D66-hippies willen ons leger “flink vergroenen”: Defensie moet elektrische vrachtwagens en zonnepanelen kopen

D66 denkt dat de Nederlandse Krijgsmacht een soort padvinderij is, en de luxe heeft zich uitgebreid te gaan zitten buigen over duurzaamheidsvraagstukken. Stelletje rare hippies.

Als het aan D66 ligt gaat het Nederlandse leger ‘vergroenen’. En nee: dan gaat het niet om het aanpassen van de camouflagekleur op de soldatenuniformen, maar om beter op het milieu letten. Onze defensie is natuurlijk wel een beetje een rechtse hobby, dus D66 wil als compromispartij het wel een beetje verlinksen. Ook linkse partijen moeten van onze jongens kunnen houden: dat is wel zo genuanceerd. En hoe kan je dat beter doen door onze soldaten even af te leiden van het alledaagse militaire gebeuren, en ze in te zetten als de strijders voor een groene en betere samenleving?

Dat is althans wat D66-Kamerlid Salima Belhaj wil. Ze dient een initiatiefnota in om het leger te “vergroenen”. Zo moet er minder worden gereden met vervuilende vrachtwagens, mogen maaltijden niet meer worden ingevlogen en moeten er tijdens missies zoals in Mali zonnepanelen worden geïnstalleerd. Lees maar mee:

“Een milieuvriendelijk leger kan effectiever en veiliger operaties uitvoeren, aldus Belhaj. “Bij militaire missies zijn nu veel fossiele brandstoffen nodig. Denk aan alle generatoren die elektriciteit voor een kamp met airconditioning opwekken en de brandstof voor voertuigen. Dat kost niet alleen een hoop geld, de aanvoer naar de kampementen brengt ook risico’s met zich mee voor de missie.”

Als voorbeeld van hoe het niet moet, noemt Belhaj de vorig jaar gedane aankoop van tweeduizend nieuwe vrachtwagens. “Die rijden allemaal op diesel. Waarom is er niet voor gekozen een aantal hybride vrachtwagens te kopen. In een missiegebied als Mali kun je op het kamp via zonnepanelen elektriciteit opwekken, zodat je minder brandstof hoeft in te voeren.””

De afgelopen tien jaar hebben we dit soort onzin kunnen weglachen als idiote plannetjes van een oppositiepartij die koste wat het kost weer een beetje aandacht probeerde te genereren. Als wanhopig geklets van de patrouille van vingerwapperaar Pechtold. Maar die tijd is voorbij: anno 2018 zitten we helaas in een andere fase, want D66 is een regeringspartij. De sociaal-liberale partij levert doodenge ministers zoals Kajsa Ollongren en Sigrid Kaag, en mag nu via initiatiefnota’s proberen om ons leger af te leiden van hun échte taken en ze om te vormen tot een soort staatsvariant op het Wereld Natuur Fonds.

Salima schrijft in haar nota:

“Door aan te sluiten bij de klimaatdoelstellingen van Kabinet Rutte III kan Defensie door haar innovatieve kracht een voortrekkersrol op zich nemen. Dit leiderschap past bij Defensie en kan een positieve weerslag hebben op de samenleving.”

Want omdat soldaten straks zonnepanelen gaan neerzetten in Mali, gaan uw buurman en u er ook een paar op het dak hangen. Koekoek!

Kom op D66, zijn jullie nu helemaal van lotje getikt geworden of is dit alleen maar een plannetje om GroenLinks naar de duurzaamheidskroon te steken? Dat laatste zou overigens nog steeds geen excuus zijn, maar dan weten we in ieder geval dat jullie in ieder geval niet volkomen het verstand verloren hebben…

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

78 reacties

 1. DolleDries

  Die Russen liggen in een deuk.

  1. eRik2017

   Niet alleen de Russen denk ik. Mwoehahahahah

   1. DirkSteen

    Ik lach mij ook rot. Wat zijn die D66’rs toch een partij “luchtfietsers”!!!

  2. Siemien

   @DD wij hebben tenminste een(kuch)vrouw als (kuch)defensieminister, in Nederland is dat vooral héél belangrijk en maken we er gewoon een spelletje van..

  3. Florissa

   Oorlog voeren ?gaat niet lukken generaal deze week , we hebben het op orde brengen van de groententuin op het programma staan , en de radijsjes moeten volgens de verpakking deze week gezaaid .

 2. Bloem

  Onvoorstelbaar. Het is al langer bekend dat de geestelijke gezondheidszorg in Nederland te kort schiet.

  1. Bloem

   Net wanneer je denkt, kan het nog erger???

   1. tomygun

    Bloem .
    Morgen maar FF breit bart lezen anders geef ik ze wel een link
    Ik hou wel van een beetje humor .

 3. buitenbeentje

  Heeft Trump al gereageerd? Nederland gaat eindelijk naar de met de NAVO afgesproken 2% investering, ze lopen met molentjes.

 4. eRik2017

  Het huidige parlement begint te lijken op een theekransje. Mensen we hebben geen urgente zaken om aan te pakken, wie gooit er nog eens wat in de groep. Gewoon roepen wat ik je opkomt!

 5. Kodi

  En de vijand stopt natuurlijk wel eventjes braaf met vechten als de zon niet schijnt hè?

  1. Holland

   Kodi, hybride vrachtwagens kunnen gewoon op diesel rijden als de zon niet schijnt.

   1. tomygun

    Holland .
    Oooh als het donker is mag het wel maar niet overdag ?
    Kunnen zij dan een kleinere motor gebruiken ? nee .
    Heb je dan meer ruimte nodig ? ja .
    Dus heb je meer gewicht dat kost vernogen en snelheid .
    We hebben al een rubber duck maar nu moet daar ook
    nog een zittende eend bij met een stekker in z,n anus .

 6. Peter Selie

  Oké wist niet dat in Oost-Oekraïne, speciaal in de Donbass regio elektrische laadpalen staan.

  1. corfo

   @ Peter Selie.
   Die hebben ze daar ook niet, maar ze worden in een hoog tempo aangelegd.
   Enig nadeel is het feit dat in die regio maar enkele uren per daag elektriciteit geleverd wordt.

   1. Peter Selie

    Mooi corfo!

 7. bifbof

  in de moderne oorlog blablabla kan Quispel het in dier voege billijken

  1. Ernst Quispel

   Nu al dronken, bifbof?

   1. corfo

    @ Kwispel.
    De gevechtskracht van ons “leger” zou afnemen na het overgaan op meer duurzame vormen van vervoer, vraagt u zich af.
    De gevechtskracht van ons “leger” is momenteel NIHIL, er is geen geld in dit “rijke” landje om het “leger” op peil te houden. Soldaten die op eigen kosten uitrusting moeten aankopen, aankoop van afgekeurde mortieren enz. enz.

    1. Feit

     Het “eigen volk laatst”-principe heeft een enorme schade aangericht.

     Nederland wil daar vanaf. Dat gaat natuurlijk ook gebeuren maar het duurt te lang. De schade is straks onherstelbaar.

     De verantwoordelijken hiervoor moeten zware straffen krijgen om te voorkomen dat het daarna nogmaals gebeurt.

 8. Ernst Quispel

  De moraal van dit artikel blijft duister: verwacht Tim dat de gevechtskracht van ons leger afneemt als we overgaan op meer duurzame vormen van vervoer?

  1. eRik2017

   Deze mevrouw heeft defensie in haar portefeuille. Het lijkt alsof de enige onderwerpen waar zij mee komt paralel moeten lopen met de D66 cultuur van vandaag.
   Milieu, diversiteit en EU.

   Defensie heeft een primaire taak van landsverdediging. Die focus moet er blijven. Bij het Hennesdebat bleek dat er voldoende is om aan te werken en dat defensie is uitgeput na bezuinigingen.

   Als je eerst orde op zksn krijgt en dan gaat werken aan secundaire zaken, dan dat prima.
   En ja, als je veranderingen binnen defensie mbt milieu, diversiteit en EU primair behandeld, dan zal je daarmee het defensieapparaat ernstig verzwakken.

 9. corfo

  Geweldig plan, ben helemaal voor ! Hilarisch voorstel.
  Nu eerst een paar oplaadpalen aanleggen op de hei, ingeval van een oefening.
  En laat ons aller Ankje Bijleveld ff bij de naaste buurlanden informeren of zij oplaadpalen langs hun wegen willen plaatsen voor het geval dat de twee enige nog rijdende voertuigen van ons “leger” op weg naar het front kunnen bijtanken.
  Álle soldaten een e-bike en de generaal een elektrische brommer met duo-sit voor z’n persoonlijk assistente !
  Als we in ’t buitenland al niet als “gekke Henkie” bekend stonden, dan is dat nu wel gebeurd.
  Hoe dwaas moet iemand zijn om deze waanzin te bedenken ?

  1. eRik2017

   @corfo
   mwoeoehahah

   1. eRik2017

    ++++ er nog bij.

    Dit gaat alleen nog maar over milieu.
    Straks krijgen we ook de gender neutrale toiletten, verlaagde trainingsactiviteoit voor zwangere kolonelia’s, de qouta’s homo, hetero en transgenders bij geheime operaties. Hoofddoekjes bij defensie, en ga zo maar door.
    ook dat zit in het pakket van deze mevrouw, en ze lijkt er aardig fanatiek in te zijn.

  2. Holland

   Corfo, Salima Belhaj heeft het over de keus voor een BEPERKT AANTAL hybride vrachtwagens van de in totaal tweeduizend nieuwe vrachtwagens die zijn aangeschaft. Dat is helemaal niet gek in geval die ingezet worden in missiegebieden (zoals Mali) waar een groot aantal zon-uren per dag is.

   Daar is toch niks mis mee? Het gros van die stinkende en milieuvervuilende aangeschafte krengen blijft gewoon op fossiele dieselolie rijden.

   1. eRik2017

    In de kern zit er ook wel wat in @Holland vind ik ook wel, maar dit mens is met niets anders bezig dan milieu, diversiteit en EU binnen defensie. Zij heeft defensie in haar portefeuille. Alsof het hele leger ook roze gekleurd moet worden. Ze draait door!

    1. Guus Geluk

     Nee hoor, ze heeft een stevig idee hoe Defensie efficiënter kan rollen.

     1. eRik2017

      Oh jee, daar heb je defensiespecialiste Güza Önglüçk.
      Ben je nog aan het nahallucineren van je pilletje?

      Ik zou bijna vragen…… hoe dan?

     2. Guus Geluk

      “Ik zou bijna vragen…… hoe dan?”

      Lees maar wat Belhaj schrijft, Erik.

     3. DutchDropveter

      Nee hij is zijn uitkering aan het innen om daarna weer iedereen en alles te bekritiseren. Gewoon eens googlen op Wiki Gustafff 😉

 10. DolleDries

  Is het geen idee om ze ook uit te rusten met windmolentjes.

  1. eRik2017

   Mwoehahahah +++

   1. corfo

    @DolleDries.
    Windmolentjes ? Héél goed plan.
    Maar uhh………..daar loopt die hele zooi in den Haag toch al mee ?

 11. DolleDries

  En niet vergeten Pang Pang te roepen.

  1. eRik2017

   Mwhooehahahaha

 12. DolleDries

  Volgende stap jachtzweefvliegtuigen.

  1. corfo

   @ DolleDries.
   GEWELDIG !!!!!!

 13. Holland

  Wie kan er nu op tegen zijn om waar mogelijk en zinvol groene maatregelen door te voeren? Salima Belhaj schrijft: “Neem bijvoorbeeld de vorig jaar gedane aankoop van tweeduizend nieuwe vrachtwagens. Die rijden allemaal op diesel. Waarom is er niet voor gekozen om een aantal hybride vrachtwagens te kopen. In een missiegebied als Mali kun je op het kamp via zonnepanelen elektriciteit opwekken, zodat je minder brandstof hoeft in te voeren.”

  Dat is niet alleen kostenbesparend en groener, maar logistiek leidt het ook tot meer onafhankelijkheid. Dus meer veiligheid. Soms snap ook ik DDS niet.

  1. corfo

   @Holland.
   Een hybride vrachtauto, die wordt gebruikt in de woestijn, Mali bijv. gebruikt -tig maal méér energie als eenzelfde vrachtauto op een normaal wegdek. Oftewel : er zal een aanhanger achter de vrachtauto moeten worden gehangen en dan beladen met accu’s.
   Ik weet wel wat goedkoper en efficiënter zal zijn, u ook ?

   1. tomygun

    Corfo ,
    Niet zeggen hoor je brenkt ze zomaar op een idee .
    Dat mocht niet maggen dan is de humor weg .

    1. corfo

     @tomygun.
     Potverdorie, ik was ff op de serieuze toer, Tomy, sorry.
     Ik vergat even de humorvolle reacties van andere reaguurders.
     Goed dat je mij er even op wees.

 14. George van de linden

  Net een niet zo’n professioneel e-mailtje verzonden met zeker TIG aan taalfouten aan alle partijen:

  Tweede kamer,

  Gelooft u mij als ik zeg dat ik mij zit te bescheuren van het lachen voor mijn Pc-monitor na het stukje gelezen te hebben over ene Marokkaanse D66 mevrouw met de naam Salima Belhay, waarschijnlijk met ook een dubbel paspoort die op het lumineuze idee is gekomen dat het “leger” een groener en een duurzamere rol moet krijgen?

  Eerst zal ik mijn “gewone man”mening geven over hoe en wat ik denk als er over investeren gesproken word aangaande een welke krijgsmacht dan ook die moet aanvallen maar zich ook moet kunnen verdedigen:

  1: Goed werkende Up To Date aan automatische en handwapens en de daar bijbehorende munitie.
  2: Goed werkende niet steeds uitvallende tanks die niet aan grote onderhoudsbeurten toe zijn zoals nu het geval is, plus de weer bijbehorende munitie,
  3 : Modern bewapende marineschepen van deze tijd zijn en niet de verouderde schepen die er nu rond dobberen.
  4: De allernieuwste beschermende kleding / schoeisel en veiligheidsmiddelen voor de manschappen.
  5: Luchtafweerraketten van deze tijd.
  enz. enz.

  Maar geen maaltijden die over gevlogen moeten worden vanuit Nederland en geen 300 Hybride-legertrucks waar je geen fuck aan hebt en geen airco’s die op zonne energie draaien en geen ter plaatse gekweekte gewassen en nog meer van dat geneuzel!

  Ik weet zeker als bijv. Rusland / Amerika / Turkije / Frankrijk of IS dit waanzinnige voorstel onder ogen komt, zij net zo in een deuk liggen als ik nu.

  Nog even dit: D66 Salima Belhay doelend op het vervoer van brandstof: onderweg zijn er tal van risico’s waaronder aanvallen van vijandige groepen….ja natuurlijk, een leger bevind zich nou eenmaal in een oorlogsgebied en niet in de Efteling !!

  En groener….bedoeld zij soms de dieseluitlaatgassen versus milieu ? Is zij wel eens in een oorlogsgebied geweest en de rook van alle bommen / granaten en branden die deze produceren gezien…geloof mij ,daar zijn die dieseluitlaatgassen niets bij
  Of wil zij ook misschien milieuvriendelijk groene bommen en granaten bij onze krijgsmacht invoeren, dat kan hoor beste niet van deze wereld op de hoogte zijnde Salima Belhay?

  Al met al ben ik het wel met de media eens,D66 is een zinkend schip.

  P.s. Ik lig nog steeds in een deuk van het lachen.

  M.v.g.
  George van de Linden

  1. Holland

   George, Salima Belhay praat over een beperkt aantal (van de 2000 aangeschafte) HYBRIDE vrachtwagens. Die krengen kunnen dus gewoon op diesel rijden, maar ook op zonne-energie. Wat kan daar nou op tegen zijn??

   1. George van de linden

    En toch heb ik het nog steeds benauwd en dat is niet van de uitlaatgassen maar van het lachen.
    Het was oorlog en had geen keuze:-)

    Den haag / Nederland is helemaal van het padje af en stuk!

 15. Supernoodle

  Zijn er al electrische oplaadpunten in de zandbak?

  1. Holland

   Ja zeker, gewoon d.m.v op te richten zonnepanelen. Simpeler, groener en goedkoper dan duizenden liters dieselolie van ver te moeten aanvoeren. En logistiek dus makkelijker behapbaar.

 16. tomygun

  Hoe kan zo,n lopend kippehok in de regering komen ?
  Het kan best een aardige dame zijn maar hoe kom je daar ? .
  Men nemen een blik doperwten en halen er een paar uit
  is dit nu het geen wat zij willen een geit die ze kunnen verstaan .
  Een knobbel voor rekenen heb ik bij dit sort nog nooit gezien
  een E VW verbruikt bijna 100 Kwh per 100 km hij kan 240 km
  afleggen verbruik 230 Kw .
  1 solar panel 50 watt per uur 230.000 W / 50 W = 4600 panels
  voor 1 vrachtwagen die verbruikt 3x dit dus 13800 panels nodig
  dan kan je 9 wagens per dag laden als je ze binnen 1 uur kan laden ?.
  Een blinde schiet op 15 km afstand dit hele solar field aan flinters .
  Wat kost dit ? wat kost de transport van dit ? en wie gaat dit bouwen ? .
  De garantie die je hebt is natuurlijk 1 dag .
  Laatste vraag , Hoe kom je in deze regering mafklapper ?.

