Hamas toont haar liefde voor het vrije woord weer eens: verbiedt televisiezender voor vrouwen

Geen categoriefeb 21 2018, 21:00
Zeggen wat je vindt is er in het Hamasrijk niet bij. En al helemáál niet als je vrouw bent.
Soms valt er in Nederland niet door het aanbod aan tv-zender te ploegen. De wildgroei aan kanalen voor films, nieuws uit verre oorden en ander beeldvermaak heeft het zappen tot een heus avontuur door de jungle van de televisiewereld gemaakt. Toch kunnen we daar uiteindelijk maar beter blij mee zijn: het is een goed teken dat het bij ons geen enkel probleem is als je een televisiekanaal, met vrijwel wat voor inhoud dan ook, wilt starten. Nouja, 'geen enkel probleem': het is hier in ieder geval een stuk makkelijker dan in een plek als de Gazastrook. In het gebied dat al jaren door terreurgroep Hamas stevig onder de duim wordt gehouden, heb je veel minder keuze: kijk ik vandaag naar Hamaspropaganda, een Arabische nieuwszender als al-Jazeera of liever naar een kinderprogramma met een antisemitische Mickey Mouse?
Ik weet het: het is lastig kiezen. Om de keuze wat makkelijker te maken, heeft het terreurregime alvast in ieder geval één keuze voor je weggestreept: een zender die zich voornamelijk op vrouwen richt. Taif TV had eigenlijk zondagavond de lucht in moeten gaan:

Het zou een primeur worden voor de Gazastrook: een vrouwelijke tv-zender. Er stond zondagavond een feestje gepland, waarna Taif TV zou beginnen uitzenden om ‘licht te laten schijnen op Palestijnse vrouwen als een integraal deel van het sociale weefsel en de rol van vrouwen in de opbouw van de samenleving’.

Laat er geen misverstand over bestaan: in een samenleving als die in Gaza is zo'n zender hartstikke welkom, aangezien de positie van vrouwen daar - zachtgezegd - nou nog niet bepaald gelijk is aan die van mannen. De sharia is daar wet, wat betekent dat dames daar volgens de wet al gewoon minder rechten hebben. En dat is nog maar de theorie.
Deze zender had daar misschien iets aan kunnen verbeteren, maar dat feestje ging dus niet door. Hamas was uiteraard niet warm te krijgen voor het idee, en besloot op het allerlaatste moment te beweren dat de zender helemaal geen uitzendvergunning heeft. Een slap excuus:

De (mannelijke) manager van de vrouwenzender reageerde door erop te wijzen dat Taif TV deel uitmaakt van een grote mediaorganisatie die al over een vergunning van het ministerie van Informatie beschikt: ‘Dit is geen schending van de Palestijnse wetgeving en maakt deel uit van de essentie van vrije media.’

En ach, al hadden ze wél een aparte vergunning, dan hadden de haatbroeders van Hamas wel iets anders verzonnen. Want emancipatie, of überhaupt persvrijheid of vrijheid van meningsuiting? Dat is er in daar niet bij.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten