Voorspelling: 2018 wordt het jaar van… de SP

Lilian Marijnissen gaat van de SP de nieuwe-oude PvdA maken.

Ja. 2018 wordt vrijwel zeker een schitterend jaar voor Forum voor Democratie. Thierry Baudet en Theo Hiddema gaan ongetwijfeld nog verder stijgen in de peilingen — zo ver dat ze de VVD op een gegeven moment tot heel dicht zullen naderen. Dat is belangrijk én positief… en een reden om uit te kijken naar het nieuwe jaar.

Helaas is er ook slecht nieuws. Er is namelijk een linkse partij hard op weg om óók een mooi jaar te hebben. Nee, ik heb het niet over GroenLinks. En ook niet over D66 of de PvdA. Die partijen zijn beperkt in hun mogelijkheden dit jaar.

Over welke partij ik het dan wel heb? De Socialistische Partij.

Jawel, de oude partij van het nee. De SP.

Hoe ik daarbij kom? Vijf redenen:

1. GroenLinks gaat niet profiteren van haar rol in de oppositie
De magie van Jesse Klaver is wel voorbij. Daar komt bij dat Klaver en zijn partij vooral populair zijn onder goed opgeleide Randstedelingen. Die partij kan maximaal 15-17 zetels halen, maar daarmee is het echt wel schluss. Een partij die de grootste wil zijn op links moet de arbeider aanspreken. GroenLinks doet dat niet. De SP wél.

2. De PvdA wordt geleid door een salon-sociaaldemocraat zonder passie
Lodewijk Asscher wil heel graag overkomen als een man met vuur en passie, maar een blinde kan zien dat hij dat niet is. De man is eerder te vergelijken met Rutte, met het verschil dat Rutte charisma heeft. De PvdA gaat dus geen grote comeback maken volgend jaar. Sterker nog, het zal mij verbazen als de PvdA in december 2018 op meer dan 17 zetels staat in de peilingen.

3. De SP is de enige middelgrote linkse oppositiepartij geleid door een sterke vrouw (of man
Je kunt veel zeggen van Lilian Marijnissen, maar ze heeft duidelijk charisma en zit ook nog eens vol vuur en passie. De socialistische heilstaat die haar vader voor ogen stond (en staat) is ook háár grote doel. Als zij het heeft over ‘het grootkapitaal’ meent ze het. Ze is geen salonsocialist; dit is een diehard socialist die vanaf haar geboorte klaar is gestoomd voor deze rol… en vanaf dag één geïndoctrineerd is met het socialistische gedachtegoed.

4. De SP is de enige middelgrote linkse partij die kritiek heeft op de EU
De PvdA en GroenLinks zijn eurofielen pur sang. Dat geldt niet voor de SP. De socialisten zijn best kritisch over het Grote Europese Project, puur en alleen omdat ze ervan overtuigd zijn dat ‘Brussel’ feitelijk een alliantie is tussen ‘het grootkapitaal,’ ‘de banken’ en kartelpolitici. Dit is dus een onderscheidend punt voor de SP.

5. Als het nodig is kan de SP ook hard zijn wat immigratie en integratie betreft
Als we ‘links’ zeggen denken we over het algemeen aan multikul-fanatiekelingen. Voor een groot deel klopt dat. Maar er is een uitzondering. De SP heeft een lange geschiedenis als een partij die juist kritisch is over onbeperkte immigratie en integratie, niet in de laatste plaats omdat de socialisten ervan overtuigd zijn dat massa-immigratie ten koste gaat van ‘de arbeider.’ Als het electoraal handig is kan Marijnissen dit oude standpunt opnieuw innemen, waardoor ze niet alleen ontevreden PvdA’ers kan oprapen, maar ook socialistische PVV’ers die niet meer in Wilders geloven.