  1. Holland

   Flauwekul Tommy, solar panelen met een opbrengst van 300 watt per uur zijn al haast ouderwets. Dat is dus al 6 keer meer dan jij in je voorbeeld stelt. De nieuwere hebben een nog veel hogere opbrengst. En vergeet niet dat in bv. Mali de zon vrijwel 12 uur onafgebroken schijnt.

   Je voorbeeld klopt verder ook niet. Een blinde schiet namelijk net zo goed op 15 km afstand grote dieselolietanks aan flarden, met nog grotere en schadelijker gevolgen.

   1. eRik2017

    Ik denk wel dat Tomy ook een punt heeft.
    Defensie zal worden worden geconfronteerd met allerlei zijrails-procedures.

    Het is precies waar deze Truus aan voorbij gaat dat defensie niet een kwestie is van: Schat, neem jij de electrische? dan neem ik de diesel wel.

    Naar welke missie worden de electrische wagens ingezet, waarom, is er ruimte voor zonnepanelen? Extra van logistiek voor panelen + diesel.
    Techniciens die certificaten hebben voor onderhoud van een hybride + diesel + die van de gecombineerde, of meer mensen sturen.
    Transport en opslag van reserveonderdelen
    Hebben overige Natolanden dezelfde hybrides zonnepanelen.
    De technologie gaat zo snel dat over wtee jaar alle panelen weer kunnen worden ingeruild.
    etc

    Nogmaals in het dossier Hennes is al genoeg boven gekomen dat het volgen van procedures voor de basis al een opgave is.
    De gedachte is leuk, maar je moet niet defensie met zoiets opzadelen.

    En dan hebben we het nog niet eens over de kosten!

   2. tomygun

    Holland je hebt gelijk paneel hier is 350 watt ik rekende 35 watt .
    Dan mag je nog 13800 st / 7 = 1971 stuks .
    dat is echt een bundel dan de omvormers /laders / frame .
    12 uur zon vergeet het zeker als er ook nog heuveltjes zijn .
    Hier van licht naar donker is 12 uur iedere dag zomer en winter
    maar in de eerste en laatste 2 uur doet de zon zo goed als niets .
    Reden om diesel tegebruiken het brand niet gelijk je kan de tank
    lek schieten maar dan brand hij niet het is niet 1 tank maar het
    zijn er 3 of 4 of 5 tanks in een tank daar heb je echt een bommetje
    voor nodig een gat sla je met een plug dicht niet zo moeilijk .
    Opslag tanks zijn in de grond niet boven transport is boven gronds .

    1. corfo

     @ Ni28.
     Hier duikt toch wel een klein probleempje op @ Ni28.
     Namelijk : wélke wind ??
     Oosten-wind, westen-wind, zuiden-wind of noorden-wind ?
     Ook in de jachtzweefvliegtuigen (is niet mijn idee hoor !) zal een ander soort van positiebepaling moeten worden gebruikt. Ik stel voor géén zijraampjes te monteren in dat jachtzweefvliegtuig, zodat de vlieger z’n hoofd naar buiten kan steken en zodoende op de verkeersborden de richting kan lezen.
     Indien álle opmerkingen op dit forum door defensie ter harte zouden worden genomen dan hadden wij een prachtig “leger”. Zoals het nú is lijkt het meer op : “Daar komen de schutters”.

     1. Ni28

      Ik kan mij nog een communistische lied herinneren waarin werd gezongen dat de partij de wind en regen zullen regeren en niet andersom. Dat moet D66 toch ook kunnen?

   3. tomygun

    Holland ,
    Four wheel truck verbruik 1 liter op 2 km 100 liter = 200 km
    normale truck 1 liter op 4 km 50 liter op 200 km .
    Deze trucks hebben een dubbele tank inhoud 1 tank 4 a 500 L .
    Diesel truck kan binnen 15 minuten weer ingezet worden
    maar electries ? .

