Dom! AfD vergooit haar momentum, wil samenwerking met extremistisch Pegida

Geen categoriefeb 21 2018, 20:00
Probeert élke Duitse politieke partij zich momenteel naar de knoppen te helpen ofzo?
Het zijn roerige tijden in de Duitse politiek. De partijen die traditioneel - in het geval van de SPD al in vooroorlogse tijden - de dienst uitmaakten zijn bij de laatste parlementsverkiezingen in september keihard onderuit gegaan. Zowel de CDU van Merkel als de SPD van - tot voor kort - Schulz en de Beierse CSU van Horst Seehofer is toen stevig afgestraft voor het wanbeleid van de afgelopen vier jaar. Ze hebben nog nét genoeg zetels om samen alsnog aan de macht te kunnen blijven, maar de boodschap is duidelijk: de Duitse kiezer wil verandering.
Grote winnaar bij die verkiezingen was de migratiekritische AfD - Alternative für Deutschland. Zij werden vanuit het niets de derde partij van het land, en in recente peilingen streven ze zelfs de SPD - die in een vrije val terecht is gekomen sinds ze hun belofte braken om niet weer met Merkel samen te werken - voorbij. Het momentum ligt zonder twijfel daar, en waarschijnlijk de belangrijkste reden dat andere partijen koste wat kost een coalitie - hoe rampzalig dan ook - willen smeden, is de wetenschap dat nieuwe verkiezingen een nóg sterkere AfD zou betekenen.
Dit is dan ook hét moment voor die partij om potentiële kiezers aan zich te binden door te tonen dat ze geen bende extremisten zijn - zoals graag beweerd wordt - maar een serieuze partij. Helaas lijken ook in een politiek suïcidale bui te zijn: waarom zou je anders aankondigen 'serieus te overwegen' met Pegida te gaan samenwerken? Jawel: partijleiders Alexander Gauland en Jörg Meuthen willen bij de ledenvergadering in maart een voorstel in stemming brengen waarbij de twee groepen zouden gaan samenwerken. Wat zo'n samenwerking zou inhouden is nog niet helemaal duidelijk, maar het zou in ieder geval een stevige breuk met het verleden zijn. De meer gematigde ex-voorvrouw van de AfD, Frauke Petry, kreeg de partij in 2016 juist nog zover om een verklaring aan te nemen waarin stond daar lidmaatschap van de AfD 'onverenigbaar' is met dat bij Pegida. Die verklaring moet in ieder geval van tafel, aldus Gauland en Meuthen.
Ze hebben eigenlijk maar één eis aan de extreemrechtse beweging: voorman en oprichter Lutz Bachmann moet het veld ruimen. Op het 'gemiddelde' Pegida-lid valt misschien nog ergens wat af te dingen, maar Bachmann is een veroordeelde misdadiger die maar liefst 17 keer schuldig is bevonden aan frisse praktijken als mishandeling, diefstal en drugshandel. Eigenlijk was hij al in 2015 vertrokken: in 2016 werd hij echter via een schimmige constructie in zijn oude ambt hersteld. Hem definitief zien vertrekken is dus wel het minste wat je kunt eisen, ja.
Helaas is Bachmann slechts het topje van de ijsberg wat de ongure types bij Pegida betreft. Uiteindelijk is het gewoon een bende extremistische neo-nazi's die geweld niet schuwen. Dat ze af en toe eens iets zeggen waar wat in zit, is irrelevant: zelfs als de boodschap (zo nu en dan) klopt, heb je geen recht die op zulke wijze kracht bij te zetten. Al met al een bijzonder domme zet van het AfD-partijbestuur dus, dat hen zeker stemmen én leden gaat kosten. Doodzonde.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten