maar je dagelijkse pilletje en neem een poosje rust, zal je goed doen.

   1. harmen timmerman

    Nou, corfo, ik ben bang dat jij het niet begrijpt! Want, de klassieke tegenstelling: links / rechts, was vroeger arm / rijk, waarbij arm, links was en rechts: rijk! Geert Wilders is qua sociale opvatting gewoon neo-liberaal en daarom uiterst rechts! Hij was prominent lid van de VVD en stemde in met allerlei asociale opvattingen van diezelfde VVD. Vandaar dat hij het breekpunt, 65 blijft 65 al op verkiezingsavond, voordat het hem werd gevraagd, als een baksteen liet vallen. Ik weet zo langzamerhand niet meer wat links en wat rechts is; het hangt af welk onderwerp wordt bedoeld! En corfo: ga eens inhoudelijk in op een onderwerp wanneer je dat kunt, en zo niet: neem dan zelf een pilletje en vermoei ons niet met jouw onzin!

    1. Floris

     “vermoei ons niet”
     ———————–
     Spreek voor jezelf.

     1. Zout

      +1

     2. eRik2017

      +1

      Ik ben benieuwd wie “öns” zijn.
      Wimşelşün, Ernstçüm, Cöde en anderen die in het verleden van DDS werden geflikkerd zoals Beuçköy heb ik begrepen, Döpperüçh

    2. Floris

     “Ik weet zo langzamerhand niet meer wat links en wat rechts is; het hangt af welk onderwerp wordt bedoeld!”
     ————————————————————–
     Het onderscheid lag vroeger vooral op sociaal-economisch vlak, maar is inmiddels verschoven naar cultureel. Het spitst zich toe op de multicul, zg identiteitspolitiek ten gunste van minderheden (ook als die vijandig staan tegenover de westerse normen en waarden) en bescherming van de abjecte islam.

     Deze verschuiving begon theoretisch (Frankfurter Schule) in de jaren 20 van de vorige eeuw met het cultuurmarxisme en kreeg een doorstart met de generatie van 68, de architecten van het huidige multiculturele drama.

    3. Ernst Quispel

     Harmen, Wilders wordt algemeen op de extreem-rechtse zijde van het politieke spectrum gepositioneerd maar het wonderlijke is dat hij sociaal-economisch standpunten inneemt die ronduit links zijn. Hij kiest sociaal-economisch de kant van de sociaal-economisch zwakkere omdat hij weet dat daar zijn electorale mogelijkheden liggen: de meeste PVV stemmers zijn laagopgeleid en sociaal-economisch zwak en menen dat de traditionele linkse partijen behoren tot de elite die hun in armoede houdt.

     Links en rechts lopen dus inderdaad door elkaar, daarin kan ik met u instemmen.

     1. Feit

      NEPNIEUWS!!!!

      https://bin.snmmd.nl/m/m1by14pwmk17.gif

      Val dood met je extreemrechts, KErnst!

      😉

     2. Anton Adriaan

      Klopt de uitleg van Ernst niet, Feit?
      Hij heeft zeker een punt.

     3. eRik2017

      @Wimşelşün komt weer met zelfverzonnen argumenten die hij met veel gedraai en verfraai in lange zinnen propt om het enigszins interessant

      Het meest interessante van het geheel is wel dat Wimçimşalabïm vaker heeft aangegeven te menen DDS reaguurders PVV-ers zijn.
      En nu verklaart hij dat PVV-ers in de regel laagopgeleid zijn.
      Wat betekent dat dan? Stelt hij zichzelf tot taak reaguurders op DDS bijles te geven? Een unieke vorm van zelfaangemeten superioriteit.

      Wat leren wij hier? Wim moet zijn knopen tellen en, gezien de lage frequentie dat hij op DDS serieus wordt genomen, voor zichzelf erkennen dat hij minder begaafd is dan een laagopgeleid iemand.

      Slaap lekker Wim.

     4. Ernst Quispel

      Feit, ik wees er op dat de PVV vaak op de extreemrechtse zijde van het politieke spectrum wordt gepositioneerd maar ook dat ze dat in sociaal-economisch opzicht nadrukkelijk niet is.

      Ik kan me goed voorstellen dat die ambivalentie in een overzicht leidt tot een middenpositie.

     5. Feit

      @Anton.

      Hij begint met een leugen en dan lees ik niet meer verder, want nepnieuws.