 17. Ni28

  Een tank met een windmolen op het dak lijkt mij wat. Zou de regering nu al kunnen vallen voordat wij later te veel moeten herstellen?

 18. Kodi

  Zoals de militairen nu al bij materiaalgebrek “Pang pang” moeten roepen, moeten ze dan in Mali straks “Vroem vroemmm” gaan roepen?

 19. Ni28

  En op zee gaan wij terug naar de tijd van Michiel de Ruyter. Wind is het codewoord.

 20. Duke

  En als het even kan de vijand niet helemaal doodschieten, want dan kunnen ze de organen niet meer roven.

 21. Ni28

  Het is altijd een zooitje op de slagvelden, geen milieu zones, niets, alleen rotzooi maken zij daar. D66 brengt hier verandering in.

 22. corfo

  Is dit het eerste “wapenfeit” van Salami Belhaj ? Ik heb nog nóóit van deze vrouw gehoord.
  Als dit haar eerste optreden is moet ze ’t hierbij maar laten.

  1. van Urk

   Zo gek is het idee nog niet. Het Amerikaanse leger doet trouwens al lang serieus onderzoek naar elektrische voertuigen en heeft zelf al enkele voertuigen in gebruik die elektrisch rijden.

   1. tomygun

    Van Urk ,
    Dat klopt maar dat is niet voor een aanval maar voor de
    thuisbasis dit kan dus heel goed gaan .
    Wat zij wel gebruiken in de aanval dat zijn lazer wapens
    zo wel op land en zee maar die werken niet op een zonne paneel
    gewoon op generators dat wel .

   2. Rechtsaf

    @Urk elektrisch rijden, in het leger, via bluetooth, op het internet, staat in de kinderschoenen maar ze zijn er al wel mee bezig want het is wel noodzakelijk om te kunnen achterhalen waar iemand heen is gegaan want km vergoeding moet wel gecontroleerd kunnen worden en natuurlijk is het van enorm belang dat diegene die een tank bestuurd ter verantwoording moet worden geroepen, als het ze niet zint..

 23. Gerlos

  Naar verluid blikt dat D66 groene geweren met groene kogels (spruitjes) wil gebruiken ook de granaten moeten groen worden evenals kleding helmen schoenen en vergeet natuurlijk niet de figuren van D66 die dit bedacht hebben. Zo groen als gras.

 24. Babaji538

  Hierbij, vervloek ik mijnh. Cuppens & zijn Kring.

  BABAJI
  Petra Hermans

 25. Homo erectus

  Die D in D66 staat voor Dickheads?
  Serieus hoe dom en naïef kan iemand zijn?

  1. tomygun

   Stijve homo ,
   +++++

 26. Homo erectus

  Nog één: de marine zeilschepen geven. Spaar je nog meer diesel uit…….
  Man ik hoop toch zo dat Darwin gelijk had en dat dit soort zichzelf laat verdwijnen.

 27. DolleDries

  Plagiaat

  Het energiedichtheid verschil tussen een (lithium)accu en bezine/diesel is ongeveer een factor 100. Een gemiddelde tank neemt zo’n 1200 liter mee en kan daar zo’n 300 km mee rijden. Een vergelijkbare accu zou voor zo’n tank dan een volume hebben van zo’n 120 m3. Voor de 3- en 10-tonners geldt een vergelijkbaar plaatje. Dat ze dáár bij c66 nou niet over nagedacht hebben. Nou ja, je moet ook wel eens iets te lachen hebben.

  1. tomygun

   Dolle Dries .
   +++++ .Yep de tanks die ik kan met RR motoren die lusten
   wel wat .

 28. Ni28

  Een tank vreet diesel en heeft ook geen grote actieradius. Dat is ook niet nodig want de gemiddelde levensduur van een tank op een slagveld is 5 tot 10 minuten.

  1. corfo

   @Ni28.
   Er is eigenlijk maar één oplossing van dit gigantische probleem, en dat is :
   bij voorbaat overgeven aan de vijand.
   Álle “zéér bekwame bestuurders” moeten natuurlijk wél de kans krijgen op een zéér eervolle aftocht naar een veilig buitenland, zoiets als bij WO-II.
   Verder zal de z.g. “elite” de nog in ons landje aanwezige bunkers volledig vullen (want plots is iedereen “elite”).
   Degene die de hoofdprijs betaalt is, zoals doorgaans : Jan met de Pet !

   1. Frits Jansen

    Jaja, pacifisme is zo gek nog niet.
    Alle Menschen werden Brüder componeerde Beethoven 200 jaar geleden al.
    Alleen zijn er altijd halve garen met te veel testosteron die MACHT willen. Soms met geweld.

    De Afghaanse oorlog is verschrikkelijk. Hollandse jongens die moeten sterven omdat ze op een missie worden gestuurd zonder duidelijk doel. De Afghanen verdienen grof geld aan opiumteelt, en wie daar tussen komt kan een klap op zijn hoofd krijgen. De westerse inmenging zien ze in Afghanistan als terrorisme, en daarmee als een aanleiding terug te slaan met islamitisch terrorisme. Door de Afghaanse oorlog wordt het westen dus niet veiliger, zoals ooit als reden voor ingrijpen werd gegeven, maar gevaarlijker.

    We herhalen Vietnam. Daar mengde het westen zich in een koloniale onafhankelijkheidsoorlog vanwege het vermeende communistische gevaar. Nu mengt het westen zich in Afghanistan vanwege het vermeende islamitische gevaar.

    Het zijn allemaal post-koloniale stuiptrekkingen.

 29. tomygun

  Tim , even een salut aan jou dit is een van je beste stukjes .

 30. Frits Jansen

  Er lijkt me niets mis mee als het leger meer gebruik maakt van zonnepanelen. En het zou me niet verbazen als ze daar al lang mee bezig waren.

  Het milieu-voordeel van elektrisch rijden heb ik nooit begrepen. Die stroom moet een keer worden opgewekt, en dat zal wel met steenkool of kernenergie gebeuren. Certificaten die “bewijzen” dat dat “groene stroom” is zijn voor een habbenkrats te koop.

  In elektrische auto’s zitten enorme accu’s vol giftige stoffen. Bovendien zijn die zo zwaar dat weer extra energie nodig is om een elektrische auto in beweging te krijgen.

  Ik zie uit naar de slimmerik die energiezuinige milieuvriendelijke munitie verzint.

 31. fuck de krant

  Oke even voor de duidelijkheid D66 wil:
  – Zonnepanelen meenemen op missies zodat er geen constante toevoer van brandstof nodig zal zijn.
  – Kazernes voorzien van voorzien van zonnepanelen waar daar plek voor is.
  – Voor een deel hybride/elektrische voertuigen aanschaffen voor het leger.

  Er wordt geen uitleg gegeven waarom dit de aandacht van het leger af zou houden van het veilig houden van het land en ik zie ook niet hoe dit zou kunnen gebeuren. Door het meenemen van zonnepanelen op missies is veel minder/geen aandacht meer nodig voor een toevoer van brandstoffen(wat ook weer risico’s meebrengt) en dit gaat ook wat minder snel fout. Natuurlijk zal het meer moeite kosten om op te zetten maar als de panelen eenmaal staan en werken kost dit vrij weinig aandacht. Dit zelfde geld voor zonnepanelen op kazernes, als wordt niks gedaan wordt met de grond of het dak waar deze op zouden komen denk ik niet dat dit een verschil maakt als ze eenmaal staat. Dit artikel laat het lijken alsof D66 het leger wil transformeren in een milieu club: “En hoe kan je dat beter doen door onze soldaten even af te leiden van het alledaagse militaire gebeuren, en ze in te zetten als de strijders voor een groene en betere samenleving?” vervolgens wordt er een uitleg gegeven door D66 waarom het legen veiliger en effectiever missies kan uitvoeren op deze manier. Het is niet alsof D66 het leger wil inzetten om velden met zonnepanelen op te zetten in een oorlogszone, alleen genoeg een(deel) van de compound te onderhouden.
  Ik wil niet klinken als een “D66-hippie” maar om het streven van het verdrag van Parijs te halen (maximaal 2 graden temperatuur stijging) zal de wereldwijde Co2 uitstoot tot slechts 15% van wat het nu is moeten worden verminderd en daar is best wat verandering voor nodig. en de ruim 340.000 m2 zonnepanelen die D66 wil aanleggen op ongebruikte grond zijn een goede stap in die richting.

  Als je wat meer info wilt over het artikel van D66. Alsjeblieft: https://d66.nl/defensie-moet-duurzamer/

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.