Prima zo: Europees Parlement krijgt meer Nederlandse zetels en géén Europese lijsten

Het Europese Parlement neemt ook af en toe degelijke beslissingen, zo lijkt het.

Het is al sinds de bekendmaking van de resultaten van het Brexit-referendum een heet hangijzer voor de Europese parlementariërs: wat te doen met de 73 zetels die na het Britse vertrek uit de Unie leeg zullen zijn? Het meest voor de hand liggende antwoord was ‘weghalen die handel’: het is nou niet alsof ze die stoeltjes in het 751 zetels tellende parlement daar echt zouden missen. En zo’n 10% minder parlementariërs zou in ieder geval een mooie kostenbesparing opleveren in een democratisch monster dat daar doorgaans niet zoveel van wil weten.

Helaas wilde men daar zoals altijd weinig van weten. Er zijn allerlei plannetjes opgetekend voor nieuw gebruik van die zetels, waarbij vooral het voorstel om ze op te vullen met pan-Europese lijsten veel steun kon vinden bij eurofielen. Met dat voorstel zouden EU-burgers niet meer alleen op politici uit eigen land (bijvoorbeeld een CDA’er), maar ook op lieden uit andere lidstaten kunnen stemmen die samen in een ‘statenloze’ partij zouden zitten. De natte droom van elke aanhanger van een federaal Europa zonder nationale scheidslijnen dus, zoals Guy Verhofstadt:

Zoals op te maken valt uit die niet al te vrolijke tweet, heeft dat voorstel het dus niet gehaald. Nee, in plaats daarvan stemde het parlement voor een maatregel die de nationale vertegenwoordiging juist moet versterken: het toewijzen van extra leden aan een groepje landen, waaronder Nederland. Wij krijgen er bij de volgende verkiezingen in 2019 drie zetels bij, omdat we nu ondervertegenwoordigd zijn: voor de grootte van onze bevolking hebben we een te kleine parlementaire vertegenwoordiging. Dat rechttrekken betekent dat we net iets meer te zeggen zullen hebben. En hoewel het om een relatief klein aantal gaat, is dat toch mooi meegenomen: elke stem die kan helpen om onze soevereiniteit te bewaken, is immers mooi meegenomen.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

55 reacties

 1. Babaji538

  Bijzonder eigenaardig gevoel voor humor,
  Sybren F. de Jesus Madureira Porfírio!

  Petra Hermans

 2. sjun

  Nog beter is het dat omvolkings-instituut af te breken opdat er niet langer verplicht aan meebetaald hoeft te worden. NExit opdat Nederland weer baas wordt in eigen land, eigen politici op gepraktiseerde wetgeving aanspreekbaar worden en er vrijuit handel gedreven kan worden met Rusland en China.

  1. Henk-Jansen

   Rusland en China lachen om Nederland. Als je een handelsakkoord met China wilt zul je eerder een akkoord hebben die heel voordelig voor China is dan andersom.

   1. eRik2017

    @Henk-Wim
    Het begint er al mee dat jij op Nederland kakt, en op Nederlanders. Geen grijntje oranjetrots. Je lacht erom en steekt er de kachel mee aan.

    En om jouw eurofilie te voeden, ga je op Nederland pissen, erom lachen. Net alsof Nederland in z’n eentje niets voorstelt.

    Daar sta je dan, lachend met jouw DENKvriendjes en collega-tröllen, denken dat je zelf iets hebt om trots op te zijn.
    Niemand vind je leuk of aardig.
    Vroeger werd je heel erg gepest, en daarom ga je je nu op anderen utleven.
    Ervan genieten als anderen boos worden. Op je kamertje…..

    1. Pit

     @Erik: Zelf had ik het niet beter kunnen zeggen!

     +++++

     1. eRik2017

      High Five!
      Wij hebben niet op Cödische wijze een Henk-Wim en Ernst-Wim relatie nodig om meerdere mensen op DDS het onderling eens te laten zijn.

   2. swetsnek

    idioot

    1. denk eens na

     china en rusland hebben er heel wat voor over om gebruik te maken van schiphol en de Rotterdamse haven , de poort tot Europa.

   3. swetsnek

    zoek hulp

   4. Henk-Jansen

    Ik heb nog geen inhoudelijke reactie gelezen.

    1. Ernst Quispel

     Dat is hier ook meer regel dan uitzondering.

     1. eRik2017

      Rusland en China lachen om Nederland.

      Je kan toch niet serieus menen dat er iemand is die tijd en moeite gaat nemen daar iets tegenin te brengen?
      Dit is Erdogantaal, en leg je verder naast je neer.
      Degeen die het zegt, kan je wel aanspreken op zijn gedrag.

     2. Henk-Jansen

      China heeft 1,3 miljard inwoners, denk je echt dat ze ons serieus nemen als we daar aankloppen voor een handelsakkoord?