      Kan ie weer doodvallen.

     6. Feit

      KErnst, links, recht, progressief, conservatief, globalist, nationalist, communist, kapitalist…

      Alles loopt inklaar over. Er zijn grofweg 2 groepen en dat zijn:
      1. Mensen die met hun gevoel denken.
      2. Mensen die met hun hersens denken.

      Groep 2 zijn de realisten, dat zijn de mensen die nu de macht over gaan nemen.

      Groep 1 zijn de gekwetsten. Mensen die zo opgevoed zijn dat ze niks meer kunnen verdragen. De snowflakes. Ze zullen langzaam afsterven.

      KErnst, jij hoort bij groep 1.

     7. Ernst Quispel

      Feit, ik vind het een reuzegoed idee dat de realisten de macht gaan overnemen.

     8. Feit

      Mooi, dan ben jij dus ook tegen de massa-immigratie. Zeer islam kritisch, geen dubbele paspoorten in de regering enz. enz.

      Welkom!

     9. Ernst Quispel

      Ik ben geen voorstander van massa-immigratie. Een realist verzet zich niet tegen dubbele paspoorten.

     10. Feit

      Turken en Marokkanen is geen probleem voor jou, dat was bekend.

      Maar Russen met een dubbel paspoort in de 2e kamer die pro Putin zijn?

      Kan dat ook?

     11. Ernst Quispel

      Ja hoor.

     12. Feit

      Dat dacht ik al. En dat zei ik al. Je bent geen realist.

      Je bent een groep 1 patiënt.

      En die gaan uitsterven.

    4. toetssteen

     @Timmerman
     Foutje. Het waren de sociale partners (werkgevers en werknemers) die op de avond van de verkiezingen een akkoord bereikten inzake de pensioengerechtigde leeftijd.
     Als de sociale partners iets overeenkomen, is het een feit. Geen discussie.

   2. swetsnek

    Misschien wordt zijn gelul dan ook beter, leesbaar wat een lulhannes .

  2. eRik2017

   @Wimşelşün
   “Hier ligt een ernstige denkfout”
   En iedereen ervan uitgaan dat Ernstçüm de wijsheid in pacht heeft. De hofnar van DDS.

   Dag Wim!

   1. Ernst Quispel

    Erik en corfo tonen opnieuw hun totale onvermogen tot een inhoudelijke reactie.

    Pijnlijk.

    1. eRik2017

     Je hebt gelijk Wim, ook namens Zout. Dag Wim!

     1. Zout

      Dag Wim!

    2. swetsnek

     Dag wim

  3. Ritter

   Ernst Quispel

   Sanders is zelf schatrijk. Holllywood bestaat uit superrijken en is extreem links.

   Zijn vrouw is momenteel onder onderzoek van de politie wegens corruptie. Uiteraard zal je de media hierover niet horen.

   Bernie Sanders’ wife’s land deal still under FBI probe; witness recently questioned
   http://www.foxnews.com/politics/2017/12/08/bernie-sanders-wifes-land-deal-still-under-fbi-probe-witness-recently-questioned.html

   Juist in de VS zien we een grote kloof tussen de superrijken die links zijn en het gewone volk wat juist op Trump heeft gestemd.

   Op issues als illegale migratie in en islam zijn de meeste mensen “rechts”…………….ik zou het niet rechts noemen maar gezond verstand.

   1. Ernst Quispel

    Dat Sanders rijk is lijkt me niet zo relevant, relevant lijkt me dat hij grote aanhang verwierf met een uitgesproken links programma. Als hij zich had kunnen nomineren voor de Democratische Partij had hij wellicht van Trump gewonnen.
    Dat is temeer bijzonder omdat hij, net als Corbyn, een stoffige Marxist van de oude stempel, bepaald geen charismatische kandidaat is.

    1. Ego-non-solus

     Dat Sanders rijk is lijkt me niet zo relevant…

     Beste EQ, dat klopt als de linkse rijken zelf zouden doen wat hun linkse godsdienst voorschrijft, namelijk herverdeling van rijkdom. Niets, ik herhaal NIETS staat hen in de weg hun rijkdom volledig weg te schenken. Maar zij kiezen ervoor over herverdeling te prediken en de uitvoering vooral anderen af te dwingen. Al Gore, kampioen van de opwarming van de aarde en kampioen van het persoonlijk energiegebruik. Linkse mensen mogen van mij best rijk zijn, maar wees slim en blijf met je mening een beetje op de achtergrond want je zou zo maar hypocrisie verweten kunnen worden.

