Timmermans heeft na Polen een nieuw doelwit: is ‘zwaar bezorgd’ over Roemeense rechtsstaat

Daar zullen ze zich in Boekarest hopelijk net zo weinig van aantrekken als in Warschau.

Timmermans maakt zich zorgen. Over de Brexit. Over nationalisme. Over de Poolse rechtsstaat. Dus eigenlijk: alles en iedereen die het waagt om te toornen aan zijn droom van een Verenigde Staten van Europa. De afgelopen maanden was zijn favoriete doelwit Polen, dat volgens hem met een geplande hervorming van het systeem voor aanstelling van rechters toornde aan de rechtsstaat. In feite was dat natuurlijk allemaal een dekmantel voor zijn woede over het feit dat Polen nog steeds dapper weigert mee te doen aan het opnemen van ‘vluchtelingen’, een plan waar Timmermans’ Brussel voor verantwoordelijk is. Dat ging zelfs zover dat hij de Polen dreigde met de Europese ‘nucleaire optie’: het ontnemen van stemrecht, als ze niet snel deden wat Frans wil. En dat was er ook van gekomen, als de Bulgaren dat niet tegen hadden gehouden – uiteraard tot woede van Timmermans en zijn baas Juncker.

Dat hele riedeltje lijkt zich nu te herhalen, met deze keer in de hoofdrol: Roemenië. Dat doet dingen waar ze in Brussel niet van gediend zijn:

Het parlement [in Boekarest, red.] ging vorige maand akkoord met maatregelen die de rechtsstaat zouden ondermijnen. Verdere terugval dreigt, reden voor het dagelijks EU-bestuur aanpassingen in de (straf)wet ,,grondig” onder de loep te nemen die gevolgen hebben voor de bestrijding van corruptie en belangenverstrengeling.

Reden voor ons favoriete ongekozen vice-president van de Europese Commissie om zich stevig zorgen te maken:

De waarheid is dat Timmermans ergens best een punt heeft: zowel de hervormingen in Polen als in Roemenië komen de gerechtelijke onafhankelijkheid waarschijnlijk niet ten goede, wat een kwade zaak is. Nog belangrijker dan gerechtelijke onafhankelijkheid is echter nationale onafhankelijkheid, en juist daar heeft de EU-bobo geen enkele boodschap aan. Prima dus als ze die hervormingen laten varen, maar niét onder druk van Brussel, graag.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

22 reacties

 1. corfo

  Deze zwaar geestelijk gehandicapte figuur weet van ellende niet meer op wie hij z’n boosaardige pijlen moet richten.
  De bevolking in Nederland maakt zich al járen zwaar bezorgd om de NL-rechtsstaat, maar dat interesseert deze clown geen ene moer.
  Wát een tuinkabouter !

 2. trampoline

  Ik maak me al 2 decennia zorgen over de EUSSR. Brussel kan doodvallen en haar politici ook

  1. B. Pascal

   De Europese samenwerking is een goede zaak. Echter dat de EU zich ontpopt als macht, als norm is niet het goede pad. Dat hebben de eerste oprichters nooit gewild. Het had als eerste doel om wrijvingen en oorlogen te voorkomen.
   De EU nu is een macht een Links-Verlichte macht. Heerschappij van het volk, zonder norm is hun uitgangspunt. Dat er ook een democratie kan zijn binnen ”een landelijk of christelijk kader” is hen een doorn in het oog.
   Men is zo verblind in Brussel dat ze niet zien dat de democratie zonder beschermende norm binnen (als Europese vorm) van de hele cultuur een pervers verlichte samenleving maakt. En dat we daarmee weer op een oorlog afschieten!

 3. Bon-vivant

  Wat is nu eigenlijk het punt dat deze journalist (Sybren F. de Jesus Madureira Porfírio) wil maken? Hij is het eens met Frans Timmermans (“zowel de hervormingen in Polen als in Roemenië komen de gerechtelijke onafhankelijkheid waarschijnlijk niet ten goede, wat een kwade zaak is”) en tegelijkertijd haalt hij hem onderuit over vermeende dubbele agenda’s.

  1. Abri079

   Het punt zit hem in de laatste zin.
   Veranderingen in Hongarije prima of niet maar niet onder druk van Europa.
   Iets met intrinsiek en extrinsieke motivatie waardoor regels door het volk worden gedragen.