     3. eRik2017

      Je hebt zojuist bevestigd dat je werkelijk geen enkel flauw benul hebt hoeveel handel Nederland direct en indirect drijft met landen zoals China.
      Ik heb een vermoeden dat jij zoeen bent die gelooft dat geld en handel aan de boom groeit en dat je alleen maar hoeft te plukken.

     4. Henk-Jansen

      Volgens mij zijn jullie juist degenen die denken dat handel aan de boom groeit, jullie denken namelijk dat je zomaar de EU kunt verlaten.

     5. eRik2017

      Henk-Wim,
      Ik begrijp dat “jullie” niet.
      Geen idee in welk hokje je mij stopt, maar ik heb nooit uitspraken gedaan zoals jij suggereert, laat staan dat ik tot een groep behoor binnen jouw hokjesboekje.
      Het onderdeel zijn van de EU is geen voorwaarde voor het hebben van handelsverdragen met niet EU-landen.
      Zo hebben wij bijvoorbeeld voor handelsverdrag met Turkije voor o.a. textiel.
      Overige details waarom wij wel niet deel van de EU zouden moeten zijn zijn op het punt waar wij het over hadden, niet relevant.

   5. Ali Yas

    “Als je een handelsakkoord met China wilt”

    Nee, dat willen we niet. Een handelsakkoord is een mooi woord voor barrières, heffingen en beperkingen.

 3. Ni28

  Aantal werkzaamheden is niet doorslaggevend, het aantal leden wel. Zou het niet andersom moeten als je zoveel over geld klaagt? Brussel kan een vergelijking met de Kremlin doorstaan.

 4. swetsnek

  We moeten van die zetels af niet meer erbij wat krijgen we nou pfffff

 5. Vit

  Ennuhh mogen wij die kiezen?

  1. Ernst Quispel

   Yep.

  2. Vit

   Nou dat zal mij benieuwen.

   1. Ernst Quispel

    23 mei 2019, zet het maar vast in je agenda.

    1. Vit

     Oh ja ik had niet het hele artikel gelezen.

 6. Fortiori

  En dan te bedenken met 41,5 km2 tegen de wereld. Ook nog een eigen muntje… In BRN nog deze week de prognose over wat 91,6 mio km2 (China dus) inbrengt komende decennia. Die gaan alleen nog maar zaken doen met strategisch uitgezochte handelspartners. Dus Europa in een totaalverband kan zich profileren. China gaat zijn slag slaan in Afrika. Haalt daar grondstoffen en zet haar productie af. Simpel als wat.

 7. Pit

  Wow… 3 zetels erbij. Dat is dan 29 zetels.

  29:7,6 = 3,8% invloed.

  29:4.782.251(aantal kiezers 2014)= 0,00000606% invloed voor de NL-kiezer
  De invloed met 26 zetels: 0,000005436770257%

  Nou dat is dan een hele slok op een democratische borrel…

  1. Siemien

   Juncker had heel lang geleden toch al zo’n uitspraak over de burger in Europa..!!

   1. Pit

    ‘We besluiten iets, laten het dan even rusten en kijken wat er gebeurt. Als niemand dan herrie maakt en er geen opstand uitbreekt, omdat de meeste mensen sowieso niet begrijpen wat er besloten is, dan gaan we weer verder. Stap voor stap, tot er geen weg meer terug is.’

    https://decorrespondent.nl/1428/hoe-de-mythe-van-jean-claude-juncker-als-ultieme-antidemocraat-in-omloop-kwam/65879352-947de5ba

    1. Hetzalwelweer

     +++++

  2. Henk-Jansen

   Er zijn 500 miljoen inwoners in de EU, dan is het toch logisch dat je als individuele kiezer minder invloed hebt?

   1. Ernst Quispel

    Ja, dat is nogal wiedes maar er zijn hier mensen die menen dat er alleen maar sprake van democratie kan zijn als je individuele stem doorslaggevend is.

    1. Siemien

     Definieer “democratie” eens!

     1. Pit

      @Siemienpoemienogien: Ik denk dat je lang kan wachten.

      #nexit

     2. Hetzalwelweer

      Democratie….Er wordt je voorgelogen dat je een keuze hebt maar eigenlijk heb je helemaal niets te zeggen omdat het voor jouw bepaald wordt. Helder??

     3. Hetzalwelweer

      Jaha Kwispel met een linkje….joehoe…we zijn blij…wil je nog iets voor me zoeken Kwispeltje?….Hoe omschrijft wiki dictator?

    2. eRik2017

     Het spreekwoord luidt:

     Een ongeluk komt nooit alleen.

     Dat bewijzen Wimmen Henk en Ernst maar al te goed binnen nog geen 3 minuten tijd.

   2. Pit

    @Henkie: In Europa wonen 743,1 miljoen (2015). Het is inderdaad logisch dat je daardoor minder invloed hebt. De vraag is alleen wat er overblijft van jouw invloed en of je dat überhaupt nog democratisch kunt noemen als dat gehalte gelijk is aan de kans die je hebt om de loterij te winnen.

    #0,00000606%

    De oplossing is natuurlijk eenvoudig. Nederland moet zo snel mogelijk uit de EU (Nexit) en haar politieke systeem moet gelijk worden aan dat van Zwitserland: dix points

 8. poison

  3 Zetels erbij. Dus ook voor 3 zetels meer betalen.

 9. De aap van de Min. President

  Bovenstaand bericht vind ik niet belangrijk.
  Wat ik wel belangrijk vind is dat voorzitter Juncker alle presidenten en andere regeringsleiders heeft geneutraliseerd.
  Voor het eerst in de geschiedenis van ons gezamenlijke Europa krijgen u en ik stemrecht v.w.b. de aanstaande europese regering in Brussel en dat is iets dat ik nog nooit eerder gehoord of gelezen heb gedurende de afgelopen 3000 jaar.
  Dat is iets waar voor ik de vlag uithang. Dat kunnen de yanks en de rest op aarde in hun zak steken als lichtend voorbeeld.

  Nogmaals samengevat:
  De ware democratie in Europa begint dit jaar en wordt het lichtende voorbeeld voor alle andere volken op Aarde.

  1. Pit

   @Aap: Democratie? Welke democratie?

   Democratie is een bestuursvorm waarbij het volk zelf stemt over de wetten, of de vertegenwoordigers kiest die de wetten maken. Hierbij is het volk dus baas in eigen gebied, en kunnen er geen maatregelen en wetten opgelegd worden als de meerderheid van de bevolking het er niet mee eens is.

   #1juni2005
   #6april2016
   #21maart2018

   1. De aap van de Min. President

    Allereerst bedankt voor je reactie.
    Let goed op want de komende maanden zijn belangrijk v.w.b. het verspreiden van het nieuwe inzicht zoals vorm gegeven wordt vanuit Brussel.

    1. Pit

     @Aap: Democratie? Welke democratie?

  2. Hetzalwelweer

   Euhm….Je+zus….wat heb jij tot je genomen in je neusgaten? of wordt is je grote sponsor Amstel?

 10. De aap van de Min. President

  Resumé.
  Wat ik misselijkmakend vind in de pers kranten/tv is het feit dat er geen aandacht gegeven wordt aan het verbeteren van het aanstaande democratische niveau vanuit Brussel. Demostenes, Aristoteles, Pythagoras en vele andere wijsgeren zouden uit hun graf opstaan om te applaudisseren voor wat in het huidige Europa aanstaande is op democratisch gebied.
  Waarvan acte.

  1. Pit

   @Aap: Eurofielen hebben doorgaans een hekel aan hun eigen land. Hoe zit dat met jou?

   1. Hetzalwelweer

    Apen hebben geen land toch….die slingeren van boom naar boom en leven van wat er te halen valt…een soort van economisch vluchteling zeg maar. Maar dat mag je nooooit zeggen.

    1. De aap van de Min. President

     Je moet een aap niet leren klimmen.

   2. De aap van de Min. President

    Ik heb geen hekel aan Nederland.
    Waar ik wel een hekel aan heb is aan onze liegende en groot graaiende, baantjes jagende politici die geen reet geven om jou en mij. Wie kritiek heeft wordt voor de wegrijdende bus geduwd. Dat was een techniek van de voormalige B.V.D. om van tegenstanders af te komen die kritiek hebben op de C.E.O.’s van het bedrijfsleven.

    En dan dit.
    Om kritisch te denken hoef je niet rechts of links te zijn in de politiek, analytisch denken volstaat.
    Wat vind je van deze:
    Het feit dat jij en ik op deze site over feiten denken is het gevolg van de ” goede ” beslissingen van politici in het verleden.

    Niet gehinderd door enige kennis van zaken hebben politici en C.E.O. ’s het leven voor alle mensen op Aarde naar de kloten geholpen.

    Tevreden?

    1. Pit

     @Aap: Tevreden?

     Ja, prima!

    2. Hetzalwelweer

     is ok….ben er van overtuigd dat je geen nieuwe alias van Ernst Quispel bent, waarvoor dank

  2. Hetzalwelweer

   Ja dat klopt en is erg misselijkmakend….Waarvan acte

 11. cmsuijkerbuijk

  We zouden helemaal niéts te zeggen mogen hebben in dat EU. En het zetelaantal moet terug naar 0!
  Dat zou het teken zijn, dat wij verlost waren van dit verschrikkelijke, ondemocratische, tiranieke wangedrocht van een EU.

  1. Pit

   Amen.

 12. Babaji538

  Het ziet er logisch uit.
  Petra Hermans

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.