Kortom, het is niet prettig om te moeten zeggen, maar ik voorspel dat 2018 een heel mooi jaar wordt voor de SP. En ja, dat is bijzonder beangstigend.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

44 reacties

 1. CJD

  Ik hoop dat je gelijk hebt

 2. DolleDries

  Als het nodig is kan de SP ook hard zijn wat immigratie en integratie betreft
  Kan maar ze doen het niet.

  De SP is de enige middelgrote linkse partij die kritiek heeft op de EU
  Blijft bij kritiek, bij stemmen lopen ze er als een hondje achteraan.

  De SP is de enige middelgrote linkse oppositiepartij geleid door een sterke vrouw (of man
  Geen sterke vrouw alleen geprofiteerd van de macht van haar vader. Valt op oude mannen ,zoekt een oudere begeleider wegens gebrek aan zelfvertrouwen.

  Het enige waar ze van kunnen profiteren is het opkomende antisemitisme.

  1. loes530

   wil wel is weten waar die voorspelling vandaan komt

   1. van Urk

    Beste loes530, Volgens de tomaten distributeurs. Er komt waarschijnlijk een goed tomatenseizoen dit jaar.

    1. Heinz

     Ik hoop het, kan niet zonder. Veel vit C En E

 3. Two Ravens Black Kettle

  De SP zou de grootste partij van NL zijn geweest als ze niet hadden gekropen voor de Boe roepers en hadden geweigerd hun rapport Gastarbeid & Kapitaal op de D’66 vuilnisbelt te begraven.
  Maar Jan -die de Joden de schuld gaf aan de slachtpartij bij Charlie Hebdo en de Joodse winkel bij TROS Kamerbreed – vouwde in elkaar als een kaartenhuis.

  Resultaat: de SP zal altijd een marginale partij blijven, ook onder de kroonprinses en nu koningin Lillian.
  Ze zaten op de locomotief maar miste de tweesprong.

  Toch een gebroken lans
  In vergelijking met de rigoureus anti-liberale VVD is de SP, notabene opgericht uit de lijkenbergen van Mao- een lichtend baken in de strijd om NL te behouden voor de Verlichting.
  En dat -beste mensen- zegt verduveld veel, zoniet alles.

 4. Code134

  Het oppervlakkige kiezersvolk rent makkelijk van de ene populist naar de andere. Het feit dat het electoraat dit doet is ernstiger dan het feit dat ze deze keer richting SP rennen.

  1. CJD

   “Het oppervlakkige kiezersvolk rent makkelijk van de ene populist naar de andere.”

   Eens! Maar laten we blij zijn als ze naar een sociaal populistische partij gaan ipv rechts populistische partij zoals de PVV/FvD

   1. Code134

    Dat is natuurlijk ook weer waar.

 5. buitenbeentje

  In het begin was de SP een PVV light (avant la lettre dus). Met het omarmen van de immigranten om linkse zieltjes te winnen ging de partij de mist in. Lillian maakt nog kansen als ze afstand neemt van de moslimknuffelarij, maar zal dat niet doen omdat er inmiddels te veel knuffelaars in de top van de SP zitten.

  1. CJD

   Gezien de Wilders nog in zijn luier stond in 2006 toen de SP een record aantal hoge zetels heeft gewonnen onder Marijnissen zou ik het juist andersom willen noemen. PVV heeft op sociaal gebied de SP gekopieerd

   1. Spaanse kok

    Beste CJD.
    U ziet het geheel juist en u bent tevens getuige van een poging tot geschiedenis vervalsing door een PVV adept.
    Zo jammer, die blinde idolaatheid.

   2. buitenbeentje

    Vervelend als mensen lopende uitdrukkingen niet kennen ook al zijn ze Frans. Gaap.
    Avant la lettre betekent “voorloper van”, de SP was dus een PVV light als voorloper van de PVV. Als ze op dat pad verder waren gegaan was de PVV naar mijn mening nooit ontstaan.

    Het feit dat ik bij gebrek aan beter, een sociale partij die de Nederlandse cultuur voorop stelt en moslimmigratie tegen wil gaan, PVV stem maakt mij nog geen PVV adept. Liberale Baudet is geen alternatief.

    1. Spaanse kok

     Vanuit de Alpen denkt buitenbeentje over Nederland te moeten zeggen:
     de SP was dus een PVV light als voorloper van de PVV. Als ze op dat pad verder waren gegaan was de PVV naar mijn mening nooit ontstaan.
     .
     Wat een totale onzin.
     De PVV was niet uit de VVD ontstaan als de SP een bepaalde koers had gehouden.
     Neem een stukje Milka en slaap lekker verder.

     1. Floris

      Wim Pinokkio meent dat het relevant is dat Buitenbeentje in Oostenrijk woont.

      Dommer wordt het niet.

     2. Spaanse kok

      @ Floris.
      Helaas kunt u niet tippen aan buitenbeentje, welke zelf mans genoeg is om zelf te reageren.

    2. Spaanse kok

     @buitenbeentje
     Wilt u even naar het stemgedrag van de PVV kijken.
     Stemmen ze met de VVD of met de SP mee?
     Niet huilen als u de resultaten ziet.

     1. buitenbeentje

      Wilders was een VVD-er, maar heeft zijn programma van de PVV overgoten met een sociale saus (waarschijnlijk uit opportunisme).

      De SP, in de beginjaren, was een partij die, zowel een links als een rechts tintje had (migratie). In de brochure “gastarbeid en Kapitaal” uit 1983 staat dat de islam “gruwelijk, vrouwonvriendelijk, autoritair en kindonvriendelijk”. In een bijlage staat dat de SP vindt dat de Islam ongewenst is en de partij er alles aan gelegen om moslims zo snel mogelijk te integreren.

      In de jaren daarna werd dit standpunt afgezworen en types als o.a. Van Bommel (joden aan het gas) en (Palestina) Meulenbelt dreven de partij weg van het immigratie standpunt. Marijnissen werd dictator binnen de partij, probeerde discussies te frustreren. Voor mij was dat een punt dat ik mij van de SP afkeerde. Ik weet van anderen, dat zij dat ook deden.

      Als alternatief diende zich op een gegeven moment de PVV aan, tegen islam maar wel opkomend voor de zwakkeren in de maatschappij. Zwakkeren waarmee ik beroepshalve te maken had en die ook een leven verdienden en niet de door de VS geïnspireerde “zwak? zoek het maar uit” mentaliteit.

      Ik blijf op het standpunt dat de PVV nooit de voet aan de grond had gekregen als de SP aan oude standpunten had vastgehouden.

     2. Spaanse kok

      Best Buitenbeentje.
      Het hoort algemeen bekend te zijn zowel SP als PvdA in eerste instantie tegen gastarbeiders waren en voor de bescherming van de Nederlandse arbeiders.
      Of de SP specifiek tegen moslims waren weet ik niet, ik betwijfel dit zelfs maar kan het niet bewijzen. PvdA heeft dat standpunt zeker niet ingenomen, evenmin de VVD en het CDA.
      Frappant vind ik dat u inziet dat het linkse sausje van de PVV zowel gejat als niet praktiserend is, maar u dit toch als reden noemt om PVV te stemmen.

      https://www.sp.nl/nieuws/2016/02/wat-stemt-geert-wilders

      Het sociale gezicht van de PVV is werkelijk een farce waarvan ik niet begrijp dat u daar instinkt.
      Dat had ik zeker niet van u verwacht.

 6. Heinz

  Waarom niet? Zij kan sturend werken. Geen humbug of onhaalbare politiek.

 7. Duke

  Een grote SP op links zie ik als goed nieuws, omdat je weet dat de SP niet samen met de VVD van Rutte gaat regeren (zoals de PvdA) of gaat deelnemen aan een akkoord (zoals Groen Links bij Kunduz).

 8. DolleDries

  Terwijl de linkse regering in Stockholm blijft volhouden dat alles pais en vree is in het land en ieder tegengeluid zo snel mogelijk de mond probeert te snoeren, spreken steeds meer Zweden zich uit over de erbarmelijke situatie waar hun land dankzij de massale moslim immigratie van de laatste jaren in terecht is gekomen. Peter Springare (foto), de politie onderzoeker die in 2017 al eens de voorpagina’s in Zweden haalde, is aan het begin van het nieuwe jaar nog somberder geworden. ‘Mensen hebben geen idee hoe ernstig de toestand is.’ Zo willen agenten in sommige steden niet langer in migrantenwijken werken, zo gevaarlijk is het er inmiddels.

  Springare is voormalig vicehoofd van de afdeling zware misdaad van de politie in Örebro. Vorig jaar specifieerde hij de afkomst van de daders die de afgelopen jaren verantwoordelijk zijn voor een ware misdaadexplosie: Irak, Turkije, Syrië, Afghanistan en Somalië, en tevens de veruit meest voorkomende namen van de daders: Ali Mohamad, Mahmod, Mohammed, Mohammed Ali, en alle mogelijke denkbare varianten en combinaties. Dat leverde hem een aangifte op wegens racisme.
  ‘Ik maak me grote zorgen over de ontwikkelingen,’ begint hij het nieuwe interview. ‘Ik vraag me af hoever het nog moet gaan voordat de mensen die de besluiten maken en de politici wakker worden en inzien waar dit op uitloopt. Ze blijven hun kop in het zand steken.’
  Agenten will niet meer naar migrantenwijken toe
  ‘In bijvoorbeeld Helsingborg en Örebro zeggen ze dat volledige controle hebben, maar het is precies andersom: we hebben de controle verloren. In één adem zeggen ze vervolgens dat dit hen motiveert om niet op te geven en nog harder te werken. En ook dat is niet het geval, want ik weet wat bedreigingen met iemand doen. Dat heeft absoluut invloed. Het beïnvloedt de politie operaties, zowel de individuele agenten als hun taken.’
  ‘Ze praten er nu over of dit het wel waard is, of ze zich moeten blootstellen… Ik weet dat er een aantal agenten in Örebro zijn die in bijvoorbeeld Vivalla niet meer willen werken, omdat het er niet prettig is. Als we op dit punt zijn belandt, staat het er heel, heel slecht met ons voor; als de politie bang is om in de val te worden gelokt, dan is dit al heel, heel ver gegaan, en hebben we problemen. Voor mij is het een raadsel waarom de politieleiding tegenover het publiek volhoudt dat ze de totale controle hebben. Wat proberen ze daarmee te bereiken?’
  ‘Problemen mooipraten maakt ze alleen maar erger’
  Op de vraag of dat wellicht wordt gedaan om het volk niet bang te maken, antwoordt hij: ’Ja, maar dat zal het probleem niet oplossen, omdat je dan in de ‘Baghdad Bob’* modus komt (* de woordvoerder van de Iraakse dictator Saddam Hussein in 1991, die op TV bleef beweren dat de Amerikanen waren verslagen, terwijl de Amerikaanse tanks achter hem de stad binnenreden). Mensen begrijpen niet hoe erg het is, en je kunt dat ook niet van hen verlangen, omdat ze niet de juiste informatie krijgen. Daar hou ik niet van.’
  ‘Als je daarentegen exact weergeeft hoe het is, kun je een mening vormen. Dan zullen politici meer mandaat en steun van de bevolking krijgen om radicale besluiten te maken om deze problemen aan te pakken. De zaak mooipraten helpt nooit. De ‘Baghdad Bob’ uithangen maakt de zaken op de langere termijn alleen maar erger.’
  De interviewer stelt dan dat veel mensen inmiddels denken dat Zweden wat betreft de criminaliteit reeds is verloren. Daar moet Springare even over nadenken. Uiteindelijk is zijn antwoord even simpel als hard: ‘Ja.’
  Zweedse vrouw zou ‘vrijwillig’ door 20 migranten zijn verkracht
  Schrijnende ontwikkeling is bijvoorbeeld dat de linkse autoriteiten groepsverkrachtingen door moslimmigranten door de vingers zien. Zo sprak een rechter 20 (!) migranten vrij van verkrachting van een Zweedse vrouw, omdat het ‘vrijwillig’ zou zijn gebeurd, ondanks de vele zichtbare verwondingen die ze had.
  In sommige wijken worden enkel microfoons geïnstalleerd om het geschreeuw van verkracht wordende vrouwen te kunnen opvangen, omdat er niet genoeg agenten zijn om op patrouille te sturen. Die lopen in deze wijken namelijk zelf groot risico te worden aangevallen, net als ambulance- en brandweerpersoneel. (2)