  2. denk eens na

   Mijn vraag is wie kan de eu tegen houden , deze eu is een doodlopende zaak

   1. denk eens na

    Nederlanders zijn geen fransen geen grieken geen Italianen niet eens belgen , de eu is mislukt , de laatste wanhoop poging is nog het omvolken en vrijheid van meningsuiting in te perken , deze bullshit kun je niet meer verkopen aan de burger

 4. Ernst Quispel

  “De waarheid is dat Timmermans ergens best een punt heeft: zowel de hervormingen in Polen als in Roemenië komen de gerechtelijke onafhankelijkheid waarschijnlijk niet ten goede, wat een kwade zaak is. ”

  Hier heb ik niets aan toe te voegen.

  1. Holland

   Waarom reageer je dan, lulhannes?

   1. Ernst Quispel

    Om aan te geven dat ik het eens ben met de strekking van het artikel. Dat komt niet zo vaak voor.

    1. Top

     En daar is niemand in geïnteresseerd, waar jij het mee eens ben! Luitjes zoals jij, hebben privé hun zaakjes totaal niet in orde. En dan met zaakjes over de grens een mening hebben? Ruim eerst je eigen Augiasstal maar op. Voordat je hier bijdehand gaat zitten doen. Weg met die fascisten in Brussel.

   2. Abri079

    Quispel denkt echt dat dit forum en/of Nederland op zijn mening zit te wachten.
    Het zou me niets verbazen als hij vandaag met een steek heeft rondgelopen met zijn hand tussen zijn revers op de afdeling.

    1. corfo

     @ Abri079
     Hij zit in een gesloten afdeling, daar kan hij geen kwaad aanrichten.
     Die steek ? Die draagt hij de gehele dag; hij roept doorlopend : “Je suis Nappie !!”
     Volkomen kierewiet, die figuur, maar wél hilarisch.

 5. swetsnek

  die kop van hem wordt steeds dikker vetzak

 6. buitenbeentje

  “Polen, dat volgens hem met een geplande hervorming van het systeem voor aanstelling van rechters toornde aan de rechtsstaat.”

  hoezo was Polen woedend aan de rechtsstaat`of bedoelde je tornde?

 7. buitenbeentje

  Gerechtelijke onafhankelijkheid. Als de EU deze onafhankelijkheid afhankelijk maakt van Franskes goedkeuring.

 8. cor wit

  De man kan zich beter zorgen maken over zijn uiterlijk.
  Het lijkt wel een grobekuiken vol gevreten spek nek.
  Hij heeft het over corruptie en fraudeurs daar zitten de meesten van in Brussel zelf
  En bij de VVD
  Nee heer Timmermans met jou zou ik niet over straat durven lopen dan loop je aardig verschut met een uiterlijk van een plof kip

  1. Abri079

   De man heeft een BMI van ruim boven de 30 maar weet dus wel wat goed is voor jou als euNUKUBU. Zijn eigen lichaam heeft hij niet eens op orde. Net zoals Jean Paul de Drinker. Met een beetje geluk doet een los geschoten vet kloddertje wat magisch werk.

   Fraudeurs in Brussel? Morgen maar weer filmen bij het presentiecahier, centjes opstrijken, en met een noodgang naar de kroeg.

 9. Kodi

  De EU in Brussel maakt vijanden in Oost Europa. Want de Oosteuropese landen en zeer zeker de Visegrad landen laten zich niet knechten door de dictaten van Brussel.

 10. B. Pascal

  De Europese samenwerking is een goede zaak. Echter dat de EU zich ontpopt als macht, als norm is niet het goede pad. Dat hebben de eerste oprichters nooit gewild. Het had als eerste doel om wrijvingen en oorlogen te voorkomen.
  De EU nu is een macht een Links-Verlichte macht. Heerschappij van het volk, zonder norm is hun uitgangspunt. Dat er ook een democratie kan zijn binnen ”een landelijk of christelijk kader” is hen een doorn in het oog.
  Men is zo verblind in Brussel dat ze niet zien dat de democratie zonder beschermende norm binnen (als Europese vorm) van de hele cultuur een pervers verlichte samenleving maakt. En dat we daarmee weer op een oorlog afschieten!

 11. Babaji538

  Ik zie aan het gezicht van Frans Timmermans,
  oftewel “ons aller Vrolijker Frans”, dat alles
  wat hij dacht te schrijven, zeggen of beloven
  geheel in overeenstemming is
  met zijn gezicht, postuur en levensloop.
  Petra Hermans

 12. EllyD18

  Oh oh wat maakt hij zich zorgen. Z’n koppie wordt steeds gladder en z’n buikje steeds dikker.

e-mail:

 Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.