 4. Ritter

  Links word door de media gepromoot…………………………ook is het onderwijs voor een groot deel links georiënteerd en Hollywood en aanverwanten zijn vaak (extreem) links.

  Neem nu als voorbeeld Jesse Klaver van Groenlinks die door DWDD word ondersteunt en gepromoot:

  “Via een ingewijde begreep ik dat het politieke panel van DWDD in de zomer van 2016 had besloten om in de naderende verkiezingscampagne niet de PvdA te steunen – een primeur in de dieprode geschiedenis van het programma, als ik het goed begreep –, maar om ‘Jesse’ te gaan ‘brengen’. DWDD zou subtiel Jesse Klaver (GroenLinks) als de nieuwe sterke man op links presenteren. En zo geschiedde.”

  https://www.elsevierweekblad.nl/opinie/blog/2018/01/580661-580661/

 5. sjun

  “Wensdenkelijke en vooral omkerende quatsch” zou maar zo als kwalificatie voor de inhoud van het boek gegeven kunnen worden. Want het was niet Frits Bolkestein die een koers van minder solidariteitsovervraging etaleerde. Het was Jan de arbeidende Burgerman die er goed klaar mee was dat hij de oplopende rekeningen van linkse idealen steevast op zijn bordje kreeg. Hooguit voelde Bolkestein deze maatschappelijke geluiden tijdig aan om een burgeroorlog te voorkomen door deze mensen een politieke stem te geven. Zoals ook Fortuyn en nu Geert Wilders politieke kanalisering van gegroeid maatschappelijk ongenoegen over te ver overvraagde solidariteit zonder wederkerigheid verzorgden.

  En het gaat verder nu de Oikos van gewone mensen door links idealisme steeds verder wordt afgebroken en dit in Noorwegen al leidde tot de overspannen moord van een asperger op kinderen van de veroorzakers van een nieuwsprekerd klimaat waarin maar niets benoemd kon worden op straffe van sociale en maatschappelijke buitensluiting. Oudenampsen noemt het niet terwijl hij er volledig aan voorbij gaat dat in hel Europa de SociaalDemocratie wordt afgerekend op haar import van stemvee dat zo de nodige sociale, culturele, psychische, juridische en economische meerkosten veroorzaakte terwijl het met de eigen aanwezigheid nog niet de helft van al deze meerkosten dekte.

  Intussen zijn gedeelde waarden ondergraven, zijn verlichtingswaarden omgekeerd en worden deze misbruikt om juridisering van onwelgevallige meningen te entameren terwijl zij een levensovertuiging faciliteren die haaks staat op verworven individuele vrijheden. Links is al zo ver gekomen dat het gewelddadige stoottroepen inzet om onwelgevallige geluiden te smoren en tegenstanders te intimideren terwijl gebruik gemaakt wordt van de massamedia om politieke tegenstanders te framen en hun boodschap te ridiculiseren, te verdraaien en er zoveel mogelijk van af te leiden. Zo ontstond een voedingsbodem voor groei van alternatieve media en afkeer van socialistische bedilzucht en sociale experimenteerdrift op kosten van’t Algemeen. Het lijkt er in de verste verte niet op dat dit tij al keert.

  1. Ernst Quispel

   “dat in hel Europa de SociaalDemocratie wordt afgerekend op haar import van stemvee”

   Dit is evident onjuist en zal met geen enkel verkiezingsonderzoek kunnen worden onderbouwd. De sociaal-democraten namen afstand van hun ‘ideologische veren’ dan wel kozen voor de ‘Derde Weg’ wat in feite collaboratie aan het rechtse neo-liberalisme betekende. Daardoor werden ze onderdeel van dan wel gepercipieerd als onderdeel van de rijke bestuurselite die een schandalige vermogens- en inkomensongelijkheid creëerde. Ze werden niet meer als links of socialistisch herkend en verloren daardoor profiel.

   Dat xenofoben alles verklaren uit de immigratie van allochtonen is bekend maar niettemin onzin.

   1. Zout

    @Wim: Xenofoben…

    Ik dacht al… waar blijft t’ie.

    Dag Wim!

