EenVandaag ondermijnt rechtszaak tegen tabaksindustrie: '68% vindt dood door roken eigen schuld'

EenVandaag ondermijnt rechtszaak tegen tabaksindustrie: '68% vindt dood door roken eigen schuld'

Maar: schuld van de één sluit schuld van de ander niet uit.

Vandaag is een grote, belangrijke dag voor mensen die geloven dat de tabaksindustrie verantwoordelijk gehouden moet worden voor het jarenlang liegen over de effecten van roken op het lichaam. Het Openbaar Ministerie besluit vandaag namelijk of het een strafzaak begint tegen die miljardenindustrie. Als dat wél zo is kon de tabaksindustrie -- in ieder geval in ons land -- weleens een enorme financiële klap te verwerken krijgen.

Op zich is het een prima idee. Sigaretten zijn inherent slecht voor je. Gematigd roken is nog altijd dodelijk. Als je het product gebruikt waarvoor het bedoeld is ga je er naar alle waarschijnlijkheid dood aan -- of krijg je in ieder geval ernstige medische klachten. Daar komt nog eens bij dat fabrikanten jarenlang bewust gelogen hebben over zowel het effect van roken als over de mate waarin rokers verslaafd zijn.

Helaas wordt de mogelijke rechtszaak vandaag ondermijnd door... EenVandaag. Het programma heeft namelijk een 'peiling' gehouden onder leden van haar opiniepanel. Daaruit zou blijken dat 68% van de mensen vindt dat rokers "zelf schuldig zijn" als ze ziek worden of doodgaan door het roken.

Hartstikke leuk hoor, maar misschien dat EenVandaag ook zo goed zou willen zijn om die panelleden uit te leggen dat juridisch gezien, de schuld van de één de schuld van de ander niet uitsluit. Dus als rokers zelf "schuld" hebben aan ziek worden of doodgaan door te roken dan betekent dit niet dat fabrikanten niet óók schuldig kunnen zijn.

En ja, een advocaat die dit argument gebruikt staat erg sterk, zeker als je bedenkt dat fabrikanten bewust stoffen hebben toegevoegd aan sigaretten die tabak nóg verslavender (en slechter!) maken.

De tabaksindustrie verdient bewust geld met het ziek maken en zelfs doden van mensen. Het is daarom volkomen gepast dat de industrie hard aangepakt wordt. Indien mogelijk moet elke fabrikant financieel kapot worden gemaakt -- of in ieder geval de plicht krijgen om mensen die aantoonbaar ziek zijn geworden door te roken financiële ondersteuning te geven.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Lees meer