Zuid-Koreaanse president Moon doet opvallende uitspraak: bedankt Trump voor onderhandelingen met Noorden

Eh, ja, ‘graag gedaan’?

Het kan gek lopen in de geopolitiek. Leek het er enkele weken geleden nog totaal niet op dat Zuid- en Noord-Koreanen ooit nog zonder wapens met elkaar om de tafel zouden gaan zitten – laat staan nu al – nu gaan er opeens Noord-Koreanen naar de olympische winterspelen in het Zuiden en zijn er weer gesprekken over gezinsherenigingen bezig. En dat alles na de niet al te productieve woordenwisseling tussen Donald Trump en Kim Jong-Un.

En dan kwam vandaag opeens het opvallende bericht dat de Zuid-Koreaanse president, Moon Jae-In, Donald Trump dankbaar is voor zijn rol bij de onderhandelingen met de fopdictator Kim Jong-Un. Lees maar mee:

De Zuid-Koreaanse president Moon heeft Donald Trump bedankt voor het tot stand brengen van de eerste onderhandelingen met het Noorden in meer dan twee jaar.
‘Ik denk dat president Trump veel waardering verdient. Ik wil hem daarvoor mijn dank betuigen”, zei Moon op een persconferentie. “De onderhandelingen zijn mogelijk het gevolg van de sancties die op Amerikaans initiatief zijn genomen en de druk die is uitgeoefend.”

Dat alles is opmerkelijk om twee redenen. En nee, geen van die redenen is dat Donald Trump geen goede onderhandelaar is: dat is hij – maar wél op zijn eigen manier – namelijk wel. Nee, het is eerder verrassend – of beter gezegd, een opluchting – dat die hierbovengenoemde sancties effect hebben gehad. Wat dat betreft had Trump het helemaal bij het recht eind: oorlogsgeile gekken als de Noord-Koreaanse fopdictator verstaan vooral spierballentaal, en laat de Amerikaanse president daar nou net vloeiend in zijn. Laat het een les zijn voor mensen die nog steeds voorstaan dat we maar lief tegen die lui moeten zijn.

En daar komt ook meteen mijn tweede, en wellicht nog grotere verbazing om de hoek kijken. Eén van de grootste voorstanders van zo’n vreedzame dialoog is namelijk diezelfde president Moon, die destijds campagne voerde onder het mom van ‘lekker thee gaan drinken met Kim in plaats van sancties opleggen of spierballen tonen. Dat uitgerekend hij nu lof heeft voor de manier waarop Trump dit alles heeft aangepakt, zegt natuurlijk wel veel over de realiteit op het Koreaanse schiereiland: zelfs Moon ‘Imagine all the people’ Jae-In heeft die geaccepteerd.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

22 reacties

 1. henkie

  Trump is echt zo gek nog niet.
  Is voor sommigen wel moeilijk te accepteren.

  1. Heinz

   Klopt, De makers van South Park: “Zijn presidentschap is al een grap op zich, daar hoeven wij geen grapjes meer over te maken.” Zij hebben zich er dus al bij neergelegd.

   1. DolleDries

    Ik denk dat ze zich meer zelf voor schut zetten met de doorzichtige grappen over Trump.

 2. Code134

  Inderdaad, een idiote uitspraak. Mogelijk wil hij Trump stroop om de mond smeren.

  1. Abri079

   Leg gelijk eens uit wat de agenda van de Zuid Koreaanse president dan is.

  2. Bloem

   Het leuke hieraan is dat de zogenaamd intelligente weldenkende tegenstanders van Trump WO3 al hadden uitgeroepen en hem daar de schuld van gaven. Dat zijn dezelfde breinen die de Islam in de westerse wereld vrij spel willen geven

 3. Florissa

  Ga je in de media niks van mee krijgen ,die maken Trump liever uit voor achterlijk .

 4. Ritter

  Trump is een “zaken” president waarvan de kern van beleid vooral versterking van de economie betreft. En daar is hij goed mee op weg want de Amerikaanse economie doet het zeer goed en de werkeloosheid is zeer laag.

