Ewald Engelen over ‘het grote gelijk van Baudet’: alle Nederlandse bestuurders worden geworven uit poel van 30.000 van dezelfde mensen

“Mensen die er min of meer hetzelfde uitzien, min of meer hetzelfde denken en min of meer hetzelfde doen.”

Ewald Engelen, hoogleraar financiële geografie aan de Universiteit van Amsterdam, beschrijft in een artikel voor De Groene “het grote gelijk van Baudet.” Let wel, Engelen is links, niet rechts. Maar ja, anders dan veel andere linksmenschen heeft hij nog iets als ‘gezond verstand.’ En dus ziet hij dat Baudet wel degelijk gelijk heeft met zijn verhaal over een partijkartel en een zelfgemaakte elite die alle baantjes onderling verdeelt.

“Voor iedereen met hbo en hoger is Nederland een prachtig land waarvan de elite zichzelf kan feliciteren met hoge posities op lijstjes die alleen de eigen klasse aangaan,” schrijft Engelen. Maar er is een probleem. “Voor de lagere middenklasse en daaronder is er een totaal andere realiteit. Torenhoge huurlasten, stagnerende inkomens, dure zorg en onderwijs, afkalvende bescherming, toenemende precariteit en een oplopende mortaliteitskloof.” Dat is, aldus Engelen, “de echte voedingsbodem van het grote ongenoegen” en dus van de opkomst van eerst Pim Fortuyn, daarna Geert Wilders, en nu van Thierry Baudet.

Maar dat is nog niet alles. De laatste jaren is daar namelijk “groeiende ergernis over bestuurlijke incompetentie en corruptie bij gekomen.” Want ja, de midden- en onderklasse hebben het al tijden lastig — op zijn best stagneert hun salaris, op zijn slechtst gaan ze er feitelijk op achteruit — terwijl de elite “steeds beter voor zichzelf is gaan zorgen.” Daarbij wijst Engelen terecht naar “jonge Zijlstra” die schermt met ontmoetingen die alleen hebben plaatsgevonden in zijn fantasie, en met “corrupte partijvoorzitter annex uitvaartondernemer Henry Keizer.” Van de VVD natuurlijk.

Die elite zorgt niet alleen goed voor zichzelf, maar houdt zichzelf ook nog eens in stand door voortdurend uit dezelfde grofweg 30.000 mensen te selecteren. Dat zijn mensen die “er min of meer hetzelfde uitzien, min of meer hetzelfde denken en min of meer hetzelfde doen.” Deze bestuurderslaag is, schrijft Engelen, “illustratief voor een postpolitieke elite zonder visie of ideeën.” Daar moet natuurlijk bij gezegd worden: en die elite wordt belichaamd door Mark Rutte, die nog de minste visie van allemaal heeft.

Dit is, aldus Engelen, “het grote gelijk van Baudet.” De elites proberen dit onder het tapijt te vegen, maar hij heeft wel degelijk gelijk. Er is een partijkartel; er is een elite die zichzelf kunstmatig in stand houdt; er is een klein groepje bestuurders dat het leven voor zichzelf gemakkelijker maakt terwijl Jan met de pet het steeds lastiger krijgt.

Het gebeurt niet zo vaak, maar Engelen slaat de spijker natuurlijk keihard op zijn kop. Dit is precies de reden dat Forum voor Democratie maar blijft stijgen in de peilingen — ondanks de vele aanvallen van het partijkartel. Baudet heeft een daadwerkelijk bestaand probleem gesignaleerd, en heel veel kiezers zijn ervan overtuigd dat hij de oplossingen voor handen heeft. Dat is niet zo gek; de andere, oudere partijen hebben die kiezers immers decennialang genegeerd. Ze weten dus zéker dat ze het niet bij hen hoeven te zoeken.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

24 reacties

 1. RobertMarsman

  Dan zal je je ook de vraag moeten stellen hoeveel mensen er in überhaupt bestuurlijke kwaliteiten bezitten.

  Doktoren zullen ook vast geworven worden uit de zelfde poel doktoren.

  1. Abri079

   Voordat die vraag beantwoord kan worden, zullen we ook moeten weten wat wij verstaan onder “bestuurlijke kwaliteiten”.
   Een HBO opleiding bestuurskunde bijvoorbeeld is wat mij betreft zeker geen garantie op die kwaliteiten.

 2. Supernoodle

  Baudet moet niet zo zeuren. Ondertussen is het FvD zo liberaal als de pest, die schijt heeft aan de midden en laag inkomens.

  Het grachtengordel typetje Baudet en de zogenaamde dito leden stralen vooral elitraire arrogantie uit.

  1. loes530

   Supernoodle daarom blijf ik bij PVV

   1. Supernoodle

    Juist!

  2. RobertMarsman

   Inderdaad. Baudet is nog liberaler als de VVD. Die zich conservatief voordoet maar waar hij niets van heeft. Zelfs Geert Wilders is nog conservatiever dan Baudet. Daarom gaat die vergelijking met Fortuyn ook helemaal niet op. Baudet lijkt in verste verte nog niet op Fortuyn. Baudet lijkt juist veel meer op van Mierlo.

   Van Mierlo had vroeger toen de D66 opkwam het zelfde verhaaltje. Het systeem was verouderd en was toe aan vernieuwing. Het moest allemaal democratischer. Dat was ook een partij die zich tegen de gevestigde orde keerde.

   Dit stuk is 3 jaar geleden geschreven.

   https://jangajentaan.wordpress.com/2016/04/08/is-thierry-baudet-de-nieuwe-hafmo/

  3. henkie

   PVV
   FvD
   SP
   Pv/d D
   keuze genoeg!

 3. Bon-vivant

  Ewald Engelen schrijft:
  Die elite zorgt niet alleen goed voor zichzelf, maar houdt zichzelf ook nog eens in stand door voortdurend uit dezelfde grofweg 30.000 mensen te selecteren. Dat zijn mensen die er min of meer hetzelfde uitzien, min of meer hetzelfde denken en min of meer hetzelfde doen.

  Maar als Baudet het voor het zeggen zou hebben in dit land, zou hij toch ook het liefst bestuurders kiezen die hetzelfde denken als hij. Of zou hij masochistische trekjes hebben?

 4. DolleDries

  Wilders verkondigd dit al jaren
  Dit is niets nieuws ,dat weet heel Nederland al jaren. Als die Baudet een windje laat wordt dat met een bombarie gebracht of hij de eerste is in Nederland die een windje laat..

  1. Marija

   Wat PVV/Wilders goed zou doen om met stip op één te komen?
   Hoe erg het ook is, een aanslag in Nederland.
   Pas dan gaan de luikjes open en gaat men zien wat je met je stem kunt bereiken.

   1. DolleDries

    Dat hoop ik niet .Dat laten we over aan links, die gaan over lijken.Laten we hopen op het gezonde verstand van de kiezer.

   2. sjun

    Na de moordaanslag op Theo van Gogh die het kwaad benoemde en om zijn mening in de ochtend van 2 november 2004 in de Linnaeusstraat te Amsterdam op straat werd afgeslacht door de in Amsterdam West onder invloed van koran, hadith en soenna opgegroeide 26 jarige Mohammed Bouyeri is de meerderheid van luiken nog niet open gegaan. Opmerkelijk want eerst werd Theo door enkele kogels neergeschoten om daarna van dichtbij nog vijf kogels op zich afgeschoten te krijgen. De volgeling van Mohammed was daarmee nog niet klaar. Uit dank voor geboden onderdak onderwijs en ontplooiingskansen in Nederland vond hij het nodig om met een namaak kukri-machete te trachten het hoofd van Theo van Gogh af te zagen. Toen hem dat niet lukte stak hij het mes tot aan de ruggengraat in Van Goghs borst. Vervolgens nam hij een fileermes om een brief met een doodsbedreiging gericht aan Ayaan Hirsi Ali op het lichaam van Van Gogh te nagelen.

    Opmerkelijk dat meteen al gepoogd werd de leer van islam die Bouyeri tot zijn daad aanzette boven elke kritiek geplaatst te krijgen en mensen die opriepen tot kritisch onderzoek van de teksten met opdrachten aan de volgelingen van Mohammed voor alle tijden, tot islamofoben te bestempelen. Alsof het kwaad bezworen kon worden door er stevig van weg te kijken in plaats van het te lokaliseren en te adresseren zoals dat ook met de nationale variant van het socialisme gebeurd was.

    1. Ernst Quispel

     “Opmerkelijk dat meteen al gepoogd werd de leer van islam die Bouyeri tot zijn daad aanzette boven elke kritiek geplaatst te krijgen en mensen die opriepen tot kritisch onderzoek van de teksten met opdrachten aan de volgelingen van Mohammed voor alle tijden, tot islamofoben te bestempelen. ”

     Bij mijn weten werd de criminele loser die Theo vermoordde een levenslange gevangenisstraf opgelegd en is er nadien meer bagger over de islam en de moslims uitgestort dan in enig tijdperk daarvoor.
     Mij is niet bekend dat kritische onderzoekers van islamteksten tot islamofoben worden bestempeld, integendeel dat gebeurt veelvuldig en is ook zeer nuttig en nodig.

 5. DolleDries

  De arbeidersklasse heeft niet te verwachten van de FVD het is duidelijk meer macht naar de ondernemers en minder rechten arbeiders.
  Het is een verkapte VVD.

 6. Henk-Jansen

  Dankzij alle capaciteiten die nodig zijn bij zo’n baan en de hoge werkdruk is het ook niet zo gek dat er maar weinig mensen zijn die er geschikt voor zijn.

 7. Pindas

  Beste mensen of je nu door een witte boord of een overall bestolen wordt is lood om oud ijzer.Het gaat erom dat wij{het gepeupel}onze stem weer eens GOED gaan gebruiken.Met dit MACHTIGE wapen kunnen we wie en wanneer dan ook gewoon de zee in sturen.
  FvD PVV het maakt allemaal geen flikker uit maar er moet eens de pleuris uitbreken zodat die elitaire delegeerders de dunne strond uit hun Broeken/Rokken loopt zodat ze eindelijk eens wakker worden en eens gaan denken dat het gepeupel zich niet meer laat piepelen!Genoeg is genoeg en referendum{BINDEND} MOET BLIJVEN!

  1. Marija

   referendum moet bijven +++

 8. Ni28

  Het is een feit dat er een politieke en media kartel bestaat. Dat merken wij al jaren en pas sinds de FvD dit hardop roept hebben wij het over. De FvD moet echter in haar ontwikkeling uitkijken dat zij op den duur ook niet elitair worden. Het is ook bepaalde groep hoger opgeleiden die bij deze partij zit. Als je niets doet om de lager opgeleiden mee te trekken ga je eindigen als D66. Dat moet je niet willen dus heeft de FvD nog heel wat werk te verrichten om voor iedereen begrijpelijk te worden. Alleen dan heb je kans want je hebt een brede publiek nodig.

 9. Troelstra

  Je kennissen lijken wel meer terzake te doen dan je kennis in deze inteeltclub.

 10. rosmalen53

  HJe kunt beter zeggen het grote gelijk van ‘Wilders’
  Dat is beter op zijn plaats
  Die baudet is zelf een VVDer daar heeft een lager opgeleide dus niets aan
  Wilders is er voor de hardwerkende Nederlander

 11. Babaji538

  Als er, dan buiten Twitter om, buiten Google om,
  buiten of binnen LinkedIn, binnen mijn site
  en buiten Goodreads voortdurend valselijk wordt ingelogd,
  bovendien nog gemanipuleerd, als ik slaap of wat dan ook,
  noem ik dat geenszins respect.

  Valse honden bijten de strot af, op een valselijke manier,
  bij elkaar en zichzelve.

  Men keek om. Maar waarheen, wist ik niet, meer.
  Petra Cecilia Maria Hermans

 12. lanex

  Maak het FvD en de PVV groot, pas dan kan er iets gedaan worden om de VVD en D66 het regeren onmogelijk te maken.

 13. Frits Jansen

  30000 is een groot getal: is dit ironie of dommigheid?
  Het “partijkartel” van Baudet is al lang verklaard. Voor politieke functies zoeken ze mensen met politieke ervaring, nogal wiedes.
  Het lullige is alleen dat mensen met een hoog ontwikkeld politiek gevoel zelden uitblinken in slagvaardigheid. Want actie is politiek gevaarlijk.
  Er zijn schrijnende voorbeelden van topmensen uit het bedrijfsleven die het in hun nadagen nog eens in de politiek proberen en dan afgaan als een gieter.
  Jacqueline Cramer is een internationaal gewaardeerd milieu-expert, maar ze was een matig minister. Aan de andere kan past “praatpop” Sharon Dijksma op elk Ministerie – want ze is een handige politica. Minister Kamp had geen benul van economie, minister Van der Hoeven begon als MAVO-lerares en had geen benul van wetenschap. Wel handig dat ze op de MAVO leerde een klas stoute kinderen te trotseren. Dat kwam haar in de Kamer van pas.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.