De executie van het referendum mag doorgaan: Raad van State verwerpt rechtszaak voor referendumreferendum

Er komt definitief geen referendum over het afschaffen van de referendumwet.

Het referendum is dood. Goed, technisch gezien was het nou nooit echt levend te noemen: het was sowieso slechts raadgevend, en die raad werd in het geval Oekraïne – de enige keer dat het is toegepast – linea recta in de prullenbak van het Torentje gesmeten. Tot zover ‘luisteren naar het volk’. Want we hadden het lef om in te gaan tegen de wil van onze grote leiders in Den Haag.

Dus moet het referendum weg. De afschaffing ervan zal over zo’n anderhalve week aan bod komen, onthult de agenda van de Tweede Kamer vandaag:

Ergens tussen 13 en 15 februari zal het enige directe democratische middel dat we hadden, dus sneuvelen. Maar wacht: zegt de referendumwet niet juist dat je referenda mag houden over het aannemen en afschaffen van wetten? Dat is het geval ja, dus zolang deze wet er nog is – wat dus niet meer lang duurt – moet die ook gevolgd worden. Niet zo gek dus dat er wordt opgeroepen tot het houden van een referendum over het afschaffen van het referendum. Voor zover er wat met die uitslag gedaan zou worden, natuurlijk.

Maar zelfs dat symbolische feestje mag niet doorgaan van Rutte III. Zij weigeren een referendum over de kwestie mogelijk te maken. Reden genoeg voor de actiegroep Meer Democratie om minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren voor de rechter te slepen. Via een zaak bij de Raad van State wil men niet zozeer de afschaffing van de wet tegenhouden, maar het houden van een referendumreferendum afdwingen.

Maar dat feest gaat dus niet door. De Raad is namelijk op de hand van Ollongren:

De rechtszaak van een actiegroep om een referendum te kunnen houden over juist het afschaffen van een referendum is van de baan.

De Raad van State, waar de zaak diende, vindt dat zij er ‘in dit stadium’ geen oordeel in mag vellen. Minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) kan nu haar wetsvoorstel doorzetten om een einde te maken aan referenda.

Volgens de Raad  moet het debat eerst gevoerd worden in het parlement, alvorens de rechterlijke macht er een oordeel over kan vellen. Probleem is dat er weinig meer te redden valt zodra de afschaffing erdoorheen is, natuurlijk: een zaak over een afschaffingsreferendum na afschaffing is een stevige portie mosterd na de maaltijd.

En dus kunnen we het referendum over twee weken definitief komen uitzwaaien. Een D66-kind dat decennialang gewenst was, maar bij geboorte eigenlijk al doodgeboren was. Een gevalletje post-natale abortus van D66, zullen we maar zeggen.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

66 reacties

 1. DolleDries

  https://www.vvd.nl/standpuntenoverzicht/

  Lach en huiver wat een bedrog

  1. PMG

   Inderdaad DD, deze gluipers schuiven alles af op mensenhandelaren en de gemeente. Bij gemeentes werken aapjes die een kunstje geleerd hebben en die kunstjes hebben niets te maken met beleid landelijke politiek, ze voeren slechts uit. Net als dat je zelf je ouders ’s morgens maar uit de stront moet gaan halen. Alles afschuiven mar wel lekker bepalen en vangen!

   1. Vit

    Zoals een mede reaguurder schrander opmerkte is ‘beleid’ een anagram van ‘debiel’.

 2. Zout

  Wat zullen de “democraten” lachen en feestvieren.

  Ben benieuwd hoelang de gemiddelde kiezer zich nog laat naaien door het Haags geteisem. Op 15 maart 2017 leed een groot gedeelte van het electoraat ook al aan selectief geheugenverlies.

  1. eRik2017

   Kasja is nog maar net bezig en draait het referendum de nek om en richt zich op de beperking van het vrije woord via social media.
   Volgende week staat o.a. majesteitsschennis op de agenda.
   Ik hou mijn hart vast dat Willy op Lucky TV straks ook niet meer mag. Mensen zouden wel eens kunnen denken dat het echt is.

  2. eRik2017

   @Zout
   Wat denk jij? Mogen wij straks Wim nog tegenspreken?

   1. Zout

    @Erik: Zeker, als dat niet meer kan/mag is DDS failliet. 😉

    1. eRik2017

     @Zout
     Naja, Kasja wil bij de kapper straks alleen de Viva en Libelle nog lezen, en nu.nl op haar mobiel. Dan is DDS wel mooi naar de klote.

     1. Zout

      @Erik: Karin gaat de rit niet uitzitten, Perte Penthouse gaat voortijdig failliet.

     2. Marija

      @Zout (7) Ik hoop het van harte.
      Die Kaat Karin is een gruwel.

 3. Duke

  De RvS heeft de onafhankelijke niet-politieke rechtspraak begraven. Lang leve de eigen richting!

 4. trampoline

  Laten we de zaak maar eens omdraaien. Als zij niet naar ons luisteren dan negeren wij hen.
  Blijf op dit soort sites reageren om ze bezig te houden om ze af te leiden en bezig te houden. Doei

  1. Weethetbeter

   Haha, waarschijnlijk heeft de politiek nog nooit van de DDS gehoord. Jullie schatten jezelf wel erg hoog in hoor.

   1. eRik2017

    Je hebt gelijk Wim!

    Dag Wim!

   2. swetsnek

    Val dood wim dag zoon van een hoe.r

   3. Zout

    Dag Wim!

  2. trampoline

   Kafka Orwellgren denkt toch niet dat een eventuele revolutie wordt georganiseerd via het internet? Nee, dat gebeurt onder 4 ogen in achterkamertjes, net zoals de politiek haar besluiten neemt. En daar heeft de AIVD bij lange na niet genoeg mensen voor om dat in de gaten te houden.

 5. DolleDries

  En maar de Poolse regering schofferen ,wat een zooitje

 6. A3aan

  Ja ja, iets van,: Wij executeren de mens, later wordt wel besproken of er sprake is van schuldig.

 7. Gerlos

  Dit was al jaren een zaak wat gedoemd was te mislukken, penthouse Pechtold heeft het nog een tijdje geprobeerd maar is afgehaakt sinds zijn partij in de regering zit.

 8. Heinz

  Het sop is de kool niet waard of andersom. De Britten hebben ermee geleerd…

 9. Ernst Quispel

  Het referendum is een kwalijke karikatuur van democratie en het is verheugend dat het ten grave wordt gedragen.

  Deze perverse poppenkast behoort tot het verleden.

  1. Holland

   Ja hoor Wim. Dag Wim. Slaap lekker Wim.

  2. Zout

   Ja hoor Wim. Slaap lekker Wim.

   Dag Wim!

  3. Hetzalwelweer

   en wie ben jij? Niet ernst kwispel? De eeuwig trollende en dolende nutteloze ziel hier op de DDS draadjes…..Ernst Quispel, de op een Anne Fleur trekkende vaderlands hatende zure haatblater. Een doekje op je koppie, de oogjes verdekt…..ik hou niet van holland maar van iedereen die hier binnentrekt. Jij, niet Ernst genomen Kwispeltje….het kneusje van de klas, dit zal je altijd blijven. Met al je pseudoos, of pedoos, je bent kansloos…een links gierende fascist…een holland hatende nix…

   1. Zout

    +++++

    1. Hetzalwelweer

     dank je

     1. Zout

      😉

  4. eRik2017

   Ja hoor Wim!
   Slaap lekker!
   Dag Wim!

   1. Hetzalwelweer

    Erik….geboren in 2017, dat je de taal al zo goed onder handen hebt, erg knap. Maar wie is Wim…..volgens mij mag je hem niet zo.

    1. Zout

     Dat is een goed bewaard geheim!

  5. Bloem

   Onze huis antisemiet heeft het lef zich over democratie en daarmee de rechtstaat uit te laten

  6. Bloem

   U heeft een kwaadaardige geest

  7. trampoline

   Jij bent een kwalijke karikatuur van een mens. Jouw mening doet er niet toe.

   1. Ni28

    Quispel hoort bij de club van de verachtelijke dictatoren 66 dus wat verwacht je?

 10. Bloem

  De democratie is in Nederland definitief de nek omgedraaid. Wil men nog iets veranderen in dit land is de vreedzame weg voorlopig dicht gegooid

  1. Hetzalwelweer

   Beste Bloem, hoe graag wij dit ook zouden willen…..er is geen sprake meer van Nederland….Nederland maakt onderdeel uit van de EU en moet zich daar naar gedragen. Brussel bepaalt en betaald….Binnen nu en 10 jaar is Nederland kapot….en Duitsland en Frankrijk….De Verenigde staten van de EU is een feit….

 11. sjun

  Het klimaat voor een volksopstand groeit. Verstandige mensen scherpen vast hun talenkennis aan voor het geval Holland dermate slecht wordt dat er niets meer te verliezen valt. Er kan tenslotte overal belasting betaald worden maar bijna nergens is de bedil en schraapzucht bij de overheden zo groot.

  1. Hetzalwelweer

   Tja Sjun, en je doet er niets aan…..een volksopstand…..digitaal? De Boeren in Groningen hadden de trekkers klaar staan maar mochten niet.

 12. Guus Geluk

  Goed nieuws op de honderdeneerste dag van dit kabinet. En uitstekend voor onze democratie.

  1. Vit

   Inspraak verbieden is uitstekend voor democratie ja ja.

   1. Guus Geluk

    De inspraak is er. De volksvertegenwoordiging.

    1. Vit

     Ja maar die maken er nog al eens zo’n puinhoop van dat je spijt hebt daarop gestemd te hebben en dan is een referendum het enige middel om daar nog wat aan te doen.

     1. Guus Geluk

      De VVD is anders weer de grootste partij gemaakt door de kiezer.

     2. Vit

      Met behoorlijk verlies wat je niet ontgaan kan zijn, het zou me ook niets verbazen dat deze ‘vrije val’ zich bij de volgende verkiezingen weer voordoet.

     3. Vit

      Btw, wel typerend dat jij de VVD aanhaalt. 😉

     4. Guus Geluk

      Ik bedoel – als je van mening bent dat de volksvertegenwoordiging er één grote puinzooi van maakt, rest je slechts één ding te doen: volksvertegenwoordigers aan de macht brengen die er in jouw ogen géén puinhoop van maken.

     5. Vit

      Dat duurt me te lang Guus.

     6. Guus Geluk

      Ah, okay.

    2. trampoline

     Oh, je bedoelt die club plucheplakkers die met hele leugens, halve waarheden en loze beloften in de Kamer terecht is gekomen?
     Vind je het gek dat de meerderheid van de kiezers geen enkele binding meer heeft met dit zooitje gesubsidieerde lakkeien?

     1. Guus Geluk

      In mijn ogen is er weliswaar een vertrouwensbreuk met de bemanning – de politie, maar niet met het systeem: de representatieve democratie.

     2. Guus Geluk

      Politici.

     3. Vit

      Dat zie je goed en daar zouden we wat aan kunnen doen.

   2. Ernst Quispel

    De inspraak hebben we voortreffelijk geregeld met ons stelsel van representatieve democratie. Referenda tasten dat stelsel aan en hebben niets me democratie te maken.

    1. Vit

     Lul maar tegen mijn kont.

 13. Duckday

  Is de RVS nog betrouwbaar Lijkt me met zo een rechtspraak dat dit geldverslindend partij clubje maar opgedoekt moet worden

 14. Ni28

  Dictators 66 zwaaien de scepter in dit rampkabinet. Mochten wij bij de vorige kabinet denken dat het al erg genoeg was dan is dit ronduit een ramp. Een ramp voor de democratie. De tijdperk van censuur is begonnen want de regering bepaald wat waar is en inspraak van de burger verboden door de afschaffing van de enige democratische middel, de referendum recht. Nu kan de regering weer vriendjes worden met Erdogan want wij hebben ons aangepast aan de autocratische vorm van regeren dus het zal weer klikken tussen hem en Rutte.

 15. Ni28

  Een volksvertegenwoordiging die bang is voor referenda spreekt voor zich.

 16. Ni28

  “De VVD is anders weer de grootste partij gemaakt door de kiezer”.
  Nee, de VVD is niet klein genoeg gemaakt door de kiezer.

 17. Benny

  Weethetbeter weet helemaal niks.

 18. P.Sisterons

  Ploert Rutte zaait wind. En zal storm oogsten.

  1. Zout

   Wie met leugens zaait oogst in elk geval geen waarheid maar zal er wel mee afgerekend worden.

 19. cor wit

  De raad van state is net zo verrot en corrupt als de regering zelf !!!!
  Er moet gewoon een gigantische opstand komen !!!!
  Helaas zijn Nederlanders een laf volk die laten liever over zich heen lopen.en erg gemakzuchtig
  En met hun dikkereet op de bank blijven hangen

 20. cor wit

  De VVD is weer de grootste geworden door verkiezingsfraude. De politiek en het systeem is verrot.
  Met medewerking van Brussel

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.