 9. Ni28

  Ik denk dat van de linkse drie zal zij de meeste aandacht weten te concentreren op haar persoon/partij. Asscher is aangeschoten wild, Klaver liet het vroeg afweten en zij is zowat vers met nog geen blunders op haar geweten. Ik denk niet dat zij zich laat verleiden tot een samensmelting van linkse partijen daar zijn zij te divers voor. Hoewel, diversiteit is het populaire woord bij deze partijen is de SP een vreemde een in de bijt. Bovendien slecht zijn wij met alle drie af.

 10. Ni28

  7@ Code ziet iedereen die het met hem niet eens is als oppervlakkig maar zelf is hij in de diepe duisternis der sprookjes gedaald. En dat noemt hij diepgang.

 11. Ben Zine

  Als de SP de islam gaat pleasen, net als PvdA en GL, dan wordt het helemaal niks. De traditionele arbeider, de lage inkomens, de “working class” heeft namelijk niks met de islam, of met de Palestijnse zaak, met integratie of de multiculturele samenleving. Ook nooit gehad. Dat is indertijd (jaren 60/70) tot links gedachtengoed verheven door allerlei universitair opgeleide betweters die het in de linkse partijen voor het zeggen kregen en de te varen koers gingen bepalen. Maar ik weet zeker dat Willem Drees senior zich in zijn graf zou omdraaien als hij zou horen over al die multiculturele waanzin. Dat mensen die sociaal en cultureel helemaal niets met onze maatschappij gemeen hebben de huizen toegewezen krijgen die zijn bedoeld voor Nederlandse starters en Nederlandse minima. Het pleasen van de islam zal uiteindelijk de doodssteek worden voor linkse partijen, zeker nu allochtonen steeds meer gaan stemmen op Denk, en dus de PvdA en Groenlinks gaan verlaten. Ik vind het best, en zal met genoegen toekijken hoe ze zullen verworden tot marginale splinterpartijtjes.

  1. Floris

   Onderschat niet hoeveel mensen, vooral jongeren, tot op het bot geïndoctrineerd zijn. Links onderwijs, linkse media.

   De hoeveelheid ellende die de islam ons heeft gebracht is al jaren onmiskenbaar maar de meerderheid blijft ervan wegkijken. De partijen die het wel bespreekbaar proberen te maken zitten nog steeds in het verdomhoekje.

   En de gevestigde politiek zal alle mogelijke middelen aanwenden om z’n eigen burgers er onder te houden ten faveure van de moslims.

   Last but not least het grootste blok aan het been: de EU.

   1. Code134

    Die indoctrinatie valt wel mee. Wel hebben jongeren enorm veel last van de generatiediscriminatie waar ze slachtoffer van zijn geworden. Het rechtse neo-liberale beleid heeft ouderen enorm bevoordeeld door ze in een zeer riante vermogenspositie te brengen. Daarnaast versperren ze voor jongeren de woningmarkt (het krijgen van een hypotheek is voor de jonge generatie nagenoeg onmogelijk) en worden ze afgescheept met onzekere flexbanen.

    De enige manier om deze misstand te corrigeren is een linkse politiek en dat zal de komende jaren ook de trend zijn. Het neo-liberalisme is dood.

   2. Spaanse kok

    Floris had een helder moment en rangschikte een aantal letters tot de volgende stelling: Links onderwijs, linkse media..
    .
    Zou Floris zich wel eens afgevraagd hebben waarom het onderwijs van laag tot hoog wordt beheerst door links.
    Waarom heeft deze tak niet de interesse van rechts die het zou moeten hebben.
    Volgens mij laat rechts hier onnodig steken vallen.
    Dat links hiervan profiteert is logisch.

    1. Zout

     SK-trol

    2. Spaanse kok

     Zoutje geeft middels een epistel van 7 letters en leestekens zijn ongezouten mening.
     Sterk, inhoudelijk en gelardeerd met onweerlegbare bewijzen.
     Daar kan geen mens tegenop.

     1. Zout

      7 letters en leestekens zijn eigenlijk al teveel.

     2. Spaanse kok

      Zoutje spreekt zijn spijt uit over het plaatsen van zijn epistel.
      Berouw komt na de zonde?
      Eerst nadenken dan pas doen?
      Verstand komt met de minuten?

     3. Floris

      Zeg Wim, als je vol wil blijven houden dat Spaanse Kok geen alias van je is, zou ik toch eens proberen je stijl aan te passen. Dit lijkt nergens op.

     4. Zout

      @Floris: De DDS-vloer aanvegen dan maar. Kans- en kokloos.

     5. Spaanse kok

      Floris is even het overzicht kwijt.
      Hij schrijft gericht aan mij:
      Zeg Wim, als je vol wil blijven houden dat Spaanse Kok geen alias van je is, zou ik toch eens proberen je stijl aan te passen.

      .
      Slaap er een nachtje over.
      Heel misschien wordt morgen alles wat duidelijker.

     6. Code134

      Ja Floris, dat houd ik vol, ik heb met Spaanse kok niets te maken.
      Geestig is het wel, hebt weinig taalkundig gevoel en denkt mensen te kunnen identificeren op grond van de inhoudelijke standpunten.
      Herinner je je nog hoe ik me bij wijze van grap hier een keer presenteerde als een rabiate nazi en ik je moeiteloos wist te verleiden tot het neerschrijven van zieke fascistische en racistische standpunten?

      Vast wel, je stond deerniswekkend voor lul.

      🙂

    3. Floris

     Weleens van de lange mars door de instituties gehoord, slimpie?

     In mijn vroege jeugd was het onderwijs politiek neutraal tot rechts. Ik heb dat in een tijdspanne van slechts een klein aantal jaren (het ging snel in de jaren 70) totaal zien veranderen.

     Dat rechts toen gefaald heeft zal ik niet ontkennen. Ze zaten te slapen. Anderzijds denk ik niet dat ze er wat aan hadden kunnen veranderen. De linkse vloedgolf overspoelde heel West-Europa.

   3. HierBenIk

    Goed verwoord Floris!

 12. DolleDries

  Hier een prachtig voorbeeld hoe iets door een linkse krant verdraaid wordt tot nepnieuws
  Let wel 62 % was eens met de stelling van de PVV.
  Kijk naar de kop van dit bericht.

  https://www.gelderlander.nl/arnhem-e-o/pvv-arnhem-krijgt-er-van-langs-om-aanval-op-marcouch~a2620ccd/

 13. Gerlos

  Ik geloof niet zo erg in die MAO partij.

 14. sjun

  Dat denk ik dan weer niet. Er ligt immers nog wat achterstallig onderhoud op eerstverantwoordelijken bij de SP te wachten: https://sptransparant.wordpress.com/

 15. glazenbol

  Maar hopen dat dat bewaarheid word

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.