NOS gaat vol Big Brother, wil weten “welke Facebook-advertenties” je ziet

Dit is echt zorgelijk.

Bij de NOS hebben ze besloten dat het een fan-tas-tisch idee is om lezers te vragen om een browser-extensie te installeren waardoor de NOS en ProPublica kunnen zien welke advertenties die lezers te zien krijgen op Facebook.

Wat? Ja, echt waar:

De NOS wil graag in kaart brengen hoe politieke partijen Facebook-advertenties gebruiken. En daarvoor hebben we jouw hulp nodig.

Samen met ProPublica, een journalistieke organisatie zonder winstoogmerk, gaan we politieke advertenties verzamelen. Je kunt ons helpen door op je computer een speciale browser-extensie te installeren die de advertenties op Facebook doorstuurt naar ProPublica. Daar worden de politieke advertenties gescheiden van de rest en kunnen we de politieke advertenties onder de loep nemen.

De NOS vertelt lezers vervolgens dat ze zich nergens zorgen over hoeven te maken. “Geen persoonlijke informatie” wordt doorgestuurd. Ze kunnen niet eens zien, aldus de NOS zelf, welke advertenties specifieke gebruikers gezien hebben, alleen dat die advertenties gezien zijn door een gebruiker.

Natuurlijk vindt de NOS dit ‘gewoon’ onderzoek. Ik vind het doodeng. Het is eigenlijk ongelooflijk dat de NOS dit van lezers vraagt. Het is al erg genoeg als het om een commerciële zender ging, maar dat het de NPO betreft maakt het zo mogelijk nóg een graadje erger.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

10 reacties

 1. Frits Jansen

  het is vrijwillig, en ik zou nooit aan zo’n extensie beginnen, al was het maar om praktische redenen.

 2. Julian

  En de gebruiker bepaald zelf of die er aan meedoet. Wat is het probleem?

 3. Pit

  Facebook is zó… 1999.

  1. Meester Kong

   1999 toen hadden we nog Hyves 🙂

   1. Pit

    Inderdaad, zo snel gaat de tijd Kong. 😉

    1. denk eens na

     En de gulden , maar die heeft kwartje kok ons afgepakt, want het was zo makkelijk om er in het buitenland mee te betalen , vervolgens de gulden veel te laag verkocht voor de euro.

     1. Pit

      Klopt! Bij de invoering was het fl.2,20. Momenteel komt de euro niet hoger dan fl.1,88 Zijn we toch mooi genaaid.

 4. Ni28

  Wees je eigen Big Brother en geef jezelf aan dan hoeven zij het niet doen. Dit begint zo langzamerhand wel uit te groeien tot een politiestaat waar je je eigen agent speelt. Je geeft jezelf aan. Dat kon zelfs Orwel niet verzinnen.

 5. Peter Selie

  NOS gaat vol Big Brother, wil weten “welke Facebook-advertenties” je ziet Kijk deze issue’s worden elke maandag van de nieuwe week door premier Rutte door gesproken met de Koning.

 6. Babaji538

  De NOS is zo geschift, als het maar
  zijn kan.
  Bovendien wordt ‘de site’ van de NOS
  regelmatig geblokkeerd door landen
  in het buitenland.
  Ik had, destijds, kritiek op ze geleverd,
  maar kreeg geen antwoord.
  Misleiding en een schrale troost hebben
  een fatsoenlijk en eerlijk mens, niets te bieden.

  Petra Hermans

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.