Het einde van de islamistische revolutie in Iran lijkt in zicht

Demonstraties en nu heeft zelfs de overheid een rapport vrijgegeven waaruit blijkt dat 50 procent van de Iraniërs af wil van de hoofddoekplicht. 

Het is al langere tijd onrustig in Iran. Of, zoals ze het zelf noemen: de Islamitische Republiek Iran. Daarmee bedoelen ze natuurlijk Islamistische Autocratie, maar goed, dat zullen we maar niet hardop zeggen. Anders worden we immers weer weggezet als racist of deze of gene …foob. Dat moeten we natuurlijk ten koste van alles voorkomen.

Hoe dan ook, in Iran vinden er nu al een tijdlang protesten plaats. Die begonnen in arme buurten waar mensen hun buik vol hebben van de corruptie van de gekke Mullahs, maar in de tussentijd is bijna iedereen de straat op gegaan. Eén van de belangrijkste en grootste groepen demonstranten?

Vrouwen.

Die hebben er namelijk wel genoeg van dat ze verplicht worden om een hoofddoek te dragen — en dat er nog een shariapolitie is die controleert of vrouwen de hoofddoek wel goed dragen is ook. Zij zijn er helemaal klaar mee. Als ze naar buiten willen zonder hoofddoek moet dat gewoon kunnen, vinden de vrouwen terecht. Als mannen zich vervolgens niet kunnen houden is dat hún probleem.

Nou, de regering van Rohani — die zogenaamd ‘gematigd’ is, maar sinds zijn aantreden maar al te vaak heeft bewezen een pion van Khamenei te zijn, net zoals Ahmadinejad dat was — begrijpt blijkbaar ook vanuit welke hoek de wind waait. Een medewerker van de president heeft namelijk een geheim rapport vrijgegeven uit 2014. Volgens dat rapport wilde de helft van de Iraniërs toen al dat de hoofddoekplicht werd afgeschaft.

Door dit rapport plotseling vrij te geven geeft Rohani Iraniërs de indruk dat hij de demonstrerende vrouwen — en hun denkbeelden — steunt. Of dat echt zo is valt te bezien, de man moet voor alles toestemming krijgen van Ayatollah Khamenei, de échte leider (lees: dictator) van Iran. De kans dat die afschaffing van de hoofddoekplicht steunt ligt ergens tussen nul en nihil.

Maar goed, wie weet krijgt Rohani opeens moed. De wonderen zijn de wereld immers nog niet uit.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

36 reacties

 1. DolleDries

  En in dit land lopen idiote linkse wijven de hoofddoek te promoten.

  1. Ernst Quispel

   Welke wijven promoten hier de hoofddoek?

   1. Bloem

    Op een retorische vraag hoeft u geen antwoord te verwachten

    1. DolleDries

     Nou voortuit er waren ook linkse idiote kerels bij.

     https://www.youtube.com/watch?v=m3zD1Bc2lSs

     1. DolleDries

      Gevonden Ernst Quispel met hoofddoek

      https://www.youtube.com/watch?v=j9nsw1i9ZFg

     2. Zout

      @DD: Aan islampleitbezorging geen gebrek. Hoe eenvoudig is het om je eigen land te naaien!

   2. Zout

    Dag Wim.

   3. swetsnek

    ollegren ??

    1. Vit

     Ja die omhoog gevallen teef.

     1. Steve Van der Vekens

      Zuhal Demir.

 2. Ni28

  Bewonderingswaardig is dat mensen in landen zoals Iran met hoge straffen voor de kleinste burgerlijke ongehoorzaamheid toch op straat durven te komen om te protesteren.

  1. Bloem

   De Iraniërs zijn het islamitische bewind al heel lang beu. Ze hebben te lang aan den lijve ondervonden wat er gebeurt wanneer de Islam te veel invloed heeft. Vrouwen hebben er geen rechten en worden door de overheid als bezit (vee) beschouwd van een man. Jaren geleden droegen meisjes, bij wijze van protest een spijkerbroek onder het gewaad en baseball caps inder de hoofddoek. De Iraanse bevolking is voor het overgrote deel pro-westers en tegen de islamitische onderdrukking

 3. Gerlos

  Meer dan 80 procent wil dit in ONS LAND.

 4. Bloem

  Ik vrees dat het Islamitische bewind niet zonder bloedvergieten de teugels uit handen gaat geven.

 5. denk eens na

  Waarom zijn die hoofddoeken altijd synthetische zwart en niet luchtig wit? Is dat om de vrouw te straffen en onder de duim te houden? Mannen lopen wel in het wit . Waarom hoor ik daar de feministen en de linkse kerk niet over?

 6. denk eens na

  Zou de usa weer een opzetje organiseren om in Iran een burgeroorlog in gang te wetten

  1. denk eens na

   zetten

   1. Seneca

    @denk eens na
    uw vlag dekt de lading niet! gezien uw reactie denkt u überhaupt niet eens na. u zwetst uit uw nek.

    1. denk eens na

     yout ube : plans for midlle east.

