Op de Europese top vandaag zijn de uitgaven van de EU niet een topprioriteit van Mark Rutte

Vandaag is er een Europese top waarbij al een voorschot wordt gedaan op de besprekingen over de uitgaven van de Europese Unie. Nu de Britten gaan vertrekken is er een gat ontstaan in de Europese begroting. Je zou zeggen dat een land minder ook betekent dat er minder uitgaven in het algemeen zijn, maar die realiteit wordt verdraaid door de Europese politici en bestuurders. Er moet juist méér worden uitgegeven, niet minder. 

De Nederlandse leus is: een kleine EU betekent een kleinere begroting. En waarom moet Nederland betalen voor het vertrek van de Britten? Maar in Brussel wordt er fijntjes op gewezen dat Nederland ook ‘ja’ heeft gezegd tegen nieuwe uitgaven. Ons land wil betere bescherming van de buitengrenzen en meer veiligheid. Frans Timmermans zei daarover deze week: “Je moet niet beginnen met de vraag wat het kost. Je moet kijken naar wat je wilt dat de EU doet. En pas dan kijk je naar: wat mag het kosten.”

Als je kijkt naar de Europese begroting wordt een zeer groot deel uitgegeven aan landbouw:

Er wordt 59,6 miljard euro beschikbaar gemaakt voor de landbouw, visserij, plattelandsontwikkeling en milieu, waarvan:

-43,5 miljard euro voor het Europees Landbouwgarantiefonds (ELGF)-

-14,4 miljard euro voor het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling(ELFPO)

In de praktijk is dit een beleid gebaseerd op protectionisme en het subsidiëren van landbouwtechnieken en landbouwbeleid die inefficiënt en onproductief zijn. Als men kijkt naar bijvoorbeeld Frankrijk, dan kunt u begrijpen waarom dit bestaat. Voor Frankrijk is dit potje een heel belangrijk potje, aangezien de landbouweconomie van dat land anders een kopje onder gaat. Puur protectionisme. Dat mag natuurlijk, maar niet op de kosten van de Europese Unie, ergo: andere lidstaten. Er kan dus best wel wat bezuinigd worden op dit potje. Dit laat ook zien dat het niet gaat om meer uitgaven, maar om de allocatie van kapitaal en middelen.

Hoe kijkt Mark Rutte hier eigenlijk naar?

„Onze inzet is geen afdrachtsstijging”, aldus Rutte. Nederland staat echter vrij eenzaam met landen als Zweden, Denemarken, Oostenrijk en mogelijk Finland die ook zeer terughoudend zijn. Toch wil hij de moed niet bij voorbaat opgeven. „Ik heb hier in zeven, acht jaar veel lastige conflicten uitgevochten”, stelt de premier.

„We besteden al behoorlijk wat aan de EU. Ik vind ook dat we dingen moeten moderniseren. Dat kan ook, als we binnen de bestaande budgetten geld vrijmaken voor zaken als het bewaken van buitengrenzen en innovatie.”

Mark Rutte zal ook vast mee moeten nemen dat D66, de heftigste pro-EU partij binnen de coalitie, geen al te harde houding op de top wil hebben. Kees Verhoeven had de premier al een standje gegeven en daarmee het lastige EU beleid voor het Kabinet de komende jaren blootgelegd:

We kunnen Verhoeven nog geen eens ongelijk geven.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

39 reacties

 1. van Urk

  Innovatie dat woord kennen wij alleen maar hier. In Frankrijk weten ze niet eens wat dat woord betekent. http://www.elsevierweekblad.nl/economie/opinie/2018/02/fransen-meer-besteden-nederlanders-niet-122157w/

  1. tomygun

   van Urk ,
   Zeker Frankrijk is heel goed in het verkrachten van de natuur .
   Glas aal visserij probeer dit eens te doen zonder enige tussen
   komst van een club in Nederland .

 2. van Urk

  Kleine landen zijn beter voor hun burgers dan grote landen. Maar grote landen hebben iets wat kleine landen niet hebben: macht! De Europese unie is perfect om de voordelen van klein en groot te combineren. Maar dat kan alleen als de grote landen in de Europese unie zich beheersen. Anders dreigt ons land vermalen te worden door landen als Duitsland en Frankrijk. http://www.elsevierweekblad.nl/opinie/opinie/2018/02/rutte-moet-durven-vetoen-europa-121868w/

  1. Meester Kong

   Valt er na de Brexit voor de Urker vissers nog een belegde boterham te verdienen ?

   1. tomygun

    Hong Kong fleu .
    Moet jij die vraag stellen ?
    Nooit gehoord van innovatie he !
    De Nederlandse vissers hebben al 30 jaar tegen werking
    van mafklappers zo als jij .
    Koffie noemen wij een bak pleur
    stik er in en pleur op .

   2. van Urk

    Zonder de Brexit worden de Nederlandse vissers ook gewoon kapot gemaakt. Maar dan door Brussel zelf. Door de aanlandingsplicht en het verbieden van het Pulsen wordt deze tak van onze economie compleet lamgeslagen. Brussel heeft totaal geen verstand van vissen op vis maar wel op het vissen van geld.

    1. tomygun

     van Urk ,
     +++++

    2. Ernst Quispel

     De Brexit is een ramp voor de Nederlandse visserij, maar dat is niet de grootste ramp.

    3. DirkSteen

     Ja, Rutte en de EU is 2 handen op de buik!!
     En het kost de Nederlanders weer handen voor geld!!!

 3. tomygun

  De foto is Jet en Jul het enigste wat van hen komt is gelul .
  Sh*t alco juncher ik heb je nog zo gevraagd om een kruisje
  te zetten waar ik moet tekenen .
  Slarotiemof .

  1. Meester Kong

   tomy/nasrani .. zielige trol…

   1. tomygun

    Altijd beter dan een mol he ! mis mol .

    1. Meester Kong

     Ben geen mol, je leest teveel onzin.

   2. Ernst Quispel

    Ja, tranentrekkend.

    1. tomygun

     Wim ,
     Je hebt geen idee wat tranentrekend is
     maar maybe wel als ik je tegen zou komen .

 4. J.C.

  Rutte III is D66, met terugwerkende kracht tot het Kunduz-akkoord van 2012…..dus zoals Jan Kees de Jager van het CDA heel snel veel Nederlands belastinggeld geld overmaakte ten behoeve van Griekenland, en zoals Dijsselbloem van de PvdA heel snel de naheffing van de EU van Nederlands belastinggeld betaalde en Kaag van D66 heel snel € 13 miljoen Nederlands belastinggeld ten behoeve van de Palestijnen overmaakte, zo snel zal D66 (zich voordoende als Rutte III) heel snel extra geld overmaken naar de EU, want EU.

  1. tomygun

   J.C ,
   +++++

 5. Florissa

  Een stramme max ,en Rutte zet zijn handtekening ,hij was erbij .,en wij ook .

  1. buitenbeentje

   Een “strammer Max” is een uitsmijter, daar doet zelfs Rutte het niet voor.

 6. poldi

  Rutte tekent straks gewoon bij het kruisje.
  Dat heeft hij tot nu toe altijd gedaan en niets wijst erop dat hij daarin verandering zal brengen. Een trouwe vazal van Merkel en Macron die er steeds weer in slaagt de Nederlandse belangen ondergeschikt te maken aan zijn eigen ambitie om toch maar vooral aardig gevonden te worden in Brussel.
  Handig voor later en het vereist geen ruggengraat, die heeft hij namelijk niet en als hij die heeft dan is ie van rubber..

  En nu weet ik ook waarom het referendum zo snel moet worden afgeschaft

  1. tomygun

   poldi,
   +++++

  2. Rechtsaf

   @poldi liefst een blanco cheque natuurlijk, zodat Rutte zich weer in allerlei bochten, wat hij echt heerlijk vindt, kan wringen om de keizer voor te liegen..

  3. Marija

   5x plus

 7. Gerlos

  Het is vechten tegen de bierkaai hr. Rutte, het gedrocht EU heeft schijt aan de kleine landjes en wij zijn goed om een van de hoogste netto betalers te zijn voor dit gedrocht. VERSCHRIKKELIJK.

  1. tomygun

   Gerlos ,
   U heeft gelijk maar stel 30 mensen maken een overeenkomst
   om het geld gelijk te delen , we gebruiken valse berekeningen
   om de gelijkheid te laten zien .
   20 van hen doen het op hun manier en lachen de andere 10 uit
   want die moeten betalen , WELKOM IN DE EU .

 8. Guus Geluk

  We hebben drie bondgenoten, dat scheelt.

  Wel lastig voor Rutte, manouvreren tussen de hyper-eurofiele coalitiegenoot, zijn eurosceptische coalitiegenoot, zijn eigen partij en de Europese Unie zelf.

  1. tomygun

   Geen Geluk of Wim.
   Zeker hebben wij die Israel , USA , Rusland .

   1. Guus Geluk

    Tomyfriet, ik doelde op onze politieke EU-bondgenoten in deze casus.

    1. tomygun

     Geen Geluk ,
     Wij hebben geen politieke EU bondgenoten
     noem er een Duitsland ? nee als Nederland weg is
     zijn zij ook weg .
     FF lusten en lasten delen lukt dat Wim ? .

   2. Pit

    @Tomy: Geen Geluk…

    Whoehahaha!

 9. NoDoubt

  De verkiezingen komen eraan. De burger gaat erop vooruit. Dus van 6 naar 9%. Vissers erop achteruit. Referendum afgeschaft. Frankrijk al jaren niet aan verplichtingen Verdrag van Maastricht. Pensioengelden zijn al naar Brussel om te verdelen voor de AOW voor alle Europese landen. Nederland is het hoogst betalende lid. De instroom van vluchtelingen kost ons 120 miljard. De verpleging, politie scholen zijn volledig uitgekleed. De lonen moesten omhoog, aldus pinokkio. Maar de regering is de slechtste onderhandelaar in cao´s. Nederland wordt verkocht aan Junker en EU-top (lees Hoegst, Bayer en Krupps)

 10. Babaji538

  Defensie heeft het over ‘een dodelijk incident’
  rondom Majoor Marco Kroon.
  Nicky Verstappen krijgt alsnog eerbetoon.

  Petra Hermans

  1. Pit

   Petra:

   #vaginamonoloog

 11. buitenbeentje

  Dat is Kees Verhoeven (samen met Penthouse en Ollonkreng) zoals we hem kennen. Verbrandt de kroonjuwelen omdat het pluche lonkt.

  Natuurlijk heeft hij gelijk, maar hoor wie het zegt.

 12. Ni28

  Omdat Rutte toch gaat tekenen voor grotere EU bijdrage is zijn grootste prioriteit de huidige positie van Juncker die hij ambieert. Er is kritiek op de wijze hoe voor deze functie gestemd wordt. De lidstaten zijn daar met elkaar niet over eens. Men wilt dat alle lidstaten hun keuze voordragen en niet de partijen met de meeste stemmen wat meer democratischer lijkt dan dat het is. Dat is belangrijk voor Rutte wilt hij de nieuwe Juncker worden. En dat geld? Ach ja, dat betaalt toch de burger. D66 zegt dat wij daardoor bewaking van grenzen terugkrijgen. Dat legaliseert de eis van Orban die een miljard stak in de bewaking van de Balkan route om daar minstens de helft voor terug te krijgen, lijkt mij. Dat stuk grens is nu bewaakt.

 13. P.Sisterons

  Gegarandeerd dat Rutte het Nederlandse volk weer besodemietert.
  Gegarandeerd dat Rutte allang afwist van het fabeltje van zijn holmaatje Zijlstra, waarschijnlijk hebben ze dit samen bekonkeld.
  Hoelang blijven we dit perverse figuur nog dulden?

  1. Pit

   @Sisterons: Kennelijk wil de mensheid besodemieterd worden en wordt ze besodemieterd.

 14. P.Sisterons

  Verhoeven is een doorgesnoven agressief ventje met een iets te grote smoel.

 15. Frits Jansen

  Landbouwpolitiek is al jaren controversieel. Zonder landbouwsubsidies zou een aanzienlijk deel van de Europese landbouw het loodje leggen, wat in agrarische gebieden tot opstanden kan leiden.

  Maar het is heel goed dat Rutte niet alleen de boekhouder uithangt, maar naar voren kijkt, iets waar politici nooit erg goed in zijn omdat ze maar tot de volgende verkiezingen hoeven denken. Het bedrijfsleven denkt verder vooruit zodat dit de leiding neemt, en dat is niet altijd wenselijk.

  Natúúrlijk moeten die 27 schattige landjes samenwerken teneinde op het wereldtoneel nog wat voor te stellen, vooral tegenover de BRICS landen. Politiek hebben we het “gele gevaar” ingeruild voor “islamisering”, maar dat gele gevaar bestaat nog steeds: dat Europa stilaan wordt overgenomen door de Chinezen.

  De EU moet zich alleen veel beter verkopen, want het is een helse toer om te weten te komen wat ze in Brussel allemaal doen (en laten), en in dat informatievacuüm tieren fabels welig.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.