Premier Polen blijkt ordinaire antisemiet: noemt joden schuldig aan holocaust en bezoekt graven nazi-collaborateurs

Het gaat weer lekker in Polen, waar de autoritaire PiS-partij aan de macht is en de huidige premier Mateusz Morawiecki zich nu twee keer binnen een paar dagen schuldig maakt aan antisemitisch gedrag.

Polen is in rap tempo het antisemitische debiele broertje in de Europese familie aan het worden. Tenminste, als men premier Mateusz Morawiecki niet tot de orde roept. Want deze man mag misschien wel het beste voor hebben met de Poolse bevolking (volgens hemzelf dan), maar op Joden lijkt deze man niet bijster veel gesteld te zijn. De in december vorig jaar aangetreden regeringsleider heeft het namelijk nu tweemaal in één weekend weten te verbruien bij de Joodse gemeenschap in binnen- en buitenland.

Ten eerste door te benadrukken dat wat hem betreft ook de Joden schuldig waren aan de holocaust. Menig Jood heeft kennelijk zichzelf met liefde de gaskamer ingejaagd, aldus Morawiecki:

“Een nieuw hoofdstuk in de rel tussen Polen en Israël over de Poolse Holocaust-wet. De Poolse premier sprak gisteren op een bijeenkomst in Duitsland over “Joodse daders” en daar is Israël woest over.”

De rel volgde op een nieuwe wet die het in Polen strafbaar maakt om te suggereren dat Polen iets te maken had met de holocaust – iets dat flagrante geschiedvervalsing is. Maar dat er een antisemitisch motief achter zit aan de kant van de Poolse regering, lijkt langzaam maar zeker ook duidelijk te worden.

Waarom anders ga je dan de graven bezoeken van nazi-collaborateurs?

Zoals de Times of Israel schrijft:

“Polish Prime Minister Mateusz Morawiecki drew fresh criticism on Saturday for paying his respects at the grave of Polish fighters who collaborated with Nazi Germany during World War II, hours after sparking outrage for claiming that Jews were involved in perpetrating the Holocaust.

The Polish prime minister’s office on Saturday tweeted a photo of Morawiecki with his hands clasped at the grave of fighters from a Polish underground military unit, known as the Holy Cross Mountains Brigade. He lit a candle and laid a wreath at the Munich grave site.

The unit, which was rooted in a far-right prewar political movement, had also fought Germans. For tactical reasons, it collaborated with the Germans late in the war to focus on fighting communists, who were laying the groundwork for what would be decades of Soviet-backed rule.”

Want nazi’s zijn helemaal zo erg niet zolang je tegenstander maar een communist is. Doe maar een paar concentratiekampjes voor die rotjoden, daar voel je als Pool niets van. Aldus de gemankeerde redenatie van de Heilige Kruis Bergbrigade, en dus dus kennelijk ook van premier Morawiecki.

En de Poolse joden hebben het nakijken. Machteloos kijken ze toe hoe net als in de jaren ’30 de antisemitische sentimenten in hun land weer hoog worden opgespeeld. Gevaarlijk spel.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

60 reacties

 1. buitenbeentje

  Ik wacht even af wat er nu echt aan de hand is. De uitspraak over joodse daders is, nota bene bij de nos, in context op de vraag of men nu niet meer mocht zeggen dat er ook Polen waren die joden verraden hadden: “Natuurlijk niet, het is niet strafbaar om te zeggen dat er Poolse daders waren. Net zoals er ook Joodse daders waren, Russische daders, Oekraïense. Er waren niet alleen Duitse daders”

  We weten dat er in Nederland ook Joodse verraders waren, dus dat deel van de opwinding begrijp ik niet. Meer nuance graag, ik laat me hiermee niet verleiden te beschuldigen noch te verdedigen.

  1. Beukman

   @Buitenbeentje
   Je vraagt om nuance? De nuance is dat je tegenwoordig in Polen voor 5 jaar de bak in kan gaan als je spreekt over “Poolse vernietigingskampen”, en dat de onafhankelijke rechtspraak onlangs bij wet is opgedoekt.