     1. denk eens na

      Het is maar 7 m minuten lang .

 7. nienke

  En hier wordt niemand gedwongen een hoofddoek te dragen en dan gaan juist vele jongeren weer een hoofddoek dragen.
  Hoop echt dat het de vrouwen lukt de hoofddoek en de burka vaarwel te zeggen in Iran dat zou toch geweldig zijn.
  Wie weet gaat het hier in Nederland ook gebeuren, weg met de hoofddoek en de burka.
  Zou zeggen doe mee hier in Nederland die vrouwen te steunen, weg met die hoofddoek en de burka.

 8. Ernst Quispel

  De situatie in Iran toont dat het democratiserings- en moderniseringsproces in islamitische landen fundamenteel niet anders verloopt dan in andere landen.

  1. Zout

   @Wim: De situatie in Iran toont aan dat niemand op jouw reacties zit te wachten.

   Dag Wim.

 9. Groen Rechts

  @nienke,
  Helaas worden ook hier vrouwen wel degelijk gedwongen een hoofddoek te dragen, op straffe van verstoting door hun familie en nog erger door de man aan wie ze zijn uitgegruwelijkt. Dus laten we beginnen in Nederland de hoofddoeken eens uit te bannen.

  1. Anton Adriaan

   Hier ben ik het niet mee eens Groen Rechts,
   Het is voornamelijk groepsdruk. Dus niet alleen binnen familie of een uithuwelijkingsproces, Iedereen binnen deze groep maakt zich schuldig aan deze groepsdruk, en vaak gaat het zelfs onbewust.

 10. Vit

  Ten tijde van de Sjah was het zo slecht nog niet.

 11. Babaji538

  1. Dutchy Cow
  2. Dutchy Cows (Plural Form),

  3. Pluralis Vulgaris, niet eens in een halve seconde,
  maar binnen een fractie van 1 SECONDE.

  Petra Hermans

 12. Guus Geluk

  Ik noteer dat vrouwen in Saoedi-Arabië mogen autorijden en in Iran het draagvlak voor het conservatief islamisme slinkt.

  Dit smaakt naar meer!

  1. DolleDries

   Nu jou clubje nog.

   1. Guus Geluk

    Het christendom is slechts in sommige lagen conservatief. Slechts de zeer conservatieve Staatkundig Gereformeerde Partij plaatste twee vrouwen bovenaan de kieslijst. En dan was de CU natuurlijk al lang gemoderniseerd.

    1. Guus Geluk

     Slechts = zelfs.

  2. Ernst Quispel

   Inderdaad Guus, de Arabische lente komt, met enige vertraging, toch nog op gang.

   Een verheugende ontwikkeling.

   1. Guus Geluk

    Hopelijk zet deze modernisering binnen de conservatief-islamitische gemeenschap zich door.

    https://nos.nl/artikel/2186014-jordanie-schaft-trouw-je-verkrachter-wet-af.html

 13. Rosasolis

  Trouw besteed vandaag veel aandacht aan het hoofddoek probleem, en nog meerdere
  problemen in iran. Fotos van groepen vrouwen en mannen die hoofddoeken en chadors aan een paal of aan een boom hangen. Vrouwen die vlak voor een bus vol met verschillende burgers hun hoofddoek of chador in grote stapel gooide. En de grote hoofd Ayatollah/ President Rohani heeft toegegeven dat de regering heel erg bezorgd is met deze snel groeiende ontwikkeling. Volgens de huidige wet van de Ayatollahs moeten alle meisjes en vrouwen vanaf hun 9de jaar volledig gekleed worden. Alleen mag hun gezicht vrij zijn. Volgens de rapporten denken de meerderheid van de bevolking van heel Iran, dat vrouwen dat zelf moeten kunnen bepalen, en niet de staat. Volgens waarnemers is het vrijgeven van dit presidentiele bericht en overwinning voor de anti-hoofddoek/ chador beweging in Iran.
  Ik heb eerdere berichten gelezen over ernstige gezondheids problemen met de meisjes en vrouwen van Iran. Vooral in de lange zomer maanden, wanneer de temperatuur stijgt tot 40 graden en nog hoger. De paar rijke mensen hebben wel airco, maar de meeste bevolking is heel arm. Hun woningen hebben geen moderne airco. En daarom zijn de ziekenhuizen vol met vrouwen die een hartaanval hebben gehad, of een beroerde, vaatziekten, ernstige astma, en miskramen. Daarom komen ook mannen op voor een verandering van die vreselijke wet. Ik heb enkele maanden geleden een artikel gelezen dat werd geschreven door een jonge journalist, die landgenoten interviewde die vertelden over de leiden van hun vrouwen, dochters en moeders.
  Ik hoop voor een nieuwe Niet – Islamitisch revolutie binnenkort.

 14. Steve Van der Vekens

  Daaraan zie je dat de moslimvrouwen en linkse huilvrouwen gewoon ‘hipsters’ zijn.
  Helemaal wanneer ze hun dure iPhone tussen hun hoofddoek kunnen steken want dat is zo modieus.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.