De kogel is door de kerkklok: Europees Parlement stemt vóór het afschaffen van de zomertijd

Als het aan de hoge heren en dames in Brussel ligt, is het straks afgelopen met twee keer per jaar je klok verzetten.

Gisteren werd het al bekend: het Europees Parlement zou zich gaan buigen over de vraag of we met zijn allen – dat wil zeggen, binnen de Europese Unie – doorgaan met twee keer per jaar de tijd te wisselen tussen winter- en zomertijd. De wintertijd is eigenlijk de ‘echte’ tijd, maar om redenen van energiebesparing en allerlei andere milieufratsen leven we de helft van het jaar een uur later. En dat leidt volgens anderen weer tot mensen en dieren die van slag raken, meer auto-ongelukken en verstoorde bioritmes. En vast nog een hele waslijst aan andere problemen. De meeste mensen zal dat worst zijn, maar onze volks’vertegenwoordigers’ in de Europese hoofdstad vinden het kennelijk belangrijk genoeg om over te debatteren én om erover te stemmen.

Het was bij voorbaat niet echt duidelijk hoe de uitslag zou worden, maar inmiddels weten we het: het parlement heeft vóór afschaffing gestemd. En dat betekent… helemaal niets. De enige gekozen Europese politici hebben namelijk helemaal niet de macht om de tijd even te veranderen: dat heeft alleen de ongekozen Europese Commissie van Jean-Claude Juncker en Frans Timmermans. In de praktijk is deze stemming enkel een advies aan die ivoren toren om afschaffing te onderzoeken en overdenken. Dat kunnen ze doen. En misschien ook niet. Het zal eraan liggen of ze daar zin in hebben, in feite.

Dat wordt dus nog afwachten: reken er maar op dat die klok volgende maand gewoon nog een uur naar voren gezet moet worden. Iets waar niemand zich serieus druk om lijkt te maken. Eigenlijk zou afschaffing van die eeuwige tijdshocus-pocus slechts één onbetwist voordeel hebben: dat het voor eens en voor altijd afgelopen zou zijn met de discussie eromheen. En daar kijk ik stiekem wel een beetje naar uit.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

51 reacties

 1. Meester Kong

  Het Europees Parlement vindt het nog te vroeg om de Europese Commissie te vragen de zomertijd af te schaffen. In plaats daarvan komt er een “grondig onderzoek” naar de effecten daarvan. Volgens de parlementariërs hebben eerdere onderzoeken nog geen definitief antwoord gegeven op de vraag of de maatregel wel een energiebesparing oplevert en of die besparing opweegt tegen eventuele gezoneheids- en welzijnsproblemen.

  Moet ik nu DDS geloven of NRC ?

  1. eRik2017

   Ben het met je eens @Kong (ook niet altijd 😉 )
   Waar ik wel moeite mee heb is dat als ik het goed begrijp een volledig EU parlement (al zal de uitvoering wel gereduceerd zijn tot een aantal “specialisten”) zich hier al een paar dagen mee bezighoudt, en op geen enkele manier heb ik het gevoel hier op welke manier dan ook in gekend te zijn.
   Volledige referenda eis ik niet meteen, maar er zijn ook vele tussenwegen zoals een poll of hoe dan ook waar een indicatie kan worden verkregen wat de mensen ervan denken.

  2. rafi

   Wat een ongelijkwaardige strijd! Je moet, bij zo’n malle vergelijking, altijd DDS geloven.

   1. tomygun

    rafi ,+++++

 2. Pit

  Ik heb de EU niet nodig. Ik heb het voor- en terugdraaien van de klok altijd een ramp gevonden, heb er het nut nooit van ingezien. Afschaffen die flauwekul!

  Afschaffen Zomer- Wintertijd

  [X] Voor
  [_] Tegen

  1. eRik2017

   Sorry dat ik net heb gecolloboreert met Henk-Wim, maar hij heeft een punt. (ik ga hier geen gewoonte van maken hoor 😉 tenzij hij bijdraait)

   Afschaffen Wintertijd
   [X] Voor
   [_] Tegen

   1. Pit

    @Erik: Ik heb eigenlijk (nog) niet nagedacht over zomer- of wintertijd. Mijn punt is dat ik tegen het voor- of achteruitzetten van de klok ben. Als zomertijd betekent dat het om 22:30 nog licht is lijkt mij dat een prima idee!

    1. Fortiori

     Heer Pit, soms kan een klok van slag raken. Vooral bij terugdraaien. Maar moeilijk is het niet.