   Een autoritair regime gedijt het best bij een duidelijk omschreven vijand. Waarom dus de joden niet maar weer eens van stal halen? zal Morawiecki hebben gedacht. Die kant gaat het immers op. Ik ben het niet heel vaak eens met Netanyahu, maar zijn scherpe veroordeling* kan ik alleen maar onderschrijven.

   Joden begrijpen als geen ander dat antisemitisme niet valt uit te roeien. Ondergronds woekert het door, tot het opeens de kop weer opsteekt.

   *”Schandelijk en schaamteloos. Het is een groot probleem dat de geschiedenis niet begrepen en erkend wordt, en dat mensen niet begrijpen hoe gevoelig deze tragedie voor ons ligt.”

   1. DolleDries

    Hee dat ook toevallig Ernst ontmaskerd als Beukman de Martijn aanhanger en zie in één keer is Beukman na twee jaar terug .Over doorzichtige gesproken. Kom op Ernst daar trapt toch niemand in.

    1. Rechtsaf

     @DD toevallig? natuurlijk niet het is juist heel erg te begrijpen zodra het over martijn gaat komt de ware aard naar boven..

     1. denk eens na

      In Nederland kan je 5 jaar de bak in gaan als je koning pils beledigt .

   2. Vit

    Hoi Guus.

    1. Beukman

     @Stanley
     Uiteraard verdedigt Wawrzyk de beslissing met hand en tand, maar de benoeming van rechters door een commissie die wordt gecontroleerd door de PiS betekent per definitie het einde van de trias politica.

     Ik vind het opvallend dat Wawrzyk beweert dat 99,99 procent (de facto 100 procent) van de rechters weliswaar van onbesproken gedrag is, maar dat er tegelijk sprake zou kunnen zijn van rechters die zich wél onethisch gedragen.

     Hoeveel procent van de via de PiS benoemde rechters zullen onkreukbaar zijn denk je? Zal het een verbetering zijn van de huidige 99,99 procent?

   3. Kodi

    En met de ons vijandig gezinde invasie- en bezettingsmacht de Islam en hun politiek correcte collaborateurs is Kristalnacht ook weer back in town.

    http://www.dagelijksestandaard.nl/2017/12/palestijnse-aanslagpleger-joods-restaurant-bij-rechtszaak-dit-was-pas-de-eerste-stap/

 2. Ernst Quispel

  Polen hoort niet meer thuis in de Europese waardengemeenschap. Laten we dit land er alsjeblieft uitgooien.

  1. eRik2017

   Wij dachten allemaal dat jij die grote eurofiel was voor MEER MEER MEER Europa!

   1. Ernst Quispel

    Nee, dat is een misverstand. Ik vind dat we de EU veel te snel veel te groot hebben gemaakt.

    1. eRik2017

     Dat is helemaal geen misverstand. Jij hebt altijd lopen roepen dat we naar een een federaal EU niet verder kunnen enz enz.
     Jij wilt nog sneller, en begint Schulz te citeren. Als je niet mee wilt, dan moet je oprotten, enz

     1. Ernst Quispel

      Zeker, ik zie een federaal Europa als een onvermijdelijke weg. Dat zegt echter niets over de omvang.

     2. Rechtsaf

      @eRik dan mis je nog 2 dingen dat Ernstig er ook nog heel graag bij wil hebben en dat is een islamitische sharia wetgeving die met name de islam moet beschermen ten koste van alles en dat de liefde voor dictator Erdogan openlijk dient te worden beleden
      Ernstig is immers net als al zijn andere aliassen een warm pleitbezorger van beide..

     3. Ernst Quispel

      Rechtsaf fantaseert er lustig op los.
      Voor de goede orde: ik beschouw Erdogan als een smerige dictator en vieze leugenaar. Op de sharia zit ik niet te wachten.

  2. Stanly2000

   Wat als we alle landen en/of inwoners van landen die met de Duitsers hebben gecollaboreerd uit de EU gooien blijft er niet veel over.

  3. Kodi

   En je wilt Hongarije er toch ook al bij uitgooien?

   1. Ernst Quispel

    Dat is correct.

    1. Abri079

     Jij zou toch je excuses aanbieden of voortaan je mond houden?

    2. Kodi

     En hoe zit het met de overige Visegrad landen Slowakije en Tsjechië? En oh ja, Oostenrijk gaat ook de kant van de Visegrad landen op. Denemarken laat zich niet alle dictaten welgevallen. Prima nieuwe bondgenoten waarbij wij ons na een Nexit bij kunnen aansluiten in een EG-oude stijl nieuwe alliantie van soevereine Europese landen.

