EenVandaag ondermijnt rechtszaak tegen tabaksindustrie: ‘68% vindt dood door roken eigen schuld’

Maar: schuld van de één sluit schuld van de ander niet uit.

Vandaag is een grote, belangrijke dag voor mensen die geloven dat de tabaksindustrie verantwoordelijk gehouden moet worden voor het jarenlang liegen over de effecten van roken op het lichaam. Het Openbaar Ministerie besluit vandaag namelijk of het een strafzaak begint tegen die miljardenindustrie. Als dat wél zo is kon de tabaksindustrie — in ieder geval in ons land — weleens een enorme financiële klap te verwerken krijgen.

Op zich is het een prima idee. Sigaretten zijn inherent slecht voor je. Gematigd roken is nog altijd dodelijk. Als je het product gebruikt waarvoor het bedoeld is ga je er naar alle waarschijnlijkheid dood aan — of krijg je in ieder geval ernstige medische klachten. Daar komt nog eens bij dat fabrikanten jarenlang bewust gelogen hebben over zowel het effect van roken als over de mate waarin rokers verslaafd zijn.

Helaas wordt de mogelijke rechtszaak vandaag ondermijnd door… EenVandaag. Het programma heeft namelijk een ‘peiling’ gehouden onder leden van haar opiniepanel. Daaruit zou blijken dat 68% van de mensen vindt dat rokers “zelf schuldig zijn” als ze ziek worden of doodgaan door het roken.

Hartstikke leuk hoor, maar misschien dat EenVandaag ook zo goed zou willen zijn om die panelleden uit te leggen dat juridisch gezien, de schuld van de één de schuld van de ander niet uitsluit. Dus als rokers zelf “schuld” hebben aan ziek worden of doodgaan door te roken dan betekent dit niet dat fabrikanten niet óók schuldig kunnen zijn.

En ja, een advocaat die dit argument gebruikt staat erg sterk, zeker als je bedenkt dat fabrikanten bewust stoffen hebben toegevoegd aan sigaretten die tabak nóg verslavender (en slechter!) maken.

De tabaksindustrie verdient bewust geld met het ziek maken en zelfs doden van mensen. Het is daarom volkomen gepast dat de industrie hard aangepakt wordt. Indien mogelijk moet elke fabrikant financieel kapot worden gemaakt — of in ieder geval de plicht krijgen om mensen die aantoonbaar ziek zijn geworden door te roken financiële ondersteuning te geven.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

33 reacties

 1. Babaji538

  Heerlijk!

  Petra Hermans

 2. Ni28

  Het domme van vele instanties is dat zij graag de tabak fabrikanten de schuld geven maar als het eindelijk zo ver is dat deze bestreden kunnen worden gaan zij het voor ze opnemen. Het gaat mij te ver om alleen de fabrikanten de schuld te geven. Je bent vrij om de keuze te maken om wel of niet te roken. Als het er niet is dan kan dat niet maar dat geldt voor zoveel dingen. Ik volsta met het verbod om te roken op alle openbare ruimtes binnen en buiten. Nu bewezen is dat roken slecht is kunt je de roker een hogere eigen risico laten betalen. Of eigenlijk geen eigen risico voor de niet roker en wel een voor de roker. De regering regelt toch graag dingen via de kassa.

  1. tomygun

   Ji Ook .

   1. tomygun

    Jij ook

    1. tomygun

     Maar wel leuk he om om 6 uur in je prutelbak verplicht
     een uur rijden naar je werk tegaan en sh*t je moet
     ook weer terug .
     Voor een ieder die een prutelbak heeft dubbele wegen belasting
     en dubbelle premie voor het zieken fonds , dit wil je toch zo graag ? .

  2. swetsnek

   We weten al meer dan 50 jaar dat roken dodelijk is dusssss .

 3. Pit

  Ik zie niet in waarom een rechtszaak wordt ondermijnt wanneer 68% zegt dat het eigen schuld is. De rechter bepaalt toch of het eigen schuld is?

 4. Ernst Quispel

  EenVandaag houdt een peiling en DDS meent kennelijk dat we die uitkomst niet mogen kennen omdat het een positie in een rechtszaak zou ondermijnen.
  Als je even doordenkt is dit een idioot en bedenkelijk standpunt, nog los van het feit dat die uitkomst niets zegt over de juridische aansprakelijkheid van de tabaksindustrie.

  1. tomygun

   Joke!! ff roke !! .

  2. toetssteen

   Een vandaag panel. Wel lezen aub.

   1. Ernst Quispel

    Ook nog wat inhoudelijks, Toetssteen?

   2. Holland

    Toetssteen, wist je al dat die domme Ernst Quispel zich gisteren voor de tweede keer heeft versproken dat hij Wim Kutten (met een H) heet en in Den Haag woont? Iedereen kan het zo opzoeken. De man is niet erg snugger, dat weten we allemaal. Maar dat je zo dom kunt zijn om je twee keer aan dezelfde steen te stoten….. dat lukt zelfs een ezel niet.

    Dus goed onthouden Toets: Ernst Quispel is Wim Kutten.

    1. Ernst Quispel

     Holland trapte er ook in.

     Leuk!

     🙂

 5. ayreonaut

  Misschien ook de Nederlandse staat maar aanklagen, uiteindelijk geven zij de fabrikanten al jaren lang de mogelijkheid hun producten op de Nederlandse markt te brengen. Ok het is een aardig verdienmodel voor de staat en de producent, maar toch.

  1. Frits Jansen

   Bovendien leidt longkanker tot een vroege, snelle dood en dat maakt gezondheidszorg goedkoper.

   1. toetssteen

    @Frits
    De asbestlongen zijn u dankbaar. Idem de mensen van defensie.
    Maarre kunt u even betalen voor de weduwe en wezen?

  2. Henk-Jansen

   Ik zal het nogmaals uitleggen, tabak is geen verdienmodel voor de staat. Roken kost de samenleving 30 miljard per jaar!

   1. Holland

    NRC: “In harde euro’s ontlopen de kosten en baten van roken elkaar niet veel. Aan beide kanten van de balans staat ieder jaar ongeveer 24 miljard euro. Maar er zijn ook toerekenbare kosten, die niet echt worden gemaakt: de zachte euro’s. Dat zijn bijvoorbeeld de kosten van verloren levensjaren. Dat is de schade die iemand lijdt doordat hij vroeger overlijdt – door het roken. Zo is er ook een kostenpost voor in ziekte doorgebrachte jaren.

    Harde en zachte euro’s bij elkaar opgeteld kost roken de Nederlandse samenleving dan jaarlijks per saldo 33 miljard euro. Het komt neer op 2.000 euro per Nederlander per jaar.”
    ——————————————————————————–
    Het lijkt me dat de laatste alinea (waar Henk zich op baseert) een vrije interpretatie uit de dikke duim van de journalist is. Hij staaft het althans niet met feiten en cijfers.

   2. swetsnek

    goed uitgelegd malloot

 6. Koos sssss

  Wat 1 jankartikel. Dat roken ongezond is en verslavend is al 50 jaar bij iedereen bekend. Degene die met roken begint, weet donders goed waarmee die begint.

  Zo kan je de NS ook aansprakelijk stellen voor moord, als er weer eens iemand onder de trein komt. Tja, die overweg met gesloten bomen oversteken was natuurlijk erg dom. Maar dan hoeft die trein die persoon toch nog niet plat te rijden?

  Wil ik 1 heel ouderwets advies van vroeger onder de aandacht brengen:
  Verantwoordelijkheid nemen voor je eigen gedrag.

 7. RobertMarsman

  Grote flauwekul dat de tabaksfabrikanten schuldig zouden zijn als iemand ten gevolge van roken overlijdt. Iedereen weet namelijk dat roken slecht is en dus zijn ze er ook zelf mede verantwoordelijk voor.

  De tabaksindustrie aanklagen voor roken is het zelfde als dat je frietfabrikanten gaat aanklagen voor overgewicht.

  1. Frits Jansen

   U heeft niet goed opgelet. Het verwijt is dat de tabaksfabrikanten welbewust aansturen op verslaving, en van verslaving maak je je moeilijk los, daarom heet het verslaving. Bovendien belazeren ze de metingen met een techniek die ze vast van de dieseldivisie van Volkswagen hebben afgekeken.

   1. RobertMarsman

    Is natuurlijk complete onzin. Ten eerste weet iedereen dat roken verslavend kan werken. En ten tweede staat er op die pakjes met grote koeienletters “ROKEN WERKT VERSLAVEND BEGIN ER NIET AAN” Of “ROKEN IS DODELIJK” STOP.

