Emmanuel Macron wil de dienstplicht invoeren. Helaas ziet het leger daar helemaal niets in

De Franse krijgsmacht heeft helemaal geen zin om een zootje ongeregeld een tijdlang onderdak te moeten geven.

De Franse president Emmanuel Macron heeft een leuk (ahem) idee: de dienstplicht opnieuw invoeren. Meneer gelooft dat dit een goede manier is om a) de jeugd discipline bij te brengen, b) ze patriottisch te maken, en c) om de krijgsmacht wat extra soldaten te bezorgen.

Helaas voor meneer de president is er één probleem: het leger ziet het absoluut niet zitten.

 ‘Het is niet onze rol om burgersoldaatjes op te leiden die nooit zullen vechten of weinig gemotiveerde jongeren op het rechte pad te krijgen’, klonk het vanuit militaire kringen in de krant Le Monde.

Er zijn heel veel redenen om tegen de dienstplicht te zijn — het is feitelijk gewoon een vorm van gedwongen arbeid; slavernij, eigenlijk, omdat je geen keuze hebt maar het moet doen — maar dit argument is vrijwel zeker het meest overtuigend voor Jan met de Pet (en voor Jan de Politicus). Moderne krijgsmachten zitten helemaal niet te wachten op ‘jongeren’ die ‘gedisciplineerd’ moeten worden. Het leger is geen opvoedingskamp, het is een instituut belast met de bescherming van het land. Soldaten hebben helemaal geen zin om babysitter te spelen voor hangjongeren. Sterker nog, ze weten maar al te goed dat, als ze dat wél moeten doen, de slagkracht van de krijgsmacht minder wordt.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

30 reacties

 1. denk eens na

  macron wil de islam in zijn eigen leger , zelf moord , kamikase . pvda stijl, d66 is de volgende, links pleegt zelf moord

  1. Henk-Jansen

   Het niveau is weer uiterst hoog vanavond.

 2. Henk-Jansen

  In Zwitserland schijnt het zeer goed te werken, zo komen mensen uit allerlei sociale kringen met elkaar in contact en worden jongeren discipline aangeleerd.

  1. Abri079

   In Nederland werkte het ook bijzonder goed.
   Zelf ruime ervaring gehad met dienstplichtigen. De variatie in mensen en opleidingsniveau was bijzonder. Voor ieder probleem bestonden wel tien goede oplossingen.

   1. Rosasolis

    Abri079. Mijn man had ook dienstplicht in de 60 er jaren. Hij vond de jaren bij de
    Prinses Irene brigade heel leerzaam en gezellig. Hij werd 2 keer naar La Courtine,
    Frankrijk gestuurd, en dat was voor hem en zijn jonge leger kameraden beschouwd als een soort vakantie in het buitenland. Na al die jaren is hij nog steeds dol op die pittige Franse kaasjes die hij kon kopen met z’n leger zakgeld. Zodat dat soms die kaasjes komen terecht in ons koelkast, als ze ergens in de aanbieding hebben.
    Ik hou van Brie en Camembert, maar ik kan mijn ouwe kerel niet verbieden om die pittige (stinkende) kaasjes uit Frankrijk in onze koelkast te zetten…in luchtdicht dozen. Ik weet dat het heeft te maken met zijn dienst in La Courtine.

    1. Seneca

     @rosasolis
     vermoedelijk was uw man de tekstschrijver van de hIt van Rijk de Gooyer over La Courtine. weten wij dat ook weer. a propos Brie en Camembert zijn geen stinkkazen.

     1. Rosasolis

      Beste Seneca. Ik heb niet gezegd dat Brie en Camembert stinkkazen zijn!
      Het is erg dom van u om meningen van anderen te gaan DRAAIEN!
      Maar dat doen jullie domme Trollen, niet waar….We zijn niet BANG voor jullie Kl. zakken!

  2. sonar

   Wanneer gaan jullie ,o nee laat maar want daar komen ze nooit doorheen ,met die rariteiten van jullie onbegonnen werk en kost de maatschappij te veel.

 3. Floris

  “a) de jeugd discipline bij te brengen, b) ze patriottisch te maken, en c) om de krijgsmacht wat extra soldaten te bezorgen.”
  ————————————————————————-

  Ik heb als dienstplichtig officier in de jaren 80 gezien dat a) en b) slecht uit de verf kwamen. Om niet te zeggen dat het illusies zijn.

  En c) klopt uiteraard. Maar het zijn soldaten van matige kwaliteit en de vraag is of je überhaupt meer soldaten nodig hebt. Dat nog afgezien van de kosten.

  Ja, als je Rusland als vijand ziet misschien. Is Macron ook een Russofoob? Dat zou een en ander verklaren.

  1. Vit

   In de jaren 60 heb ik er andere ervaringen mee.

   1. Floris

    Een andere tijd. Hoewel eind jaren 60 het cultuurmarxistische zaad opkwam (hippierevolutie en studentenprotesten) waren de meesten toen nog wat men noemt “gezonde Hollandse jongens”.

    In de jaren 80 was daar weinig van over.

  2. Abri079

   Doe niets af aan jouw ervaringen maar ik heb onder andere standigheden echt positieve ervaringen.

   1. Floris

    Ik was commandant van een opleidingspeloton (tot sergeant, dienstplichtig en KVV). Die gasten (en ook de eerste meiden destijds) waren gemotiveerd omdat ze er wat aan hadden, zoals het opdoen van ervaring als leidinggevende.

    Die HOEFDE je echt geen discipline bij te brengen want dat hadden ze al van zichzelf.

    Hoe anders was dat bij de gewone soldaat, die het tijdverspilling vond en met tegenzin z’n dienstplicht vervulde. Dat gold niet voor alle soldaten maar voor zeer velen wel. Zijn die gasten in hun diensttijd ineens getransformeerd tot gedisciplineerde patriotten? Ik dacht het niet.

 4. Bon-vivant

  Breaking News: DDS-journalist vergelijkt een CSU-Europarlementariër met Hitler.
  http://www.dagelijksestandaard.nl/2018/02/doodeng-duitse-europarlementarier-verkondigt-het-groot-europa-evangelie/

  1. Abri079

   Maar dat staat al enige tijd op internet.
   Weinig brekend.

  2. Bon-vivant

   De link is ondertussen weggehaald door DDS (schaamte?).

   1. Abri079

    Wonderlijk. Kan hem zojuist nog aanklikken en zien.
    Zie sowieso weinig links niet aanklikbaar na enige tijd op dit forum.

   2. Bon-vivant

    Onder het kopje “buitenland” is ie niet meer aanwezig.

    1. Abri079

     Blijkt dus wel degelijk aanwezig. Alleen anders te vinden.

     1. swetsnek

      Boeit ook niemand over tot de orde van de dag

 5. Bes Tolen

  Macron is met openlijke steun van internationale politici en van veel invloedrijke Fransen aan de macht gekomen om Le Pen geen kans te geven. De wijze waarop de presidentsverkiezingen waren georganiseerd, hebben ook geholpen hem aan de macht te brengen. Het is de grote vraag wie of wat hij precies vertegenwoordigt. Daar kan een ieder ongerust over zijn.

  1. Pit

   @Bes: Het is de grote vraag wie of wat hij precies vertegenwoordigt.

   De EU-elite.

  2. Bon-vivant

   “Macron is met openlijke steun van internationale politici en van veel invloedrijke Fransen aan de macht gekomen…”
   Laat ik nou steeds gedacht hebben dat Macron via democratische verkiezingen aan de macht is gekomen…

   1. corfo

    @ Bon-vivant.
    Toen het over de verkiezingen van de Amerikaanse president Trump ging (wat doe die man ’t trouwens buitengewoon goed hè ?) hoorde ik geheel andere verhalen van andersdenkenden : hij, Trump dus, zou a.d. macht gekomen zijn door ’t Amerikaanse verkiezingssysteem. Na het een gevaarlijk eurofiel (Macron) betreft heet het systeem plots : democratisch. In Amerika was evenveel democratisch als in Frankrijk.
    Links laat zich weer eens in de kaart kijken. Hilarisch.

 6. Bes Tolen

  Je kunt stellen dat tot en met de zeventiger jaren de Nederlandse bevolking etnisch vrijwel homogeen van samenstelling was. Bovendien heerste er het politieke klimaat waarin de diverse te onderscheiden politieke, maatschappelijke groepen elkaar stevig de waarheid durfden en konden zeggen. Dat heeft er in de hele naoorlogse tijd tot zo 1980 toe bij gedragen, dat wat ik hier noem heel veel mytische voorstelling van de werkelijkheid verdween. Niet in het minst uit de godsdienst. Dat gold niet voor iedereen maar voor de meerderheid. Men vond elkaar meer en meer. Helaas is het nadien er niet beter op geworden. Dat komt door internationalisering en nog meer door massa immigratie. De autochtone bevolking heeft zich daarop ook moeten aanpassen. Dat alles heeft de open sfeer van eerder grotendeels kapot gemaakt. Fout overheidsbeleid is ongetwijfeld de belangrijke schuldige. We hoeven onze politici niet dankbaar te zijn. En ook elkaar niet bij zoveel domheid en kwade wil. Je kunt je afvragen wat we precies hebben te verdedigen tegenover al dan niet vermeende vijanden. Globaal ligt het zo. In het bijzonder vermeende vijanden als officiële vijanden. De echte vijanden zijn officieel niet onze vijanden. Malafide politiek en uitholling van het land van binnen uit.

 7. Babaji538

  Majoor Marco Kroon heeft een schietpistool in handen.
  Petra Hermans

  1. corfo

   @ Babaji538.
   Een schietpistool ? Wasdà ?
   Misschien bedoelt u : mevr. Kroon ?

 8. Nederlandse_Patriot

  Zouden ze hier ook moeten doen. Leren jongemannen tenminste nog wat zelfrespect en discipline is.

  1. Siemien

   @Nederlandse_Patriot en met name de allochtonen generatie kan dan mooi laten zien aan Nederland dat ze het beste voorhebben met ons land..

 9. Siemien

  Zouden ze in Nederland ook weer moeten doen en de rest wat ik wilde schrijven kan ik beter achterwegen laten, waarom ik dat vind..

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.