  Maar de media , die Trump haten, praten de mensen angst aan voor Trump en proberen op allerlei manieren Trump te ondermijnen. Zelfs door middel van roddel boeken.

  “Fire and Fury, het boek van Michael Wolff, is een nieuwe stok om president Donald Trump mee te slaan. Aanvankelijk hoopten Trumps opponenten tijdens het Rusland-onderzoek op afzetting. Nu dat (vooralsnog) weinig oplevert, levert Wolff nieuwe munitie. ‘Trump is een halve analfabeet, leest niets en kan de aandacht niet vasthouden.’ Trump herbergt ‘mental unfitness’, hij is voer voor psychologen. Conclusie, wederom: hij moet weg.”

  https://www.elsevierweekblad.nl/americandreamers/opinie/2018/01/boek-over-trump-is-bovenal-vermakelijk-574888/

 5. Heinz

  Ineens moest ik er aan denken. The Kinks, 1965 met hun superhit ‘He is a real good man’ Moon over Trump. Schitterend ! Die jongens hadden toen al een vooruitziende blik…Lol(a)

  1. Holland

   Onze correspondent in Duitsland bedoelt waarschijnlijk de song “A well respected man” van de Kinks. Voortaan beter citeren Heinzzzzzzz. Of nog beter: liever helemaal niet.

 6. Bloem

  Dit is vermoedelijk de reden wat politici, die claimen dat ze ervaren bestuurder zijn, zo dwars zit. Dat een onervaren bestuurder wel in staat is om dit soort zaken voor elkaar te krijgen. Ze verklaren hem voor gek, ondertussen blijkt hoe incompetent ze zelf zijn.

 7. Marija

  Zo…….horen jullie (anti-trumpers) het eens van een ander.

 8. DolleDries

  Wat een klasbak is die Trump toch.

 9. corfo

  Hadden wij maar een m.p. met de helft van de kennis én kunde van president Trump.
  Wát een man, die Trump.
  Is wél moeilijk te verteren voor de Trump-afbranders !

  1. Heinz

   And he’s oh, so good,
   And he’s oh, so fine,
   And he’s oh, so healthy,
   In his body and his mind.
   He’s a well respected man about town,
   Doing the best things so conservatively.

    1. Heinz

     Gaaf Zout ! Ik kan er de humor wel van inzien. Ech wel.

     1. Holland

      Lieg niet: moffen hebben geen gevoel voor humor. Dat is algemeen bekend.

 10. Ni28

  Natuurlijk heeft Trump de grootste invloed op gehad met zijn harde standpunt. Kim begreep het goed maar dat zou hij niet toegeven. Net als onze trollen hier, die lijken op Kim enigszins. De knop van Trump is groter en werkt, het lijkt dat dat de laatste druppel was. Door met Zuid Korea te gaan onderhandelen steken zij wel een wig tussen de VS en Zuid Korea. Maar uiteindelijk gaat het om deze twee landen en niet de VS. Alleen staat Zuid Korea zonder de Amerikaanse bijstand zwak tegenover Noord Korea. Net als de EU zonder de VS is ook niets maar dat willen de politici hier niet toegeven. En zij zullen alles zoeken om te voorkomen dat zij zouden moeten toegeven het succes van Trump. Die heeft natuurlijk lak aan.

 11. Nasrani

  Als het fot gaat heeft Trump het gedaan,
  Als het goed gaat kan Trump dat nooit hebben gedaan,

  Ondertussen lijkt alles te gaan veranderen in de richting die Trump (en velen met hem waaronder ik)graag wil!

  Links is natuurlijk helemaal de weg kwijt na zoveel lof van ZUid Korea over Trump.

 12. Parestado4

  We hopen maar,dat het volk van Noord Korea net zo gaat als bij de val van het “ijzeren gordijn.Dat dat maar gauw mag geschieden!

 13. Julian

  De dictator en zijn vriendjes de Chinezen en de Russen hebben de foppresident flink laten blaffen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.