Pech voor agentenhaters: ‘verwarde man’ Waddinxveen kwam niet om door politiegeweld

Agentenhaters hadden bijna hun nieuwe Mitch Henriquez gevonden, maar de feiten spreken hier voor zich: de man in Waddinxveen die vorige week slechts hardhandig kon worden gearresteerd en daarna overleed, deed dat niet door toedoen van de agenten.

Het was 6 uur ’s ochtends vorige week vrijdag toen agenten een melding kregen over een verwarde man die in Waddinxveen over de weg zou lopen, en daarbij steeds zou knielen. Ze werden tezamen met een ambulance erheen gestuurd, maar moesten al snel een hele hoop agressie incasseren: hoewel ze waren gekomen om hem te helpen, werd hen uiteindelijk geen andere keuze gelaten dan hem proberen in te rekenen.

Dat ging – letterlijk – niet zonder slag of stoot. De man, die wordt geïdentificeerd als een 39-jarige Hagenaar, verzette zich hevig tegen zijn aanhouding en schreeuwde vriendelijke leuzen als “motherfuckers”. De enige manier om hem enigszins in bedwang te houden is door hem tegen de grond te drukken en een paar stoten te verkopen, laat een video van een omstander ons zien. Later op de dag overleed de man plotseling.

De vraag is nu natuurlijk: hoe kan dat? Het doet natuurlijk meteen denken aan de zaak van Mitch Henriquez, die volgens zijn nabestaanden door politiegeweld om het leven zou zijn gekomen. De rechter oordeelde onlangs dat niet te bewijzen valt dat dit het geval is, maar dat het aannemelijk genoeg was om de betreffende politiebeambten toch ervoor verantwoordelijk te houden. Knettergek natuurlijk, plus een enorme aanval op het vertrouwen dat agenten moeten hebben dat ze hun werk gewoon kunnen doen. Gaat het weer zo’n geval worden?

Nou, nee dus. Althans, daar lijkt het vooralsnog niet op. Het OM heeft sectie laten verrichten op het lichaam, en is tot de conclusie gekomen dat de dood niet het gevolg kan zijn geweest van de aanhouding:

Op zijn lichaam is sectie verricht en er is radiologisch onderzoek gedaan. De man had blauwe plekken en schaafwonden, die volgens de patholoog passen bij “mechanisch stomp botsend geweld”. De verwondingen waren niet ernstig genoeg om aan te overlijden, concludeert het OM.

De patholoog is nog bezig met vervolgonderzoek. Ook vindt toxicologisch onderzoek plaats, om te kijken of de man verdovende middelen had genomen.

Een hele opluchting dus voor de agenten die moesten vrezen voor eenzelfde lot als in de zaak-Henriquez. Dat neemt natuurlijk niet weg dat het een bijzonder triest geval is dat zo snel mogelijk opgehelderd moet worden. Uiteindelijk wordt het grootste leed hier toch gedragen door de nabestaanden, die het verdienen om te weten waar hij wél aan is overleden. Eén oorzaak is daar nu echter in ieder geval uitgesloten.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

21 reacties

 1. Ernst Quispel

  Als je het filmpje ziet is het wel zeer lastig niet te concluderen dat hier sprake was van disproportioneel geweld.

  1. eRik2017

   @Ernst-Wim
   Die conclusie kan je nooit trekken a.d.h.v. een filmpje. Je kan misschien constateren dat op het filmpje een arrestant wordt geslagen, maar er geen conclusies trekken of dit disporoportioneel is.
   Gelukkig hebben wij daarvoor de diensten die dit beoordelen.

   Agenten zijn in Nederland heel goed opgeleid, en met name t.a.v. zelfbeheersing bij confrontaties. Agenten hebben enorm veel te incasseren en met gevaar voor eigen lichaam, geest en leven, en zij verdienen daarvoor respect en waardering.

   Ga nou niet weer haastige conclusies trekken die handelen van onze politie in twijfel trekt. het zou een typische DENKtröl conclusie zijn.

   1. Pit

    @Erik: Wim probeert het wel, maar is volstrekt kansloos omdat zijn intenties blootliggen. 😉

  2. buitenbeentje

   Ze hadden het beter op de Amerikaanse manier kunnen doen, dan had er geen twijfel geweest over de doodsoorzaak.

   1. buitenbeentje

    erratum: dan was er geen twijfel geweest. koffie!

  3. tomygun

   wim,?????????????????????????????????????????????????????????????????????????

 2. Fortiori

  Een hele tijd terug ook zo’n geval van oorzaak en gevolg. Een taxi chauffeur in Amsterdam kreeg ruzie met een passagier over de ritprijs. Dat werd een flink handgemeen. De chauffeur ontving een forse klap en viel met zijn hoofd op een stoeprand. Dood. Voor de weduwe was het geen troost om te vernemen dat het niet de klap was die zijn overlijden had veroorzaakt maar de stoeprand.

  1. DolleDries

   Je zou verwachten dat zo weduwe een gat in de lucht van vreugde zou springen.

 3. Ni28

  Politie heeft te maken met een stijgende aantal verwarde mensen. Een nieuwe benaming voor criminelen.

 4. Mariposa78

  Jesus de titel moet zijn: nog steeds geen doodsoorzaak bekend in zaak Waddinxveen.
  Oh voor ik het vergeet dag Wim.

 5. DolleDries

  Beetje raar bericht en trouwens wel erg vlugge conclusie als je weet hoelang zulke onderzoeken meestal duren.

 6. Bon-vivant

  Beetje tendentieus bericht van onze DDS-journalist: “Pech voor agentenhaters”. Alsof het hier in Nederland wemelt van de agentenhaters.

  1. Vit

   Neuh, alleen rijkscollectanten haters.

   1. Bon-vivant

    ?????

    1. eRik2017

     wat is de vraag?

     1. Pit

      @Erik: We weten dat Bon-Wim niet echt een vraag stelt, toch?

    2. Vit

     Boete uitschrijvers.

  2. eRik2017

   Niet overal, maar in Den Haag bijvoorbeeld heeft de politie speciale projecten gestart om het wantrouwen en haat tegen politie weg te nemen. Vooral omdat wantrouwen en haat tegen agenten daar zo groot is.

  3. sjun

   Agenthater kan ook een eufemisme zijn voor kansenparel dat ook alweer een eufemisme is om juridisering van politiek onwelgevallige berichtgeving te voorkomen. Zo rukt nieuwspraak op waar de vrijheid van meningsuiting onder andere als gevolg van juridische jihad en perscontrole afneemt.

 7. toetssteen

  Was het slachtoffer onder invloed van bepaalde middelen?

 8. Babaji538

  De jeugd van tegenwoordig… .
  Petra Hermans

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.