     1. Pit

      @Fortiori: Hetzelfde euvel doet zich voor wanneer men iemand telefoneert en zegt dat hij verkeerd is verbonden of het verkeerde nummer heeft gedraaid. Het toilet doortrekken… ja vroeger wel, toen zat er nog een doortrektouwtje aan de stortbak. Tegenwoordig bestaan er doorgaans en bijna alleen nog maar hangtoiletten waarbij je een knop moet indrukken om jezelf van het residu te ontdoen.

  2. Frits Jansen

   Je hebt de EU wel nodig want het wordt een nachtmerrie voor reizigers als sommige landen wel en anderen niet de zomertijd afschaffen.

   Een belangrijk argument voor afschaffing is dat de tijdzones uren breed zijn, dus zomertijd heel anders uitwerkt bijv. voor West-Spanje en Oost-Polen, terwijl die toch in dezelfde tijdzone liggen. West-Spanje ligt op 7,4 graden westerlengte, Oost-Polen op 23,6 graden Oosterlengte. Verschil: 31 graden. Rond dat af tot 30 graden = 30/360 = /12 van een dag, kom je op twee uur verschil. Let wel: de klokken wijzen dezelfde tijd aan, alleen gaat op de ene plaats de zon veel eerder op en onder als op de andere plaats.

   Nationalistische Eurofoben zouden een aparte Nederlandse tijd moeten bepleiten. Tot 1909 had in Nederland elke stad z’n eigen tijd, van 1909 tot 1940 verschilde de Amsterdamse tijd 20 minuten van GMT (UTC), zie https://nl.wikipedia.org/wiki/Amsterdamse_Tijd

   Een standaardtijd heeft vooral zin voor telecommunicatie. Voor dienstregelingen zijn er alternatieven. Zo worden de vertrektijden in Rusland altijd in Moskouse tijd aangegeven. Vertrektijden in Kazachstan worden in Astana tijd aangegeven, die een uur afwijkt van de tijd in West-Kazachstan – waardoor ik een keer een trein miste, want daar reken je niet op.

 3. Henk-Jansen

  Ik zou toch eerder de wintertijd afschaffen. Ik vind het heerlijk dat het in de zomer soms om half 11 nog licht is.

  1. eRik2017

   @Henk-Wim
   Nou Henk, ik weet niet wat er gebeurd, eerst eens met Kong en nu met jou.

   Ik zou ook zeggen, niet die klok met de wintertijd vooruitzetten.
   Dit is nou een typisch ding wat ik tegen heb op EU besluitvorming.

   1. buitenbeentje

    Ja, ik vind het ook griezelig om het met bepaalde mensen eens te zijn, maar schaf de wintertijd maar af. (Hoewel, als wij eerder gereageerd hadden met positief zijn over zomertijd, hadden de trollen vast het tegenovergestelde gezegd. Verkeerd gegokt dus).

    Daarbij komt dat Nederland aan de westelijke rand van de MET tijdzone ligt. Op 21 juni gaat daar om 5 over 10 (zomertijd) de zon onder en begint de schemering. Waar ik woon in Oostenrijk gebeurt dat allemaal een uur eerder, de zon gaat om 4 over 9 onder, dan is hij overigens al lang achter de bergen verdwenen. In het oosten van de tijdzone gaat de zon dan al om 20:33 (Debrecen, H) onder, in wintertijd dus om half 8. Daar houdt de winter dan eigenlijk nooit op. Nee, doe mij maar de zomertijd.

  2. Holland

   Zomers is het om elf uur en bij onbewolkte lucht om half twaalf nog licht, sukkel.

   1. Henk-Jansen

    Is het nou echt nodig om me een sukkel te noemen omdat ik er een half uurtje naast zit?

    1. Holland

     Je bent niet een sukkel omdat je er een half uurtje naast zit, maar omdat je een geboren sufkop bent die altijd policor sukkelige opmerkingen en reacties geeft. Nimmer heeft iemand je op een zinvolle bijdrage kunnen betrappen.

     1. Henk-Jansen

      Ik vind juist dat mijn reacties altijd van hoog niveau zijn en niets anders dan de waarheid vertelt.

     2. Holland

      Henk-Jansen lijdt duidelijk aan het Dunning-Krugereffect, het psychische verschijnsel dat optreedt bij incompetente mensen die juist door hun incompetentie het metacognitieve vermogen missen om in te zien dat hun keuzes en conclusies vaak verkeerd zijn.

     3. eRik2017

      Dat vind ik ook @Henk-Wim, whoehahahah

 4. Duke

  Ik doe niet mee aan de afschaffing. Blijf van mijn zomertijd af!

  1. Henk-Jansen

   En als we nou de wintertijd afschaffen?

   1. Duke

    De wintertijd afschaffen zou ik minder erg vinden. Wat mij betreft zetten we de klok elk jaar vooruit en schaffen we dat schrikkeljaar af eens in de 4 jaar.

    1. buitenbeentje

     @Duke. Misschien moet je dat nog eens overdenken. Als je een schrikkeldag wil ondervangen moet je de klok zes uur per jaar vooruit zetten. Dat zal me a. een chaos geven en b. aan het eind van 4 jaar is het dus op 6:00 uur UTC+1 (onze wintertijd) 0:00 uur UTC+1

 5. DolleDries

  Gewoon het hele jaar de zomertijd nemen.

  1. Pit

   @DD: Een referendum zou hier een uitkomst zijn, moet alleen wel bindend zijn. 😉

 6. Heinz

  Een half uur misschien ? Beiden tevreden.

 7. denk eens na

  Het gaat niet eens over de tijd, zie welke democratie we wonen, een junk.er gaat beslissen .Welke democratie?! Leve de eu.

 8. Frits Jansen

  Extra argument is dat de tijdzone van Nederland loopt vanaf Spanje en West-Frankrijk tot de grens tussen Polen en Wit-Rusland, en de natuurlijke tijd verschilt uren tussen die uiteinden van onze tijdzone.
  Het FvD heeft al gepleit voor een aparte Nederlandse tijd, die een half uur verschilt van die van Duitsland. Heel lang geleden hadden Den Haag en Amsterdam een andere tijd, waarom krijgen we dat niet terug?
  Het is een beetje puzzelen met treindienstregelingen. In Rusland – dat negen tijdzones omdat – worden alle vertrektijden van treinen aangegeven in Moskou tijd.

  1. Ernst Quispel

   Goed plan van het FvD.

   🙂

   1. eRik2017

    Ernst-Wim heeft gedouched en is terug op zijn kamertje. Hij heeft zojuist scrabble gespeeld met een paar medebewoners die een verstandelijke achterstand hebben.
    Ernst Wim heeft gewonnen, en is nu buiten zinnen van blijdschap.

 9. Bes Tolen

  De zomertijd is mij altijd goed bevallen omdat het klaarlichte deel van de dag en met name de avond daarmee gunstiger werd ingedeeld en er langer te genieten was. Als men in Nederland toch zou willen veranderen dan maar de uurindeling van de wintertijd opschuiven naar die van de zomertijd.

  1. De aap van de Min. President

   De zomertijd is de meest corrumperende manier om het menselijk lichaam te ontregelen.
   Net zoals nachtdienst bij allerlei instellingen zoals politie, ziekenhuizen en verkeersleiders e.d.
   Vele jaren geleden werd het ingesteld als zou het een bijdrage leveren aan een lager energie verbruik.
   Niets is minder waar omdat het een middel was om mensen ziek te krijgen en uit het arbeidsproces te stoten ten behoeve van jongere goedkopere arbeidskrachten.
   Het Centre of Human Resources heeft er uitgebreid onderzoek naar gedaan en kwam tot uiterst onrustbarende conclusies.
   Hartinfarcten, overmatige stress met als gevolg huidziekten en zelfmoord waren de conclusies.
   Samengevat: Door het ontregelen van de biologische tijdklok werden /worden mensen willens en wetens ziek gemaakt. Tel uit je winst.

   Leuker kan ik het niet maken, wel eerlijker.

   1. Holland

    Wonderbaarlijke tekst van Aap. Googlen levert niks op van wat beweerd wordt. Zou een linkje er af kunnen?

    1. buitenbeentje

     Al die mensen die op vakantie gaan naar bijvoorbeeld Portugal, Groot-Brittannië, Griekenland, Roemenië etc. Allemaal doodziek als ze weer thuiskomen. En dan praat ik nog niet eens over Zuid- en Midden-Amerika of Azië. De sterfte onder piloten en kabinepersoneel van vliegmaatschappijen is ook enorm. Ik snap niet dat mensen nog in een vliegtuig stappen.

     Jammer voor mij dat ik zo graag reis. Ik neem het risico maar weer. Volgende week weer op weg naar Verweggistan. Hartinfarcten, overmatige stress met als gevolg huidziekten en zelfmoord. Ik zal het onthouden als het zo ver is.

 10. De aap van de Min. President

  Quote bovenstaande koptekst: De kogel is door de kerkklok. Einde citaat.

  Hoe doet u dat hr. S. F. de Jesus Madureira Porfírio ?
  Met een Gatling radar gestuurd snelvuurkanon of zo?
  In Nederland kent men de uitdrukking “de kogel is door de kerk” daarmee wordt bedoelt dat het ( wat het onderwerp ook moge zijn ) is beslist.
  Dat u hier een podium biedt aan dolende zielen is uitstekend maar wees dan wel zo verstandig om de weer te geven tekst van correct nederlands te voorzien.

  1. buitenbeentje

   Een klok geeft de tijd aan
   Kerken hebben over het algemeen een klok
   De uitdrukking is “kogel door de kerk”.
   In dit geval is “kogel door de kerkklok” dus een leuke vondst, een dichterlijke vrijheid zeg maar.

   Behalve voor apen, want die hebben zoals bekend maar een zeer laag IQ en dus moet je ze uit gaan leggen wat de schrijver bedoelt, waarmee het leuke van de vondst al weer verdwenen is.

 11. CJD

  Zomer en wintertijd is ingesteld met een reden. Die lange zomernachten zijn heerlijk en die zou ik niet willen missen.

  Anderzijds heb ik absoluut geen zin om in het pikkedonker wakker te worden.

  Kortom laten we het gewoon zo houden

 12. toetssteen

  Meh, als ik volgende maand naar Singapore vleig stel ik die klok zeven uur bij. Komt wel weer goed.

  1. toetssteen

   vleig_vlieg

  2. buitenbeentje

   In Singapore zijn de dagen wel zomer en winter heel kort 🙂

 13. Le Pro 58

  De horeca maakt goede tijden door en gaat weer voor de volle 100% door om als onderneming te gaan genieten van mooie lange zomeravonden waar men in de gelegenheid gesteld word om gezellig nog na de gedane arbeid een terrasje te pikken .
  Door dat de mensheid kan genieten van een uur langer licht komt volgens mij de natuurlijke vitamines van het licht tot wasdom om vaker iets te gaan ondernemen .
  Elke sport om te doen om s’avonds nog een uurtje met het verworven daglicht te gaan ondernemen werpt altijd zijn positieve kanten op de maatschappij .
  Bewezen feit is het zonnige voorjaar met een zonnige zomer of najaar , de mens een stuk vrolijker wordt door de gevolgen van de zomertijd met het uurtje vooruit .
  De barbeque word vaak op de gekste tijden s’avonds aangestoken waardoor de winkelier ook zijn steentje bijdraagt aan de economie om zijn omzet te zien stijgen aan de gekochte goederen , het mes snijd aan twee kanten .
  In de winter gaan ze somberen en eten zich dik uit verveling met te weinig beweging .
  Elke winter gaan er weer velen in een depressie schieten door de donkerte en weinig daglicht .
  Het mopperen op overgewicht en daarmee gepaard gaande diëten en afvallen heeft zijn hoogte punt altijd in de winterperiode door de vele uren tekort aan daglicht.
  We roepen al eeuwen de donkere dagen voor Kerst of de kortste dag in december .
  En om nou nog een beetje plezier te hebben in die korte daglicht dagen eten wij onze depressies weg en maken vele hun dure trip naar zonnige oorden of gaan zich te buiten aan een dure sneeuw en skivakantie .
  In gewone taal zou een referendum op zijn plaats zijn met de voor en tegen argumenten om het verschil te kunnen maken tussen licht en donker , lijkt mij wel zo eerlijk .
  Mijn keuze weet u al !

 14. Babaji538

  Het gevolg, van het Katholicisme.

  Petra Hermans

 15. Rechtsaf

  Juncker is ook voor afschaf van elke vorm van democratie bij de Nederlandse/Europese burger

  “Wir beschließen etwas, stellen das dann in den Raum und warten einige Zeit ab, was passiert”, verrät der Premier des kleinen Luxemburg über die Tricks, zu denen er die Staats- und Regierungschefs der EU in der Europapolitik ermuntert. “Wenn es dann kein großes Geschrei gibt und keine Aufstände, weil die meisten gar nicht begreifen, was da beschlossen wurde, dann machen wir weiter – Schritt für Schritt, bis es kein Zurück mehr gibt.”

  1. Pit

   @Rechtsaf: Da’s dan weer géén verrassing, helaas. Ik zou Bacchus Juncker wel graag af willen schaffen, al was het alleen al omdat hij niet door de kiezers is gekozen.

   #0,00000606

 16. Gerlos

  Erg belangrijk dat het gedrocht EU hier over beslist.

 17. Luwadder R1

  Ja Gerlos de Europese Clan bemoeit zich werkelijk overal mee, met de motor rijopleidingen (fase rijbewijs) en ook bepalen ze wat de kaartjes gaan kosten voor de veerboten naar de waddeneilanden. Maar waarom de regering niet mag beslissen over het afschaffen van de zomertijd??? er is ook geen 1 regeringsleider die de vuist op tafel slaat en zegt :waar bemoeien jullie mee?? bemoeien jullie maar met die kapitale Brusselse poppenkast en de zelf verzonnen regeltjes.Het lijkt erop alsof de regering helemaal niks meer kan : handelsverdragen afsluiten, zomertijd al of niet afschaffen, uitslagen van referenda bespreken. Werkelijk alles moet met die Europese Clan besproken worden.Ben een voorstander om de zomertijd af te schaffen, er is ook 1 die wil de wintertijd afschaffen dan blijft het langer licht, nou ik vindt donker veel gezelliger. Heb het mee gemaakt in de Algarve (Portugal loopt qua tijd parallel met Groot Brittanie) om 21:00 uur werd het al schemerig in combinatie met het warme weer HEERLIJK!!!, dit terzijde. Nadeel is wel dat alle audio apparatuur en weerstations dan weer handmatig moet worden bijgesteld, immers de tijd op die apparatuur gaat daar automatisch vooruit of achteruit.

 18. mcpmcp

  Een groot scala aan mensen met serieuze pychische en lichamelijke klachten wordt door voorstanders van zomertijd te makkelijk neergezet als zeurpieten of klagers.

  De veronderstelling dat klachten en verstoring van het bioritme wel meevallen en we het niet groter moeten maken dan dat het is (wat is dat dan?) is dus…. een veronderstelling.

  Daartegen zijn klachten van mensen (en gedomesticeerde en wilde dieren) die wel last hebben van de zomertijd wel degelijk ondersteund door onder meer de Universiteiten Groningen, Freiburg, Basel, Munchen, Arhuus, Regensburg, Sleep Medicine journal, Epidemiology journal, Swedish register about heart intensive care, Australisch onderzoek, Amerikaans onderzoek, winnaars van de Nobelprijs voor Geneeskunde en diverse WHO publicaties om maar ekele bronnen te noemen. De lijst is veel langer en gaat door. Kennelijk bestaan deze talloze onderbouwingen en wetenschappelijke bewijzen uit suggestie, ongefundeerde meningen en prutsonderzoek?

  Ik zie graag andere maar wel degelijk onderbouwde bronnen vermeld over hoe zomertijd wel nuttig zou zijn.

  Dat natuur/wilde dieren er geen last van zouden hebben is opnieuw een veronderstelling en klopt niet. Verandering in kunstlichtopbrengst bijvoorbeeld in bebouwde gebieden (en waar is niet veel gebouwd in Nederland) heeft aantoonbare invloed en verstorende werking op aangrenzende natuurlijke omgeving voor landdieren en (trek)vogels.

  Maar vooral gedomesticeerde diergroepen zoals veeteelt en bioindustrie, die afhankelijk zijn van de mens, kunnen hoe dan ook niet hun biologische klok volgen. Met gezondheidsschade en gedragsproblemen daarvan.

  De stelling dat de natuur zich uiteindelijk altijd aanpast is vermoedelijk meer dan waar. Wel is dan interessant ook de vraag te stellen wat er dan precies wordt aangepast. Aanpassen moet niet worden verward met herstellen. Doorgaans ontstaat een nieuwe situatie: een oude situatie is deels gewijzigd of verdwijnt geheel om plaats te maken voor een andere, wellicht minder wenselijke.

 19. Frits Jansen

  De midden-Europese tijd geldt van Spanje t/m Polen. Zelfs met de zomertijd gaat de zon in Oost Polen nog heel vroeg op, en heel vroeg onder. Dus voor de mensen daar is het des te klemmender om later op te staan en dan ook later naar bed te gaan.
  Alternatief is om Europa in meer tijdzones op te splitsen.
  Nu beslaat die tijdzone ca. 30 lengtegraden, terwijl een tijdzone van nature 360/24 = 15 graden beslaat.

 20. habafo

  mooie flater voor uns Junker. Hij wilde duitsland hoog houden en constant de zomertijd houden. Invoering maar twee tijdsindicatie in de EU lijkt mij meer zinnig. Als in het oosten van europa om 18:00u donker wordt wordt het in het westen van europa pas om 19:45u pas donker. De zomertijd en wintertijd beleven we in Amsterdam anders dan in Wenen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.