    Dat argument dat de tabaksindustrie houdt geen stand aangezien ze er voor waarschuwen. Allemaal onzin.

  2. Rosasolis

   @RobertMarsman. Ja inderdaad iedereen leest over het gevaar van roken. Maar er zijn vele rokers die nog niet realiseren dat het ineens, zonder enige waarschuwing heel mis kan gaan met hun gezondheid!
   Het leven kan soms zeer zwaar zijn, met vele problemen. Zodat men gaat roken, vanwege al die problemen: familie problemen, geld problemen, werkeloosheid, een grote belasting aanslag, etc. Terwijl men probeert wat troost te vinden van sigaretten, je realiseert niet dat dit is vergif voor je vermoeide lichaam. De longen zijn de meest gevoelige organen in ons lichaam. Behalve kanker kan long-emphaziem de longen volledig vernietigen. Met dit ziekte, die veroorzaakt wordt door roken, gaan de long-cellen afsterven, zodat men niet meer kan ademen. Ik heb mijn vader zien lijden aan dit vreselijk ziekte, nadat hij jarenlang heeft gerookt. Hij was 64, toen hij overleed.

 8. Staatsgeheim

  Aangezien het een gereguleerd product is, zou de overheid eerder de schuld moeten krijgen. Zij reguleren en weten dus wat er allemaal in zo’n sigaret zou zitten, en wat er allemaal nog aan wordt toegevoegd. De tabaksindustrie is dus legaal bezig en valt niets te verwijten.

 9. Rosasolis

  Ik heb gelezen dat de prijzen voor een pakje sigaretten in Frankrijk binnenkort enorm gaat stijgen tot 10 euro. In Nederland kost een pakje nu 6 euro, en dit stijgt ieder 1/2 jaar. Dus misschien wordt een pakje in ons land ook onbetaalbaar voor velen. Vooral voor degenen die 1 pak per dag roken! De ziekenhuizen zouden kunnen zorgen dat rokende long patienten, geen vergoeding meer krijgen van hun zorg verzekeraar. Dit klinkt misschien te hard, maar de artsen en verpleegkundigen klagen over te veel van die ernstig zieke en terminale long patienten, die zij moeten zien vreselijk lijden onder hun ongeneesbare ziekte. De medische personeel willen mensen genezen, en niet zoveel zien overlijden wegens het roken.

  1. Koos sssss

   citaat: “De ziekenhuizen zouden kunnen zorgen dat rokende long patienten, geen vergoeding meer krijgen van hun zorg verzekeraar.”

   Dit is kolder. medici worden verondersteld om hun patiënten te behandelen. Niet om in de schoenen van een verzekeraar te bepalen welke zorg nog wel, en niet wordt vergoed. Want vandaag zijn het rokers, morgen dikke mensen, overmorgen vinden tandartsen dat mensen die zoetigheid eten geen vergoeding meer moeten hebben etc.
   Als een verpleger er niet tegenkan, dat patiënten lijden, dan kan die beter een baan zoeken bij het ov, of zoiets.

   1. toetssteen

    @Koos
    Yep. Na een arbeidzaam en sportief leven zonder een gram overgewicht werd bij mij zo’n 3 jaar terug de diagnose darmkanker gesteld. Tja ga je met je goede gedrag van niet roken, niet drinken, veel sporten, uitgebalanceerd eten.
    Mja het blijkt een erfelijk defect te zijn.

    Inzake roken; een oom van mijn vrouw werd 37. Nooit gerookt, maar wel longkanker. Asbest sleepte hem het graf in; en chemicalien waar hij voor zijn werk mee moest werken.
    Als er een vergoeding komt, lijkt het mij terecht dat de nazaten van dit soort mensen een echte zaak hebben.

  2. toetssteen

   @rosalis
   In Singapore is roken bijkans onbetaalbaar….. het helpt niet. Helaas.

 10. Beukman

  Hoe verwerpelijk het ook is wat de tabaksindustrie doet: de rechter hoort niet op de stoel van de wetgever te gaan zitten. De tabaksindustrie doet weinig tot niets dat bij wet verboden is, zo is het nu eenmaal.

  Wil een aanklacht tegen de tabaksindustrie kans van slagen hebben, dan zal eerst de wet zodanig moeten worden aangepast dat deze industrie opeens wél strafbare feiten pleegt. Dát is de juiste volgorde. En dat weet Ficq ook wel.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.