snapshot1

De democratie is dood: het referendum wordt vandaag officieel afgeschaft door VVD, D66, CDA en CU

Geen categoriefeb 22 2018, 9:00
De regeringspartijen blijven eensgezind. Je wordt er misselijk van.
Het is dieptriest, maar later vandaag stemt de Tweede Kamer voor afschaffing van het raadgevend referendum. De oppositiepartijen hebben hun best gedaan om het kabinet ervan te weerhouden om deze anti-democratische stap te nemen, maar, helaas, hun woorden hebben totaal geen effect gesorteerd. De coalitiepartijen houden de gelederen gesloten. En om het nog een beetje erger te maken zullen VVD, D66, CDA en ChristenUnie gesteund worden door de mannenbroeders van de SGP. Walgelijk natuurlijk, maar ja, het bewijst maar weer eens dat die partij in de kern reactionair en anti-democratisch is. Dat wisten we al langer, maar het is wel handig dat Kees van der Staaij en co dat vandaag nog eens onderstrepen.
Tijdens het debat over de afschaffing -- dat twee dagen duurde -- werd met name D66-minister Kajsa Ollongren keihard aangepakt. Deze autoritaire, democratie-hatende dame werd "regentesk" genoemd, "arrogant" en zelfs de "sluipmoordenaar van de democratie." Dat laatste werd gezegd door FVD-leider Thierry Baudet. En terecht, want dat is natuurlijk precies wat Ollongren is. Het is daarom een beetje jammer dat Baudet die woorden later terugnam toen hij erop werd aangesproken door de voorzitter. Neem geen letter terug. Ollongren is gevaarlijk, ze is autoritair, ze is anti-democratisch, en ze is de sluipmoordenaar van de democratie. Er is helemaal niets mis mee om dat hardop te zeggen, zeker niet als je bedenkt dat deze dame er een handje van heeft om partijen die haar politiekcorrecte denkbeelden niet delen weg te zetten als racistisch en zelfs nazistisch.
Is er dan alleen maar slecht nieuws? Nou, er is nog iets te melden dat dan nog enigszins positief is. Volgens De Telegraaf bestaat de kans namelijk dat er uiteindelijk wel degelijk een referendum over de afschaf van het raadgevend referendum kan komen. "Zelfs een verklaard tegenstander van referenda als de [red.: theocratische, anti-democratische, fundamentalistische, vrijheid hatende] SGP is dat te gortig. De oppositie trekt daarom eensgezind op [om] zo'n laatste referendum alsnog mogelijk te maken en ziet kansen."
Laten we het in vredesnaam hopen. Misschien dat wij -- kiezers -- het referendum dan alsnog kunnen redden; misschien dat de druk op de regeringspartijen dan zo groot wordt dat ze alsnog een stapje terugdoen.
Het slechte nieuws? Die partijen kennende gaat dat niet gebeuren. Ten eerste zullen ze zo'n referendum ten koste van alles willen voorkomen en als zo'n referendum er komt zullen ze vrijwel zeker meteen laten weten dat ze de uitslag naast zich neer zullen leggen. Zo rolt dit dictatoriale kabinet nou eenmaal.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten