Timmermans heeft na Polen een nieuw doelwit: is 'zwaar bezorgd' over Roemeense rechtsstaat

Geen categoriejan 24 2018, 19:00
Daar zullen ze zich in Boekarest hopelijk net zo weinig van aantrekken als in Warschau.
Timmermans maakt zich zorgen. Over de Brexit. Over nationalisme. Over de Poolse rechtsstaat. Dus eigenlijk: alles en iedereen die het waagt om te toornen aan zijn droom van een Verenigde Staten van Europa. De afgelopen maanden was zijn favoriete doelwit Polen, dat volgens hem met een geplande hervorming van het systeem voor aanstelling van rechters toornde aan de rechtsstaat. In feite was dat natuurlijk allemaal een dekmantel voor zijn woede over het feit dat Polen nog steeds dapper weigert mee te doen aan het opnemen van 'vluchtelingen', een plan waar Timmermans' Brussel voor verantwoordelijk is. Dat ging zelfs zover dat hij de Polen dreigde met de Europese 'nucleaire optie': het ontnemen van stemrecht, als ze niet snel deden wat Frans wil. En dat was er ook van gekomen, als de Bulgaren dat niet tegen hadden gehouden - uiteraard tot woede van Timmermans en zijn baas Juncker.
Dat hele riedeltje lijkt zich nu te herhalen, met deze keer in de hoofdrol: Roemenië. Dat doet dingen waar ze in Brussel niet van gediend zijn:

Het parlement [in Boekarest, red.] ging vorige maand akkoord met maatregelen die de rechtsstaat zouden ondermijnen. Verdere terugval dreigt, reden voor het dagelijks EU-bestuur aanpassingen in de (straf)wet ,,grondig'' onder de loep te nemen die gevolgen hebben voor de bestrijding van corruptie en belangenverstrengeling.

Reden voor ons favoriete ongekozen vice-president van de Europese Commissie om zich stevig zorgen te maken:
De waarheid is dat Timmermans ergens best een punt heeft: zowel de hervormingen in Polen als in Roemenië komen de gerechtelijke onafhankelijkheid waarschijnlijk niet ten goede, wat een kwade zaak is. Nog belangrijker dan gerechtelijke onafhankelijkheid is echter nationale onafhankelijkheid, en juist daar heeft de EU-bobo geen enkele boodschap aan. Prima dus als ze die hervormingen laten varen, maar niét onder druk van Brussel, graag.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten