Minister Koolmees (D66) maakt inburgering makkelijker om wachttijden tegen te gaan

Het onderdeel dat erop gericht is nieuwkomers sneller een baan te bezorgen wordt “beknot.” Want dat scheelt tijd.

Minister van Sociale Zaken Koolmees laat weten dat de wachttijden voor nieuwkomers die willen inburgeren uit de hand lopen. Hierdoor blijven nieuwe immigranten, zegt hij, lang hangen in een uitkering. En daar wordt niemand vrolijk van. Ofzo.

Om die wachttijden tegen te gaan heeft de D66’er een oplossing in gedachten… Nou ja, die oplossing gaat hij ook meteen even in de praktijk brengen: het onderdeel dat bedoeld is om de baankansen voor nieuwe immigranten te vergroten wordt beknot.

Daarom schroeft hij de eisen terug voor het examenonderdeel dat juist was ontwikkeld om de baankansen van nieuwkomers te vergroten. Nieuwkomers die 64 uur cursus hebben gevolgd via een inburgeringsbureau, hoeven geen eindgesprek met een examinator te voeren. Koolmees denkt dat zo’n 80 procent hier straks voor kiest.

Alleen het ’portfolio’ waarin de inburgeraar bijhoudt wat hij heeft opgestoken, wordt dan nog gecontroleerd. Op ’volledigheid’ weliswaar, niet op inhoud. „Dat is een kwetsbaarheid”, erkent de bewindsman. Hij benadrukt dan ook dat hij alleen zo drastisch ingrijpt omdat hij „wordt geconfronteerd met een groot probleem.”

Natuurlijk kan niemand zich er iets bij voorstellen dat Koolmees dit doet omdat zijn partij bij uitstek voor weg-met-ons staat. Toch? Dat zal er niets mee te maken hebben. Heus niet. Nope. Het gaat hem puur om die wachttijden.

Echt waar.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

14 reacties

 1. Ritter

  Dat hele z.g. inburgeren” is ook een kostbare nutteloze show. Een nutteloze show die door de belastingbetaler moet worden betaald.

  Als migranten echt willen “inburgeren” gebeurt dat zonder cursussen en dat soort dingen. Kijk maar naar legale migranten. Die burgeren in de meeste gevallen goed in omdat ze willen inburgeren. Die doen daar moeite voor omdat ze het willen.

  Maar voor de meeste illegale migranten (ook wel “vluchtelingen” genoemd) ligt dat anders. Die komen naar Noord/West Europa voor de uitkeringen. Dat is waar ze voor zijn geïnteresseerd en niet voor “inburgeren”. Die willen geen moeite en tijd steken in z.g “inburgeren”.

  Je ziet dan ook in de afgelopen 40 jaar dat ondanks de vele miljarden die in het z.g “inburgeren” zijn gestoken het weinig heeft opgeleverd. De meeste illegalen ( of z.g “vluchtelingen) zijn na vele jaren nog werkloos en zijn vaak ook niet geïntegreerd. Ze leven in hun eigen gemeenschappen en hebben vaak minachting voor de Nederlandse levenswijze.

  Het z.g. “inburgeren” lukt pas wanneer er de wil is om deel te zijn van de Nederlandse samenleving; dus deel te zijn van de Nederlandse waarden/normen/levenswijze. En dat is bij de meeste illegale immigranten ( die vaak moslim zijn) niet het geval.

 2. Babaji538

  U noemt hem ‘minister’. Ik vind dat knap.
  Bovendien vind ik het nog knapper, dat hij geen tijd
  heeft, want dat levert immers geld op, zo weten wij, allen.

  De waarheid is reeds achterhaald, zonder toekenning
  van 100% Licht.

  Petra Hermans

 3. Ni28

  Schaf de inburgering helemaal af want dat is het enige wat een moslimimmigrant niet gaat doen. Het is voor de bühne. Een echte politieke vluchteling heeft geen cursus nodig die is blij als hij in een land opgenomen wordt en past zich graag aan. En economische vluchtelingen gaan zich nooit echt aanpassen zeker als zij uit andere culturen afkomstig zijn.

 4. Zout

  Deze verruiming is een opmaat voor nog veel meer problemen. Niet dat een inburgeringscursus zulks kan wegnemen, maar er helemaal maar met de pet naar gooien is net zoals als: Kom maar binnen, pak je gratis geld en pas je vooral niet aan.

  Ik ben niet bang maar heb geen vertrouwen in de uitkomsten van deze beslissing, niet vreemd want ik heb ook geen centimeter vertrouwen in Rutte III of Koolmees.

 5. trampoline

  Mijn neef heeft een relatie met iemand uit Zuid Amerika, die overigens prima in het eigen onderhoud kan voorzien. Toen ze wilden samenwonen in ons land werden er constant allerlei eisen gesteld en barricades opgeworpen door de IND. Hij moest inburgeren in Zuid Amerika zonder iemand om zijn Nederlands mee te oefenen. Dat heeft kapitalen gekost en 2 jaar geduurd. Nu is er dan de voorlopige verblijfsvergunning.

  Wat een verschil met het gemak waarmee Moslims en andere MO-immigranten worden toegelaten terwijl ze botweg weigeren in te burgeren. Meten met 2 maten omdat schijtlinks als de dood is dat ze racistisch worden gevonden door extreem links.

  Ze denken in Den Haag toch niet dat er nog enige sympathie bestaat met MO en Moslims bij ons? Nee, die zullen we keihard boycotten en negeren. Net als de policor linkse idioten uit Den Haag.

 6. Kodi

  Tegenwoordig kunnen zelfs achterlijke analfabeten dus aan het papiertje ingeburgerd komen en levenslang van toegang tot het uitkeringsinfuus verzekerd blijven.

 7. Kodi

  Wouter Koolmees zet de deur open voor de hele wereld met dit belachelijke voorstel.

  Inburgeringseisen moeten juist veel strenger en strakker gehandhaafd worden. En de grenzen moeten dicht.

 8. Gerlos

  Inburgeren stelt geen rest voor in dit land, zie mensen die hier al jaren wonen en nog geen Nederlands spreken ondanks cursussen en andere geldverslindende zaken om in te burgeren. Vaak hebben deze asiel/gelukszoekers schijt aan onze wetten, normen en waarden.

 9. eRik2017

  Je moet het hele verhaal vertellen dan begrijpt iedereen het tenminste helemaal niet meer.
  Er is een tekort aan examinatoren!
  Er is een paar jaar terug geen rekening gehouden met het verhoogde aantal immigranten, al was er niets onbekend aan cijfers.

  Er is werkeloosheid, maar examinatoren opleiden / inzetten lijkt geen optie.
  Hoe moeilijk kan het zijn!

  Dus dan maar gewoon zoals DENK wil: Klakkeloos accepteren.

  1. Zout

   @Erik: Nederland wordt ingehaald door de realiteit. We stromen vol en dat moet niet te moeilijk. Met de groeten van Brussel.

   http://3.bp.blogspot.com/-DqZtQl3K1nU/ToVvksKvTJI/AAAAAAAAAsw/KWI4_ulZE_o/s1600/brussel.jpg

 10. nienke

  Met andere woorden, kom maar binnen ISIS geen tijd om goed te controleren en laat het grootste gedeelte maar lekker binnen.
  D66 zal er ook geen enkel moeite mee hebben hoe meer er binnen komen hoe mooier de moslim knuffelaars.
  En wij zitten met de gebakken peren.

  1. Rechtsaf

   Daar gaat het wel op neerkomen Nienke.

 11. P.Sisterons

  Hoe is het mogelijk dat die asielploerten snel een uitkering krijgen?

 12. Siemien

  D666 is een gevaar voor Nederland

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.