    1. eRik2017

     @hey Wim
     Wimçimşalabïm

 6. ReconquistaEuropa

  Hoogopgeleid, wereldvreemd en last van grootheidswaanzin. Als er een schoolvoorbeeld is van de elite dan is het Merijn Oudenampsen wel. Hij schrijft voor de Groene Amsterdammer, Socialisme & Democratie, Nieuw Wij en noemde TPO (toen nog DeJaap) in 2011 ‘zuur rechts’. Hij schreef eerder ‘dat vrouwen en homorechten misbruikt worden als instrument van de nationalistische en anti-moslimpolitiek’ en noemt zichzelf een expert op het gebied van populisme. Moeten zo iemand nog serieus nemen?

 7. Weethetbeter

  Ik denk dat als de gemiddelde reaguurder op dit blog zijn “linkse” verworvenheden zoals huursubsidie, zorgtoeslag, kinderbijslag e.d. Zou kwijtraken onder een echt rechts kabinet er een storm van kritiek zou los barsten.

  1. Peter Selie

   Ja wat nog leuker is dat de regering ons allemaal van het gas wil helpen en daarmee komen enorm veel mensen in de knoei, alleen de welgestelden kunnen met gemak hun kop boven water houden, tja en die laatsten stemmen meestal op de VVD.

  2. eRik2017

   Dag Wimçimşalabïm

   1. Zout

    @Erik: Wimtrinsiek 😉

 8. Peter Selie

  Merijn Oudenampsen heeft grotendeels gelijk het rechts-conservatisme volgens Bolkestein heeft nu zijn uitwerking totaal verloren. De tijden dat Bolkestein boute uitspraken deed over de islam gerelateerde issue’s had toen wel veel effect op de verkiezingsuitslag voor de VVD dat weet bijna iedereen.

  Maar nu is de ‘liberale’ VVD verworden tot de grootste plucheplakkers partij, geen enkel progressiviteit inzake de islam gerelateerde ellende en de islamisering van Nederland. Sterker nog de islamisering is nog nooit zo snel van stapel gelopen als met de VVD aan het roer.

  De VVD kan zich evenmin beroepen op de naar Brussel overgehevelde soevereiniteit van ons land, en volgt dociel het EU immigratie en asielbeleid, en nog een leuk verhaaltje voor het slapen gaan, de FVD & PVV brengen de islamisering ook niet tot stoppen, evenmin zien ze kans om die passen op de plaats te laten maken.

  1. Zout

   De VVD moet regeren, de VVD zal regeren, desnoods doet en deed zij daarbij haar uitgangspunten geweld aan. VVD zit inmiddels links van het midden en wilde zelfs met de extreem linkse geitenwollenwolvenclub van Yasser Klaver regeren.

   Of PVV en FVD het wel voor elkaar krijgen moeten we afwachten, dat de VVD failliet en gestorven is moge duidelijk zijn.

   1. Peter Selie

    VVD failliet en gestorven is moge duidelijk zijn, had ik maar voor de helft zekerheid beste Zout. Net zoals de PvdA altijd weer op zijn islam-pootjes terecht komt, iedereen krabt zich nog steeds elke dag achter zijn oren om het feit dat de VVD wéér de grootste partij is geworden, het electoraat heeft geen lange termijngeheugen.

    1. Zout

     @Peter: Exact. Misschien horen wij tot de meer geïnteresseerden dat wij ons politieke standpunten niet laten bepalen door een pathologische leugenaar die zijn eigen leugens niet eens meer kan tellen.

     Ik had enige tijd geleden besloten mij niets meer van (de) politiek aan te trekken ten einde te verzanden in een onverschillige niet stemmende toestand. Tot ik ontdekte dat FVD zei wat ik dacht, namelijk dat de oude politiek is gestorven, dat het 2018 is geworden, dat we ieder moment van de dag op de hoogte kunnen zijn van velerlei standpunten, referendums, gekozen burgemeester…

     Okay, niet op alle punten schakel ik gelijk, maar die Baudet is wat mij betreft wel een rijzende ster, een nieuw politiek licht en talent. Laat hij het maar eens gaan doen!