     1. Ernst Quispel

      Kodi tilt ook niet zwaar aan antisemitistische uitspraken.

     2. Holland

      Maar Ernst Qutten, wat krijgen we nu? Jij staat hier op DDS bij iedereen bekend als de notoire antisemiet die voortdurende kritiek op Joden en Israel spuit, en dat verpakt als antizionisme. Die antisemitische uitspraken van de Poolse premier moeten jou als muziek in de oren klinken.

 3. dannyvermeulen69

  Hofnar DDS verquistel spuit11 ..ook weer met zijn dwingende toespraakje want HIJ wil
  een federaal Europa als een onvermijdelijke weg..laat die beslissing dat nou maar over aan de echte Nederlanders die dit land onderhouden en gemaakt hebben voor wat het is jou mening heb iedereen lak aan.landverrader ga jij maar de rekening betalen voor die dwaze plannen

 4. fusilier

  Een federaal Europa. Waar de Duitsers de baas zijn net als in 40 45.

  1. DolleDries

   Citaat.

   De Nederlanders hebben, afgezien van het verzet, hun Joodse medeburgers op grote schaal in de steek gelaten. Van der Zee laat in zijn voorwoord de feiten spreken. zeventig procent van de 140.000 Joden is vermoord, veel meer dan in Belgie (42 procent), Frankrijk (36) en het fascistische Italië (17). Het is een percentage dat dichter ligt bij dat van traditioneel antisemitische landen in Oost-Europa als Polen (89 procent), Hongarije (82), Oekraïne (60) en Wit-Rusland (65).
   „In Nederland liep het geweldig”, aldus de chef-uitvoerder van de Holocaust, Adolf Eichmann.

 5. DolleDries

  Natuurlijk waren er ook Joodse verraders.
  Weet je wie ook voor een goede afloop zorgde Nederlanders.
  Nee deze president heeft gelijk.

  1. Ernst Quispel

   DolleDries tilt niet zo zwaar aan een beetje antisemitisme.

   1. DolleDries

    Jij niet aan pedofolie.

    1. Ernst Quispel

     Zeker wel, ik beschouw misbruik van kinderen als een criminele daad.

     1. DolleDries

      Onder je vorige naam Beukman was dat anders.

     2. Abri079

      Jij zou toch je excuus aanbieden of wegblijven als je niet met een goede onderbouwing kwam?
      Ik lees geen onderbouwing of excuus, blijf dus maar weg.

     3. Ernst Quispel

      Je hebt gelijk, Abri, DolleDries kan zijn bewering niet onderbouwen en weigert voor zijn loze laster excuses aan te bieden.

      Een trieste loser in de discussie die inderdaad beter weg kan blijven.

     4. Abri079

      Nee Ernst, het gaat om en over jou. Jij stelt dingen en beschuldigd mensen van diefstal. Dat zul je hard moeten maken, dus een linkje. Anders excuus of voortaan wegblijven.
      Mijn woorden omdraaien helpt je niet.

     5. DolleDries

      Nee Ernst ik heb al bewezen dat je Beukman was.
      Dat je na twee jaar nu de zaak in de maling probeert te nemen om terug te komen met een Beukman is mijn gelijk nogmaals.
      Je hebt onder de naam Beukman met hand en tand de vereniging Martijn verdedigd.

     6. Ernst Quispel

      Op welke diefstal doel je, Abri?

     7. Abri079

      Je beschuldiging van gisterenavond waarbij jij stelde dat iemand een stuk tekst had gestolen.

     8. Ernst Quispel

      Dat was ook het geval. Het was gepikt van Fenix*

     9. Rechtsaf

      @ernstig jij lult, dat is geen diefstal dat is citeren maar zelfs dat verschil zie je niet, je bent nog te dom om je eigen reet af te vegen..

     10. Abri079

      Daarom vroeg ik een linkje waaruit dat blijkt.
      Jij gaf aan dat de link niet doorkwam en op mijn voorstel om met spaties de link door te geven komt geen antwoord.

     11. Ernst Quispel

      Ja, Rechtsaf, dat is inderdaad citeren, maar DolleDries deed dat zonder bronvermelding.
      Omdat de tekst in fatsoenlijk Nederlands was gesteld was duidelijk dat het niet van zijn hand was.

     12. Rechtsaf

      @ernstig nou en! jij beschouwt citeren als liegen, zoals ik al zei, je ziet het verschil niet..

     13. Holland

      Fenix is een puike site die ik iedereen kan aanraden. Heldere, feitelijke informatie over de voortschrijdende islamisering en teloorgang van ons land, gesteld in fatsoenlijk Nederlands – waar vind je dat nog tegenwoordig?

     14. Ernst Quispel

      Nee, Rechtsaf, citeren is alleen liegen als je de bron niet vermeldt.

     15. Abri079

      Zou het kunnen dat per ongeluk de link is weggevallen of dat deze is weggefilterd door dit forum, zoals je zelf al aangaf?

      Kortom, graag nogmaals de link.

   2. Abri079

    En jij niet aan liegen en het verspreiden van onzin quotes.
    Je zou toch je excuus aanbieden of voortaan wegblijven als je geen hard bewijs had?

    1. DolleDries

     Ernst is een vies mannetje die onder een hoop namen al een hoop viezigheid geschreven heeft hier op DDS.
     Laat hem maar links liggen, te vies om aan te pakken.
     Dat hulporganisatie kindertjes misbruiken vindt hij niet zo erg omdat het intern opgelost is. Het is om misselijk van worden van zo iemand met name als ik aan mijn kleinkinderen denk en kinderen zie lopen.

 6. Bon-vivant

  Was Mateusz Morawiecki (samen met Viktor Orbán) niet het maatje van Geert Wilders?

 7. Babaji538

  “Denial is the best confirmation, isn’t it?”
  Petra Hermans

 8. Ni28

  Ik geloof niet dat de Polen de Nazi’s nu gaan verheerlijken, dat lijkt mij sterk. Gezien de treurige geschiedenis van dat land die altijd de slachtoffer geweest is. Zij wilden niet dat de Nazi kampen Poolse kampen genoemd worden. Niet de Polen hebben de kampen verzonnen maar de Nazi’s. En natuurlijk waren er Poolse collaboranten net zo als collaboranten in elke andere Europese land tijdens de oorlog die eigenlijk nog erger waren dan de Duitsers zelf als ik mij verhalen van de oudere generatie voor de geest haalt. De Jodenhaat is zolang als de geschiedenis van de Joden. Niet alleen Polen maar de hele Europa is op moment anti-Joods. De natuurlijke vijand van de Joden wordt massaal geïmporteerd in Europa en de oude Europese haat is ook niet echt verdwenen maar wordt hiermee aangewakkerd. De Poolse premier legt daar een krans bij een monument voor slachtoffers/dwangarbeiders van verschillende nationaliteiten. Ik kan niet lezen welke. Er waren genoeg legertjes die vochten tijdens de oorlog met een eigen agenda. Ook de Russen hadden die. Daar is later vooral veel over verzwegen. Deze Poolse legertje zal ook wel zoiets zijn geweest. De WO2 was een oorlog vooral tegen de Nazi Duitsland maar tegen het einde tegelijk al tegen de communisten. De communisten zijn net zo erg als de nazi’s dus dat zal de redenering geweest zijn. Ik neem het hiermee niet voor de Polen maar heb twijfels over de huidige hetze.

  1. Abri079

   Een aanvulling op jouw verhaal. De uitvinder van de CK zijn de Britten tijdens de Boerenoorlog in Zuid Afrika.

   1. Ni28

    Dat kan best, elk volk is tot alles in staat.

 9. Bes Tolen

  Polen is niet schuldig aan de wat Holocaust wordt genoemd. Men ziet vaak dat geprobeerd wordt het aantal schuldigen fors uit te breiden maar dat lijkt me geen eerlijke zaak. Onverstandig.

 10. DolleDries

  Schaam je Tim om het woord Nazi in je mond te nemen tegen Polen.

  https://polenforum.nl/polenblog/geschiedenis/geschiedenis-polen-woii/

  1. DolleDries

   Gezien je jeugdige leeftijd zou ik het jeugdige onbenulligheid willen noemen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.