   2. wheelboy

    Zout ,
    Op je antwoord of de PVV en FVD het voor mekaar krijgen is afwachten Kan ik je wel een antwoord op geven .
    Zolang de media hier in Nl gekleurd is en dat zie je bv nu weer met die gemeenteraad verkiezingen want alleen Pvv ers hebben wat op hun kerfstok schijnbaar .
    En Nederlanders over het algemeen het blijven geloven .Zie ik de toekomst zwart in .Zeer zeker als er een ware Afrika tsunami ri Europa komt en de EU dit toestaat .
    Dan wil de gevestigde politiek niet met PVV en dadelijk ook met de FVD regeren .Want Wilders heeft al een cordon sanitaire tegen hem olv CDA en VVD . Dat zal straks ook met de FVD gebeuren ben ik bang voor .Onze democratie regeert nog liever met alle partijen samen zonder de twee . Als met PVV en FVD . En het dan gek vinden dat de poltiek en de burger steeds verder van elkaar af staan .

   3. Ego-non-solus

    @Zout
    De VVD failliet? Nu, dat weet ik nog zo net niet. Een politieke partij bestaat bij de gratie van de kiezer. Zolang deze de VVD kiest blijft die partij – meer of minder – relevant. De gemiddelde VVD-kiezer heeft het persoonlijk leven aardig op orde maar wil niet het gevoel hebben geen oog voor anderen te hebben. Daarom worden linkse uitstapjes van de VVD geaccepteerd. Voor de gemiddelde VVD-kiezer wonen allochtonen op wat grotere afstand, ze hebben er persoonlijk geen last van. Ik zag ooit een vrouw op het journaal na een aanslag reageren met “het komt nu wel erg dichtbij..”. En dat is precies waar het om gaat, voor de meeste autochtonen is “het” nog lang niet dichtbij. Dus is “het” er niet en de MSM maken hen ook niet wijzer. Dan blijft het “stem VVD”, nog heel, heel lange tijd.

    Mij is de VVD overigens verloren, al jaren geleden.

    1. Zout

     @Ego: Als ik failliet zeg dan heb ik het vooral over het liberalisme van weleer. En dat liberalisme is iets anders dan de uitverkoop aan Brussel.

     Ik heb nooit VVD gestemd, ik heb ze ook nooit begrepen. Wel ben ik van overwegend links inde begintijd van mijn stemrecht, opgeschoven naar rechts. Nu stem ik FVD en hoop dat Baudet het gaat flikken, en ja dat zou ook heel goed kunnen i.s.m. PVV.

 9. buitenbeentje

  De wens is de vader van de gedachte.

 10. Peter Selie

  De islamisering van Duitsland is nu zo’n beetje naar de hoogste versnelling geschakeld.

  Berlijn – Turkse gemeenschap en migrantenorganisaties eisen toezegging dat Duitsers gaan integreren in eigen land
  ‘Het ontwerpen van een integratiebeleid dat voor iedereen sociaal beleid wordt is de sleutel tot de toekomstige levensvatbaarheid van Duitsland’

  De Turkse gemeenschap in Duitsland en andere migrantenorganisaties hebben dinsdag een duidelijke toezegging geëist van de toekomstige federale regering aan de muliculturele samenleving. Momenteel onderhandelen CDU/CSU en SPD over een nieuw regeerakkoord.

  “We doen een beroep op de leiders van de nieuw gevormde regering: Zet het structurele ontwerp van de immigratiesamenleving als centraal thema op de politieke agenda.”

  Het verzoek komt vanuit de ‘Türkische Gemeinde in Deutschland’ (TGD) en de ‘Neuen Deutschen Organisationen‘ (NDO) die een duurzaam anti-racismebeleid en ‘effectieve strategieën willen tegen alle vormen van racisme’. Daartoe hoort ook een integratiebeleid dat er niet langer alleen op gericht is immigranten te integreren, maar ook Duitsers.

  Het nieuwe normaal
  “We hebben een integratiebeleid nodig dat voor iedereen sociaal beleid wordt. Een integratiebeleid dat zich alleen richt op mensen met een migrantenachtergrond is niet meer van deze tijd.”

  Op dit moment heeft elke vijfde inwoner van Duitsland een migratieachtergrond. In het geval van kinderen onder de zes jaar is het aandeel in sommige regio’s zelfs meer dan 60 procent. Dat is het nieuwe ‘normaal’, aldus de initiatiefnemers.

  ‘Pak de kans om Duitsland te vernieuwen en moderniseren,’ schrijven de ondertekenaars, waaronder ook de extreem-linkse Amadeu Antonio Stiftung en de ‘Zentralrat der Muslime’: ‘Het ontwerpen van een immigratiegemeenschap is de sleutel tot de toekomstige levensvatbaarheid van Duitsland!’

  Er moet een nieuwe ‘Ethische Raad’ komen
  De voorzitter van de Turkse gemeenschap (TGD), Gökay Sofuoğlu:

  “Migratie heeft altijd deel uitgemaakt van de geschiedenis en het heden van Duitsland; zij heeft dit land en zijn mensen gevormd en veranderd. Wij als samenleving moeten leren van de fouten uit het verleden en voortbouwen op de opgedane ervaring. (…) Daarop moeten we vol vertrouwen voortbouwen in plaats van bezorgd naar de toekomst te kijken. Voor het toekomstige ontwerp van ons land moet het migratie- en integratiebeleid opnieuw worden bekeken. Concreet hebben we bijvoorbeeld een ‘Raad voor het ontwerp van de immigratiemaatschappij’ nodig, vergelijkbaar met de Duitse Ethische Raad (Ethikrat). Deze raad moet op juridische basis deelnemen aan het opstellen van juridische teksten en de besprekingen in de Bondsdag begeleiden.”

  1. denk eens na

   Klopt , binnen kort (ME/TOO) mannen en vrouwen gescheiden, zwemmen in een boerka, zwarte piet weg ,kerst woord winterfeest, pasen lente feest , en nu nog de hema rookworst de deur uit.

   1. denk eens na

    Ik vergat anti semitisme begint gewoon te worden.

    1. denk eens na

     Nu nog het openlijk anti semitisme word gewoon in de politiek aanvaart ,het boerka zwemmen (gewoon in dit land), het zwarte (jullie blanken )piet verhaal , en hoe lang duurt het voor de npo ons gaat voorschrijven hoe slecht varkens vlees is voor je gezondheid en we hallal moeten eten

     1. Zout

      Het HEMA-Suikerfeest… 😛

     2. Anton Adriaan

      Denk eens na,

      Niet erg realistisch van je om te zeggen dat het antisemitisme als gewoon wordt ervaart in de politiek.

      En als m’n varkensvlees halal is….?

   2. Anton Adriaan

    Denk eens na, van oorsprong heet ons winterfeest geen kerst. Kerst is een importnaam. Het lentefeest hadden wij ook al. Helaas moet het lentefeest nu opeens ‘pasen’ heten..
    De Hemaworst is in omvang gehalveerd en de prijs omhooggeschroef.

    1. Ernst Quispel

     Dat ziet u goed, Anton Adriaan, we zijn als Nederland vanuit het Midden Oosten geheel gecristamiseerd.

     1. Anton Adriaan

      +1

     2. Hendrik Rijmelkloot

      ijs met cristamel

      yoghurt met islamapap

      gekookt ei met boeddhapje

      maar wat met Jodenkoek?

 11. Ni28

  De eerder gestorven Bulgaarse helderzienster heeft de terugkeer van communisme voorspeld. Zij zou best op termijn gelijk kunnen krijgen als je merkt dat traditionele rechtse partijen hier eigenlijk links zijn.

 12. Floris

  “Daarin beschrijft hij de rechts-conservatieve beweging die opdoemt in de jaren ’90 waarin de progressieve waarden van de jaren ’60 opgenomen worden. Seksuele gelijkwaardigheid, homorechten, en andere progressieve waarden die mensen als Pim Fortuyn of Frits Bolkestein gebruiken in de cultuurstrijd tegen de islam.”
  —————————————————————————
  Dit klopt.

  En het is links die zijn eigen progressieve waarden bij het oud vuil heeft gedeponeerd door partij te kiezen voor de islam.

  Door onder één hoedje te spelen met fundamentalistische en ultra-conservatieve moslim-organisaties en het klokkengelui van ex-moslims straal te negeren.

  Op deze kapitale fout is links nog steeds niet ten volle afgerekend maar dat gaat bij ongewijzigd beleid zeker gebeuren.

  Links heeft ZICHZELF vreselijk in de vingers gesneden, is moreel failliet en totaal ongeloofwaardig geworden. Hetzelfde geldt voor deze overjarige jandoedel genaamd Oudenampsen.

  1. Ali Yas

   De enige manier waarop links nu nog het hoofd boven water kan houden is met propaganda en repressie.

 13. Babaji538

  Ik keek vroeger naar “De Bereboot”.
  Da’s lang geleden.

  Petra Hermans

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.